Προδημοσίευση “Κάτι Παράξενες Γυναίκες”: Κατσαρίδες

by Γιώργος Λαγκώνας

…Σ` έπιασα! Πέταξε την παντόφλα του στη γιγάντια κατσαρίδα που τον προσπέρασε ξυστά. Την πέτυχε. Η κατσαρίδα σερνόταν με το σώμα της μισοτσακισμένο. Παναγιά μου, ένα τέρας… σκέφτηκε. Περίπου πέντε πόντους μήκος, καφεμάυρη, με τεράστιες κεραίες. Σίγουρα είναι έγκυος. Με εκατομμύρια κατσαριδόπουλα. Μερικές σαν και σένα αρκούν για να μου διαλύσετε την πολυκατοικία. Ξαφνικά ήταν θυμωμένος. Ένα παραπέτασμα οργής έσβησε τις ονειροπολήσεις του.

Έβγαλε και την άλλη παντόφλα και τις πέρασε στα χέρια, σαν να ήταν γάντια. Μάγκωσε ανάμεσά τους την κατσαρίδα και την έφερε κοντά στο πρόσωπό του. Οι κεραίες της αλώνιζαν προς τη μεριά του, σαν κάποιο είδος χειραψίας. Εσύ… Οι μύες στο σαγόνι του πονούσαν απ` το σφίξιμο. Έβραζε. Έσφιξε, συνθλίβοντας την κατσαρίδα και απ` τις δυο μεριές. Οι κεραίες της κουνήθηκαν γρηγορότερα. Μια λευκή, κάθετη σχισμή σαν χαμόγελο σχηματίστηκε στη μαύρη χάντρα που είχε για κεφάλι. Ο Νικολής πίεσε κι άλλο. Η σχισμή άνοιξε, η λευκή ουσία μέσα της ξεχείλισε, σχηματίζοντας μια παχύρρευστη σταγόνα.

Τίναξε την κατσαρίδα αηδιασμένος. Το έντομο περιστράφηκε στον αέρα, τα χυμένα μυαλά του –ή ό,τι τέλος πάντως είχε αντί για μυαλό- ρουφήχτηκαν ξανά μέσα στο κεφάλι του και η λευκή σχισμή έκλεισε. Προσγειώθηκε στα πόδια του και εξαφανίστηκε κάτω από ένα τετράγωνο μεταλλικό καπάκι, περίπου ένα μέτρο επί ένα. Ο Νικολής το άνοιξε, αποκαλύπτοντας από κάτω του ένα κυκλικό φρεάτιο. Ίσα που χωρούσε άνθρωπο. Έσκυψε από πάνω του προσεκτικά. Το φως από την οθόνη του κινητού ελάχιστα κατάφερε να τρυπήσει το σκοτάδι, αλλά απαντήθηκε από συρσίματα ποδιών. Δεκάδες κατσαρίδες έτρεξαν μακριά του, κατηφορίζοντας στα έγκατα της πολυκατοικίας.

Ο Νικολής πισωπάτησε τρομαγμένος, το κινητό τού έφυγε απ` τα χέρια, χοροπήδησε στα απλωμένα δάχτυλά του και γλίστρησε ανάμεσά τους. Αντανακλαστικά τινάχτηκε μπροστά για να το πιάσει, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε κι αυτός μέσα στην τρύπα…

… για τη συνέχεια, απευθυνθείτε σε Κάτι Παράξενες Γυναίκες, από τις εκδόσεις Ars Nocturna.

“Παράξενες γυναικείες μορφές παρελαύνουν σε αυτές τις πέντε ιστορίες, όπου με αφορμή το θηλυκό στοιχείο -ή και εξαιτίας του- το Φανταστικό και το παράδοξο εισβάλλουν στην καθημερινή πραγματικότητα”.

Το σκίτσο που συνοδεύει το απόσπασμα είναι του εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τσαούση, που έφτιαξε από ένα για κάθε διήγημα του βιβλίου.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά