Ποια είναι η ματωμένη Μαρία;

by Βασίλης Γιαννάκης

Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η ματωμένη Μαρία” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Πρόκειται για το ενδέκατο κεφάλαιο που έχει τίτλο “Ιντερλούδιο 1: Η ματωμένη Μαρία” και παρεμβάλλεται μεταξύ της κεντρικής ιστορίας, ωστόσο μπορεί να διαβαστεί και αυτόνομα.

a4a9ce2a1df8d6df9126f25d831202e8
Ιντερλούδιο 1: Η ματωμένη Μαρία

Υπήρξαν προσωπικότητες που είχαν έναν δικό τους, ξεχωριστό τρόπο να αφήσουν το στίγμα τους στην Ιστορία. Η Μαίρη η Α’, ήταν μία από αυτές. Γεννήθηκε στις δεκαοκτώ Φεβρουαρίου του 1516 και πέθανε στις δεκαεφτά Φεβρουαρίου του 1558. Διατέλεσε βασίλισσα τόσο της Αγγλίας, όσο και της Ιρλανδίας, από τις δεκαεννιά Ιουλίου του 1553, έως το θάνατό της. Υπήρξε η τέταρτη κατά σειρά εστεμμένη μονάρχης της δυναστείας των Τυδώρ και το όνομά της μνημονεύεται λόγω της επιτυχίας της να στρέψει την Αγγλία προς το Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αφότου διαδέχτηκε στον θρόνο τον αδελφό της, τον Εδουάρδο τον ΣΤ’. Τα μέσα που χρησιμοποίησε προκειμένου να το πετύχει αυτό, ήταν αρκετά σκληρά έως και βάναυσα. Οι διώξεις που άσκησε εναντίων των προτεσταντών ήταν σφοδρές και  καταδίκασε πάνω από τριακόσια άτομα στην πυρά. Τα φιλόδοξα σχέδια που είχε για την επικράτηση του καθολικισμού φαλίρισαν, όταν τη διαδέχτηκε η αδελφή της, η Ελισάβετ η πρώτηΗ αμείλικτη δίωξη των προτεσταντών από τη Μαίρη και οι θανατικές τους καταδίκες, οδήγησαν τον λαό στο να της προσάψει τον τίτλο της Bloody Mary ή αλλιώς «ματωμένης Μαρίας», ο οποίος σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς θεωρείται κάπως υπερβολικός.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποκρυφιστικών κύκλων, κυκλοφορεί η φήμη ότι ανάμεσα στα βιβλία που κατασχέθηκαν κατά τη βασιλεία της, τα οποία ήταν κυρίως προτεσταντικού περιεχομένου, υπήρχε και η Νοστρομορτάλα. Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν ότι εκτός από τους προτεστάντες, η Μαίρη καταδίωξε και όσους εφήρμοζαν τη σκοτεινή μαγεία του εν λόγω βιβλίου. Το σίγουρο είναι ότι η Νοστρομορτάλα υπήρξε δυσεύρετο σύγγραμμα τότε, όπως στις μέρες μας και ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμοζόταν από όσους ανήκαν στο Τάγμα του Χαστούρ. Μια όψιμη μορφή αυτού του τάγματος, έχει επιβιώσει σήμερα και ονομάζεται πλέον «Νέο Τάγμα του Χαστούρ», οι δοξασίες του οποίου κρατάν ακόμη.

Η ιστορία αυτή πιστοποιεί ότι η ματωμένη Μαρία, υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο. Σήμερα όμως θεωρείται από τους ερευνητές, ότι η βασίλισσα Μαίρη, ελαφρά μόνο σχέση είχε με τον συγκεκριμένο αστικό μύθο. Ο μύθος πιθανολογείται ότι έχει τη βάση του σε μια πρακτική που εφάρμοζαν οι νεαρές κοπέλες κατά το Μεσαίωνα, η οποία λεγόταν ότι προμήνυε το αν θα αποκτήσουν παιδιά και το πόσο υγιή θα είναι. Σύμφωνα με τη πρακτική αυτή, η κοπέλα, όντας παρθένα, κρατούσε ένα μικρό καθρέφτη στραμμένο προς  κάποιον παρατηρητή και έλεγε τη φράση «ματωμένη Μαρία, σκότωσα τα παιδιά σου». Αν ο παρατηρητής έβλεπε στον καθρέφτη το είδωλό του, αυτό σήμαινε ότι η κοπέλα στο μέλλον θα είχε έναν υγιή τοκετό. Υπήρχε όμως και μια πιθανότητα στον καθρέφτη να εμφανιζότανε η τρομαχτική φιγούρα του Χάρου και σε αυτή την περίπτωση θεωρούνταν πως αν η κοπέλα έμενε έγκυος, θα πέθαινε αυτή ή το παιδί που επρόκειτο να κυοφορήσει, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες περίεργοι έχουν στηθεί μπροστά από καθρέφτες και έχουν πει τρεις φορές τη φράση «ματωμένη Μαρία» χωρίς να τους έχει συμβεί τίποτα, ο θρύλος υπάρχει ακόμα και είναι πολύς ο κόσμος που τον πιστεύει. Με αυτό σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα κάποια περίεργα περιστατικά που κατά καιρούς βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.

Image result for bloody Mary mirror

– Από τις 13 Σεπτεμβρίου του 1988 μέχρι τις 19 Μαΐου του 1991, νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρείο Δαφνίου στην Αθήνα, η Στέλλα Κοτρονάκη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η ψυχική διαταραχή της οφειλόταν σε μία απόπειρα που έκανε να επαληθεύσει τον θρύλο όταν ήταν 18 χρονών. Την επόμενη μέρα από την απόπειρα, βρέθηκε από τους γονείς της σε κατάσταση σοκ, να μουρμουρίζει ακατάληπτα πράγματα. Το σώμα της  ήταν γεμάτο από γρατζουνιές, τις οποίες οι γιατροί θεώρησαν ότι τις προκάλεσε η ίδια  στον εαυτό της, παρόλο που κάποιες από αυτές ήταν τόσο μεγάλες και βαθιές, ώστε να αποκλείουν μια τέτοια εξήγηση. Σήμερα η Στέλλα πιστεύει και η ίδια ότι είχε αυθυποβάλει τον εαυτό της πως θα έβλεπε κάτι επικίνδυνο στον καθρέφτη, με αποτέλεσμα να βιώσει αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία σαν να ήταν αληθινή. Δεν θυμάται καθόλου τι ήταν αυτό ούτε και προτίθεται να μπει στη διαδικασία να το ανακαλέσει στη μνήμη της.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/1c/46/e9/1c46e9c6e638a402173e20116e467d59.jpg

–  Το 1981, αποτέλεσε μια ξεχωριστή χρονιά για τη Θεοδώρα Ιωακειμίδου, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, καθώς σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία της στη ζωή. Κατά τη διάρκεια ενός πρωινού απολάμβανε αμέριμνη τον καφέ της στο σαλόνι της μονοκατοικία της, όταν άκουσε το κουδούνι να ηχεί σημαίνοντας την έναρξη του γεγονότος που σήμερα ισχυρίζεται ότι αποτέλεσε το βάσανό της. Ανοίγοντας την πόρτα, αντίκρισε ένα νεαρό άντρα που κρατούσε μια βαλίτσα. Της είπε ότι ήταν ένας πλανόδιος πλασιέ βιβλίων και τη ρώτησε αν ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο από αυτά. Όταν εκείνη απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται, αυτός της ζήτησε ένα ποτήρι νερό γιατί ισχυριζόταν ότι διψούσε.

Θέλοντας να φανεί ευγενική η Θεοδώρα, πήγε στη κουζίνα του σπιτιού της και του γέμισε ένα ποτήρι νερό. Επιστρέφοντας στο σαλόνι, είδε ότι ο νεαρός άντρας είχε ήδη μπει μέσα και καθόταν αναπαυτικά στον καναπέ. Άνοιξε μάλιστα τη βαλίτσα του και έβγαλε από μέσα δύο-τρία βιβλία τα οποία προσπάθησε να την πείσει να τα αγοράσει, λέγοντάς της ότι επρόκειτο για βιβλία δύναμης. Για μία ακόμη φορά, η Θεοδώρα αρνήθηκε να αγοράσει κάποιο από αυτά.

Τελικά αφού την ευχαρίστησε για το νερό, της είπε ότι γνωρίζει μια φράση που αν την πει κάποιος μπροστά από έναν καθρέφτη τρεις φορές, αποκτά την ικανότητα να βλέπει στον ύπνο του, όλα όσα θα του συμβούν την επόμενη μέρα. Την φράση εκείνη, προτίθετο να της την πει, εφόσον εκτίμησε το πόσο ευγενικά του φέρθηκε. Η Θεοδώρα όμως του είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να την ακούσει. Δυσπιστούσε ως προς τα λόγια του αυτά, αλλά θεώρησε ότι και μια μικρή πιθανότητα να υπήρχε που να αλήθευαν, την φόβιζε, έστω και αν δε μπορούσε να προσδιορίσει το γιατί.

Τελικά ο πλασιέ πέρασε το κατώφλι του σπιτιού της προχωρώντας προς την αυλή παραμένοντας χαμογελαστός, παρόλο που δεν κατάφερε τίποτα απ’ όσα επιδίωκε και αυτό προκάλεσε στη Θεοδώρα μια ανεξήγητη ανακούφιση. Αυτό όμως, δεν κράτησε για πολύ, καθώς μετά από λίγα δευτερόλεπτα, άκουσε κάποιον να της χτυπάει το τζάμι του παραθύρου απ’ έξω και αντίκρισε ξανά το πρόσωπό του. Ισχυρίζεται ότι τον άκουσε να αρθρώνει τη φράση, η οποία μοιραία καρφώθηκε στο μυαλό της, ωστόσο μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να την αναφέρει σε οποιονδήποτε ζητήσει να τη μάθει.

Η περιέργεια την οδήγησε στο να επαναλάβει τρεις φορές τη μαγική φράση μπροστά από τον καθρέφτη του δωματίου της. Από κει και πέρα, το μόνο που θυμάται, είναι ότι την είχε ξυπνήσει ο άντρας της που τη βρήκε σε λιπόθυμη κατάσταση μπροστά από τον καθρέφτη, όταν γύρισε από τη δουλειά του. Ούτε καν η ίδια μπόρεσε να προσδιορίσει τι της είχε συμβεί.

Σήμερα, διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής της και ισχυρίζεται ότι πράγματι, έχει αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει στον ύπνο της οτιδήποτε πρόκειται να της συμβεί την επόμενη μέρα. Η ικανότητα αυτή όμως, συνοδεύεται από ένα βαρύ τίμημα. Κάθε τόσο, αντί για το συνηθισμένο προφητικό όνειρο, έρχεται αντιμέτωπη με ένα φριχτό εφιάλτη που επαναλαμβάνεται κάθε φορά είτε αυτούσιος, είτε σε διάφορες παραλλαγές. Για τον εφιάλτη αυτόν δε τολμά να μιλήσει λεπτομερώς σε κανέναν. Επίσης κάθε φορά που περνάει έξω από εκκλησίες, την πιάνει νευρικό γέλιο, το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει.

Image result for bloody Mary mirror

–  Ο Σωτήρης Μανέτζης είναι ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με τα φαινόμενα που συνοδεύουν τον θρύλο, χωρίς να γνωρίζει τίποτα γι’ αυτόν και χωρίς να μπει στη διαδικασία να πει τις επίμαχες λέξεις μπροστά από τον καθρέφτη. Η γνωριμία του με τη ματωμένη Μαρία έγινε στον ύπνο του, σε έναν εφιάλτη που επαναλαμβανόταν κάθε βράδυ, διαταράσσοντας τη πνευματική του γαλήνη συθέμελα. Ήδη, οι επιδόσεις του στα μαθήματα είχαν πέσει δραματικά. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στην έλλειψη ύπνου που τον εμπόδιζε να συγκεντρωθεί στο διάβασμα. Ο Σωτήρης, έκανε πλέον ότι μπορούσε για να αποφύγει τον ύπνο. Σπάνια παραδιδόταν στα βασανιστικά γι’ αυτόν πέπλα του Μορφέα, γεγονός που είχε άσχημες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του.

Οι επιπτώσεις αυτές, έγιναν γρήγορα αντιληπτές από τους γονείς του, οι οποίοι τις απέδωσαν στο άγχος για τις Πανελλήνιες εξετάσεις που πλησίαζαν. Όταν όμως κατάλαβαν ότι το πρόβλημα του παιδιού τους ήταν πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο αρχικά θεώρησαν, τον οδήγησαν σε έναν ψυχίατρο στη Καλαμάτα, εναποθέτοντας σε αυτόν τις ελπίδες για την ανάκαμψη του γιου τους.

Το μυστικό του Σωτήρη ήταν τόσο καλά θαμμένο, που ούτε καν ο ψυχίατρος δε μπόρεσε να το φέρει στο φως. Γι’ αυτό και κατέφυγε στην πιο εύκολη λύση που είχε διαθέσιμη και του έγραψε μια συνταγή για υπνωτικά χάπια, που αρχικά τουλάχιστον, ο Σωτήρης έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να τα αποφεύγει.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά