Κριτική: “Οι Μάγισσες” της Αγγελικής Ράδου

by Βίκυ Τάσιου

“Οι Μάγισσες” της Αγγελικής Ράδου
Εκδότης: Αρχέτυπο
ISBN: 978-960-421-257-6
Σελίδες: 206
Διάσταση: 13Χ21

Περιγραφή

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, ξεχωριστές γυναίκες διέσχισαν τη γραμμή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι για να αποκτήσουν τον ένα, πραγματικά απαγορευμένο καρπό: τη δύναμη που τους στερούσαν οι συμβάσεις του κόσμου, αλλά μπορούσε να τους προσφέρει η μαγεία. Οι ιστορίες τους είναι άλλοτε τραγικές, άλλοτε θριαμβευτικές και άλλοτε βυθισμένες στα ερωτηματικά. Πάντα όμως, θα παραμένουν συναρπαστικές από την αρχή ως το τέλος.

Κριτική

Η Αγγελική Ράδου είναι μία συγγραφέας που πλέον έχω αρχίσει να την εκτιμώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι κάθε φορά τολμά και πειραματίζεται σε διαφορετικά είδη. Δεν επαναπαύεται σ’ ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και, σεβόμενη τον αναγνώστη, κάθε φορά τού προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην αστυνομική λογοτεχνία και στα βιβλία μυστηρίου, δίνοντας μας μία απολαυστική γεύση μέσα από τον “Δαιμόνιο Βάκχο” μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη. Έχει γράψει τη παιδική / νεανική λογοτεχνική σειρά “Οι σκοτεινές ιστορίες του νερού Poe”, κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο – τουλάχιστον για μας τους λάτρεις του Poe. Μας ταξίδεψε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και μας προσκάλεσε με το “Φάντασμα στο χιόνι” να περιπλανηθούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο παραδόσεις και δοξασίες.

Αυτή τη φορά, μας παρουσιάζει τις “Μάγισσες”. Μια μελέτη από την αρχαιότητα έως σήμερα εκείνων των ξεχωριστών γυναικών που διέσχισαν τη γραμμή ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Δεκαπέντε ιστορίες μαγισσών από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης στο πέρασμα των αιώνων. Σε μία αξιοθαύμαστη έκδοση, τόσο για την επιμέλειά της όσο και για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ιστορίες αυτών των γυναικών (μέσα από φωτογραφίες, ντοκουμέντα και πραγματικά γεγονότα), συστήνει στο αναγνωστικό κοινό τις πιο γνωστές μάγισσες, αλλά και τις προσωπικές του ιστορίες μέσα από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκε ο αποκρυφισμός και η μαγεία.

Το βιβλίο ξεκινά με μια εξαιρετική εισαγωγή από την Αγγέλα Γαβρίλη, η οποία μυεί σιγά σιγά τον αναγνώστη στην μαγεία, αλλά και σε αυτές τις γυναίκες που κατηγορήθηκαν, καταδικάστηκαν και θανατώθηκαν για τη λατρεία τους στις δυνάμεις του σκότους. Τα σκήπτρα παραλαμβάνει μετά η συγγραφέας, η οποία οδηγεί τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι και τις πιο πρόσφατες παγανιστικές και μυστικιστικές ιστορίες μαγισσών.

Τα πορτραίτα δεκαπέντε γυναικών καταγράφονται και εξιστορούνται από την Αγγελική Ράδου μέσα από μια αξιοθαύμαστη ιστορική έρευνα, η οποία – σε συνδυασμό με την μυθοπλαστική αφήγηση – δημιουργούν ένα κλίμα υπερφυσικού τρόμου και τα συναισθήματα του αναγνώστη δεν βαλτώνουν, καθώς δεν αφορά μια απλή δημοσιογραφική καταγραφή. Η αφήγηση κρατά δέσμιο τον αναγνώστη ενσταλάζοντας μέσα του τη δύναμη που ασκούσε πάντα η μαγεία από καταβολής κόσμου.

Μια εξαιρετική συλλογή με αληθινές ιστορίες μαγισσών, κάποιες ίσως περισσότερο γνωστές στο κοινό που έχει εντρυφήσει στην ιστορική πλευρά τής μαγείας. Το στερεότυπο της διαβολικής γυναίκας, που με τη φύση και τις πράξεις της απειλεί την ανδροκρατούμενη κοινωνία, είναι το βασικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των υποθέσεων μαγείας είτε αυτές συνέβαιναν στην αρχαιότητα είτε στο σύγχρονο κόσμο. Μπορεί το βιβλίο να είναι σχετικά μικρό, κλείνοντάς το όμως θα ανακαλύψεις ότι η συγγραφέας σ’ έχει οδηγήσει αυτόματα μέσω αυτών των ιστοριών να κάνεις την περαιτέρω προσωπική σου έρευνα.

Άλλοτε γοητευτικές και άλλοτε φρικτές γριές, οι μάγισσες πάντα ασκούσαν ιδιαίτερη γοητεία, αλλά έσπερναν και τον τρόμο. Αυτό το βιβλίο είναι η αφορμή για να τις γνωρίσετε καλύτερα.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά