Συνέντευξη με τη συγγραφέα Αργυρώ Χαρίτου

by Ιλέην Ρήγα

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Nyctophilia.gr, έχουμε ανακαλύψει και συστήσει στο κοινό αρκετούς νέους Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες. Υπάρχουν, όμως, και στιγμές σαν τη σημερινή όπου δεν χρειάζονται συστάσεις, γιατί ο συγγραφέας που παρουσιάζουμε είναι ήδη γνωστός και αγαπημένος στους αναγνώστες μας. Όταν δικοί μας άνθρωποι, μέλη της ομάδας μας, καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, η χαρά και η περηφάνια μας είναι περιττό να περιγραφούν. Η Αργυρώ Χαρίτου σήμερα δεν κάνει κριτική σε κάποιο βιβλίο, ούτε παίρνει συνέντευξη. Μας δίνει εμάς συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ώστε να μάθετε και εσείς αυτά που εμείς ήδη ξέρουμε και ζήσαμε μαζί της: τις αγωνίες, τις λύπες, τις χαρές και τον ενθουσιασμό που βίωσε μέχρι να δει το πόνημά της να εκδίδεται.

1. Μίλησέ μας λίγο για σένα και τη συγγραφή. Πότε ένιωσες πρώτη φορά την ανάγκη να γράψεις, από πού εμπνέεσαι και σε τι μηνύματα αποσκοπείς μέσα από τις διηγήσεις σου;

Η πρώτη μου φορά, νομίζω, γεννήθηκε όταν ξεκίνησα να κρατάω ημερολόγιο στα δώδεκά μου, όπου κατέγραφα σκέψεις, εικόνες, όνειρα. Έπειτα, εμφανίστηκαν φανταστικοί φίλοι και άρχισα σιγά σιγά να αποτυπώνω στο χαρτί τις ιστορίες τους. Εμπνέομαι από τα πάντα. Δεν σταματά να με εκπλήσσει μερικές φορές το ανθρώπινο μυαλό: τι εικόνες μπορεί να δημιουργήσει από μια λέξη, από μια στιγμή, από μια μυρωδιά… Μπορεί μέσα από αυτά να γεννηθεί μια ολόκληρη ιστορία. Τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι σε κάθε βιβλίο διαφορετικά. Στους «Πλανευτές» ήθελα να παρουσιάσω τα πρόσωπα της αγάπης, τα όμορφα και τα άσχημα, ανάλογα με τα άτομα που τη βιώνουν και ότι όλες οι επιλογές μας, όσο ανιδιοτελείς κι αν είναι, έχουν πάντα το αντίτιμό τους.

2. Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο σου μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Momentum, «Οι Πλανευτές». Μέχρι να φτάσει εκεί όμως, μίλησέ μας λίγο για την πορεία της ιστορίας. Πώς ξεκίνησε, πώς έφτασε στην τωρινή μορφή της και πόσο πιθανό είναι ένα σίκουελ;

Η ιστορία ξεκίνησε με αφορμή το “Twilightˮ – άλλη μια ταινία με βρικόλακες και λυκανθρώπους. Τότε, μου γεννήθηκε η ιδέα να μιλήσω για ένα όχι τόσο προβεβλημένο είδος, τους “shapeshiftersˮ, τα όντα δηλαδή που μπορούν ν’ αλλάζουν την μορφή τους κατά βούληση. Υπάρχουν σε τραγούδια, σε μύθους, αλλά τις περισσότερες φορές σε δευτερεύοντες ρόλους. Γι’ αυτό τον λόγο, επέλεξα να τους κάνω πρωταγωνιστές και να δημιουργήσω μια κοσμοπλασία βασισμένη σε αυτούς.
Το βιβλίο έφτασε στην τωρινή του μορφή μετά από πολλές ώρες έρευνας, για το πώς μπορεί να σταθεί όσο γίνεται πιο αληθοφανώς η ιστορία των Πλανευτών, και μετά από αρκετές επιμέλειες. Δεν νομίζω ότι θα ταίριαζε ένα σίκουελ. Θεωρώ ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει. Ένα πρίκουελ, όμως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

3. Αν και το σύνολο του βιβλίου ανήκει στην κατηγορία του Φανταστικού, υπάρχουν αρκετά στοιχεία τρόμου. Μίλησέ μας λίγο για τη σχέση σου με τα δύο αυτά είδη.

Η σχέση μου με το Φανταστικό ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν. Ο πατέρας μου είναι λάτρης του Φανταστικού και από πολύ μικρή ηλικία βλέπαμε μαζί ό,τι παραμύθι υπήρχε σε ταινία, την οποία συζητούσαμε μετά το τέλος της, για το τι θα αλλάζαμε ή τι θα προσθέταμε. Έπειτα, ήρθαν τα βιβλία φαντασίας και έμεινα πια πιστή της ακόλουθος. Με τον τρόμο ήρθα σε επαφή μέσα από το site Nyctophilia.gr. Άκρως φοβητσιάρα, απέφευγα αυτό το είδος. Τελικά τον αγάπησα, αν και ακόμα διαβάζω με το φως ανοιχτό.

4. Υπάρχει κάτι που πιστεύεις θα πρέπει ν’ αποφεύγουν οι νέοι συγγραφείς του Φανταστικού, αν θέλουν να φτάσουν στην πολυπόθητη έκδοση;

Να μην πιέζουν καταστάσεις για να εκδοθεί το κείμενό τους άμεσα. Θα βρει τον δρόμο του. Ν’ αποφεύγουν τους κόλακες. Να δίνουν το βιβλίο τους σε κάποιον άγνωστο, ώστε να τους πει τα ελαττώματά τους. Να ρίξουν τους εγωισμούς και ν’ ακούνε τις συμβουλές που έχουν να τους δώσουν. Δεν γεννηθήκαμε τέλειοι, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι με προσπάθεια.

5. Το κοινό σε γνωρίζει εδώ και λίγα χρόνια ως συντάκτρια και κριτικογράφο της Nyctophilia.gr. Θεωρείς ότι τα sites, και τα blogs γενικά, μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη, αλλά και στη βελτίωση, του είδους στην Ελλάδα; Κρύβουν παγίδες; Αν ναι, ποιες;

Προφανώς και μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του είδους, και θεωρώ ότι έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Το αναγνωστικό κοινό, αν και μικρό στην Ελλάδα, έχει στραφεί περισσότερο προς τον τρόμο και το φανταστικό μέσα από τη συμβολή των sites και blogs. Σχετικά με το αν κρύβουν παγίδες, αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ίσως κάποιοι να «καλομαθαίνουν» από την αποδοχή ή και την αναγνώριση που μπορεί να έχουν από ένα κοινό που τους παρακολουθεί ως συντάκτες και κριτικούς και, έπειτα, όταν παρουσιάζουν ένα δικό τους έργο, να δυσανασχετούν με κάποιες αυστηρές ή αρνητικές κριτικές, ενώ είναι αναπόφευκτες, αφού όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα δίκαιη ή καλοπροαίρετη.

6. Το γυναικείο κοινό στην Ελλάδα είναι ίσως και το πιο δύσκολο στο να αγκαλιάσει αυτό το είδος. Πιστεύεις ότι μια ιστορία αγάπης, δοσμένη υπό το πρίσμα του Φανταστικού, μπορεί να σπάσει αυτήν την προκατάληψη;

Ας δούμε τα πράγματα λίγο λογικά. Στην ουσία, κάθε βιβλίο είναι μια φανταστική ιστορία. Είτε αφορά τον έρωτα είτε φανταστικά πλάσματα, φαντάσματα ή δολοφόνους. Το γυναικείο κοινό στην Ελλάδα αγαπά τα ερωτικά μυθιστορήματα, όπως φαίνεται από τις πωλήσεις των ανάλογων βιβλίων, καθώς επίσης και τα κοινωνικά. Ίσως είναι πιο εξοικειωμένο με αυτά. Μπορεί να ήταν δύσκολο μέχρι κάποια χρόνια πριν να το εμπιστευτούν, με την ιδέα ότι θα τις τρομάξει ή ότι είναι για παιδιά. Οι συνειρμοί που κάνουμε πολλές φορές είναι αυτοί που μας σταματούν από το να ρισκάρουμε να διαβάσουμε ένα νέο είδος. Όμως, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη άνοδος των βιβλίων φαντασίας γενικά, αλλά και στο γυναικείο κοινό, ιδιαίτερα των πιο νέων ηλικιών. Παρατηρώ πολλές γυναίκες να ξεφεύγουν από τα κοινωνικά βιβλία, δοκιμάζοντας καινούρια είδη, ακόμα και τρόμο, ίσως επειδή έχουν κουραστεί να διαβάζουν τα ίδια και τα ίδια.

7. Δίδυμα και συγγραφή. Πώς είναι μια καθημερινή μέρα όπου καλείσαι να ισορροπήσεις ανάμεσα στη μητρότητα και τη συγγραφή;

Δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και τη συγγραφή. Τα παιδιά έρχονται πάντα πρώτα. Η καθημερινότητα έχει να κάνει κυρίως με τις ανάγκες των παιδιών και κλεφτές στιγμές γραψίματος και διαβάσματος.

8. Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος μέχρι στιγμής και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην έκδοση, εν τέλει, του βιβλίου;

Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν η επιμέλεια. Από τη μια οι μικρές ήταν σε μια μεταβατική περίοδο με πολλή ενέργεια, ανήσυχο ύπνο, και από την άλλη υπήρχε η διορία της ολοκλήρωσης του βιβλίου. Ως γνωστόν, ως «ανήσυχο πνεύμα» που είμαι, ήθελα να δυσκολέψω κι άλλο τον εαυτό μου και την εκδότριά μου αλλάζοντας ολόκληρο κεφάλαιο, γιατί ένιωθα ότι κολλούσε η ιστορία.

9. Πόση «Αργυρώ» υπάρχει μέσα στους χαρακτήρες σου; Ποιοι χαρακτήρες θεωρείς είναι οι πιο δύσκολοι στη σκιαγράφησή τους;

Νομίζω υπάρχει αρκετή σε κάθε χαρακτήρα. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να μην υπάρχεις μέσα στους ήρωές σου. Είναι κομμάτι σου, δημιούργημά σου. Αν δεν υπάρχει ο συγγραφέας μέσα στους ήρωές του, θεωρώ ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ήρωας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε ήρωας να είναι μόνο όλα όσα αγαπάει ο συγγραφέας, αλλά μπορεί να είναι και όλα όσα μισεί ή θα ήθελε να είναι. Απλά πρέπει να είναι ειλικρινής κατά τη δημιουργία του κάθε χαρακτήρα.
Θεωρώ ότι οι πιο δύσκολοι ήταν οι Νεφελίμ. Μυθικά πλάσματα 5.000 ετών, με υπερδυνάμεις. Έπρεπε να σκεφτώ διαφορετικά. Οπότε, ξεκίνησα εσωτερικές ερωτήσεις, όπως: Τι γεγονότα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτά τα χρόνια; Θα συνέχιζε ακόμα να τους ενδιαφέρει να ζήσουν; Θα τους ενδιέφερε η ανθρωπότητα; Θα έχουν ακόμα αισθήματα, εφόσον τα έχουν ζήσει όλα; Γιατί δεν αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους; Κι άλλες τόσες.

10. Διήγημα ή μυθιστόρημα; Ποια φόρμα προτιμάς και γιατί;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω απόλυτα. Τα αγαπάω και τα δυο. Η ζυγαριά γέρνει λίγο περισσότερο προς το μυθιστόρημα, χωρίς να απορρίπτω βεβαίως το διήγημα.

11. Πώς κρίνεις το παρόν και το μέλλον του ελληνικού φανταστικού;

Θετικό!Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς του φανταστικού, του τρόμου και πολύ δυνατές πένες που ακόμα δεν έχουν βρει ένα εκδοτικό σπίτι, ώστε να διαβαστούν από περισσότερα άτομα.

12. Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Πολλές ιστορίες φαντασίας – και όχι μόνο.

Βιογραφικό

Η Αργυρώ Χαρίτου γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας και ζει στο Κιλκίς με την οικογένειά της. Από μικρή ηλικία αποτύπωνε τις σκέψεις της στο χαρτί είτε με τη ζωγραφική είτε με τον γραπτό λόγο. Μεγαλώνοντας, την κέρδισε το γράψιμο: στην αρχή ήταν η αποτύπωση των σκέψεών της, έπειτα οι φανταστικοί ήρωες που ήθελαν να πουν την ιστορία τους και την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της μυθιστορήματος.Είναι συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για τον τρόμο και το φανταστικό Nyctophilia.gr, όπου παρουσιάζει κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με Έλληνες συγγραφείς. Διηγήματά της που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς συγγραφής, υπάρχουν στα συλλογικά έργα: «Κόρες της Νύχτας» (2016), «Το Έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο» (2017), ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα «Οι Πλανευτές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum.

“Οι πλανευτές” της Αργυρώς Χαρίτου

Εκδότης: Momentum
Έτος έκδοσης: 2019
Αριθμός σελίδων: 532
Κωδικός ISBN-10: 6188436257
Κωδικός ISBN-13: 9786188436251

Περίληψη

Στη Νέα Υόρκη του σήμερα ζει ανάμεσα στους θνητούς μια αρχαία φατρία με υπερδυνάμεις, οι Πλανευτές: Αλλάζουν μορφές για να ζουν στην αφάνεια και για να τραφούν. Τώρα όμως καλούνται να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο που άρχισε χιλιετίες πριν. Αντίπαλός τους, η πανίσχυρη Νεφελίμ που παρακολουθεί κάθε τους κίνηση με τις μαγικές της δυνάμεις. Ο θνητός Έντριαν και η Πλανεύτρα Γιασμίν θα πρέπει να θυσιάσουν πάρα πολλά, πολλά περισσότερα από τον έρωτα ανάμεσά τους που δεν μπορούν να ζήσουν, για να κερδίσουν έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησαν αλλά πρέπει να τελειώσουν…

Η συγγραφέας δημιουργεί μια κοσμοπλασία που συνδυάζει τους αρχαίους μύθους με τη σύγχρονη πραγματικότητα και μας αφηγείται μια πρωτότυπη ιστορία επικής φαντασίας με συνεχείς ανατροπές, όπου οι ήρωες αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο: έναν κόσμο όπου η αγάπη μπορεί να έχει μια ευκαιρία…

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά