Διαβάσαμε το νέο τεύχος “See the Elephant”

by Nyctophilia

Δεν θα κρυφτούμε. Ο βασικός λόγος που διαβάσαμε το περιοδικό, είναι πως περιλαμβάνει και ένα διήγημα δυστοπικής φαντασίας από την Δήμητρα Νικολαΐδου, με τίτλο “Blindness”.  Μια κοινωνία όπου το αμάρτημα της γυναικείας ομορφιάς έχει διορθωθεί με μια φρικτή – υποχρεωτική – χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο για όλες τις γυναίκες. Κάθε δείγμα ομορφιάς πριν την εποχή της εγχείρησης έχει καταστραφεί και μια απάνθρωπη συνωμοσία έχει θεμελιώσει αυτή την πρακτική.

Ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας, εκ πρώτης όψης, που όμως, όσο το ξαναδιαβάζεις, τόσο ανακαλύπτεις πόσο δεξιοτεχνικά έχει φωλιάσει ο τρόμος στα σωθικά του. Υπέροχη ροή με έξυπνες ανατροπές και πειστικούς χαρακτήρες που σε τρομάζουν ακριβώς επειδή είναι πρωταγωνιστές μιας κατάστασης που θα μπορούσε πράγματι να είναι και ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο του κόσμου μας.

Το διήγημα της Δήμητρας είναι και το πρώτο που διαβάζει κανείς σε αυτό το νέο τεύχος – έξυπνη τοποθέτηση θέσης κατά την γνώμη μου, μιας και σε προϊδεάζει για την ποιότητα που θα συνεχίσεις να διαβάζεις και στα επόμενα.

Το τεύχος αποτελείται συνολικά από 12 διηγήματα που αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη γκάμα της speculative λογοτεχνίας, με κεντρικό θέμα “Πέρα από τον θάνατο”, μπολιάζοντάς τον με μια ποικιλία ζητημάτων και μοτίβων, όπως η διαφορετικότητα, ο πόλεμος, ο έρωτας,  η καταστροφή, με μια φρέσκια συγγραφική ματιά. Για όσους ενδιαφέρονται να μεταφράσουν ή να γράψουν ένα διήγημα για αποστολή σε περιοδικά του εξωτερικού, το τεύχος αυτό είναι ένα καλό δείγμα του τι κείμενα αναζητούν οι εκδότες του εξωτερικού, ποια είναι τα standards, αλλά και σε τι επίπεδο πρέπει να είναι η γραφή. Ξεχωρίσαμε, επίσης, το “Snapshots of Aleppo” του Pedro Iniguez για τον ανατριχιαστικό τρόπο που παρουσιάζει μέσω της δυστοπίας μια κατάσταση που βιώνουμε στο παρόν, σε πραγματικό χρόνο, το “My Cremation” του B.T. Lowry για τον λυτρωτικό του χαρακτήρα και το “The Unreal World Too Strangely Near” του Robert E. Stutts γιατί είναι μια καλογραμμένη ιδέα που κυμαίνεται σε οικείους κανόνες κλασικής αφήγησης μεταφυσικών ιστοριών.

Όσον αφορά το ίδιο το περιοδικό, το “See the Elephant” κυκλοφορεί από το 2015 και προωθεί την ανθρωποκεντρική λογοτεχνία μέσα από το πρίσμα του μεταφυσικού, του μυθικού, του σκεπτικισμού, με γνώμονα πολύπλοκους χαρακτήρες και συναρπαστικές πλοκές.

See the Elephant Magazine, launched in 2015, is dedicated to short fiction that is progressive, humane, and explores the metaphysical, mythic, visionary or spiritual through complex characters and compelling plots.

 

See the Elephant Magazine is published annually in ebook formats and, as of issue 3, print. See the Elephant Online offers free short fiction from the magazine, reprints of stories not elsewhere available on the web, reviews of recommended books, and reviews of short fiction available in other quality online magazines.

 

We are especially interested in publishing works by women, people of color, indigenous, LGBTQ, writers from non-mainstream cultures, and international writers. To learn more about our style, go here.

Για να διαβάσετε το τεύχος, δεν έχετε παρά να πατήσετε ΕΔΩ και να το αγοράσετε, ενώ ολόκληρο το διήγημα της Δήμητρας μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν ΕΔΩ.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά