Κριτική: “Τα Λαμπερά Κορίτσια” της Lauren Beukes

by Γιώργος Λαγκώνας
«Δε φταίω εγώ, γλυκιά μου. Εσύ φταις. Δεν έπρεπε να λάμπεις. Δεν έπρεπε να μ` αναγκάσεις να το κάνω αυτό». Υπάρχουν κάποια κορίτσια που είναι έξυπνα, ξεχωριστά –με μια λέξη, λαμπερά. Τα κορίτσια αυτά είναι το θήραμα του Χάρπερ. Τα εντοπίζει, τα παρακολουθεί και όταν έρθει η ώρα… σβήνει τη λάμψη τους. Και μετά, τα ίχνη του χάνονται. Γιατί ο Χάρπερ είναι ένας δολοφόνος που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο.
Η Κέρμπι είναι τυχερή που επέζησε μετά την επίθεση. Τώρα, είναι σίγουρη πως υπήρξαν κι άλλα θύματα, λιγότερο τυχερά από την ίδια. Και είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει τον παραλίγο φονιά της. Είναι, όμως, δυνατόν τα στοιχεία που ανακαλύπτει να είναι αληθινά; Μπορεί ο άνθρωπος που καταδιώκει να ξεγλιστρά σε άλλες εποχές;
Έχει γίνει μεγάλος ντόρος για αυτό το βιβλίο και για να είμαι ειλικρινής ήμουν επιφυλακτικός. Τελικά ενέδωσα στην περιέργεια και δεν μπορώ παρά να σας προτείνω να ενδώσετε και εσείς, γιατί αυτά τα “Λαμπερά Κορίτσια” είναι όντως… λαμπρά!
Η έκδοση είναι ό,τι έχουμε μάθει από τη Bell – μαλακό εξώφυλλο, στιβαρό δέσιμο, χαρτί “τύπου εφημερίδας” που μουντζουρώνει στα δάχτυλα. Το εξώφυλλο είναι ένα μικρό αριστούργημα μινιμαλισμού, χαίρομαι πολύ που πλέον οι εκδόσεις Bell άρχισαν να βάζουν αξιόλογα εξώφυλλα στα βιβλία τους. Αλλά ο καλύτερος μποναμάς στο πακέτο είναι η τιμή, μόλις επτά ευρώ.
Η συγγραφέας μου ήταν άγνωστη και – κρίνοντας από το σύντομο βιογραφικό – μάλλον είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι το τρίτο λογοτεχνικό βιβλίο της και είναι ένα αμάλγαμα (λάιτ) τρόμου, (λάιτ) επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικού θρίλερ. Με όμορφη, πολύ λιτή γραφή, η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε μια απίστευτη ποικιλία χαρακτήρων και εποχών, προκειμένου να στήσει μέσα στον χρόνο το υφαντό της δράσης του δολοφόνου. Παράλληλα, το τελευταίο του (παρ’ ολίγον) θύμα, ένα κορίτσι στο παρόν, προσπαθεί να μαζέψει στοιχεία από το παρελθόν για να εξιχνιάσει το μυστήριο.
Ωραίοι και πρωτότυποι (κάποιοι στα όρια του εξωτικού) χαρακτήρες, σαγηνευτικά σκηνικά, αστραπιαίοι ρυθμοί. Ίσως τα πήγαιν`-έλα σε διάφορες χρονικές περιόδους να ζαλίσουν κάπως τους πιο άπειρους αναγνώστες, αλλά δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση του βιβλίου. Αν θα ήθελα κάτι παραπάνω, είναι οι εξηγήσεις σε βασικά θύματα που το Shining Gilrs τελικά αρνείται να δώσει στον αναγνώστη. πχ πώς λειτουργεί όλο αυτό, τι κρύβεται πίσω από το Σπίτι, τι είναι αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα κορίτσια “λαμπερά” και γιατί δεν μπορούν και άντρες να λάμπουν κλπ.
Αλλά, αυτά επ’ ουδενί δεν στερούν την απόλαυση από ένα πρωτότυπο, γρήγορο και συναρπαστικό βιβλίο.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά