Πασχάλης Τσαρούχας: Συνομιλώντας για το Φανταστικό

by Άρτεμις Τουλή

Συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός. Η σειρά είναι τυχαία, βάλτε ό,τι θέλετε πρώτο. Ο Πασχάλης Παπατσαρούχας, ή κατά κόσμον Τσαρούχας, είναι καταρχήν ένας υπέροχος συνομιλητής. Αγαπάει να γράφει παραμύθια για παιδιά και να συνθέτει μουσικά κομμάτια. Το συγγραφικό του έργο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η αφίσα της ομιλίας

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την συγγραφή;

Ξεκίνησα να γράφω από την εφηβεία μου. Στην δεκαετία του ’80 έγιναν τα πρώτα βήματα. Το πρώτο τυπωμένο θεατρικό έργο ήταν «Η αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας» το 1994 και έγιναν 4 εκδόσεις. Ανέβηκε το 1999 στο Παιδικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τώρα γίνεται επανέκδοση από τις εκδόσεις «Όστρια».

Γράφετε παραμύθια που θα θέλατε να πείτε στον γιο σας;

Γράφω παραμύθια θα ήθελα να μου έχουν πει. Ότι θα ήθελα να έχω ακούσει ή διαβάσει το βάζω μπροστά και το φτιάχνω. Όπως το έχω φανταστεί εγώ. Οι γνώμες, βέβαια, ευπρόσδεκτες.

Τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι αναγνώστες;

Τα παιδιά δεν είναι δύσκολοι αναγνώστες. Το πρόβλημα είναι η δυσκολία των ενηλίκων να μιλήσουν στα παιδιά με απόλυτη αλήθεια όταν αυτά κάνουν δύσκολες ερωτήσεις.

Ασχολείστε και με τη μουσική;

Το ένοιωσα σαν ανάγκη να ασχοληθώ με τη μουσική. Έγινε λίγο ανάποδα. Πρώτα συνέθεσα έναν δίσκο και μετά έμαθα μουσική. Και στη σύνθεση βάζω ότι ακούσματα μου αρέσουν. Μπορεί να είναι ροκ, ηλεκτρική κιθάρα, ούτι, γκάιντα.

Ομιλία στο Φεστιβαλ Fantasmagoria

Όταν γράφετε, τι σας αρέσει να ακούτε;

Προτιμώ να γράφω με απόλυτη ηρεμία. Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας. Η έμπνευση μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή. Εκείνη την στιγμή θέλω ησυχία για να βάλω τα πράγματα σε σειρά.

Τι είναι το φανταστικό για εσάς;

Το φανταστικό για μένα είναι η επιστροφή στην παιδική αθωότητα. Η αδιάκοπη προσπάθεια να επιστρέψουμε στην παιδική ελευθερία. Και στην πραγματική ζωή το φανταστικό βρίσκετε μέσα στην παιδική ηλικία. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μετατρέπουν απλά, καθημερινά πράγματα σε φανταστικούς ήρωες. Μέσα από την δική τους οπτική γωνία βλέπουμε το φανταστικό στην καθημερινότητα μας.

Θα μπορούσατε να γράψετε σενάριο για ταινία φαντασίας ή επιστημονικής φαντασίας;

Νιώθω ότι αυτό το είδος φαντασίας δεν είναι τόσο στο στυλ μου.

Παίζετε επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, online games;

Καθώς το επάγγελμα μου συνάδει στο να παίζω ρόλους, στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ να είμαι εγώ, ο Πασχάλης, ο εαυτός μου, και να μην είμαι κάτι άλλο.

Αγαπημένη ταινία φαντασίας ή επιστημονικής φαντασίας;

Η σειρά ταινιών Star Wars, οι ταινίες Blade Runner, η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1985 Brazil

Αγαπημένος ήρωας – ηρωίδα;

Οι ήρωες μου είναι στο οικογενειακό μου περιβάλλον

Αγαπημένος συγγραφέας;

Αποφεύγω να ξεχωρίζω κάτι πάνω από όλα. Γιατί καταλήγεις να βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Το θέμα είναι να ψάχνεσαι συνεχώς και να έχεις εκκρεμότητες. Δεν βάζω τελεία και τέρμα. Προτιμώ άνω τελεία.

Έχετε την δυνατότητα να βρεθείτε σε έναν φανταστικό σύμπαν. Ποιο θα ήταν και γιατί;

Στην ασφάλεια της εμβρυακής φάσης. Δεν υπάρχει μια καταγραφή του πως ακριβώς νιώθεις. Λένε ότι είναι όμορφα, ήρεμα και ζεστά. Θα ήθελα να το νιώσω πώς ακριβώς είναι.

Και κάποια αποσπάσματα από την ομιλία που έδωσε στο Fantasmagoria:

“Φαντασία είναι η επιστροφή στην καθαρότητα της νηπιακής ηλικίας. Όλα ένα λευκό χαρτί, όλα άγνωστα.”

“Ο άνθρωπός είναι τέλειος όχι λόγω τεχνολογικής ανάπτυξης και πολιτισμού, αλλά γιατί μπορεί εκ γενετής να φαντάζεται.”

“Φανταστικό είναι η αγωνία του ανθρώπου να βρει λίγο φως και να επιστρέψει στην καθαρότητα των παιδικών του χρόνων. Μας κάνει να ξεφεύγουμε από τον μέσο όρο και να αποκτούμε ελευθερία.”

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά