Ένα ξεχωριστό μέρος για μια ρομαντική βραδιά αλλιώτικη από τις άλλες

by Άρτεμις Τουλή

Θα τολμούσατε να περάσετε την βραδυά του Αγίου Βαλεντίνου στις Κατακόμβες του Παρισιού; Κανείς δεν έχει ξυπνήσει ποτέ ζωντανός εκεί πέρα, αλλά και πάλι, κανείς δεν έχει περάσει ποτέ μια βραδιά μαζί με 6 εκατομμύρια νεκρούς Παριζιάνους στις κατακόμβες της πόλης.

Είναι μια πρόταση για μια ρομαντική βραδιά, σε ένα ιστορικό μέρος,  με μια παρέα που δεν θα σας ενοχλήσει. Ποτέ. Στα 20 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου, οι κατακόμβες είναι ένας υπόγειος λαβύρινθος με πάνω από 300 χιλιόμετρα σηράγγων με επένδυση κρανίων. Αν και μόνο μερικά χιλιόμετρα είναι ανοικτά για το κοινό. Η επένδυση των τοίχων έχει γίνει με τα προσεκτικά τοποθετημένα κρανία και οστά των νεκρών της πόλης. Τα κατακερματισμένα λείψανα έχουν επανατοποθετηθεί εκεί κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Μετά από το κλείσιμο των νεκροταφείων μέσα από τα τείχη της πόλης λόγω ανησυχιών για τη δημόσια υγεία.

Είναι μια ευκαιρία να περάσει κάποιος μια νύχτα αγκαλιά με έως έξι εκατομμύρια από τους πιο διακεκριμένους κατοίκους του Παρισιού. Εκτος από το άλλο του μισό. Τουλάχιστον θα είναι ήσυχοι.
Συγγραφείς όπως ο Victor Hugo, ο Gaston Leroux και η Anne Rice έχουν αντλήσει έμπνευση από το τρομακτικό δίκτυο των σηράγγων. Διάσημοι κάτοικοι είναι θύματα γκιλοτίνας όπως η πριγκίπισσα Elisabeth της Γαλλίας. Ο Maximilien Robespierre, ο αρχιτέκτονας της Γαλλικής Επανάστασης και της μετέπειτα βασιλείας του τρόμου (Le Grand Terreur), ο οποίος έχασε και το δικό του κεφάλι αφού πήρε τα κεφάλια των άλλων. Τα οστά ομαδοποιούνται ανάλογα με τα νεκροταφεία από τα οποία προέρχονται. Μερικά είναι τακτοποιημένα σε στοίβες, ενώ άλλα είναι διατεταγμένα ώστε να δημιουργήσουν σχέδια και εικόνες.

Ο μηχανικός ορυχείων Louis Etienne-de Thury Hericart ήταν υπεύθυνος για τις ανακαινίσεις που μετέτρεψε τα σπήλαια με τα σκορπισμένα κόκαλα σε επισκέψιμο μαυσωλείο. Οι επιγραφές στην αψίδα ήταν επίσης η ιδέα του. «Arrete, c’est ici l’empire de la mort!» («Σταματήστε! Αυτή εδώ είναι η αυτοκρατορία του θανάτου!”) είναι μια που ξεχωρίζει.

Πριν από τον βραδινό ύπνο, μπορείτε να διαβάσετε συναρπαστικές ιστορίες από τις κατακόμβες, εγγυημένες να σας προκαλέσουν εφιάλτες. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε το ξημέρωμα με τους νεκρούς, καθώς γίνεστε το μόνο ζωντανό πρόσωπο που θα έχει ξυπνήσει ποτέ στις κατακόμβες του Παρισιού. Καλό είναι να μην ακολουθήσετε τα φαντάσματα κατά μήκος των σηράγγων, καθώς «ποτέ δεν θα μπορέσετε να βρείτε την έξοδο». Σοφή συμβουλή. Το 1793 ο Philibert Aspairt έχασε το δρόμο του μια νύχτα στις κατακόμβες. Τα λείψανά του δεν βρέθηκαν παρά 11 χρόνια αργότερα.

Είναι μια νύχτα 20 μέτρα κάτω από τους δρόμους του Παρισιού – τόσο βαθιά, ώστε οι κραυγές δεν θα ακούγονται.

Πού βρίσκεται ο θάνατος; Πάντα στο μέλλον ή στο παρελθόν. Την στιγμή που θα εμφανιστεί, θα εξαφανιστεί.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά