Συνέντευξη με τον Χρήστο Κεσκίνη, συγγραφέα και εμπνευστή των ανθολογιών “Στα Όνειρα της Φαντασίας”

by Αργυρώ Χαρίτου

Φιλοξενούμε σήμερα όχι απλά έναν συγγραφέα αλλά φίλο και συνεργάτη, και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Ο Χρήστος Κεσκίνης τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αρκετούς ρόλους στην κοινότητα του Φανταστικού, όπως συνδιοργανωτής στο φεστιβάλ Φανταστικού της Θεσσαλονίκης “Fantasmagoria”, εμπνευστής και υλοποιητής της ιδέας των ανθολογιών «Στα όνειρα της Φαντασίας» από τις εκδόσεις Allbooks.

Έξι μήνες μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς ανθολογιών «Στα Όνειρα της Φαντασίας», ο οποίος τιτλοφορείται “Πολεμικές Ιαχές”, και με τον δεύτερο, “Κοσμικό Έρεβος”, να έχει μόλις κυκλοφορήσει, κουβεντιάζουμε μαζί του για το ταξίδι του στον χώρο των εκδόσεων και την εμπειρία του στη διοργάνωση ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά Φεστιβάλ Φανταστικού.

Στην ανθολογία, πριν από κάθε κείμενο, γράφεις μια μικρή παράγραφο αφιερωμένη στο διήγημα και στο άτομο που το έγραψε, κάτι που προσωπικά μου άρεσε πολύ. Τι ήθελες να πετύχεις και τι σχόλια αποκόμισες.

Όσους έχω ακούσει το έχουν βρει θετικό. Ήθελα να πετύχω το στυλ των βιβλίων “Ωρόρα” και να το επαναφέρω. Ήθελα κάτι μικρό και περιεκτικό.

Γνωρίζουμε ότι ήταν δική σου ιδέα να εκδοθεί μια ανθολογία με διηγήματα για τα οποία οι συγγραφείς τους θα αμείβονταν, κάτι που είναι πρωτοφανές και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Τώρα, μετά την υλοποίησή της, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν;

Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μου ήταν εύκολο. Στην πράξη ήταν πολύ πιο δύσκολο, ιδίως μετά την εμφάνιση του Covid-19. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω χωρίς τον Φίλιππο Βλάχο και τις εκδόσεις Allbooks  που αγκάλιασε την ιδέα  μου και την υλοποιήσαμε.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε λόγω του ιού;

Την προώθηση του βιβλίου κυρίως. Μας έχουν απαγορεύσει τις παρουσιάσεις, τα παζάρια ή οτιδήποτε βοηθούσε στην πώληση του βιβλίου. Οπότε τώρα προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους, ελπίζοντας στην γρήγορη επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Από συγγραφέας εκδότης. Πόσο άλλαξε την εικόνα σου για τις εκδόσεις;

Αρκετά. Πάνω απ’ όλα όμως, ήθελα οι συνθήκες να στηρίζουν τους συγγραφείς.

Ένας συγγραφέας πρέπει να πληρώνει για το βιβλίο του;

Καλώς ή καλώς ο εκδότης είναι ένας έμπορος. Αν ο συγγραφέας πληρώσει ένα μεγάλο ποσό των εξόδων, θεωρώ ότι πρέπει να δικαιούται και περισσότερα ποσοστά και αντίτυπα. Αν όχι, τότε πρέπει  να γίνεται το αντίστροφο. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, ο εκδότης είναι υποχρεωμένος να έχει την ίδια αντιμετώπιση στην προώθηση των βιβλίων.

Συνδιοργανωτής του Fantasmagoria, δημιουργός των ανθολογιών «Στα Όνειρα της Φαντασίας», συγγραφέας. Πόσο εύκολα είναι να διαχειρίζεσαι όλους αυτούς τους ρόλους στην καθημερινότητά σου;

Καθόλου. Είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές πνίγομαι, αλλά από την άλλη, η αγάπη για το βιβλίο και η διεκπεραίωση της υλοποίησης των ονείρων μου, μου δίνουν τη δύναμη για να συνεχίσω.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να προσεγγίσεις φίλους για να στηρίξουν την ιδέα σου; Υπήρξε αποδοχή;

Μου ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά χάρη στις αντιδράσεις των φίλων ηρέμησα. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από συγγραφείς του χώρου, πράγμα που φάνηκε και στα διηγήματα που δεχτήκαμε.

Ως εκδότης, πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον για τον τρόμο και το φανταστικό στην Ελλάδα;

Και ως εκδότης και ως συγγραφέας, φυσικά. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά τις παλεύουμε.

Είμαι άτομο που με τρομάζουν οι συλλογές διηγημάτων, όμως στην πρώτη ανθολογία, «Πολεμικές Ιαχές», ήταν ένα κι ένα τα διηγήματα. Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει την ίδια φοβία;

Κι εγώ την έχω. Οπότε και για μένα το μεγαλύτερο κακό είναι η διαφορά στην ποιότητα και η ποικιλία από διήγημα σε διήγημα, γι’ αυτό προσπαθήσαμε για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Και το πετύχατε. Πόσο εύκολη ήταν η επιλογή διηγημάτων;

Όσον αφορά τις ανθολογίες, πολλές φορές είναι δύσκολη η επιλογή γιατί είναι πολλά εξίσου τα καλά. Θα ήθελα, όσο μπορώ, να προβάλω περισσότερα άτομα, όμως λόγω κόστους και ποιότητας, ο αριθμός δέκα που επιλέξαμε είναι ο ιδανικός. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν ένα διήγημα αξίζει, θα μπει.

Σε πλησιάζει κόσμος μέσα από τον εκδοτικό ή το φεστιβάλ για να προβληθεί; Έχεις ακούσει παράπονα;

Για το Fantasmagoria θέλουμε να προβληθούν όσα περισσότερα άτομα γίνεται, όλων των τεχνών (από συγγραφή μέχρι ζωγραφική και θέατρο). Πάντα θα υπάρχουν παράπονα, αλλά προσπαθούμε να τα προλαμβάνουμε. Πέρα από παράπονα, όμως, μπορεί να μας πουν και για λάθη που έχουν συμβεί. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη.

Έχει χρόνο ο Χρήστος να γράφει; Μας έχεις δώσει δύο βιβλία, ένα που μας μιλάει για Βίκινγκς και ένα πιο πολύ στο στυλ των rpg. Τι νέο μας ετοιμάζεις και τι θα ήθελες να πεις μέσα από αυτό το καινούριο συγγραφικό ταξίδι;

Βρίσκει χρόνο ή ανακαλύπτει. Ετοιμάζω ένα βιβλίο μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, με θέμα την υποβάθμιση του έρωτα. Περισσότερα όταν είναι έτοιμο.

Και τελευταία ερώτηση: Στην εισαγωγή ενός διηγήματος από τις «Πολεμικές Ιαχές» αναφέρεις πως θα ήθελες να το είχες γράψει εσύ. Ποιος ήταν ο λόγος που σε κέρδισε τόσο το συγκεκριμένο διήγημα;   

Ήταν λόγω του θέματός του. Με πείραξε τρομερά που δεν το είχα σκεφτεί, γιατί το θέμα του επόμενου βιβλίου μου ήταν αρκετά κοντά στον τρόπο γραφής του.

Α.Χ: Χρήστο, σ’ ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας.
Χ.Κ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Κεσκίνης γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, έντεκα αιώνες μετά την εποχή που θα ήθελε. Από μικρός έγραφε ιστορίες και στίχους. Του αρέσει να μελετά τους μύθους και τις παραδόσεις για να τις χρησιμοποιήσει μέσα στις ιστορίες του.
Έργα του: “Bifrost-The Path of Warriors” (2016), “Beer-o Quest” (2018). Συμμετοχή  σε ανθολογίες: «Οι θρύλοι του Σύμπαντος V», «Η πτώση των Θεών»,  «Το ξύπνημα», «Το έπος της φαντασίας Ι, ΙΙ & ΙΙΙ», «Διαδρομές Ψυχής» και «Ζυθολογοτεχνία». Κατα καιρούς δημοσιεύει ιστορίες και αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες.
Διατελεί ενεργό μέλος των Συλλόγων: Φίλων Heavy Metal και Λογοτεχνίας του Φανταστικού Excalibur Thessaloniki και Φίλων Tolkien Ελλάδος The Prancing Pony και είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Fantasmagoria Festival καθώς και του ομώνυμου συλλόγου από το 2018
Από το 2019 το όνειρό του να δημιουργήσει ανθολογίες με Έλληνες συγγραφείς γίνεται πραγματικότητα με τις ανθολογίες  «Πολεμικές Ιαχές» και «Κοσμικό Έρεβος» από  τη σειρά «Στα Όνειρα Της Φαντασίας» εκδόσεις Allbooks.

Βιβλιογραφία

«Bifrost The path of warriors»

Εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές
Σελίδες: 64
Κατηγορία: λογοτεχνία του φανταστικού, ηρωική φαντασία
ISBN-13: 978-618-5002-94-7

Μπορεί κάποιος να ζήσει και να πεθάνει ηρωικά στη σημερινή εποχή; Υπάρχουν οι αρχαίοι μύθοι και οι αρχαίοι θεοί; Αξίζει να πολεμήσεις και να πεθάνεις γι’ αυτά που πιστεύεις; Είναι δυνατόν κάποιος να αλλάξει το μέλλον του, ακόμη κι αν αυτό είναι προδιαγεγραμμένο; Τι μπορεί να κάνει κάποιος που γεννήθηκε σε λάθος εποχή; Που η ψυχή του ανήκει στην εποχή των Βίκινγκς, και ας γεννήθηκε τον 20ο αιώνα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι στην εποχή των Θεών και των ηρώων. Οι Ρούνοι θα αποκαλύψουν μυστικά που ήταν κρυμμένα για αιώνες. Η θέληση των Θεών είναι δύναμη. Είσαστε έτοιμοι για αυτά που θα αποκαλυφθούν; Είναι ο θάνατος το αληθινό τέλος; Η αίθουσα των πεθαμένων μπορεί να υποδεχτεί μόνο όσους έζησαν πραγματικά πριν την ημέρα του θανάτου τους…

Beer-o Quest

Εκδ. All Books
Σελίδες: 156
Κατηγορία: λογοτεχνία του φανταστικού, ηρωική φαντασία
ISBN 9786188373

Τέσσερεις µορφές έβγαιναν από την δυτική πύλη της πόλης. Μπροστά προχωρούσε µία τεράστια µυώδης σιλουέτα. Λίγο πίσω της, προσπαθώντας να τον ακολουθήσει µε τα µικρά του πόδια, ένας νάνος. Μιλούσαν δυνατά µεταξύ τους γελώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλο. Σε αρκετή απόσταση και, κοιτώντας συνέχεια δεξιά και αριστερά σαν κάτι να φοβόταν, µία µορφή λεπτεπίλεπτη και αιθέρια. Δεν φαινόταν να περπατάει, µα σχε- δόν πετούσε πάνω από τα έδαφος, µην αφήνοντας καν ίχνη. Τέλος, ένας γέρος, σκυµµένος πάνω στο µπαστούνι του, προσπαθούσε να ακολουθήσει του υπόλοιπους, όµως πάντα από απόσταση και παρακολουθώντας κάθε τους κίνηση. Με την πρώτη µατιά έδειχνε να είναι ένας ανήµπορος γεράκος, µα αν κάποιος τον πλησίαζε, θα καταλάβαινε το λάθος του. Τα γεµάτα ενέργεια µάτια του πρόδιδαν πως, παρά τα χρόνια του, ήταν έτοιµος να τα βάλει µε τους πιο ισχυρούς αντίπαλους. Οι Ήρωες υπάρχουν! Όποτε τους χρειάστηκε η Αυτοκρατορία ανταπο- κρίθηκαν στο κάλεσµα. Και, αν δεν πιστεύετε στην ύπαρξή τους, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να κάνετε κακό στην Αυτοκρατορία. Αν δεν είναι µεθυσµένοι, να είστε σίγουροι πως θα σας σταµατήσουν! Αλλά πρώτα, ας στήσουµε τα πιόνια κι ας βάλουµε µια µπύρα, γιατί µία ακόµη παρτίδα Beer-o Quest ξεκινάει…

Κεφάλαια του Beer-o-Quest μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά