Κριτική: “Σκοτεινή ύλη” του Blake Crouch

by Αργυρώ Χαρίτου

Βιβλίο: Σκοτεινή Ύλη

Συγγραφέας: Blake Crouch

Εκδόσεις: Διόπτρα

ISBN: 978-960-605-184-5

Σελίδες: 384

Οπισθόφυλλο
«Είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου;»
Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις που ακούει ο Τζέισον Ντέσεν πριν ο μασκοφόρος απαγωγέας του τον αφήσει αναίσθητο. Πριν ξυπνήσει και ανακαλύψει πως είναι δεμένος σε ένα φορείο και περιτριγυρίζεται από άγνωστους ανθρώπους με στολές βιολογικής προστασίας. Πριν ένας άνθρωπος, που ο Τζέισον δεν είχε ποτέ ξανά συναντήσει, του πει χαμογελώντας: «Καλώς ήρθες πίσω, φίλε μου».
Στον κόσμο όπου ξυπνά, η ζωή του Τζέισον δεν είναι αυτή που γνωρίζει.
Η γυναίκα του δεν είναι η γυναίκα του. Ο γιος του δεν γεννήθηκε ποτέ. Κι εκείνος δεν είναι πια ένας συνηθισμένος καθηγητής Φυσικής, αλλά μια βραβευμένη ιδιοφυΐα με αξιόλογα επιτεύγματα. Επιτεύγματα του ακατόρθωτου.
Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος, αυτός που θυμάται ή αυτός που ζει τώρα; Πώς μπορεί να γυρίσει πίσω στους ανθρώπους που αγαπάει;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια διαδρομή πιο εξωφρενική και τρομακτική απ’ οτιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια διαδρομή που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει το βαθύτερο έρεβος του εαυτού του σαν να έπρεπε να πολεμήσει έναν
τρομερό, φαινομενικά ανίκητο εχθρό.
Η Σκοτεινή Ύλη είναι μια ιστορία με αριστοτεχνική πλοκή, καθηλωτική αλλά και τρυφερή, πνευματικά απαιτητική αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Ένα αδυσώπητα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για τις επιλογές, τους δρόμους που δεν πήραμε και το πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Κριτική
Το οπισθόφυλλο ξεκινάει με την εξής πρόταση: «Είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου;»
Ενδόμυχα, ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ο αναγνώστης απαντά στο μυαλό του αυτή την ερώτηση και απορεί γιατί να υπάρχει αυτή η πρόταση σε ένα βιβλίο με μαύρο εξώφυλλο.
Ξεκινώντας, βλέπουμε ότι ο ήρωας μας είναι όντως ευτυχισμένος με τη ζωή του. Έχει μια όμορφη οικογένεια, μια δουλειά που αγαπάει. Αν και λόγω του παιδιού τους εκείνος και η γυναίκα του εγκατέλειψαν τα μεγαλεπήβολα όνειρά τους, κανένας από τους δυο δεν το μετάνιωσε. Μια απαγωγή όμως θα τον φέρει σε μια νέα πραγματικότητα.
Ξυπνάει σε ένα μέρος άγνωστο, με ανθρώπους να του μιλάνε σαν να  τον γνωρίζουν, χωρίς εκείνος να τους αναγνωρίζει ή να αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του.
Ανακαλύπτει τελικά ότι έχει βρεθεί σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς να γνωρίζει πώς μπορεί να επιστρέψει στην οικογένεια του.
Είναι ένα δυνατό βιβλίο που σε παρασύρει σε μια δίνη, φυσικής, παράλληλων συμπάντων, αντίξοων συνθηκών και την παρόρμηση του ανθρώπου συνέχεια να ξεπερνάει τον εαυτό του. Σε κρατάει από την πρώτη σελίδα και δεν προκαλεί την παραμικρή ανία ακόμα και όταν χρησιμοποιεί φυσικούς όρους και χανόμαστε μέσα τις παράξενες, ίσως και δυσνόητες για τους μη εξοικειωμένους, ορολογίες.
Η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων είναι ολοκληρωμένη, αν και έχουμε άμεση επαφή κυρίως με τον κεντρικό ήρωα, μιας και είναι πρωτοπρόσωπη η ιστορία. Οι ερωτήσεις που θέτει στον εαυτό του μας προκαλεί να τις απαντήσουμε κι εμείς για τους εαυτούς μας.
Είναι πρωτότυπη η ιδέα, με πλοκή που ρέει ομαλά και ταράσσεται ανά διαστήματα με σημεία έντασης. Ίσως λίγο προς το τέλος να κουράσουν κάποια γεγονότα που επαναλαμβάνονται, αλλά είναι μια αμελητέα πιθανότητα μπροστά στο σύνολο της ιδέας και τον τρόπο που την χειρίστηκε ο συγγραφέας.
Προσωπικά, θα ήθελα λίγο ακόμα. Ήθελα να δω μετά από χρόνια στον νέο κόσμο που βρέθηκε ο ήρωας πώς ήταν. Ίσως μας το δείξει στο επόμενο βιβλίο του. Ποιος ξέρει… ίσως σε ένα παράλληλο σύμπαν να το έχει γράψει ήδη.
Είναι ένα σκοτεινό βιβλίο, που αναλύει τον κόσμο μας κάτω από μια διαφορετική ματιά και παρουσιάζει τις παραμέτρους που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο καθένας μας, ανάλογα με τις ηθικές αξίες του, αλλά και την εμπειρία που διαθέτει.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά