Το “The Hollow” είναι μια  καναδική σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix που κυκλοφόρησε στις αρχές του Ιουνίου και αποτελείται από δέκα επεισόδια. Δημιουργός της είναι ο Vito Viscomi, συνιδρυτής του studio Slap Happy Cartoons, και δημιουργός του επιτυχημένου “Nerds and Monsters”. Τα επεισόδια είναι εικοσάλεπτα και φεύγουν πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο καθιστά τη σειρά απόλυτα binge-worthy, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Η σειρά ξεκινάει με τρεις εφήβους, τον Adam, τον Kai και τη Mira, να ξυπνάνε μέσα σ’ ένα κλειστό δωμάτιο χωρίς να θυμούνται τίποτα και χωρίς να μπορούν να βγουν. Σύντομα και συνδυάζοντας τα μυαλά και τα χαρίσματά τους, καταφέρνουν να δραπετεύσουν από το μυστηριώδες δωμάτιο… για να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται σε κάποιου είδους εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Κυνηγημένοι από δαιμονικά σκυλιά, θα βρεθούν μπροστά σ’ έναν παράξενο, μυστηριώδη άντρα που προθυμοποιείται να τους βοηθήσει να ξεφύγουν. Αυτή είναι, πάνω-κάτω, η περίληψη του πρώτου επεισοδίου και, ειλικρινά, προτιμώ να μη γράψω πολλά περισσότερα γιατί τα spoilers καραδοκούν. Θα σας πω μονάχα ότι οι τρεις πρωταγωνιστές μας θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα σωρό δυσκολίες και απρόσμενες αντιξοότητες μέχρι να επιστρέψουν σπίτι τους και μέχρι κι εμείς να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη σειρά.

Το σχέδιο είναι ικανοποιητικό , το σενάριο είναι ένα καλοστημένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας – με την ίδια βαρύτητα και στο Ε, αλλά και στο Φ κομμάτι της ΕΦ – που δεν αφήνει κανένα κενό, και το voice acting είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως, με εξαίρεση το τέλος της, το “The Hollow” είναι μια φανταστική σειρά κινουμένων σχεδίων. Λέω “με εξαίρεση” γιατί το τελευταίο επεισόδιο δίχασε πολύ τους θεατές: άλλοι το θεώρησαν ιδιοφυές και άλλοι ξενέρωσαν. Εγώ προσωπικά ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Περισσότερο από τις πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις που σου δίνει, διαθέτει όχι μία, αλλά δύο ανατροπές και τη μία τολμά να στη σερβίρει με τη μορφή ενός ευρήματος που λίγα καρτούν θα τολμούσαν να κάνουν.

Η σειρά διατίθεται πως είναι για ηλικίες από επτά και πάνω και, όντως, είναι μια σειρά που θα μπορούσε να δει μια οικογένεια ή να βάλει ένας γονιός στα παιδιά του (δυστυχώς δεν διατίθενται ακόμη ελληνικοί υπότιτλοι, όμως ), υπάρχουν και κάποια πράγματα που τα παιδιά δεν θα πιάσουν, όπως κάποιες αναφορές στην ποπ κουλτούρα ή η εξαιρετικά επιτυχημένη επιλογή ονομάτων των χαρακτήρων, τα οποία μάλιστα έχουν πολλαπλές έννοιες. Προσοχή, όμως, από εδώ και κάτω υπάρχουν spoilers, οπότε συνεχίστε με δική σας ευθύνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ, SPOILERS!

Adam σημαίνει “άντρας” στα εβραϊκά – ο Adam είναι αθλητικός, πολύ δυνατός και καλός πολεμιστής, όλα χαρίσματα που τυπικά στην κοινωνία σχετίζονται με την αρρενωπότητα. ΟΜΩΣ, η λέξη adam σημαίνει και “ανθρωπότητα”, πέρα από “άντρας”, ενώ χρησιμοποιείται και χωρίς προσδιορισμό φύλου (δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με την έννοια “άνθρωπος”). Το οποίο μου φαίνεται εξαιρετικά πετυχημένο, ειδικά αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν τον Adam να είναι γκέι – και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έτσι εικάζω. Επιπλέον, η Βίβλος συχνά προβάλλει το μοτίβο μεταξύ του Αδάμ (adam) και της γης (adamah). Από τους τρεις βασικούς μας χαρακτήρες, ο Adam είναι σαφέστατα ο πιο σταθερός, ο πιο υπομονετικός και ο πιο συγκεντρωμένος στον στόχο – όλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το στοιχείο της γης.

Το όνομα Mira πιθανολογείται ότι έχει σανσκριτική προέλευση και σημαίνει “θάλασσα” – η Mira μπορεί να αναπνέει στο νερό και να κολυμπάει πάρα πολύ γρήγορα. Mira, όμως, είναι επίσης το όνομα του πρώτου παλλόμενου μεταβλητού αστέρα που ανακαλύφθηκε. Τα μπαντζάκια του παντελονιού της Mira έχουν από τρία άστρα καθένα, με σειρά αυξανόμενου μεγέθους και πιο έντονου χρώματος. Το άστρο Mira, δε, ανήκει στον αστερισμό που ονομάζεται Cetus, δηλαδή… Κήτος. Δηλαδή, θαλάσσιο τέρας. Ο αστέρας ονομάστηκε έτσι από τον ιερέα που τον ανακάλυψε από τη λατινική λέξη mira που σημαίνει “θαύμα”. Στις σλάβικες γλώσσες, από την άλλη, σημαίνει “ειρήνη”. Ακόμη κι αυτό είναι ταιριαστό, δεδομένου ότι η Mira συχνά καλείται να παίξει ρόλο ειρηνοποιού ανάμεσα στους φίλους της.

Με τον Kai δυσκολεύτηκα, αλλά τελικά κατέληξα ότι μάλλον πρόκειται για υποκοριστικό (στο επεισόδιο με το νεκροταφείο, η “κάμερα” σταματάει για λίγο στην εικόνα του τάφου κάποιου Edvard Diertkai, το οποίο δεν παίζει κανέναν άλλο ρόλο πέρα από το να δούμε το όνομα Kai να χρησιμοποιείται ως κατάληξη ενός ονόματος). Συνεπώς, πιθανολογώ ότι το πλήρες όνομα είναι Mordecai (Mordikai, στα αγγλικά), το οποίο σημαίνει “υπηρέτης του Marduk”. Ο Marduk είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη θεότητα της Μεσοποταμίας, η οποία εκτινάχθηκε ραγδαία από την αφάνεια σε κυρίαρχη θεότητα του πάνθεου (με παρόμοιο τρόπο, ο Kai αργεί να ανακαλύψει τις δυνάμεις του και να μάθει να τις χειρίζεται σωστά, αλλά όταν μαθαίνει γίνεται πανίσχυρος). To όνομά του, όμως, σημαίνει “ταύρος του θεού ήλιου” και ο φίλος μας ο Kai έχει τη δύναμη να δημιουργεί και να ελέγχει τη φωτιά. Φιλοσοφικά κείμενα μιλάνε για τη διττή φύση του Marduk, ο οποίος είναι ικανός για μεγάλο καλό, αλλά και για μεγάλο κακό (κάτι που επίσης ταιριάζει με τον χαρακτήρα του Kai). Ο βιβλικός Mordecai, από την άλλη, υιοθέτησε την ξαδέρφη του, Εσθήρ, (θα έρθω σε λίγο και σ’ αυτό) η οποία έγινε βασίλισσα μετέπειτα. Χάρη στη σχέση του με τη βασίλισσα, ο Mordecai κατάφερε να αποκαλύψει μια σκευωρία και να σώσει τον βασιλιά. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, ο Kai καταφέρνει κάτι πολύ παρόμοιο χάρη στην επιθυμία του να προστατεύσει τη Vanessa. Α, ναι, ο Marduk επίσης σκότωσε τη δράκαινα Tiamat.

Το οποίο Vanessa είναι κατασκευασμένο όνομα, το οποίο εφηύρε ο συγγραφέας Jonathan Swift αλλάζοντας τη σειρά των πρώτων συλλαβών του ονόματος και του επωνύμου της καλής του φίλης, Esther Vanhomrigh. Το βλέπετε κι εσείς, έτσι δεν είναι; Πείτε μου ότι το βλέπετε. Εντάξει, θα εξηγήσω. Το κατασκευασμένο όνομα αντιπροσωπεύει, φυσικά, τη φτιαχτή περσόνα που αρχικά παρουσιάζει η Vanessa αρχικά. Tο πραγματικό όνομα από το οποίο προέρχεται (Εσθήρ), έχει την ετυμολογία του στην Ακκαδική θεά Ishtar, θεότητα του πολέμου και του έρωτα. Αλλά το αληθινό, εβραϊκό όνομα της βιβλικής Εσθήρ ήταν Hadassah, που σημαίνει “μυρτιά” – ένα δέντρο του οποίου οι καρποί έχουν ωραία μυρωδιά, αλλά δυσάρεστη γεύση. Έτσι, η Vanessa υποκρίνεται ότι της αρέσει ο Kai, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να πετύχει το σκοπό της. Και, ναι, της αρέσει να ρίχνει και ξύλο. Όχι μόνο αυτό, αλλά ένας από τους συντρόφους της Vanessa λέγεται Skeet, που στα αγγλικά σημαίνει… “swift”, δηλαδή γρήγορος. Και η δύναμή του είναι η υπερταχύτητα. Και… “swift”, όπως ο συγγραφέας που εφηύρε το όνομα εξαρχής. Ο άλλος – και πιο ισχυρός – σύντροφός της ονομάζεται Reeve, το οποίο είναι συνήθως επώνυμο, αλλά σπάνια μπορεί να δοθεί και σαν κύριο όνομα. Reeve ήταν ο τίτλος για τον επιστάτη στην αγγλοσαξονική Βρετανία, καθώς και για τοπικούς αξιωματούχους. Ταιριαστό, μιας και ο Reeve είναι το δεξί χέρι της “αρχηγού”, Vanessa. Επίσης, όμως, η πιθανή προέλευση της λέξης είναι το ολλανδικό reef, ένας τύπος πανιού (για πλοία). Επίσης ταιριαστό, εφόσον ο Reeve είναι υπερκινητικός και η λειτουργία ενός πανιού είναι να “πιάνει” τον άνεμο.

Το όνομα του μυστήριου τύπου που βοηθάει τους πρωταγωνιστές μας δεν το ξέρουμε, αλλά ξέρουμε ότι ο Θεός μάζεψε σκόνη από όλα τα σημεία για να φτιάξει τον Αδάμ, και η σκόνη αυτή είχε τέσσερα χρώματα: μαύρο, λευκό, κόκκινο και πράσινο. Για σκρολλάρετε πιο πάνω, παρακαλώ, και δείτε την εικόνα του συμπαθούς κυρίου με το μπλε δέρμα. Το οποίο μπλε δέρμα μας εξηγείται πολύ επιτυχημένα στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά πιστεύω ότι έχει κι ένα ακόμα νόημα. Η ιστορική Mira ήταν ποιήτρια που έγραφε μυστικιστική Ινδουιστική ποίηση, επικεντρωμένη στον θεό Krishna. Που είχε μπλε δέρμα (μια από τις πιθανές ετυμολογίες του ονόματός του, μάλιστα, είναι “σκούρο μπλε”). Και ήταν φαρσέρ. Πέρα από το μπλε δέρμα, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε τα κατάξανθα μαλλιά – τα οποία εικάζω ότι τον δένουν με τον τρίτο χαρακτήρα της ιστορίας μας και τη σχέση του ονόματος Mordecai με τον ήλιο, όπως την εξήγησα παραπάνω.

Δεν ξέρω, μπορεί να φταίει που είμαι τεράστιο geek, αλλά η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοια με συναρπάζουν. Και είμαι σίγουρη πως υπάρχουν πολλά περισσότερα στη σειρά που με μια πρώτη θέαση δεν μπόρεσα να καταλάβω. Εν τέλει, είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους και θα σας κρατήσει παρέα αυτό το καλοκαίρι. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη σειρά κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας; Μην ξεχάσετε να μας το πείτε στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά… καλά μπάνια!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά