Κριτική: “Φεγγαροφύλακες” της Γεωργίας Καλαμαρά

by Μαρκέλλα Ευθυμίου Βελαέτη

Όταν πήρα πρώτη φορά στα χέρια μου τους “Φεγγαροφύλακες” της Γεωργίας Καλαμαρά, γεννήθηκαν μέσα μου δύο συναισθήματα: από τη μία ο ενθουσιασμός, γιατί θα διάβαζα μια κοσμογονία, έναν φανταστικό κόσμο γραμμένο από μια Ελληνίδα συγγραφέα, και από την άλλη ο φόβος, γιατί δεν ήξερα πόσο καλά πρόκειται να πάει αυτό! Τελειώνοντας το βιβλίο, μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, κατέληξα στο συμπέρασμα πως η Γεωργία Καλαμαρά ξέρει πολύ καλά τι γράφει και πώς το γράφει. Ο κόσμος ο οποίος έχει δημιουργήσει μπορεί να σταθεί με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, χωρίς να αφήνει κενά ή περιθώρια για παρανοήσεις στον αναγνώστη, προσφέροντάς του έτσι ένα γλυκό, περιπετειώδες, σκοτεινό και συνάμα φωτεινό ταξίδι στη Σελούρια γη!

Προσωπικά, θεωρώ πως ένα πολύ δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι η δυναμική των πολλών χαρακτήρων και ο τρόπος με τον οποίο τους χειρίζεται η συγγραφέας, κάτι που σε άλλη περίπτωση εύκολα θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στον αναγνώστη. Γνωρίζουμε, λοιπόν, ανθρώπους με βαρύ παρελθόν -ή παρόν- και ζωές γεμάτες συναισθήματα με τις οποίες ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί, ασχέτως του ότι μιλάμε για έναν άλλον κόσμο, μακριά από τον δικό μας. Έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των αποφάσεών τους, τα θέλω τους και το χρέος τους στον κόσμο, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα πιστεύω αλλά και την πίστη τους. Σε κάθε κεφάλαιο που περνάει τους βλέπουμε να εξελίσσονται, να ωριμάζουν και στο τέλος της ιστορίας να δικαιώνονται, να τιμωρούνται και να ζουν σύμφωνα με όσα έπραξαν… Ένα μεγάλο συν στο κομμάτι των χαρακτήρων κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ο δαίμονας Ουλξ ο οποίος μπορεί να παραλληλιστεί με τον Εωσφόρο και την γνωστή ιστορία του, χωρίς φυσικά να θυμίζει μια “κακιά κόπια” του και έτσι δίνει στην ιστορία μια σκοτεινή πλευρά στο ποσοστό που της ταιριάζει.

Αν και δυσκολεύτηκα αρκετά να επιλέξω τον αγαπημένο μου χαρακτήρα στους “Φεγγαροφύλακες”, θα πω πως τελικά ανακάλυψα μια ιδιαίτερη αδυναμία και αγάπη στον φεγγαροφύλακα Ρενούλ, ο οποίος, όσο στη Σελούρια γη συμβαίνουν ακραία και σκοτεινά γεγονότα, πασχίζει από τη δική του θέση να διατηρήσει μέσα του την ελπίδα -παρ’ ότι η πίστη του στους ανθρώπους έχει εξασθενίσει αρκετά- και να δαμάσει τα συναισθήματά του απέναντι σε μια… δύσκολη και συναισθηματική, προσωπική κατάσταση!

Συνεχίζοντας ν’ απαριθμώ τα θετικά του βιβλίου, εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στις περιγραφές, κάτι το οποίο είναι αρκετά σημαντικό σε μια κοσμογονία. Τοπία, πλάσματα, συναντήσεις και συναισθήματα περιγράφονται από την συγγραφέα, αρκετά γλαφυρά με το ανάλογο ύφος το οποίο ταιριάζει σ’ ένα βιβλίο αυτού του λογοτεχνικού είδους. Η υπερβολή υπάρχει στο σημείο που πρέπει, χωρίς να κουράζει ή να πλατειάζει και οι πληροφορίες δίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να δημιουργήσει εικόνες και να κατανοήσει τις συνθήκες του συγκεκριμένου σύμπαντος, χωρίς όμως να κατευθύνεται και να περιορίζεται η φαντασία του.

Ως προς το αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο, δεν μπορώ να μην αναφέρω το πολύ όμορφο και τρυφερό ειδύλλιο των πρωταγωνιστών. Άλλωστε, τι θα ήταν ένα βιβλίο fantasy χωρίς την ένωση δύο ανθρώπων μέσω της αγνής και αληθινής αγάπης; Χωρίς λοιπόν, να γίνεται μελό και κλισέ, αυτή η ιστορία αγάπης αγκαλιάζει τον αναγνώστη και τον κάνει να χαμογελάσει αλλά και να δακρύσει. Τον “αναγκάζει” να νιώσει έντονα συναισθήματα και να διαλέξει κατευθείαν “στρατόπεδο” δίχως να το καταλάβει, αναμένοντας με αγωνία την έκβαση των γεγονότων, αλλά και τη τελική μοίρα των δύο αυτών χαρακτήρων.

Στο σύνολό του, οι “Φεγγαροφύλακες” είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, συγκίνηση και χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας και να τους αγαπήσει με μεγάλη ευκολία. Αποτελεί ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για την Γεωργία Καλαμαρά, το οποίο μας κάνει να αναμένουμε αγωνιωδώς την επόμενη προσωπική δουλειά της. Καλή ανάγνωση!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά