Κριτική: “Αέναη Μάχη” της Άννας Σπανογιώργου

by Αργυρώ Χαρίτου

ΒΙΒΛΙΟ: Αέναη Μάχη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑς: Άννα Σπανογιώργου

ΕΚΔΟΤΗΣ: Πηγή

ISBN: 6185231271

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272


Οπισθόφυλλο:

Μια μάχη αέναη εξελίσσεται γύρω μας, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα. Το πεπρωμένο μας, γραμμένο στο γενετικό μας κώδικα, μας κληροδοτεί με χαρίσματα και δυνάμεις που ανακαλύπτουμε την κατάλληλη στιγμή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο δυνατοί και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Το βιβλίο «Η Πτώση» αφηγείται την πορεία της Κάτιας, μιας νεαρής κοπέλας που ζει μέσα στη ρουτίνα. Μια μέρα όλη της η ζωή αλλάζει, καθώς βιώνει καταστάσεις που αρχικά δεν καταλαβαίνει. Παρασυρόμενη από την αγάπη που νιώθει για τον Άρη και έχοντάς του τυφλή εμπιστοσύνη, οδηγείται μέσα από μια σειρά καταιγιστικών, συναρπαστικών και απρόβλεπτων γεγονότων στον προορισμό που της έχει ορίσει η μοίρα. Ή μήπως όχι;

Κριτική:

Τα βιβλία μας μιλάνε. Θέλουν να τα αποκτήσουμε, να διαβαστούν, να αποκαλύψουν την ιστορία τους. Το βιβλίο «Αέναη Μάχη – Η πτώση» το καλαίσθητο εξώφυλλο μας επιβάλλει να το αγγίξουμε, ξυπνώντας μας την επιθυμία να δούμε τι ιστορία κρύβεται πίσω του.
Ξεκινώντας την ανάγνωση, διαπιστώνουμε πως η ιστορία που ξετυλίγεται είναι πρωτότυπη και διαφορετική. Tο κέντρο της προσοχής είναι ένα βιβλίο και το άτομο που το κρατά – και πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, την Κάτια. Πρόκειται μια κοπέλα σε νεαρή ηλικία και κάνει μια πολύ απλή δουλειά για τον Άρη : διαβάζει ένα κόκκινο βιβλίο, το οποίο κοσμεί μια περίτεχνη κλειδαριά μπροστά από μια κόκκινη πόρτα.
Μια μέρα, η περιέργεια της, και οι εφιάλτες που τάραξαν τον ύπνο της, την προκαλούν να ανοίξει την πελώρια πόρτα και να ανακαλύψει πως το δωμάτιο είναι άδειο. Αυτό είναι το κομβικό σημείο από το οποίο η ζωή της πια αλλάζει. Ο Άρης την φυγαδεύει  και την προστατεύει.
Η ιστορία μέχρι την μέση του βιβλίου έχει ενδιαφέρον. Χτίζεται σωστά η αγωνία να μάθει ο αναγνώστης τι θα συμβεί στην ηρωίδα, αλλά και τους φίλους της. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει τους προστάτες της Κάτιας οι οποίοι έχουν ικανότητες, αλλά δεν μας αποκαλύπτει περισσότερα για το πού ανήκουν ή πώς απέκτησαν αυτές τις δυνάμεις.
Μετά την μέση του βιβλίου όμως, δημιουργούνται κενά που, ενώ έχουν στόχο να παρατείνουν την αγωνία του αναγνώστη, ίσως θα ήταν καλύτερα αν του επιτρεπόταν να “δει μέσα από την κλειδαρότρυπα” μερικές πληροφορίες. Παρατείνονται πολύ στον αναγνώστη οι εξελίξεις και κάποιες εξηγήσεις που θα επιθυμούσαμε δεν έρχονται – ξέρουμε όμως  ότι  υπάρχει ένα μίσος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες μελλοντικές καταστάσεις, και ας μην γνωρίζουμε την πηγή του.
Καθώς το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό, η γραφή είναι πολύ σωστά απλή και όχι επιτηδευμένη, με λεξιλόγιο που της αρμόζει στην αφήγηση, η οποία κυλά ευχάριστα, με μια καλοδουλεμένη ροή, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο μισό, που σε καθηλώνει. Παρά την έλλειψη σημαντικών, κατά την γνώμη μου, εξηγήσεων όσον αφορά την πλοκή, οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και εξελίσσονται καθώς καρφώνεται η ιστορία.
Και το πιο σημαντικό: πέρα από τις μαγείες και την φαντασία, είναι νεανικό βιβλίο που μας μιλάει για το πιο ανθρώπινο και ειλικρινές συναίσθημα: τον έρωτα.
Το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι κατά πόσο είναι καλό να κρατάει ο συγγραφέας τον αναγνώστη, να αγωνιά να μάθει το τι θα συμβεί στις επόμενες σελίδες; Μέχρι πότε πρέπει να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά; Ενώ λοιπόν η όλη ιδέα έχει αυτό το “κάτι”, η ιστορία χάνει κάτι από την αίγλη της λόγω του ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει, νιώθουμε πως ένα αόρατο πέπλο, που έχει όμως σκοπίμως ρίξει η συγγραφέας, μας θολώνει την αντίληψη. Όμως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, καθώς οι αποκαλύψεις που λαχταράμε θα έρθουν στο επόμενο βιβλίο θεαματικά, μόλις η συγγραφέας αποφασίσει να τραβήξει το πέπλο μυστηρίου. Αναμένουμε!

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά