Κριτική: “Μυστικός Πόλεμος – Επιχείρηση Σίσυφος” του Γιώργου Πουρλιάκα

by Αργυρώ Χαρίτου

%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82ΒΙΒΛΙΟ: Μυστικός Πολεμος. Επιχείρηση Σίσυφος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Πουρλιάκας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δράσης

ΣΕΛΙΔΕΣ: 453

ISBN: 9786185231064

Οπισθόφυλλο:

Ο Κίμωνας Μεταλληνός είναι ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής από την Αθήνα. Αντικοινωνικός, κλειστός και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όμως, μετά την επιβίωσή του από μια έκρηξη σε μια μεγάλη οδό, θα αλλάξει. Τα οράματα από την αρχαία μυθολογία θα κατακλύσουν τα όνειρά του. Οι αισθήσεις του θα περάσουν σε ένα υπερφυσικό πεδίο. Ο Κίμωνας θα πολεμήσει ενάντια στον χρόνο για να βρει και να σταματήσει ένα σκοτεινό σχέδιο με στόχο την Αθήνα. Η προσπάθειά του αυτή θα τον κάνει εμμονικό και στο διάβα του θα προκαλέσει την τύχη του, τους άγνωστους εχθρούς του, αλλά και το αίμα αυτών που θα τον ακολουθήσουν ή θα βρεθούν στον δρόμο του.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Σόνια Μοναστηράκη, μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα, κυνική, αυτοκαταστροφική και ερμαφρόδιτη, θα μπει -άθελά της στην αρχή- σ’ ένα υπόγειο παιχνίδι. Μια απειλή έρχεται για την Αμερική και η Σόνια θα παίξει κομβικό ρόλο, όταν θα μάθει ότι η κοπέλα που νόμισε για νεκρή μπορεί και να είναι ζωντανή. Το πάθος της θα την οδηγήσει στα χέρια Βόσνιων τρομοκρατών, Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών και της CIA. Η ίδια δεν θα διστάσει να αλλάξει στρατόπεδα και να προβεί σε τερατώδεις αποφάσεις, προκειμένου να επιβιώσει και να βρει την αλήθεια.
Δύο φαινομενικά διαφορετικές υποθέσεις. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Κι όμως, συνδέονται. Γιατί όταν ματώνει ο ένας, ματώνει και ο άλλος μ’ έναν παράδοξο τρόπο. Υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη και πριν το τέλος οι δύο ήρωες θα καταλάβουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει. Μόνο τα αποτελέσματα.

ΚΡΙΤΙΚΗ:

Ο συγγραφέας μέσα από το παρθενικό του βιβλίο, προσπαθεί να παντρέψει το υπερφυσικό με το αστυνομικό. Συνδέει δύο ιστορίες, των οποίων οι κεντρικοί ήρωες είναι ο Κίμωνας και η Σόνια, και οι πρωταγωνιστές αυτοί ελέγχουν και τις παράπλευρες ιστορίες που δημιουργούνται μέχρι να ολοκληρωθεί το μοτίβο του τι πραγματικά συμβαίνει.
Η Σόνια προσπαθεί να ξεφύγει από την μητέρα της για να βρει την γυναίκα που αγαπάει. Ο Κίμωνας προσπαθεί να σταματήσει ένα σχέδιο που θα τον φέρει σε ρήξη με τους δικούς του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.
Το νεαρό αγόρι αντιμετωπίζει οράματα στα οποία χάνει την αίσθηση του χρόνο και το χώρου. Τον ταξιδεύουν στα περίεργα μέρη μιας άλλης αρχαίας διάστασης, όπου πρωταγωνιστούν το αίμα και ο πόνος.
Μέσα στο βιβλίο όλες οι μεγάλες μυστικές οργανώσεις παίζουν το ρόλο τους. Υπάρχουν σκευωρίες και που εναλλάσσονται, ενώ κανένας δεν είναι σίγουρος για τον διπλανό του, ούτε μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.
Ενώ όμως είναι ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να πλέξει μια πολυεπίπεδη πλοκή με πληθώρα γεγονότων και εικόνων, το τελικό αποτέλεσμα απογοητεύει.
Οι ιστορίες εναλλάσσονται τόσο άτσαλα, που πολλές φορές ο αναγνώστης χάνεται. Ενώ διαβάζει για την Σόνια, στην επόμενη παράγραφο ο συγγραφέας μιλά για τον Κίμωνα, δίνοντας μια απότομη εναλλαγή, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να την προϊδεάζει. Αναπόφευκτα, ο αναγνώστης μπερδεύεται και εν τέλη κουράζεται.
Υπάρχει επίσης λεπτομερή εξήγηση όπλων. Ο αναγνώστης μαθαίνει σχεδόν για κάθε τύπου όπλου που υπάρχει στον κόσμο, κάτι που θεωρώ δεν τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ. Ως αποτέλεσμα, χάνει σε περιγραφή η ίδια η σκηνή και έτσι ο αναγνώστης μένει ανικανοποίητος. Πολλά άτομα, επίσης, θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και να μην αναλώνεται σε αυτά η αφήγηση.
Άλλο ένα τραγικό ατόπημα ήταν η ανάλυση της Σόνιας, ένας ερμαφρόδιτος χαρακτήρας. Το ιδιαίτερο αυτό θέμα, πέρα από τον επιπόλαιο χειρισμό, δεν μελετήθηκε όσο θα ‘πρεπε από τον συγγραφέα.
Σε μερικά σημεία πιέζονταν οι καταστάσεις, προκαλώντας άγχος στον αναγνώστη – και όχι με την καλή έννοια.
Ο Κίμωνας, αν και δεκαπέντε χρονών, αντιδρά σαν τριαντάρης σε δύναμη, ομιλία και αποφάσεις, πράγμα που μοιάζει υπερβολικό και δεν δικαιολογείται από το υπόβαθρό του, όσα και αν φαίνεται να έχει περάσει.
Ελπίζω πως στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, πέρα από απαντήσεις που αφορούν την πλοκή, θα δοθεί και η εικόνα μιας πιο ώριμης γραφής, με περισσότερη μελέτη διάπλασης χαρακτήρων και καταστάσεων.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά