Κριτική: Arkham Asylum – Ένας σκοτεινός οίκος σε μια σκοτεινή γη

by Χρήστος Καραντωνίου

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μετά την επιτυχία του Watchmen των Allan Moore και Dave Gibbons και του Dark knight rteurns του Farnk Miller, άρχισε μια καινούρια εποχή στον χώρο των κόμικς. Πλέον στη μόδα ήταν να παρακολουθούμε ιστορίες και κόσμους, όπου οι υπερήρωες ήταν τόσο σκληροί και αμείλικτοι όσο οι αντίπαλοί τους, οι κόσμοι τους ήταν γεμάτοι απαισιοδοξία και πόνο, σε μια μάταιη προσπάθεια να αντικατασταθεί η φαντασία και η υπερβολή με κάποιο είδος ρεαλισμού. Ένα εύλογο ερώτημα που βγαίνει από όλη αυτή την κατάσταση είναι: τι να τον κάνεις τον ρεαλισμό σε ιστορίες γεμάτες με μπρατσωμένους τύπους που φοράνε στενές στολές και δέρνουν εγκληματίες;

Το 1989, ωστόσο, βγήκε το Arkham Asylum: a serious house on serious earth, μια ιστορία του Batman, σε σενάριο του Grant Morrison και σε σχέδιο του Dave mcKean, όπου οι δημιουργοί παίρνουν τον ρεαλισμό της εποχής, του βάζουν ένα «σου» από μπροστά και το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες με τον σκοτεινό ιππότη όλων των εποχών.

Οι τρόφιμοι του Άρκαμ δραπέτευσαν και κρατάνε ομήρους το προσωπικό του ιδρύματος. Ένα από τα αιτήματά τους είναι να μπει μέσα στο Άρκαμ ο Βatman, διαφορετικά θα αρχίσουν να δολοφονούν έναν-έναν τους εργαζομένους. Ο Batman ικανοποιεί το αίτημά τους και όντως οι τρόφιμοι ελευθερώνουν του ομήρους, εκτός από δυο γιατρούς που αρνούνται να εγκαταλείψουν το ίδρυμα και τους ασθενείς τους. Πλέον ξεκινάει ένα κυνηγητό μέσα στο Άρκαμ, όπου ο Batman προσπαθεί να σώσει τη ζωή του μέσα σε ένα κτήριο γεμάτο με επικινδύνους ανθρώπους που θέλουν να τον καταστρέψουν, ενώ παράλληλα, σε flashback βλέπουμε την εφιαλτική ιστορία του Amadeus Arkham, καθώς και την ίδρυση του ασύλου.

Το βιβλίο δεν είναι καθόλου οικείο έδαφος για τους φίλους του Batman. Η ιστορία δεν έχει να κάνει με τη λύση κάποιου μυστηρίου, ούτε έχει και τόσο ξύλο· είναι μια εξερεύνηση της ψυχολογίας των χαρακτήρων. Ο Grant Morrison είχε δηλώσει πως η ιστορία μπορεί να διαβαστεί σαν ένας εφιάλτης του Batman και όχι σαν ένα γεγονός που συνέβη. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του γραμματοσειρά για τα λόγια του, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να είναι δυσανάγνωστα, όπως π.χ. του Joker, πολλές φορές οι σκέψεις από το παρελθόν μπλέκονται με το παρόν και ο Βatman είναι ουσιαστικά άχρηστος, δεν χρησιμοποιεί τα αμέτρητα γκατζετάκια του και τον νικάει σε μάχη σώμα με σώμα ένας απλός άνθρωπος.

Την κατάσταση δεν βοηθάνε τα σχέδια του Dave mcKean. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από σχέδια, φωτογραφίες και κολάζ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλές φορές δύσκολο να το ακολουθήσει ο μέσος αναγνώστης, συγκριτικά με τα περισσότερα κόμικς, πόσο μάλλον τα αμερικάνικα mainstreamn κόμικς! Αυτό δεν σημαίνει πως τα σχέδια είναι άσχημα, αντιθέτως, ενισχύουν την αίσθηση παράνοιας που επικρατεί σε όλη την ιστορία, φέρνουν τον αναγνώστη σε μια κατάσταση ανησυχίας και αν μη τι άλλο, είναι μοναδικά!

Το κόμικ είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από όλο το σύμπαν της DC. Μπορεί ο οποιοσδήποτε αναγνώστης με ελάχιστες γνώσεις να το διαβάσει και να το καταλάβει απόλυτα. Τώρα αν αυτό είναι μια χορταστική αναγνωστική απόλαυση ή ένα χαοτικό, δήθεν ανάγνωσμα, είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να το μάθει μόνος/ η. Το σίγουρο είναι πως το Arkham Asylum: a serious house on serious earth δεν είναι ένα από τα κόμικς που βγαίνουν κάθε μέρα!

Έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.

ISBN: 978-960-497-379-8
ISBN2: 9789604973798
Εκδότης: ANUBIS
Συγγραφέας: ΜΟΡΙΣΟΝ ΓΚΡΑΝΤ – ΜΑΚ ΚΙΝ ΝΤΕΗΒ
Μετάφραση: Ηλίας Τσιάρας
Έτος κυκλοφορίας: 2012
Σελίδες:112

Περίληψη

Ένα από τα κορυφαία graphic novels όλων των εποχών και μια από τις πιο πρωτότυπες περιπέτειες με πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη… Το “Arkham Asylum: Ένας Σκοτεινός Οίκος σε μια Σκοτεινή Γη” είναι μια συγκλονιστική ιστορία ψυχολογικού τρόμου που αφηγείται τη σύγκρουση του Μπάτμαν με τους τροφίμους του Ασύλου Αρκαμ, στις πτέρυγες του οποίου κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι παράφρονες εγκληματίες του κόσμου. Υπό την καθοδήγηση του Τζόκερ, ο Διπρόσωπος, ο Κροκ, ο Κλέιφεϊς, το Σκιάχτρο και μια πλειάδα διαβόητων αντιπάλων του Σκοτεινού Ιππότη στασιάζουν και καταλαμβάνουν το Ασυλο Αρκαμ. Ο μοναδικός τους όρος για να απελευθερώσουν τους ομήρους είναι να τους παραδοθεί ο Μπάτμαν… Οι θρυλικοί δημιουργοί GRANT MORRISON (JLA, THE INVISIBLES, New X-Men) και DAVE McKEAN (THE SANDMAN, MR. PUNCH, Cages) ακολουθούν τα βήματα του μασκοφόρου ήρωα, που περιπλανιέται στους σκοτεινούς διαδρόμους του Ασύλου Αρκαμ αντιμετωπίζοντας τους μεγαλύτερους εχθρούς του αλλά και τους δαίμονες που κρύβονται βαθιά μέσα του…

Επιμέλεια κειμένου: Νέστορα Σοφία, Γλωσσολόγος & Επιμελήτρια κειμένων

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά