Κριτική: “Ο δολοφόνος με το σημάδι του σταυρού” του Chris Carter

by Γιώργος Δάμτσιος
Paperback, 432 pages
Published July 6th 2018 by Εκδόσεις Bell
(first published August 1st 2009)
***
Όταν σ’ ένα ερημικό μισοερειπωμένο σπίτι έξω από το Λος ‘Αντζελες ανακαλύπτεται το άψυχο σώμα μιας νεαρής γυναίκας, για τον Ρόμπερτ Χάντερ ξεκινάει ένας εφιάλτης. Στον αυχένα του θύματος, που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο, είναι χαραγμένος ένας παράξενος διπλός σταυρός, το σήμα κατατεθέν ενός ψυχοπαθούς που ήταν γνωστός ως ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού.
Αυτό όμως είναι αδύνατο. Επειδή ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού συνελήφθη και εκτελέστηκε πριν από δύο χρόνια.
Πρόκειται άραγε για κάποιον επίδοξο μιμητή του; Ή μήπως συμβαίνει το αδιανόητο… και ο πραγματικός δολοφόνος είναι ακόμα ελεύθερος εκεί έξω, έτοιμος να επιδοθεί σε μια νέα σειρά βίαιων φόνων, επιλέγοντας τα θύματά του με φαινομενικά τυχαίο τρόπο και χλευάζοντας ουσιαστικά την αδυναμία του Ρόμπερτ Χάντερ να τον πιάσει;
Ο Χάντερ και ο νέος συνεργάτης του, ο Γκαρσία, πρέπει οπωσδήποτε να διαλευκάνουν αυτή την υπόθεση. Και γρήγορα. Ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού του #1 bestselling συγγραφέα Κρις Κάρτερ είναι η πρώτη υπόθεση του ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ.
***

«Ο δολοφόνος με το σημάδι του σταυρού» είναι το πρώτο βιβλίο του, ιταλικής καταγωγής και γεννημένου στη Βραζιλία, συγγραφέα, Κρις Κάρτερ. Είναι επίσης και το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Χάντερ, ο οποίος είναι ντεντέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών του Λος Άντζελες.

Πρόκειται προφανώς για αστυνομικό μυθιστόρημα, και η αλήθεια είναι ότι με τη λιτή προαναφερθείσα περιγραφή του Χάντερ κάποιος θα μπορούσε άνετα να πει ότι το όλο πακέτο ακούγεται σαν χιλιοπαιγμένη ταινία ή πολυδιαβασμένο σενάριο.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι και υπάρχουν ένα σωρό λόγοι γι’ αυτό…

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι τόσο απλή μα συνάμα τόσο ουσιαστική και απέριττη που προσωπικά απόλαυσα κάθε λέξη σε κάθε παράγραφο, σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς. Οι περιγραφές του ήταν σύντομες αλλά ουσιαστικές και εξυπηρετούσαν πλήρως στο να δημιουργήσω εικόνες Οι διάλογοι πάλι, ταίριαζαν επακριβώς στους χαρακτήρες που μιλούσαν. Ο άνθρωπος του δρόμου θύμιζε άνθρωπο του δρόμου, ενώ, ο πολυδιαβασμένος Χάντερ έκανε τις αναλύσεις του όπως ακριβώς θα έπρεπε βάσει του μορφωτικού επιπέδου.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου ήταν όλοι τους εξαιρετικοί και εντελώς αληθινοί. Ενίοτε υπήρχε και μια δόση υπερβολής στη συμπεριφορά τους, αλλά ήταν «τόσο όσο», ίσα δηλαδή για να τους δώσει ο συγγραφέας ακόμα πιο εύκολα ταυτότητα και χαρακτηριστικά γνωρίσματα, χωρίς να χρειαστεί να πλατειάζει σε σημεία που υπήρχε μπόλικη δράση.

Και ενώ το βιβλίο ανήκει στην αστυνομική λογοτεχνία, η πρωτοτυπία ήταν διάχυτη –πάντοτε στα λογικά πλαίσια του είδους. Γενικά διακατεχόταν σταθερά από μια πολύ ευχάριστη φρεσκάδα, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Υπήρχαν μικρά μικρά πραγματάκια που, ενώ έχω διαβάσει έναν στρατό αστυνομικών βιβλίων, δεν τα είχα συναντήσει ξανά κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πηγαίνοντας τώρα στην πλοκή, έχω να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά μπλεγμένη. Πολλά και διάσπαρτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του βιβλίου συνέθεσαν έξυπνα ένα πολύ δυνατό σύνολο πληροφοριών ενώ προοικονόμησαν άψογα και το τέλος.

Αν όμως κάτι με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η αφηγηματική ροή. Γυρνούσα τις σελίδες σαν μανιακός και ήθελα συνεχώς να μάθω τι θα γίνει παρακάτω. Όσο για τις προβλέψεις μου για τον δολοφόνο; Ήταν ατυχείς… προφανώς!

Τέλος, οι σπουδές και η τριβή του Κάρτερ γύρω από την Εγκληματολογική Ψυχολογία του είναι πασιφανείς μέσα στο κείμενο και φυσικά τον βοηθούν στο να δημιουργήσει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σίριαλ κίλερ. Η σκιαγράφησή του είναι εκπληκτική. Βασικά, ο Κάρτερ κατέχει τόσο καλά το έγκλημα που οι σίριαλ κίλερς ανά τον κόσμο θα πρέπει να αισθάνονται άβολα όταν τον διαβάζουν…

Μόλις ανακάλυψα τη νέα εμμονή μου!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά