Κριτική: “Τα βλέπω” της Γιώτας Καλαμαρά

by Μαρκέλλα Ευθυμίου Βελαέτη

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική λογοτεχνία τρόμου βιώνει έναν σχετικό παραλογισμό. Από τη μία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οδεύει με σταθερή πορεία προς την άνθιση και από την άλλη, οι θεματολογίες τριγυρίζουν σαν μέλισσες γύρω-γύρω από το ίδιο λουλούδι. Κανένας δεν λέει όχι σε ένα καλογραμμένο βιβλίο με βρικόλακες ή πνεύματα, αλλά μήπως είναι καιρός να ξεκινήσουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε περισσότερο περίπλοκα και ενδιαφέροντα πράγματα; Πάνω που σκεφτόμουν αυτά, λοιπόν, ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο “Τα βλέπω” της Γιώτας Καλαμαρά.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί το πρώτο δημοσιευμένο “παιδί” της συγγραφέως και, κατά την γνώμη μου, είναι μια εξαιρετική αρχή! Στο “Τα βλέπω” ουσιαστικά διαβάζουμε την ιστορία ενός, όχι και τόσο καλού, ανθρώπου, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αλκοολισμό, τον τζόγο, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό, το μίσος γενικότερα. Εδώ είναι το σημείο στο οποίο θα δώσω ένα ξεκάθαρο “μπράβο” στη συγγραφέα, μιας και ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας δημιουργήθηκε όπως ακριβώς πρέπει ώστε να μπορεί να υποστηρίξει όλα τα παραπάνω και μέσα από το βάθος του να κάνει τον αναγνώστη έξαλλο. Ας μην ξεχνάμε πως οι χαρακτήρες είναι το πιο δυνατό στοιχείο ενός βιβλίου -ανεξαρτήτως είδους- και όταν καταφέρνουν να σε βγάζουν εκτός εαυτού, θέλοντας να σπάσεις πράγματα και να χτυπήσεις το κεφάλι σου σε μαξιλάρια, γρυλίζοντας, ε, κάτι έχει πάει πολύ καλά.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το βιβλίο “ζωντανό” και καλογραμμένο είναι οι διάλογοι. Κάθε διάλογος, είτε μικρός είτε μεγάλος, είναι στημένος με τέτοιον τρόπο ώστε ν’ αποδίδει απόλυτα τις σκέψεις και τα ψυχικά γνωρίσματα των χαρακτήρων. Δεν υπάρχουν άστοχες εκφράσεις που να έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο ομιλίας που θα έπρεπε να έχει ο εκάστοτε άνθρωπος μέσα στο βιβλίο, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του.

Μιλώντας, λοιπόν, για μια υπόθεση στην οποία ο τζόγος, και συγκεκριμένα το πόκερ, παίζει μεγάλο ρόλο, πρέπει ν’ αναγνωρίσω στη συγγραφέα την εκτενή και σωστή έρευνά της επάνω στο αντικείμενο, η οποία φαίνεται μέσα από τις περιγραφές, την ψυχολογία των παικτών και τις ορολογίες (για τις οποίες φρόντισε να υπάρξει και mini λεξικό στο τέλος του βιβλίου). Πολύ καλή έρευνα έχει γίνει επίσης και ως προς τον αλκοολισμό και γενικότερα την έννοια του εθισμού αλλά και της κακοποίησης. Οι χαρακτήρες μιλούν, πράττουν και σκέφτονται όπως ακριβώς θα έκανε κάθε άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε κάποια από αυτές τις θέσεις.

Αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο αποτελεί η άριστη παρουσίαση του υπερφυσικού στοιχείου. Ο αναγνώστης έχει μεν στο μυαλό του ότι κάτι παράξενο συμβαίνει, αλλά όλο αυτό χτίζεται τόσο καλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας που κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί το παραμικρό για το τι πραγματικά γίνεται, μέχρι την αποκάλυψη στο τέλος του βιβλίου. Αναφερόμενη στις τελευταίες σελίδες, το μόνο που μπορώ να πω -για να μην χαλάσω το σασπένς και τη μαγεία της ανακάλυψης και με κυνηγάτε με τσουγκράνες και δάδες- είναι πως πραγματικά σοκάρει, αλλά παράλληλα χαρίζει την κάθαρση που αναζητά σε ολόκληρο το βιβλίο ο αναγνώστης και ο κάθε χαρακτήρας της ιστορίας.

Το “Τα βλέπω” είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα το οποίο διαβάζεται απνευστί μέσα σ’ ένα απόγευμα. Προσωπικά, όσο το διάβαζα, νευρίασα, έκλαψα και αγάπησα τη σύζυγο του πρωταγωνιστή σαν να ήταν η δική μου μαμά. Το όμορφο γράψιμο και τα συναισθήματα που προκαλεί, θεωρώ πως είναι ακριβώς αυτά που πρέπει για να στηρίζουν ως θεμέλια ένα βιβλίο, όχι μόνο ελληνικής, αλλά της λογοτεχνίας, εν γένει, πόσο μάλλον όταν η σύγχρονη εγχώρια λογοτεχνία φανταστικού μάς έχει αποδείξει πως όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά ορίζει εκ νέου τους κανόνες της.

Τελειώνοντας, θα πω μόνο το εξής και εάν θέλετε πείτε με υπερβολική: Διαβάζοντας το παρθενικό βιβλίο της Γιώτας Καλαμαρά μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του πώς θα ήταν εάν ο Stephen King και ο Πάνος Κοκκινόπουλος σκηνοθετούσαν παρέα μια ταινία τρόμου! Καλή ανάγνωση!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά