Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: 9 κατά συρροή δολοφόνοι που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ

by Φεβρωνία Κουτελίδα

Υπάρχουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων που έχουν παραμείνει ως γνωστές-άγνωστες μέχρι τις μέρες μας. Οι ενέργειες ενός τέτοιου ανθρώπου μπορεί να είναι τρομακτικές, και η μόνη μικρή λύτρωση και ασφάλεια που μπορεί να νιώσει κάποιος είναι όταν συλληφθούν. Υπάρχουν όμως κάποιοι γρίφοι που δεν κατάφεραν να λυθούν ποτέ και παραμένουν ακόμη και σήμερα άλυτοι. Οι δολοφόνοι είτε χειρίστηκαν σωστά όλα τους τα βήματα ή απλά στάθηκαν τυχεροί των περιστάσεων και γλίτωσαν. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς λειτούργησαν με περίσσιο θράσος και παρ’ όλ’ αυτά πάλι δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Σε αυτή τη λίστα οι εγκληματίες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Συνέχισαν να ζούνε τη ζωή τους κανονικά και να κυκλοφορούν ανάμεσα στα πιθανά θύματά τους. Ίσως και να ψώνιζαν μαζί μας στο διπλανό ράφι του σούπερ μάρκετ. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι ακόμα ζωντανοί και να απολαμβάνουν ειρηνικά τη γεροντική τους ηλικία, χωρίς ίχνος τύψεων.

9) Ο αφανιστής των υπηρετριών

Τελευταίος στην αρίθμηση μα πρώτος στη σειρά είναι ο επονομαζόμενος “Αφανιστής των υπηρετριών”. Στην καρδιά των βικτοριανών χρόνων, τα έτη 1884-1885 έγιναν η απαρχή του φόβου για τους πολίτες του Όστιν. Στο Τέξας της άγριας δύσης άφηνε την ιστορία του ένας κατά συρροήν δολοφόνος που καταφέρνει να παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα.

Εφημερίδες της εποχής που γράφουν για τον “Αφανιστή των υπηρετριών”

Τα θύματά του ήταν μαγείρισσες ή υπηρέτριες οικογενειών, γι’ αυτό και του δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός του “Αφανιστή των υπηρετριών”. Το σύνολο των θυμάτων του ήταν 8 ή 7 γυναίκες και 1 άντρας. Χρησιμοποιούσε ένα τσεκούρι για όπλο του, μπαίνοντας μέσα στα σπίτια αργά το βράδυ, και άρπαζε τα θύματά του σέρνοντάς τα στον δρόμο. Εκεί, ή θα τα σκότωνε κατευθείαν μ’ ένα χτύπημα στο κεφάλι ή θα τα κατακρεουργούσε με πολλά χτυπήματα. Ενεργούσε γρήγορα και λόγω της ώρας που σκότωνε δεν υπήρχαν μάρτυρες, οπότε δεν υπήρξε συγκεκριμένη περιγραφή για την εμφάνισή του -ή τουλάχιστον έτσι έχει παραμείνει στις καταγραφές. Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια, όταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έκανε την εμφάνισή του στο Λονδίνο, αρκετές εφημερίδες τον ταύτισαν μαζί του και κυκλοφόρησαν την ιδέα πως ήταν το ίδιο άτομο. Φυσικά, οι δύο δολοφόνοι δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους ως προς τη δράση τους. Ωστόσο, ο όρος του serial killer και η έννοια που τον απαρτίζει, αναλύθηκαν σε μεταγενέστερα χρόνια, οπότε δεδομένου της εποχής ήταν λογικό να τους ταυτίζουν.

8) Τζακ ο αντεροβγάλτης

Ο επόμενος στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Οκ, όλοι ξέρουν τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, ο κλασικός Βικτοριανός κατά συρροήν δολοφόνος, που όλο και κάτι θα έχετε διαβάσει γι’ αυτόν, καθώς έχει προκαλέσει παγκόσμιο δέος -και συνεχίζει να προκαλεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραληφθεί από τη λίστα.

Στο Λονδίνο του 1888, γυναίκες που ασκούσαν το επάγγελμα της ιερόδουλης βρισκόντουσαν νεκρές με κομμένο λαιμό, ακρωτηριασμένες και με ανοιγμένη την κοιλιά τους. Σε μερικές από αυτές, μάλιστα, έλειπαν μερικά όργανα. Είχαν αφαιρεθεί με εξαιρετική ακρίβεια, κάτι που έκανε τις αρχές να πιστεύουν πως ο δράστης ήταν χειρούργος.

Εφημερίδες του 1888-1889 που αναπαριστούν την δράση του Τζακ.

Το “Τζακ” προέκυψε όταν ένας άγνωστος άνδρας έστειλε γράμμα στα γραφεία της αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι είναι ο δολοφόνος με το συγκεκριμένο όνομα. Οι αρχές κάνανε συχνές ανακρίσεις από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν στοιχεία από τους τόπους των εγκλημάτων, αλλά πάντα έπεφταν σε αδιέξοδο. Αυτό φυσικά οδήγησε στην λαϊκή κατακραυγή της αστυνομία για την ανικανότητα της σύλληψής του.

κατά συρροή δολοφόνοι
Γελοιογραφία της εποχής που σατιρίζει την αστυνομία

Βασικός κατηγορούμενος υπήρξε ο Άρον Κοσμίνσκι, ένας Πολωνός κουρέας, ο οποίος μπήκε σε ίδρυμα μετά την απειλή που έκανε σε μια γυναίκα με μαχαίρι. Το 2014 ένας συγγραφέας υποστήριξε πως απέδειξε την ενοχή του Άρον μετά από τεστ και ταύτιση του DNA. Αυτή η ταύτιση, προέκυψε με την αγορά ενός ματωμένου σαλιού, που ανήκε σε θύμα του αντεροβγάλτη. Ωστόσο, κατακρίθηκε από την ιατρική σχολή του Ίνσμπρουκ για ασάφεια και πληθώρα λαθών στη δουλειά του.

Ο Τζακ έχει χαρακτηριστεί από τη βιαιότητά του και το μυστήριο της ύπαρξής του. Είχε αφήσει πίσω του αποδεικτικά στοιχεία, όμως κανείς δεν έφτασε στην ταυτοποίησή του. Φανταστείτε το Λονδίνο της γενιάς του να ζει με τη σκέψη πως ένας δολοφόνος, που του αρέσει να σκίζει κοιλιές πτωμάτων και να βγάζει τα εντόσθια τους, κυκλοφορεί εκεί έξω ελεύθερος και έτοιμος για το επόμενο θύμα του…

7) Οι Αλφαβητικές δολοφονίες

Ας ξεκινήσουμε από τον χρόνο και τον λόγο για τον οποίο αυτές οι δολοφονίες ονομάστηκαν έτσι. Στις αρχές του 70′, τρία μικρά κορίτσια βρέθηκαν βιασμένα και στραγγαλισμένα γύρω από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Τα ονόματά τους είχαν το αρχικό τους γράμμα ίδιο με αυτό των περιοχών που βρέθηκαν τα πτώματά τους. Δηλαδή, το πρώτο θύμα, η Κάρμεν Κόλον (Carmen Colon) βρέθηκε στο Τσέρτσβιλ (Churchville), η δεύτερη Μισέλ Μένζα (Michelle Menza) βρέθηκε στο Μάκεντον (Macedon) και η τρίτη, Γουάντα Γουάλκβιτσ (Wanda Walkwicz) βρέθηκε στο Γουέμπστερ (Webster).

Κάρμεν Κόλον
Πινακίδα που βρισκόταν σε διάφορα μέρη του Ρότσεστερ για την εύρεση της Κάρμεν.

Παρόμοιο στυλ δολοφονιών είχε και ο Τζόζεφ Νάσο, που δρούσε στην Καλιφόρνια εκείνο το διάστημα. Έτυχε μάλιστα να έχει και ένα συνώνυμο θύμα, την Κάρμεν Κόλον. Αν και εκείνος καταδικάστηκε σε θάνατο για τα εγκλήματά του στον τόπου του, το DNA που βρέθηκε στις σκηνές των εγκλημάτων δεν ταυτιζόταν με το δικό του κι έτσι οι αλφαβητικές δολοφονίες ήταν ακόμη στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Ένας ακόμη ύποπτος ήταν ο Κένεθ Μπιάντσι, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για δολοφονίες μαζί με τον ξάδερφό του Άντζελο Μπουόνο κι εκείνο τον καιρό βρισκόταν στο Ρότσεστερ. Κατάφερε όμως ν’ αποδείξει την αθωότητά του, καθώς οι χρονικές στιγμές δεν κολλούσαν μεταξύ τους. Πέρα από αυτούς τους δύο, κανένας άλλος ύποπτος δεν βρέθηκε, κι έτσι δεν φυλακίστηκε ποτέ κανένας γι’ αυτή την υπόθεση.

6) Ο δολοφόνος των κοκκινομάλλων ή αλλιώς ο στραγγαλιστής της ζώνης της Βίβλου

Στη ζώνη της βίβλου των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χαρούμενη δεκαετία των 80’s, υπήρξε ένας δολοφόνος που το μόνο μοτίβο της τακτικής του ήταν πως τα θύματα θα είχαν μαλλιά στις αποχρώσεις του κόκκινου. Επειδή κάποια από τα πτώματα δεν ταυτοποιήθηκαν, οι αρχές υπέθεσαν ότι ήταν είτε πεζοπόροι είτε ιερόδουλες, καθώς βρέθηκαν σε μεγάλες εθνικές οδούς.

Δεν είχε κάποια συγκεκριμένη μέθοδο δολοφονίας, ενώ ένα από τα θύματά του βρέθηκε σ’ ένα εγκαταλελειμμένο ψυγείο και είχε πεθάνει από ασφυξία. Οι ηλικίες τους διέφεραν από 10 έως 30 χρονών. Οι υποθέσεις τον θέλανε οδηγό λεωφορείου, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που βρέθηκαν τα άψυχα σώματα. Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει μόνο δύο άτομα για την υπόθεση, όμως σε κανέναν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να τους ταυτιστούν με τους φόνους, οπότε οι έρευνες δεν έφτασαν μακρυά.

5) Dr. No

Χρόνια μετά την κατασκοπική ταινία Dr. No του 1962, ένας κακοποιός παρουσιάστηκε με το αντίστοιχο ψευδώνυμο στην πραγματική ζωή. Τα χρονικά του ξεκινάνε το 1981 και τελειώνουν το 2004, στην πολιτεία του Οχάιο. Και αυτός ο δολοφόνος θεωρήθηκε ότι ήταν οδηγός φορτηγού, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που είχαν μεταξύ τους τα θύματα και το γεγονός ότι αρκετά από αυτά δούλευαν σε σταθμούς φορτηγών. Στοχοποιούσε άτομα που ήταν ιερόδουλες ή ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας, κάτι που στις πιο πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψε τη διαδικασία αναγνώρισης. Οι κοπέλες βρέθηκαν ξυλοκοπημένες μέχρι θανάτου ή στραγγαλισμένες, με τα παπούτσια και τα εσώρουχα να λείπουν.

Ο αριθμός των θυμάτων του υπολογίζεται στα 9. Η Ανν – Μαρί Πάτερσον ήταν ένα από αυτά. Από την αυτοψία που έγινε στο σώμα της, ανακάλυψαν ότι κρατήθηκε στην κατάψυξη πριν την παρατήσει σε απόμακρο μέρος. Αυτό βοήθησε την αστυνομία να καταλάβει πως ο δράστης ήταν είτε νεκρόφιλος είτε κανίβαλος. Κάτι ακόμα που ανακάλυψαν ήταν πως η Πάτερσον είχε κλείσει ραντεβού με έναν που ονόμασε τον εαυτό του Dr. No. Ένα ακόμα θύμα, η Μαρσία Μάθιουζ, πριν εξαφανιστεί, είχε ραντεβού με έναν συχνό πελάτη που έφερε αυτό το ψευδώνυμο, χωρίς να μαρτυρήσει ποτέ την πραγματική του ταυτότητα.

Οι κατηγορίες τον θέλανε να είναι ένας τύπος 25 έως 40 χρονών, με μακρυά, μαύρα μαλλιά και καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Βασικός ύποπτος θεωρήθηκε ο Σάμουελ Λεγκ, καθώς το DNA του βρέθηκε στο σώμα της Πατρίτσια Κόρλεϊ, αλλά και σε άλλες δολοφονημένες γυναίκες που δεν σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη σειρά εγκλημάτων. Ωστόσο, η αστυνομία αντιμετώπιζε το πρόβλημα ότι μπορεί να ήταν απλά ένας πελάτης της. Ένα ακόμα στοιχείο εναντίον του ήταν πως δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Εν τέλει, στην εποχή του Dr. No δεν καταδικάστηκε ποτέ, γιατί υπήρξε ασυμφωνία στις γνώμες και τις αποδείξεις εναντίον του από τους αστυνομικούς. Το 2019 όμως φυλακίστηκε για άλλα εγκλήματα και κατά συρροή δολοφονίες που έκανε, χωρίς να έχει αναγνωρισθεί ότι ήταν όντως ο Dr. No. Κι άλλοι οδηγοί ανακρίθηκαν, γιατί βρέθηκαν στοιχεία στα πτώματα χωρίς να ταιριάζουν απόλυτα στις περιγραφές ή επειδή ήταν ένοχοι για άλλες δολοφονίες της εποχής.

4) Ο φαντομάς του Freeway

Μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1968, οι φυλετικές διαμάχες στην Αμερική έφτασαν στο αποκορύφωμα. Η κατάσταση της χώρας έμοιαζε με εμφύλιο πόλεμο και οι πολίτες επαναστατούσαν για τον άδικο χαμό του Κινγκ.

Μέσα στο χάος που επικρατούσε εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε ένας κατά συρροή δολοφόνος που φαίνεται να εμπνεύστηκε από τα γεγονότα ή ίσως απλά βρήκε την ευκαιρία του να δείξει το μίσος που είχε μέσα του από πάντα για άτομα διαφορετικά από εκείνον. Θύματά του ήταν έφηβα κορίτσια αφροαμερικάνικης καταγωγής, τα οποία κακοποιούσε σωματικά και σεξουλικά πριν τα σκοτώσει χρησιμοποιώντας αδίστακτη βία.

Καθώς παιρνούσε ο καιρός κι εκείνος ήταν ακόμα ελεύθερος χωρίς κάποιον να τον κυνηγάει, η αλαζονεία του μεγάλωνε. Είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του που στο προτελευταίο θύμα του, την Μπρέντα, άφησε ένα ανορθόγραφο σημείωμα, το οποίο υπέγραψε με το ψευδώνυμο Freeway Phantom, που έλεγε:

Το σημείωμα του αυτοαποκαλούμενου Φαντομά

“Αυτό ισοδυναμεί με την έλλειψη ευαισθησίας μου προς τους ανθρώπους και ειδικά προς τις γυναίκες. Θα ομολογήσω για τις υπόλοιπες όταν με πιάσετε. Αν μπορείτε”.

Σε αυτή τη περίπτωση η αστυνομία δεν έδειξε ποτέ το απαιτούμενο σθένος για την εύρεση του δράστη. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν, οι οποίοι ήταν: ένα μέλος συμμορίας, δύο πρώην αστυνομικοί και ένας τεχνικός υπολογιστών. Είχαν κάποια κοινά στοιχεία με τις δολοφονίες του Φαντομά, αλλά κανένας δεν βρέθηκε ένοχος γι’ αυτές. Και κάπως έτσι η ειρωνεία του γράμματός του βγήκε πραγματική. Κατάφερε, δηλαδή, να μην τον πιάσουν και να παραμείνει στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

3) Rainbow Killer

Ο Rainbow killer είναι ο πιο σύγχρονος δολοφόνος της λίστας. Κατά τα έτη 2007 – 2008 σκότωσε 13 άτομα, στο πάρκο Πατούρις στην πόλη Καραπιούμπα της Βραζιλίας. Όλα του τα θύματα ήταν ομοφυλόφιλοι, κι έτσι πήρε το όνομα του ουράνιου τόξου. Έδενε τα πόδια τους με τα παντελόνια τους και τα πυροβολούσε στο στήθος και το κεφάλι.

Ένοχος θεωρήθηκε ένας συνταξιούχος αστυνομικός, μετά από την κατάθεση ενός μάρτυρα που ισχυρίστηκε ότι τον είδε ένα βράδυ να πυροβολεί το τελευταίο θύμα 12 φορές στο πάρκο. Παρόλο που οι ίδιες οι αρχές ενημέρωσαν τον τύπο πως ο συνταξιούχος ήταν ένοχος, η ψηφοφορία στο δικαστήριο τον απενοχοποίησε.

Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις παράδοξες ανεξιχνίαστες υποθέσεις, καθώς ο ένοχος βρέθηκε, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ από τους ίδιους τους δικαστές. Ο δολοφόνος, ωστόσο, μετά τη δίκη δεν συνέχισε το άρρωστο έργο του, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα.

2) Stoneman killer

Στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις συμπεριλήφθηκε και ένας Ινδός που θα μας πάει στην Καλκούτα της Ινδίας, το 1989. Αυτός ο άντρας σκότωνε άστεγους, ρακοσυλλέκτες και ζητιάνους τις βραδυνές ώρες, με μία πέτρα. Καθώς κοιμόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους, εκείνος τους χτυπούσε στο κεφάλι με μία βαριά πέτρα.

Δυστυχώς, εξαιτίας της κατάστασής τους, κανένας δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από την τοπική αστυνομία. Οι ερευνητές της υπόθεσης πίστευαν ότι δεν πρόκειται για ένα άτομο, αλλά για μια ομάδα ατόμων, καθώς παρόμοιες δολοφονίες είχαν γίνει και στη Βομβάη τα προηγούμενα έτη. Οι δολοφονίες γινόντουσαν σε τόσο τακτικά διαστήματα που η αστυνομία είχε αυξήσει τον αριθμό των περιπολιών, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Υπήρξε ένα θύμα που κατάφερε να επιβιώσει από το βίαιο χτύπημα που δέχτηκε με πέτρα. Αποτέλεσε ελπίδα για τις αρχές, όμως το ελάχιστο φως και η απότομη επίθεση του δολοφόνου δεν βοήθησαν τον επιζών να κρατήσει τα χαρακτηριστικά του θύτη. Έτσι, οι θάνατοι τόσων ανυπεράσπιστων ανθρώπων με αυτόν τον ύπουλο τρόπο παραμένουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

1) Zodiac

Ο πρώτος στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις είναι, φυσικά, ο Zodiac killer. Τα στοιχεία που τον έφεραν σε αυτή τη θέση είναι το θράσος και η ικανότητα παραπλάνησης που είχε, ώστε να ξεγελάσει και να παίξει με όσους προσπάθησαν να τον βρουν. Τα θύματά του ήταν ζευγάρια ή απλά άτομα που θα βρισκόντουσαν με το αυτοκίνητό τους σε ερημικές περιοχές. Ένα από τα θύματά του, ο Μάικλ Μεζό, αν και ήταν σε βαριά κατάσταση η υγεία του, κατάφερε να δώσει στην αστυνομία πληροφορίες για την εμφάνισή του Zodiac ώστε να δημιουργήσουν το σκίτσο του. Ο ίδιος ο δολοφόνος τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους επιβεβαιώσει ότι εκείνος ήταν ο ένοχος για τους πυροβολισμούς που δέχτηκε ο Μεζό και η κοπέλα του.

ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Το σκίτσο του Zodiac μετά από μαρτυρίες.

Στον Ζodiac άρεσε πολύ να παίζει με τις αρχές, και έκανε τη θέση τους ακόμα πιο δύσκολη. Έστελνε κρυπτογραφημένα γράμματα χωρίς διεύθυνση αποστολέα, υπογεγραμμένα με κύκλο κι έναν σταυρό που τον διαπερνούσε στη μέση. Αυτό το σύμβολο έγινε το σήμα κατατεθέν του ως το σύμβολο του Zodiac. Στα γράμματα που αποκρυπτογραφήθηκαν περιέγραφε με λεπτομέρειες τα εγκλήματά του. Για παράδειγμα, ένα από αυτά έλεγε

“Μ’ αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι τόσο διασκεδαστικό. Είναι πιο διασκεδαστικό από το κυνήγι στο δάσος, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα.”

Τα θύματά του βρίσκονταν σε διάφορες πόλεις της Καλιφόρνια, κι έτσι η αστυνομία βρισκόταν σε επαγρύπνηση για την εύρεση του δολοφόνου, όσο εκείνος συνέχιζε το παιχνίδι του μαζί τους. Μετά την τέταρτη δολοφονία, έστειλε πάλι γράμμα μαζί μ’ ένα κομμάτι από την αιματοβαμμένη μπλούζα του θύματος. Στο ίδιο γράμμα έλεγε πως είχε σκοπό ν’ αφαιρέσει το λάστιχο ενός σχολικού λεωφορείου, ώστε να προκαλέσει ατύχημα και “τα παιδάκια θα ξεκουράζονται καθώς θα αναπηδούν“. Σε αυτή την υπόθεση βρέθηκαν μάρτυρες που είδαν τον δολοφόνο να φεύγει από τη σκηνή του εγκλήματος περπατώντας με ιδιαίτερη χαλαρότητα. Όταν τους έδειξαν το σκίτσο συμφώνησαν όλοι πως του έμοιαζε κι έτσι οι αρχές ήταν σίγουρες πως ο Zodiac ήταν ο ένοχος.

ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Ένα από τα κρυπτογραφημένα γράμματα του Zodiac με το σύμβολο-υπογραφή του.

O Zodiac συνέχισε να στέλνει γράμματα στην αστυνομία περιγράφοντας άλλες δολοφονίες, όμως ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι όντως ήταν εκείνος υπεύθυνος. Σύμφωνα με εκείνον, τα θύματά του ήταν 35, αλλά μόνο τα 5 είναι επιβεβαιωμένα και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά επέζησαν. Η υπόθεση μετά από μισό αιώνα παραμένει ανοιχτή. Διάφορα άτομα ανά καιρούς θεωρήθηκαν ύποπτοι, χωρίς να υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχοποίηση τους, πέρα από συμπτώσεις. Το 2009 η Ντέμπορα Πέρεζ κατέθεσε στην αστυνομία πως ο πατέρας της, ο Γκάι Γουόρντ Χέντρικσον ήταν ο Zodiac και υποστήριξε πως είχε κρατήσει τα γυαλιά του ταξιτζή που έλειπαν από τη σκηνή του εγκλήματος. Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο αργότερα απέδειξε πως τα γυαλιά δεν ήταν του Στάιν. Στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις παρέμειναν οι δολοφονίες του ακόμα κι όταν ο πιο πρόσφατος ύποπτος ήρθε στο παρασκήνιο το 2014. Ο Γκάρι Στιούαρτ, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “The Most Dangerous Animal of All” (Το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα), όπου μέσα από έρευνά του ομολογεί πως ο βιολογικός του πατέρας, ο Έρλ βαν Μπεστ Τζούνιορ, ήταν ο Zodiac. Αν και το βιβλίο έγινε best seller, ο Στιούαρτ δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει πως όντως ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένοχος.

Το γράμμα με τα 340 σύμβολα, που είχε στείλει στην αστυνομία το 1969, αποκρυπτογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από μια ομάδα που την αποτελούσαν ένας προγραμματιστής, ένας μαθηματικός κι ένας μηχανικός λογισμικού. Σε αυτό το γράμμα έλεγε πως δεν ήταν ο Σαμ που είχε τηλεφωνήσει για να μιλήσει ζωντανά σε κανάλι του Σαν Φρανσίσκο, κάτι που έρευνες του FBI απέδειξαν ότι ίσχυε. Πέρα από αυτή την πληροφορία, ο Zodiac δεν εξομολογήθηκε τίποτε άλλο το οποίο θα βοηθούσε στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από την κλήση του Σαμ:

Αυτές οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις επιλέχθηκαν για το ενδιαφέρον της ιστορίας τους, αλλά και για τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι έρευνές τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν έξυπνοι και κάποιοι απλά τυχεροί. Αθώοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν γι’ αυτές και να περάσουν τα χρόνια τους στη φυλακή για εγκλήματα που δεν έκαναν. Επίσης, γεγονός είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς επέλεγαν άτομα που ήταν κοινωνικά περιθωριοποιημένα, κάτι που δείχνει για ακόμη μια φορά σε πόσο ευάλωτη και απροστάτευτη θέση βρίσκονται, ενώ η κοινωνία και οι αρχές δεν δείχνουν κανένα σθένος για τον χαμό τους.

Πηγές

biography.com
the-line-up.com
newsweek.com
wikipedia
goliath.com

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά