Συνέντευξη με το Noir Rock συγκρότημα Edgar Allan Poets

by Ιλέην Ρήγα

Πριν μερικούς μήνες, που αναζητούσα πηγές για ένα άρθρο αφιερωμένο στον Πόου, ανακάλυψα ένα ροκ συγκρότημα με το όνομα “Edgar Allan Poets”. Όπως ήταν φυσικό, το όνομα μού κίνησε την περιέργεια και έβαλα να ακούσω τη μουσική τους. Την λάτρεψα. Ο ήχος τους, όπως τον περιγράφουν οι ίδιοι, είναι μια “μίξη ανάμεσα σε παραμορφωμένες/grunge κιθάρες και κλασσικές χορδές, πιάνο, στίχοι με βάθος, όλα τραγουδισμένα με μια χαμηλή, βαθιά φωνή”. Μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους video για το τραγούδι “Nibiru” και, έτσι, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Η ψυχή και η φωνή του συγκροτήματος των Edgar Allan Poets, Chris Mariotti, φιλοξενείται σήμερα στη Nyctophilia και ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για την μουσική του.

“Edgar Allan Poets” are an alternative band that promotes a dark and intense sound that’s being called noir rock. Their music is a mix of grunge guitars, classical strings and lyrics that evoke tales shrouded in shadow and mystery.

The Poets are two rock noir artists inspired by the works of Edgar Allan Poe.

E.R. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που σε φιλοξενούμε στη Nyctophilia.

C.M. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας στο μουσικό μου εγχείρημα.

1. “Edgar Allan Poets”, ένα όνομα που δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και σχόλια όταν συστηνόσασταν στο κοινό;

Ευτυχώς, όλοι αγάπησαν και αγαπούν το όνομα. Φοβόμουν λίγο να συνδέσω το συγκρότημα με μια τέτοια ιδιοφυΐα. οι θαυμαστές μπορεί να ενοχληθούν όταν κάνεις κάτι τέτοιο, όμως δεν μας παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα ως τώρα. Θέλουμε να τιμήσουμε τον Edgar Allan Poe και θέλουμε να αναπαράγουμε στην μουσική την ατμόσφαιρά του. Νομίζω πως ο κόσμος κατάλαβε το μήνυμά μας,

2. Περιγράφετε την μουσική σας ως “noir rock”. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου εναλλακτικού ήχου, ποια είναι η “συνταγή” σας;

Το Noir rock είναι μια μίξη ανάμεσα σε παραμορφωμένες/grunge κιθάρες και κλασσικές χορδές, πιάνο, στίχοι με βάθος, όλα τραγουδισμένα με μια χαμηλή, βαθιά φωνή.

Αυτή η μουσική είναι εμπνευσμένη από την ποίηση και το σινεμά. Κυρίως από την ποίηση του Πόου, όμως και συγγραφείς όπως οι Milton, Donne, Coleridge, Browning με έχουν εμπνεύσει σε αρκετά τραγούδια. Ταινίες όπως αυτές του Hitchcock ή των αρχών του 1900, όπως “The man who laughs”, “The Golem” κ.ά.

Οι παραμορφωμένες κιθάρες αντιπροσωπεύουν το τρόμο / θρίλερ, ενώ οι χορδές και το πιάνο τη ρομαντική πλευρά του ήχου μας.

Στο μυαλό μου, το Noir Rock είναι κάτι ανάμεσα στο καλό και το κακό, ζούμε ανάμεσα στο ηλιοβασίλεμα και την αυγή της ημέρας, απολαμβάνουμε το φως, αλλά μας γοητεύει και το σκοτάδι. Αυτό που προσπαθώ να επιτύχω είναι να βρω την τέλεια ισορροπία σε αυτό το μελωδικό κενό.

Chrisis is from Italy. His family traveled and part of his major locations included Algeria, South Africa, Italy and, eventually, Los Angeles, California. It was during his life in Italy that the artist began taking his music seriously, playing guitar and composing.

3. Θυμάσαι πότε ήταν η πρώτη φορά που διάβασες έργο του E. A. Poe και ποιο ήταν;

Το πρώτο του κείμενο που διάβασα ήταν το “A Descent into the Maelström”…απίθανο. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στον Poe είναι πως ακόμα και αν η ιστορία είναι τραγική και τρομακτική, υπάρχει πάντα ελπίδα, μια ρομαντική πλευρά. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι splatter ταινίες τρόμου. Προτιμώ τα θρίλερ ή τις νουάρ ταινίες. Εξαιτίας αυτού, αν μου διηγείσαι μια τραγική ιστορία, θέλω να το κάνεις ομαλά, όπως έκαναν στα έργα τους ο Poe και ο Hitchcock.

4. Το τραγούδι “Crow girl” είναι ένα – αν όχι το πιο – αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ήχου σας. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το υπνωτιστικό τραγούδι;

Ναι. Το “Crow Girl” είναι ένα φοβερό τραγούδι και αδιαμφισβήτητα αντιπροσωπεύει το στυλ μας, αλλά το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ από τους Edgar Allan Poets είναι το “Old Black Clow”, οπότε θεωρούμε εκείνο ως το τραγούδι – σταθμός του ήχου μας.

Η μουσική του “Crow Girl” είναι σύνθεση του Lor Noor, όταν ήταν ακόμα μέλος του συγκροτήματος. Την θέση του τώρα έχει ο Shadow (η Σκιά). Το σήμα κατατεθέν του τραγουδιού είναι αυτό το μαγικό ριφ πιάνου, που στοιχειώνει τον ακροατή. Ένα μαγικό, ρομαντικό και μυστηριώδες πιάνο που κόβεται από δυνατές κιθάρες με παραμορφωμένο ήχο… η τέλεια Noir συνταγή.

The Poets’ other major member is The Shadow. From Norway, the drummer coincidentally lived in Italy before landing in Los Angeles. He was studying music, getting a degree in percussions. He’d actually met Chrisis in Italy. Chrisis had been through several bands before he and Shadow decided to form a group. While Chrisis and Shadow are the primary members of Edgar Allan Poets, they have also collaborated with keyboardist Mr.W. With Chrisis on the vox and guitar, and Shadow handling drums and keys, their deep admiration of Poe’s gothic work, as well as their mutual love of Alfred Hitchcock films, is evident, inspiring the direction and sounds of their work.

5. Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία όταν γράφετε νέα τραγούδια;

Συνήθως, όλα τα τραγούδια τα γράφω εγώ. Παίρνω την κιθάρα μου και προσπαθώ να βρω μια συγχορδία που να με εμπνέει με κάποιο τρόπο. Όταν βρω εκείνη τη νότα, ικανή να μου δώσει τη μαγεία, τότε δημιουργώ τη δομή του τραγουδιού, τους στίχου, της χορωδίας, της γέφυρας κ.λπ. Μόλις γίνει αυτό, ήρθε η ώρα να το “χρωματίσω”, να μπουν δηλαδή οι συγχορδίες, το πιάνο κλπ. Συνήθως τραγουδώ ασυναρτησίες μόνο για να βρω τη μελωδία και έπειτα γράφω τους στίχους,  όταν δηλαδή το τραγούδι είναι σχεδόν τελειωμένο.

6. Το ταξίδι σας στην μουσική σκηνή είναι ήδη μακρύ και ενθουσιώδες. Έχετε κάποια αξιομνημόνευτη στιγμή να μοιραστείτε μαζί μας;

Την πρώτη φορά που φτάσαμε στο Los Angeles και ηχογραφήσαμε τα τραγούδια μας, το 2009… τι στιγμή! Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον, Rhys Fulber, τον παραγωγό των Paradise Lost και Fear Factory, σε απίστευτα studios… νιώσαμε σαν rock stars. Ηχογραφούσαμε τα τραγούδια μας, παίζαμε μπιλιάρδο και πίναμε μπύρες…. τι καλύτερο από αυτό!

7. Εκτός από την γοτθική ποίηση του Poe και τις ατμοσφαιρικές ταινίες του Hitchcock, από πού αλλού αντλείτε έμπνευση;

Τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο είναι μια τεράστια πηγή έμπνευσης για μένα όσον αφορά τους στίχους. Δεν θέλω να το γυρίσω πολύ στα πολιτικά, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να μην μιλήσουμε για την πολιτική. Υποστήριξα τον Bernie Sanders στις εκλογές των ΗΠΑ και έκανα ένα τραγούδι γι ‘αυτόν. Έκανα επίσης ένα τραγούδι για την τρελή ιδέα της ανέγερσης ενός τείχους. Προσπαθώ να αποφύγω αυτά τα θέματα, αλλά μερικές φορές πραγματικά έχω ανάγκη να φωνάξω αυτό που σκέφτομαι. Το τελευταίο μου τραγούδι μιλά για το “Nibiru”, έναν πλανήτη-φάντασμα που ίσως μια μέρα χτυπήσει τη γη. Αυτό ίσως να μην είναι τίποτ’ άλλο παρά μόνο ένας θρύλος, αλλά με ενέπνευσε να γράψω ένα τραγούδι. Τι θα γινόταν αν αυτή η καταστροφή συνέβαινε στην πραγματικότητα; Ίσως να δίναμε τελικά προτεραιότητα στα σημαντικά πράγματα … είμαστε πάντα απασχολημένοι,απασχολημένοι μ’ένα τίποτα. Μπορείτε να βρείτε τη μουσική και τα βίντεό μας εδώ:

www.edgarallanpoets.com/music

8. Τι γνώμη έχετε για το ίντερνετ στην μουσική βιομηχανία;

Αν μιλάμε αυτή τη στιγμή είναι χάρη στο διαδίκτυο, αν βρήκατε τους E.A.Poets οφείλεται στο διαδίκτυο. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για ανεξάρτητες μπάντες όπως εμείς. Μπορούμε να φτάσουμε στο κοινό μας αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Δεν παίζουμε ένα  mainstream είδος και, έτσι, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να προωθήσουμε τα τραγούδια μας. Το διαδίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαδώσουμε τα “Noir” νέα.

On the Poets’ website, you can play and enjoy their noir rock. It’s an open community with Chrisis and Noor sharing everything they love about music and their influences, as well as their videos. They have tributes and peeks at the works of Poe, Hitchcock, and other artists and works, and culture in general. They also invite visitors to share their own artwork, videos and comments. Subscribe to their YouTube channel and join the noir rock family on Facebook.

9. Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε σε κάποια σκηνή στην Ελλάδα – έστω στην Ευρώπη – σύντομα;

Είμαστε ένα ανεξάρτητο συγκρότημα, οπότε στην ουσία κάθε θαυμαστής είναι κομμάτι της ομάδας μας στον δρόμο. Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα, πλάκα μου κάνεις, η χώρα σας είναι υπέροχη. Παίζουμε οπουδήποτε ενδιαφέρονται για την μουσική μας… αρκεί να έχουμε μπύρες και όλα είναι εντάξει :). Έχουμε ένα τραγούδι με τίτλο “Icarus”, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία… φαντάζεστε να το παίζαμε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα; Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα.

Όποια σκηνή ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.edgarallanpoets.com ή στο e-mail info@edgarallanpoets.com

10. Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Πολλή μουσική και videos. Στόχος μου είναι να βγάζω ένα καινούργιο τραγούδι κάθε μήνα σχεδόν. Μόλις τελειώσαμε τα γυρίσματα του βίντεο για το “Nibiru, το οποίο είναι ήδη στο youtube. Το Ιούνιο θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο τραγούδι, το “Waiting For You” και τον Ιούλιο ένα ακόμα, το “Drops Slowly Killing” …μείνετε συντονισμένοι γιατί δεν είμαστε ιδιαίτερα ντροπαλοί και θα τα δώσουμε όλα!

11. Πραγματικά, πρέπει να κάνω αυτήν την τελευταία ερώτηση πριν πω αντίο. Αγαπημένος στίχος ή απόσπασμα από τον E. A. Poe;

Αγαπώ πολλά αποσπάσματα από τον Poe και για την ακρίβεια, ανά καιρούς έχω και κάποιο άλλο για αγαπημένο. Νομίζω εξαρτάται από την διάθεσή μου κάθε φορά. Αυτή την περίοδο, σίγουρα το αγαπημένο μου κομμάτι είναι:

“I became insane, with long intervals of horrible sanity”

“All that we see or seem, is but a dream within a dream…” και μετουσιώσατε αυτό το όνειρο σε μουσική. Ήταν χαρά μου που συνομίλησα μαζί σας. 

Critics and fans do agree that if you enjoy Hitchcock movies and Edgar Allan Poe, the music of the Edgar Allan Poets and the world they want to share is more than worth a listen. It might even be worth two, and forever more.

Ακολουθείστε τους Edgar Allan Poets στο Facebook, Soundcloud και Spotify:
www.facebook.com/edgarallanpoets
www.soundcloud.com/edgarallanpoets
https://open.spotify.com/artist/5mZdIbYWNKUrLTf0lbrKg4

“Nibiru” credits
Written by: Chris Mariotti
Cinematographer/Dp: Ian Moore\\
Talent:
Laura Fantuzzi
Christina Jacquelyn Calph
Javier Ortiz
Himanshu Prasad

*Τα αποσπάσματα στα εισαγωγικά είναι από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά