Απόσπασμα: “Ο Διάμεσος” του Γιώργου Λαγκώνα

by Γιώργος Λαγκώνας

Το σκίτσο που συνοδεύει το απόσπασμα του διηγήματος είναι δημιουργία του εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τσαούση, που έφτιαξε από ένα για κάθε διήγημα του βιβλίου Κάτι Παράξενες Γυναίκες, από τις εκδόσεις NightRead, στις σελίδες του οποίου «παράξενες γυναικείες μορφές παρελαύνουν σε πέντε ιστορίες, όπου με αφορμή το θηλυκό στοιχείο -ή και εξαιτίας του- το Φανταστικό και το παράδοξο εισβάλλουν στην καθημερινή πραγματικότητα».

…Είχε αυτό που λέμε πρόσωπο πονεμένου ανθρώπου, με σκληρές γραμμές που είχε χαράξει η πολιορκία αμέτρητων εγνοιών. Γκρίζα τσουλούφια κατρακυλούσαν στο μέτωπο, στις φαβορίτες και στο σβέρκο του. Πέρασε ένα ιδρωμένο χέρι απ` τα μαλλιά του, αφενός από αμηχανία, αφετέρου για να κρύψει τους –τουλάχιστον- δυο μήνες που είχε να επισκεφτεί τον κουρέα. Με παρόμοιο τρόπο πάσχιζε να κουκουλώσει κι άλλες φθορές. Το κουστούμι ήταν κάποτε το κυριακάτικό του. Σε σημεία που δεν φαίνονταν από τα φώτα της σκηνής ήταν μπαλωμένο κι εκεί που το ύφασμα είχε ξεφτίσει, το περνούσε με μαύρο μαρκαδόρο. Κάπως έτσι κατόρθωνε να διατηρήσει μια εικόνα αξιοπρεπούς πενίας. Ξεροκατάπιε -πάντοτε ξεροκατάπινε- πριν μιλήσει.

«Καλησπέρα. Σήμερα θα καλέσουμε ένα δύστροπο πνεύμα, που για να υπακούσει απαιτεί να του γίνουν όλα τα χατίρια. Είναι το υπόλειμμα της ύπαρξης ενός εξαιρετικά λαίμαργου ανθρώπου, και παραμένει αχόρταγο ακόμα και μετά θάνατον. Λίγη ησυχία παρακαλώ, για να συγκεντρωθώ».

Η μουσική από τα X-files δυνάμωσε, καλύπτοντας τα σχόλια του κοινού.

«Τι άλλο θα ακούσουμε, ρε φίλε» είπε ο ένας από τους τριαντάρηδες.

«Βαριέμαι, πάμε να φύγουμε», διαμαρτυρήθηκε μια από τις φοιτήτριες, πλέκοντας αρωματισμένες τούφες μαλλιών γύρω από ένα λεπτό δάχτυλο.

Από την υπέρβαρη οικογένεια δεν ακούστηκε τίποτα. Είχαν παραμείνει ακλόνητα προσηλωμένοι στις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων. Κάμποσοι αποχώρησαν, τινάζοντας τα φύλλα της σκηνής με θόρυβο. Από το παλιό καραβόπανο εκτοξεύτηκε ένα δύσοσμο σύννεφο κιτρινωπής σκόνης, περιδινήθηκε με τον μυστήριο τρόπο που ταξιδεύουν όλα τα σύννεφα και διαλύθηκε στη δροσιά του ακίνητου απογεύματος.

Ένα πανί κρεμασμένο στην οροφή της σκηνής ξετυλίχτηκε πίσω από τον άντρα που αποκαλούσαν Δόκτορα Μοέμπιους.

«Κυρίες και κύριοι. Επειδή τα πνεύματα είναι αόρατα, είναι αναγκαία αυτή η κάπως πρωτόγονη μέθοδος, προκειμένου να διαπιστώσετε την ύπαρξή τους. Ως γνωστόν, ο άνθρωπος δεν έχει πάντα τη δυνατότητα να παρατηρήσει τους φυσικούς νόμους άμεσα, αλλά τους μελετά μέσω των αποτελεσμάτων τους. Στην περίπτωση των πνευμάτων, μπορούμε να μάθουμε γι` αυτά από τις συνέπειες της ύπαρξής τους στον χώρο. Μέσω των πτυχώσεων της κουρτίνας, θα γίνετε μάρτυρες της κίνησης του αόρατου μετεικάσματος αυτής της καταδικασμένης ψυχής. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τίποτα πίσω από την κουρτίνα. Όποιος το επιθυμεί, είναι ελεύθερος να κοιτάξει όπου θέλει για να σιγουρευτεί πως δεν πρόκειται για τέχνασμα. Λοιπόν, ξεκινάμε».

Σε αυτό το σημείο, κάποιος άλλος ενδεχομένως να πρόσθετε μια δραματική πινελιά. Μια έκφραση πνευματικής αγωνίας, κατά την επίκληση του πνεύματος. Ή θα χρησιμοποιούσε ακατάληπτα λατινικά ειπωμένα με στόμφο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ταίριαζε στον άντρα που αποκαλούσαν Δόκτωρα Μοέμπιους, που παρέμεινε ανέκφραστος καθώς η κουρτίνα πίσω του κινήθηκε, φούσκωσε και ξεφούσκωσε, μέχρι που στην επιφάνειά της σχηματίστηκε το περίγραμμα μιας ανθρώπινης σιλουέτας. Χέρια, μηροί, λεπτή μέση, μικρό στήθος. Το περίγραμμα του κεφαλιού ανάμεσα σε κυματιστές ασάφειες στο πανί που έμοιαζαν με μαλλιά.

«Κόλπο είναι, ανεμιστήρες έχουν από πίσω».

«Για να δω… Περίμενε…» Ο άλλος τριαντάρης έκανε μερικά βήματα προς το πλάι της σκηνής. Σκόνταψε σε μια από τις φοιτητριούλες, παρ’ ολίγον ρίχνοντας το μαλλί της γριάς από τα χέρια της. Της χαμογέλασε αδέξια. Του γύρισε την πλάτη. Επέστρεψε στον φίλο του κι έβγαλε άλλο ένα πιτόγυρο από τη σακούλα.

«Όχι, φίλε. Δεν υπάρχει τίποτα»…

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του διηγήματος, αναζητείστε το βιβλίο “Κάτι Παράξενες Γυναίκες“, από τις εκδόσεις NightRead, αλλά και το 1ο τεύχος του νεοσύστατου περιοδικού Φαντασίας και Τρόμου “Αλλόκοσμες Ιστορίες“.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά