Για συγγραφείς: Βίαιοι θάνατοι ΙΙΙ – Πνιγμός

by Σουζάνα Χατζηνικολάου

Σίγουρα; Μήπως να διαλέξεις κάτι άλλο; Όχι; Δύσκολο θέμα. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα βασικά.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Death Sentence or Punishment by Drowning in Sea, in Tower Full of Cinders or Thrown

Στην Ευρώπη ο πνιγμός χρησιμοποιήθηκε ως θανατική ποινή. Κατά το Μεσαίωνα τον θεωρούσαν ως τρόπο για να διευκρινιστεί αν μια γυναίκα ήταν μάγισσα. Η ιδέα ήταν ότι οι μάγισσες θα επέπλεαν ενώ οι αθώες γυναίκες θα πνίγονταν. Επίσης τον θεωρούσαν ως τον λιγότερο σκληρό τρόπο εκτέλεσης και γι΄ αυτό τον χρησιμοποιούσαν για γυναίκες, καθώς και για “ευνοούμενους” άνδρες

Μεταξύ των εκδοχών περιλαμβάνονταν η ρίψη ανθρώπων στο νερό με βάρη δεμένα πάνω τους και το δέσιμο ανθρώπων σε βράχους κάτω από τη γραμμή της παλίρροιας, κατά την οποία το νερό θα ανέβαινε και θα τους έπνιγε.

Ο πνιγμός διατηρήθηκε ως μέθοδος εκτέλεσης στην Ευρώπη μέχρι τον 17ο και 18ο αιώνα. Η Αγγλία τον κατήργησε το 1623, η Σκωτία το 1685, η Ελβετία το 1652, η Αυστρία το 1776, η Ισλανδία το 1777 και η Ρωσία στις αρχές του 1800. Στη Γαλλία αναβιώθηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση (1789-1799).

ΟΡΙΣΜΟΣ: Πνιγμός είναι ο βίαιος θάνατος που επέρχεται από πλημμύρισμα των πνευμόνων με κάποιο υγρό που εισροφήθηκε.

Βασικό: Δε χρειάζεται να βρίσκεται όλο το σώμα στο νερό, αρκεί να βρίσκονται τα στόμια των αναπνευστικών οδών (στόμα/μύτη)

ΤΥΠΟΙ ΠΝΙΓΜΟΥ:

 1. Υγρός πνιγμός, οφείλεται στην αθρόα εισρόφηση νερού
 2. Δευτερογενής πνιγμός, ο θάνατος επέρχεται 15-72 ώρες μετά την έξοδο από το νερό λόγω αναπνευστικής καταπόνησης
 3. Στεγνός πνιγμός, οφείλεται σε έντονο σπασμό της γλωττίδας που αποφράσσει την αναπνοή
 4. Πνιγμός από ανακοπή, πριν εισέρθει νερό στους πνεύμονες, πχ σε πολύ κρύο νερό

ΣΤΑΔΙΑ ΠΝΙΓΜΟΥ

 • 1ο στάδιο: Ο χαρακτήρας σου κρατά ηθελημένα την αναπνοή για να παρεμποδίσει την είσοδο του νερού, κατάσταση που χρονικά μπορεί να διαφέρει σε διάρκεια, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 1 λεπτού.
 • 2ο στάδιο: Η συγκράτηση της αναπνοής γίνεται πλέον αδύνατη και αρχίζουν αθέλητες βαθιές αναπνευστικές κινήσεις που επιφέρουν την είσοδο νερού στους πνεύμονες
 • 3ο στάδιο: Ακολουθεί απώλεια της συνείδησης, σπασμοί και ακανόνιστες αναπνευστικές κινήσεις, ενώ επέρχεται τελικά ο θάνατος. Το σώμα γίνεται βαρύτερο και βυθίζεται σε χαρακτηριστική στάση (στάση πνιγμού)

  Χαρακτηριστική στάση πνιγμού

Σημείωσε ότι:

 • Βρίσκεται ο χαρακτήρας σου σε λίμνη και όχι σε θάλασσα; Τόσο το χειρότερο γι΄ αυτόν. Ο θάνατος από πνιγμό σε γλυκό νερό επέρχεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το θαλασσινό νερό. (3-4 λεπτά έναντι 7-8 λεπτών)
 • Έπεσε στο νερό από ψηλά ή στα ρηχά; Υπάρχει περίπτωση να χτύπησε αρχικά σε πυθμένα/βράχο/βάρκα και να πέθανε ακαριαία, ή να λιποθύμησε και να μην κατάλαβε ποτέ τον πνιγμό.
 • Πήγε για κολύμπι μετά από πλούσιο γεύμα; Υπάρχει περίπτωση να ζαλίστηκε και να λιποθύμησε, γεγονός που επέφερε τον πνιγμό.
 • Απρόοπτα συμβάντα και άλλα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό: έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτική κρίση. Προηγηθείσα λήψη αλκοόλ ή κατασταλτικών φαρμάκων. Χτύπημα στο κεφάλι (από χρήση βίας).
 • Ο χρόνος παραμονής ενός ατόμου στο νερό και η θερμοκρασία του νερού είναι καθοριστικά για την επιβίωση. Πχ, σε θερμοκρασία <2οC ο αναμενόμενος χρόνος επιβίωσης είναι λιγότερο των 45 λεπτών. Από 21οC και πάνω η επιβίωση αυξάνει κατά πολύ και εξαρτάται κυρίως από την κόπωση.
 • Ένας χαρακτήρας ντυμένος καλά ή παχύσαρκος θα επιβιώσει περισσότερο στο νερό από έναν γυμνό και αδύνατο χαρακτήρα. Σημειωτέον, η προηγηθείσα κατανάλωση αλκοόλ, αν δεν έχει φτάσει σε σημείο ζάλης και λιποθυμίας, μπορεί να υποβοηθήσει την επιβίωση.
 • Πόσο μπορεί να μείνει ο χαρακτήρας σου κάτω από το νερό; Από 0-5 λεπτά ο κίνδυνος θανάτου ή εγκεφαλικής βλάβης είναι περίπου 10%. Για 6-10 λεπτά φθάνει το 56%, για 11-25 λεπτά το 88% και για πάνω από 25 λεπτά το 100%.

Vasily Perov: The drowned, 1867

Μεταθανάτια ευρήματα:

 • Λευκωπός αφρός σε στόμα και μύτη. Η παρουσία του είναι απόδειξη ότι το άτομο ήταν ζωντανό όταν έπεσε στο νερό.
 • Άμμος, φύκια και άλλα υδρόβια στοιχεία
 • Χήνειο δέρμα, διαβροχή δέρματος παλαμών και πελμάτων
 • Αποκόλληση νυχιών

Αστυνομικά tips:

 • Ένα πτώμα μπορεί να παρασυρθεί από ρεύματα και να βρεθεί σε μεγάλη απόσταση από το σημείο πνιγμού
 • Μπορεί να βρεθεί γυμνό λόγω έκδυσης από ισχυρές μετακινήσεις των νερών
 • Η παρουσία νερού στους πνεύμονες δείχνει ότι ήταν όντως πνιγμός καθώς απαιτεί ενεργητική απορρόφηση. Αν δεν υπάρχει νερό στους πνεύμονες, το άτομο ήταν ήδη νεκρό κατά την εμβύθισή του

Τα υπόλοιπα επαφίονται στις ορέξεις του συγγραφέα! 🙂 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Drowning
 2. ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Αντ. Σ. Κουτσελίνη, Εκδόσεις Παρισιάνου

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά