Κριτική: “Αέναη Μάχη – Η Άνοδος” της Άννας Σπανογιώργου

by Αργυρώ Χαρίτου

Συγγραφέας: Άννα Σπανογιώργου

Βιβλίο: Αέναη Μάχη – Άνοδος

Εκδόσεις: Πηγή

Σελίδες: 352

ISBN: 978-960-626-069-8

Οπισθόφυλλο

Η Κάτια, μετρώντας τις πληγές της, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να πορευτεί στο δύσβατο μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά της, με προορισμό την αναζήτηση των αγαπημένων της προσώπων. Κάθε βήμα μοιάζει αβέβαιο και ικανό να την οδηγήσει στον πάτο του γκρεμού των αμφιβολιών.
Παράλληλα, σκοτεινοί υπερασπιστές και κουβαλητές φωτός, γνωστά και νέα πρόσωπα προσπαθούν να εκπληρώσουν τους δικούς τους σκοπούς. Αποκαλύψεις, συμμαχίες, συνωμοσίες και ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο για να ξεμπλέξουν το κουβάρι των γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα υφαίνουν έναν καινούργιο ιστό εξελίξεων.

Ένα είναι βέβαιο… Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη.

«…Και τώρα;
Τι θα κάνεις, Κάτια;
Πόνεσες, πάλεψες, έπεσες.
Μπορείς να μείνεις κάτω
ή να βρεις τον δρόμο για την Άνοδο…»

Κριτική

Στο προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως Άννα Σπανογιώργου «Αέναη Μάχη – Πτώση» είχαμε την πρώτη επαφή με την Κάτια. Είδαμε ένα μέρος της ιστορίας της κεκαλυμμένη υπό το φως μυστηρίου.

Τώρα στο δεύτερο βιβλίο, την «Άνοδο», η Κάτια σταματάει να είναι μαριονέτα και να βοηθάει τους γύρω της. Αντιδρά σε όλα παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις.
Στο πρώτο βιβλίο η ηρωίδα μας ήταν ισχυρογνώμων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των πράξεών της, μια παρορμητική κοπέλα που αντιδρούσε με βάση τα συναισθήματα. Τώρα βλέπουμε τις ψυχολογικές εναλλαγές της μέσα από τις προσωπικές τις σκέψεις, αλλά και τις επιλογές που πια γίνονται με σύνεση. Τώρα δεν εμπιστεύεται με κλειστά μάτια κανέναν. Φοβάται και ελέγχει τα πάντα γύρω της.
Ανακαλύπτοντας χαμένα βιβλία και κρυμμένα μυστικά για την ιστορία της, αλλά και για όλα όσα επιφυλάσσει το μέλλον της, πρέπει να επιλέξει σωστά τον χρόνο της και πού θα τον ξοδέψει.
Θα κάνει εχθρούς με τους οποίους θα πρέπει να συμβαδίσει. Θα κάνει φίλους που την τρομάζουν.
Η συγγραφέας με την γλαφυρή της γραφή μας δίνει την συνέχεια της ιστορίας της η οποία αν και πάλι κρατάει κρυφά τα στοιχεία των φυλών που έχει εμπνευστεί, μας δίνει περισσότερα στοιχεία από το πρώτο.
Είναι ωραίο στοιχείο που επιλέγει να χρησιμοποιεί ελληνικά ονόματα, καθώς βοηθά τον αναγνώστη να ταυτιστεί πιο εύκολα με τους χαρακτήρες.
Έχει μικρά κεφάλαια, μπουκίτσες όπως τις λέω, κάτι το οποίο προκαλεί τον αναγνώστη να διαβάζει άλλο ένα, άλλο ένα με αποτέλεσμα να έχει τελειώσει το μισό βιβλίο πριν καν το καταλάβει.
Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς η  γραφή της είναι πιο σκοτεινή. Υπάρχουν βασανιστήρια, πληγωμένα άτομα και θάνατοι κάτι το οποίο δεν το είδαμε τόσο έντονα στο πρώτο.
Ακόμα, η συγγραφέας έχει σε κάθε κεφάλαιο μια πρόταση σε πλάγια γράμματα μέσω της οποίας καταθέτει αλήθειες και συνειδητοποιήσεις που τις περισσότερες φορές τις σκεφτόμαστε, αλλά δεν βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να τις αποτυπώσουμε. Εκείνη όμως το καταφέρνει, βάζοντας τον αναγνώστη σε βαθύτερες σκέψεις.

Βρίσκουμε δύναμη και κουράγιο σε υποθετικές καταστάσεις που λειτουργούν ως γρανάζια και μας θέτουν σε κίνηση.

Μέσα στο δεύτερο αυτό βιβλίο υπάρχουν πολλοί νέοι χαρακτήρες οι οποίοι ξεδιπλώνονται μπροστά στον αναγνώστη ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αρκετά νέα πρόσωπα που αυτήν την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους, όμως την κατάλληλη στιγμή η συγγραφέας θα τους τοποθετήσει σε στρατηγικές θέσεις. Γράφει:

Κάτι που δεν αγοράζεται, κάτι που πληρώνεται πολύ ακριβά, μόνο με κομμάτια του εαυτού μας: εμπειρία.

Εμπειρία. Αυτό μας δείχνει η συγγραφέας μετά το δεύτερο βιβλίο της, ότι έχει εξελιχθεί κι άλλο η γραφή της.
Όταν ολοκληρώνει το δεύτερο μέρος της ιστορίας, ο αναγνώστης νιώθει την ικανοποίηση που περίμενε από την αρχή και περιμένει με αγωνία το επόμενο, μιας και αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πιο σκοτεινό και γεμάτο μάχες, ίντριγκες και αποκαλύψεις.
Αυτό που μένει στον αναγνώστη με το γύρισμα και της τελευταίας σελίδας είναι ότι η συγγραφέας μας δείχνει πως η άνοδος υπάρχει για όλους. Για εκείνους που θέλουν να παλέψουν για να την αποκτήσουν, για όλους εκείνους που δεν θα φοβηθούν να πονέσουν για να την κερδίσουν, για όλους εκείνους που θα θυσιάσουν πράγματα που αγαπούν για να τη ζήσουν.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά