Ο τελευταίος των Δρακοαρχόντων, ο Έλρικ του Μελνιμπονέ

by Αντώνης Κατσαρός

Γνώρισα τον Έλρικ του Μίκαελ Μούρκοκ στα νιάτα μου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν, μετά από την προτροπή ενός καλού μου φίλου. Ξεκίνησα να διαβάζω τα βιβλία με την σειρά, όπως είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις Αίολος και πραγματικά τα «κατάπινα» το ένα πίσω από το άλλο! Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα πως θα γυριστεί σειρά στηριγμένη στα βιβλία του Μούρκοκ και μου έδωσε την έμπνευση για το σημερινό μου άρθρο.

Ο Έλρικ του Μελνιμπονέ είναι ένας αντιήρωας, από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στην ηρωική φαντασία. Στο πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε, που έχει τον ομώνυμο τίτλο αλλά έχει γίνει γνωστό και ως «Η Πόλη των Ονείρων», εκτός από την πρώτη επαφή μας με τον ήρωα, γνωρίζουμε το νησί του Μελνιμπονέ και τα νεαρά βασίλεια, τα ξαδέρφια του Γιρκούν και Σίμοριλ, τους Θεούς του Χάους και των Νόμων, το ξίφος Στόρμπρινγκερ και άλλα πολλά που θα παίξουν ρόλο στα επόμενα βιβλία του έπους του Μούρκοκ. Το βιβλίο μας αναφέρει την ιστορία της προδοσίας του Γιρκούν και την αναζήτηση του Έλρικ για εκδίκηση/δικαιοσύνη που θα επιτευχθεί μέσω του Στόρμπρινγκερ.Αυτό που θα παρατηρήσει κανείς όταν πρωτοδιαβάσει το βιβλίο, είναι το πόσο καλοχτισμένος χαρακτήρας είναι ο Έλρικ. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Μούρκοκ έχει δημιουργήσει και αναπτύξει τον χαρακτήρα του, πολύ πριν γραφτεί το πρώτο βιβλίο!

Ο Έλρικ ήταν ήδη αυτοκράτορας του Μελνιμπονέ για αρκετό χρονικό διάστημα, πριν από το πρώτο βιβλίο, το οποίο εξηγεί για πιο λόγο γύρισε την πλάτη του στον θρόνο και έγινε ένας περιπλανώμενος ήρωας, ενώ μας περιγράφει τον τρόπο που αποκτήθηκε το δαιμονικό του σπαθί που θα λειτουργήσει ως… προστάτης για τον ίδιο. Ο Μούρκοκ έχει καταφέρει να δώσει στοιχεία που θα αναπτυχθούν στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Αν και είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς, έχετε διαβάσει έστω και ένα βιβλίο της σειράς του Έλρικ, δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Θα σας αφήσω με ένα τραγούδι από μία Ιταλική Metal μπάντα, τους Domine, οι οποίοι έχουν αφιερώσει ολόκληρα άλμπουμ στον ήρωα του Μούρκοκ!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά