Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Βαρδή

by Αργυρώ Χαρίτου

Όταν είδα για πρώτη φορά το εξώφυλλο του βιβλίου “ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ”, το ερωτεύτηκα. Μου άρεσε τόσο πολύ που είχα πει ότι, ακόμα και αν το βιβλίο δεν μου

Ο συγγραφέας του "ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ", Κωνσταντίνος Βαρδής Όταν είδα για πρώτη φορά το εξώφυλλο του βιβλίου "ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ", το ερωτεύτηκα. Μου άρεσε τόσο πολύ που είχα πει ότι, ακόμα και αν το βιβλίο δεν μου προσφέρει όσα αναζητώ, εγώ θα το αγοράσω. Χάρηκα που το βιβλίο ήταν υπέροχο, αλλά είχε δυο σημαντικές παραμέτρους: απ'την μια, ευτυχώς δεν τελειώνει η επική ιστορία μας. Αναμένουμε λοιπόν και τη συνέχεια. Απ'την άλλη όμως,

Ο συγγραφέας του “ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ”, Κωνσταντίνος Βαρδής

προσφέρει όσα αναζητώ, εγώ θα το αγοράσω. Χάρηκα που το βιβλίο ήταν υπέροχο, αλλά είχε δυο σημαντικές παραμέτρους: απ’την μια, ευτυχώς δεν τελειώνει η επική ιστορία μας. Αναμένουμε λοιπόν και τη συνέχεια. Απ’την άλλη όμως, δυστυχώς, εξαιτίας της συνέχειας δεν να μπορούμε να μάθουμε όσα αναζητούμε στο βιβλίο, και έτσι μας γεννώνται νέες απορίες. Σήμερα, έχω τη χαρά και την τιμή να μιλήσω με τον Κωνσταντίνο Βαρδή, τον συγγραφέα του βιβλίου.

Α.Χ: Σε ευχαριστώ για το χρόνο που μου αφιερώνεις για να μου παραχωρήσεις την συνέντευξη. Χαίρομαι που θα μπορέσω, έστω και με τις λίγες ερωτήσεις μου, να σε μάθουν λίγο καλύτερα οι αναγνώστες του φανταστικού και όχι, μόνο.

Κ.Β: Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις και την τιμή που μου κάνεις να με φιλοξενήσεις στο site σας! Θα ήθελα επίσης να σου ευχηθώ καλή αρχή!

Α.Χ: Αν και γίνομαι γραφική, σε ευχαριστώ για την ευχή σου. Ας ξεκινήσουμε, είμαι σίγουρη ότι οι αναγνώστες μας αγωνιούν!

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 1. Από πότε ξεκίνησε η ανάγκη να εκφράσεις τις εικόνες του μυαλού σου σε γραπτό λόγο;

Πάντα είχα μια έμφυτη ανάγκη να αποτυπώνω τις εικόνες του μυαλού μου στο χαρτί, για διάφορους λόγους. Θυμάμαι πως, όταν ήμουν μικρό παιδί, το έκανα για να διασκεδάζουμε με τους φίλους μου, ενώ αργότερα για προσωπική εκτόνωση. Το γράψιμο για εμένα λειτούργησε σαν έναν καλό φίλο όπου μπορούσα να του λέω κάθε μου παράπονο και αυτός να με ακούει.

 1. Για ποιο λόγο διάλεξες το χώρο του φανταστικού;

Πιστεύω πως κάθε βιβλίο, οποιουδήποτε είδους, περιλαμβάνει στοιχεία του φανταστικού μέσα. Από τις ερωτικές ιστορίες μέχρι και τα θεωρητικά-επιστημονικά βιβλία που λένε τη γνωστή φράση: «Ας πάρουμε για παράδειγμα…» Αυτό που θέλω να πω είναι πως, η φαντασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης. Το μυαλό μας πρώτα φαντάζεται και μετά πράττει. Έτσι κι εγώ δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι διαφορετικό από φαντασία και ό,τι αυτό περιλαμβάνει, όπως επική, επιστημονική, τρόμου ή και κοινωνική.

 1. Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να γράφεις;

Αυτό που με παρακινεί να γράφω είναι, δυστυχώς, η κακή  ψυχολογική διάθεσή μου. Τότε είναι που κλείνομαι στον εαυτό μου και εκφράζω αυτά που νιώθω, προσπαθώντας να ξεφύγω από τα προβλήματα που με κυνηγούν. Αυτή είναι και η μοναδική ώρα που σκέφτομαι πιο καθαρά.

 1. Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι η ματαιοδοξία. Του συγγραφέα ποιος πιστεύεις ότι είναι;

Καθώς ο συγγραφέας είναι ένας απλός άνθρωπος, ανάμεσά μας, πιστεύω πως κι αυτός καταβάλλεται από το ίδιο ματαιόδοξο συναίσθημα. Όπως έχω πει ξανά, ο εγωκεντρισμός αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται αυτοκαταστροφικός.

 1. Τα βιβλία που διαβάζεις ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτή που γράφεις;

Ναι! Μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες μυστηρίου, τρόμου, επικής και επιστημονικής φαντασίας, αλλά όχι έρωτα. Βασικά ερωτικά δεν έχω διαβάσει ποτέ μου και δεν πιστεύω να μπω στον κόπο κάποια στιγμή. Νομίζω πως τον έρωτα μπορούμε να τον βιώσουμε στην καθημερινότητά μας, οπότε λίγο πολύ, όλοι ξέρουμε πώς είναι. Ποιος όμως έχει βιώσει ταξίδια στον χρόνο; Ποιος έχει εγκλωβιστεί σε ένα νησί παρέα με έναν τρελό επιστήμονα και τα πειράματά του; Ποιος έχει γίνει κάτοχος ενός καταραμένου βιβλίου που διαβάζει την ίδια σου την ζωή αντί εσύ να διαβάζεις αυτό;

Όλα αυτά, λοιπόν, προσφέρω εγώ μέσα από τα μυθιστουργήματά μου!

 1. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Δεν μπορώ να πω πως έχω αγαπημένο συγγραφέα. Έχω διαβάσει αρκετούς και ο καθένας με έχει βοηθήσει με τον τρόπο του. Ο ένας για το πώς πρέπει να γράφω, ο άλλος για το τι πρέπει να αποφεύγω κτλ. Εκεί που έχω καταλήξει είναι πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Όλοι εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, τη βελτίωση του αναγνώστη-συγγραφέα. Για αυτό άλλωστε είναι και τόσο σημαντικό ο κάθε συγγραφέας να διαβάζει. Χωρίς αυτό είναι σα να κωπηλατείς με ένα κουπί. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάποιος γράφει χωρίς να διαβάζει, προσπαθώντας να αναπτύξει το δικό του στυλ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ. Είμαστε 7,35 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, ΔΕΝ υπάρχει παρθενογένεση.

 1. Υπάρχει μια πρόταση ή παράγραφος βιβλίου που δεν μπορείς να ξεχάσεις, διότι θεωρείς ότι ξεπερνάει τη συγγραφική ικανότητα, ιδιοφυΐα;

Ναι, υπάρχει. Αν και ακόμη δεν έχω διαβάσει Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ θεωρώ πως το:

That is not dead which can eternal lie yet with strange aeons even death may die

είναι ασύλληπτο και αξέχαστο για εμένα. Το είχα ακούσει όταν ήμουν στο στρατό από έναν συνάδελφο και από τότε μου είχε κολλήσει στο μυαλό.

 1. Γιατί πιστεύεις ότι η φανταστική λογοτεχνία είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα;

Χμ… η φανταστική λογοτεχνία είναι ένα είδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επίδοξος συγγραφέας για να αποτυπώσει τα γεγονότα της πραγματικότητας συγκαλυμμένα με γερές δόσεις φαντασίας. Είναι σα να γράφεις δηλαδή μια πραγματική ιστορία, εκθέτοντας πρόσωπα και καταστάσεις αλλάζοντας απλώς τα ονόματα. Όλοι καταλαβαίνουν σε τι αναφέρεσαι, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, όσο βαθιά κι αν έχεις χώσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ίσως λοιπόν για αυτό να έχει παρεξηγηθεί το συγκεκριμένο είδος, γιατί έχει μεγάλη δύναμη και κάποιοι το θέλουν… παρεξηγημένο.

 1. Πολλοί θεωρούν ότι η φανταστική λογοτεχνία δεν προσφέρει τίποτα στον αναγνώστη. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό;

Έχει να προσφέρει ατελείωτες ώρες απόλαυσης, γέλιου και χαλάρωσης. Βελτιώνει την έκφραση και συνδράμει στην καλή  ψυχολογία του ατόμου. Και όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση»

 1. Τι θα ήθελες να αποκομίσει ο αναγνώστης που κρατάει το βιβλίο σου στα χέρια του;

Θα ήθελα να ζήσει μια εμπειρία που θα τον κάνει να δει διαφορετικά το είδος της επικής φαντασίας στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο ο τρόμος και άλλα είδη.

 1. Τι είναι το “Ικχθίλιον”; Πώς θα το περιέγραφες με μια ή το πολύ με 2 λέξεις;

Δυστυχώς δεν θα μπορούσα να περιγράψω το πνευματικό μου παιδί με μία ή δύο λέξεις. Αντί αυτού, θα παραθέσω ένα ποίημα που έχει γράψει μια πολύ καλή μου φίλη, η Λίτσα Παπαδοπούλου, για το “ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ”.

Ίσα με το άπειρο, αν μπορεί, θέλει τη δύναμή του,

Κυριαρχία απόλυτη, ζητάει η ψυχή του.

Χάρη στη δύναμη αυτή, παντού να επικρατήσει,

Θεούς και δαίμονες πλανά, τον δράκο να ξυπνήσει.

Ικχθίλιον, σφαίρα μαγική, είναι το απόκτημά του,

Λύπη και πόνο προκαλεί, πάντα στο πέρασμά του.

Ίσως στην πλάνη του μυαλού, μέσα στη φαντασία,

Ο Ένας άρχον να στεφθεί, αυτή είναι η πεμπτουσία,

Να πνίξει τη Σελέσνια στην αιματοχυσία.

 1. Υπέροχο ποίημα, συγχαρητήρια στη δημιουργό! Αν μπορούσε να σου μιλήσει ο ήρωας σου, τι πιστεύεις ότι θα σου έλεγε;

Το όνομα του ήρωά μου είναι Βελόρεν και είναι ο δίδυμος αδελφός της Έλεντιν. Πιστεύω πως θα μου ζητούσε να μην τον κατατρέχω τόσο πολύ. Πολλές φορές έχει ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές. Ο μόνος λόγος που συνεχίζει είναι λόγω της δύναμης που του δίνει το μίσος και η δίψα για εκδίκηση. Τα αγαθά όμως, να προσθέσω εδώ εγώ, με κόπο αποκτούνται…

 1. Θεωρείς ότι η εκδίκηση είναι απαραίτητη; Ή είναι καλύτερα να προχωράς και να αφήνεις τα πάντα πίσω σου;

Στη ζωή δεν θεωρώ τίποτα απαραίτητο και δεδομένο. Ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει, καλείται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και σε δεδομένες στιγμές. Όποια κι αν είναι η απόφαση και οι συνέπειες αυτής, το σημαντικό είναι στο τέλος της ημέρας, ο κάθε ένας από εμάς να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

 1. Ποιος είναι ο πιο σκληρός κριτής όταν διαβάζει το χειρόγραφό σου;

Μάλλον εγώ ο ίδιος. Θέλω, πάνω από όλα, να αρέσει σε εμένα. Αν δεν μου αρέσει, δεν το βγάζω προς τα έξω. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν εμπιστεύομαι και απόλυτα την κρίση μου πάνω σε αυτό το κομμάτι. Το να μου αρέσει κάτι ή όχι είναι περισσότερο θέμα λογικής απόφασης, παρά γούστου. Διαβάζω το έργο μου και το κρίνω βάση γνώσεων που έχω αποκτήσει από την αναγνωστική μου εμπειρία.

 1. Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν έγραψες τη λέξη τέλος στο βιβλίο σου;

«Επιτέλους!» Δεν το είπα βέβαια επειδή με είχε κουράσει η συγγραφή του. Άλλωστε το συγκεκριμένο έργο το λάτρεψα από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να γράψω κάτι αντίστοιχο ξανά. Το επιτέλους το είπα γιατί κατάφερα να το ολοκληρώσω, καθώς είχα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα ενός χρόνου, περίπου, όταν έγραφα. Ήταν οι συνθήκες τέτοιες που δεν μου επέτρεπαν να το συνεχίσω όποτε ήθελα.

Σε ευχαριστώ για τις υπέροχες απαντήσεις σου και για την όμορφη συνέντευξη μας. Χαίρομαι που σε γνώρισα και μιλήσαμε. Περιμένω τη συνέχεια του Ικχθίλιον με αγωνία.

Κλείνοντας θα ήθελα να σου πω πως χάρηκα για την κουβέντα μας! Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε ξανά στο σύντομο μέλλον.

 

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα:

O Κων/νος Ν. Βαρδής γεννήθηκε το 1979 στο Περιστέρι Αττικής και μεγάλωσε στον Πειραιά. Από μικρός είχε κλίση στη ζωγραφική, στα ταχυδακτυλουργικά και στην εξιστόρηση φανταστικών περιπετειών.

Αργότερα, ασχολήθηκε με τεχνικά επαγγέλματα, παράλληλα με την μεγάλη του αγάπη, τη συγγραφή.

Μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί ένα μυθιστόρημά του επικής φαντασίας, με τίτλο: “ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ”.

Επίσης, έχει συγγράψει αρκετές μικρές ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Μερικά από τα μυθιστουργήματά του, όπως τα αποκαλεί είναι:

 1. Η μαγική ταινία.
 2. Τρώω, άρα υπάρχω…
 3. Ρουζάλκα.
 4. Βιβλιοταξιδευτής.
 5. Η κληρονομιά.
 6. Το καλό αφεντικό.
 7. Ημερολόγιο.
 8. Το ελιξίριο.
 9. Το ημερολόγιο ενός αστροναύτη
 10. Ο νταής
 11. Αζαζούκ

όπως είναι αναρτημένα και στην προσωπική του σελίδα: konvardis.wordpress.com

 

Ικχθίλιον-ΕξώφυλλοΣτοιχεία του βιβλίου:

ΙΚΧΘΙΛΙΟΝ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ

ISBN: 978-6185123482

Υπόθεση οπισθόφυλλου:

Απόλυτη κυριαρχία, εμμονή της ύπαρξής του. Μοναδικός σκοπός της ζωής του η εξουσία, η υποταγή ανθρώπων και Θεών στο πρόσωπό του. Χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς συναισθήματα. Με κάθε μέσο… ανθρώπινο και μυστικιστικό. Έκανε τα πάντα. Όσα δε χωρά η λογική, η ηθική… και έφτασε τόσο κοντά πια! Η Ικχθίλιον, το ξύπνημα του Νέκραταλ, επόμενος στόχος. Ένα μικρό, μα δύσκολο βήμα πριν το απόλυτο…! Θα τα καταφέρει; Μπορεί ένας ανθρώπινος νους να πλανέψει τους Θεούς; Μπορεί να τους ξεπεράσει και να γίνει ο Ένας; Ο απόλυτος Άρχων;

Χαθείτε σε ένα κόσμο μαγικό πέρα από κάθε φαντασία και βιώστε την περιπλάνηση ενός ταξιδιού κόντρα σε κάθε πιθανότητα και λογική.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά