Σεμινάριο: “Αυτοσχεδιασμός και Συγγραφή” με τον Στέλιο Ανατολίτη

by Nyctophilia

Σεμινάριο δημιουργικότητας στη συγγραφή με χρήση τεχνικών αυτοσχεδιασμού

Όλη μας τη ζωή την περνάμε αυτοσχεδιάζοντας. Σίγουρα, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουμε ανάλογα με την κάθε κατάσταση. Για παράδειγμα θα ήταν δύσκολο να παραγγείλουμε μια μπριζόλα από ένα ανθοπωλείο. Στον αυτοσχεδιασμό όμως όλα επιτρέπονται. Και γιατί δηλαδή να μην είναι αυτή η παράδοξη παραγγελία η αρχή μιας υπέροχης και άκρως ενδιαφέρουσας ιστορίας.

Γιατί να μην είναι ένα σύνθημα που βάζει τον χαρακτήρα μας στα άδυτα ενός ανθοπωλείου που πουλάει εξωγήινα φυτά;
Αν σε ενδιαφέρει η δημιουργική γραφή και έχεις δυσκολία να παράγεις ιδέες, αν όλα σου μοιάζουν ίδια κι επαναλαμβανόμενα, αν κάθε φορά που έχεις μια ιδέα σε πιάνει η μαύρη απελπισία γιατί δεν θα πάει πουθενά, τότε ίσως σε βοηθήσει το Improv for Writers. Ή αλλιώς ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με έμφαση στην δημιουργικότητα, στο storytelling και την παραγωγή ιδεών, χρησιμοποιώντας εργαλεία του Improv.

Σε αυτές τις 8 ώρες βιωματικής μάθησης, θα μάθουμε γιατί μπλοκάρει το μυαλό μας, πώς μπορούμε να το ξεκολλήσουμε και πώς μπορούμε να μάθουμε στον εγκέφαλό μας να μην είναι ο εχθρός μας.

Τι είναι το Improv;

Καλή ερώτηση. Είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου. Χαρακτηρίζεται από καταιγισμό ιδεών, απόλυτη συνεννόηση των ηθοποιών χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας: Δεν υπάρχει σκηνοθεσία, κείμενο, έργο, τίποτα. Όλα φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή. Όλα γεννιούνται και πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του θεατή και δεν ξαναπαίζονται ποτέ.
Αυτό διδάσκουμε στη House of Improv. Το Improv, άσχετα αν σε ενδιαφέρει να ανέβεις στη σκηνή, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναπτύξεις έναν σκασμό από δεξιότητες από κοινωνικές μέχρι εντελώς πρακτικές.

Τότε τι σχέση έχει αυτό με τη συγγραφή;

Το Improv με τη δημιουργική γραφή έχουν μεγάλη σχέση. Άσχετα αν η τελική μορφή της πρόζας είναι διαφορετική. Οι διαδικασίες που γεννούν ιδέες, ιστορίες και που κρατούν τους ηθοποιούς σε εγρήγορση είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν πολλοί συγγραφείς για να παράγουν έργο.
Αυτές θα εξερευνήσουμε για να μάθουμε στο κεφάλι μας να δουλεύει υπέρ μας κι όχι εναντίον μας.

Για ποιους είναι αυτό το σεμινάριο:

Αν γράφεις και κάθε φορά που κάθεσαι και στίβεις το μυαλό σου βρίσκεις τον εαυτό σου να χαζεύει μια λευκή κόλλα ή έναν κέρσορα που αναβοσβήνει για περισσότερη ώρα από ότι γράφεις, τότε αυτό το σεμινάριο είναι για σένα.
Η δημιουργική γραφή είναι μια πνευματική διαδικασία που θέλει κόπο και εξάσκηση.

Τι θα μάθω:

 • Τι είναι ιδέα;
 • Kill your darlings
 • Μικροδομές, μεσοδομές και μακροδομές
 • Βρίσκω το λάθος
 • Βασικές αρχές storytelling
 • Τεχνικές για δημιουργία
 • Τεχνικές για ιδέες (παραγωγή, αξιολόγηση, επιμέλεια)
 • Τεχνικές για νοηματική επιμέλεια
 • Σύστημα αρχειοθέτησης
 • Το κουτί με τις ιδέες

Όλοι οι συμμετέχοντες θα παίρνουν και θα δίνουν feedback για το κείμενό/ιδέα τους και για τα κείμενά/ιδέες των άλλων.

Τι θα χρειαστώ:

 • Θα χρειαστείς ένα κείμενο ή μια ιστορία που σε δυσκολεύουν και θα έχεις την ευκαιρία να να τα δουλέψεις μέσα στο σεμινάριο.
 • Ένα λάπτοπ με κάμερα και μικρόφωνο.
 • Λίγο νερό, μην κορακιάσουμε.
 • Χαρτί-στυλό για σημειώσεις. Η μάθηση είναι βιωματική και δεν παρέχονται ψηφιακές σημειώσεις.

Πότε και πόσο:

Τέσσερα (4) δίωρα (20:00 – 22:00), κάθε Δευτέρα του Δεκεμβρίου.

Έναρξη: Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου
Λήξη: Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου
Ώρες: 20:00 – 22:00
Πάρτι: Απαγορεύεται δυστυχώς
Κόστος: 80€ (με απόδειξη πληρωμής)

Πού;

Διαδικτυακά, λεπτομέρειες προσεχώς.

Δηλώσεις συμμετοχής στη σελίδα Stelios Anatolitis

Ποιος το κάνει:

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι Stand-up κωμικός, μουσικός, δάσκαλος αυτοσχεδιασμού και συγγραφέας με πληθώρα παραστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Χημεία και Θέατρο και γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Παράλληλα, εργάζεται ως Voice-over artist για ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημιστικές εταιρείες και ανεξάρτητες παραγωγές. Επίσης, ασχολείται ενεργά με το Youtube. Από το 2017 έχει έδρα την Αθήνα.
Είναι μέλος της ομάδας “Science Comedy” όπου μαζί με κωμικούς κι επιστήμονες συμβάλλουν στην επικοινωνία της επιστήμης με αστείο κι εκπαιδευτικό τρόπο. Το 2012 έγραψαν μαζί με την Ρόζα Παναγιωτάκη το θεατρικό «Ο Γάιδαρος που μισούσε τα Χριστούγεννα», ένα έργο παιδικού θεάτρου (μικτό κουκλοθέατρο).
Είναι ιδρυτικό μέλος του «Μαιευτήριο Comedy Club», του μοναδικού comedy club της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε το 2014.
Ξεκίνησε την πρώτη σχολή Θεατρικών Κωμικών Αυτοσχεδιασμών (Improv Comedy) στη Θεσσαλονίκη, διδάσκοντας τον αυτοσχεδιασμό στην κωμωδία (2014). Είναι ιδρυτικό μέλος του Felizol Improv Theatre Group με τους οποίο ανέβασαν την αυτοσχεδιαστική παράσταση «Σκηνοθέτησέ Μας!» τις σεζόν 2015-2017 στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη. Το 2019 ξεκίνησε η λειτουργία της House of Improv, μιας σχολής αυτοσχεδιασμού στην Αθήνα, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.
Συμμετείχε στην παράσταση «StandUp for U» του 2016 η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA και παρουσίασε τον πρώτο του κωμικό μονόλογο με τίτλο “Μάχες με Νεράιδες” στο Athens Comedy Festival (2018). Οι “Μάχες με Νεράιδες μαγνητοσκοπήθηκαν κι ανέβηκαν στο Youtube τον Σεπτέμβριο του 2019.
To καλοκαίρι του 2018 έδωσε τη φωνή του, ως σχολιαστής, στο τηλεοπτικό παιχνίδι του ΣΚΑΪ, “Σκάσε και Κολύμπα”.
Το φθινόπωρο του 2018 ξεκίνησαν με τον Χάρη Νταρζάνο το podcast “Μαρμελάδα Φράουλα” το οποίο παραμένει σταθερά στην δεκάδα στην προτίμηση του κοινού στα iTunes, Soundcloud, Spotify charts σταθερά μέχρι και σήμερα.
Τη θεατρική σεζόν 2019-2020 παρουσίασε τη δεύτερη stand up comedy παράστασή του με τίτλο “Χάπι” σε 14 sold out παραστάσεις στο θέατρο Ελιάρτ.
Το καλοκαίρι του 2019 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κοάλεμος: Κινούμενη Άμμος» το οποίο πήρε το βραβείο “Public Book Awards – Αξέχαστος Ήρωας”, την πρώτη θέση στα Βραβεία Everly – “Best Novel – Horror 2019” και την τρίτη θέση στα Βραβεία Everly – “Καλύτερο εξώφυλλο 2019”.
Φέτος ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο του και ασχολείται με τη διδασκαλία του αυτοσχεδιασμού στην House of Improv και τη συγγραφή της τρίτης του stand up comedy παράστασης.

Πηγή: Αυτοσχεδιασμός και Συγγραφή (Improv for Writers)

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά