Τα τέρατα της Βίβλου (Μέρος Α’): Λεβιάθαν και Βεεμώθ

by Παναγιώτης Κάρδαρης

Και εγένετο…

Και δημιούργησε ο Θεός τα  κήτη τα μεγάλα,  και κάθε έμψυχο που κινείται, τα οποία γέννησαν με αφθονία τα νερά σύμφωνα με το είδος τους, και κάθε πουλί φτερωτό σύμφωνα με το είδος του. Και ο Θεός είδε ότι ήταν καλό. Και ο Θεός τα ευλόγησε, λέγοντας: Αυξάνεστε και πληθύνεστε, και γεμίστε τα νερά μέσα στις θάλασσες· και τα πουλιά ας πληθύνονται επάνω στη γη. Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί, ημέρα πέμπτη.

(Γεν. 1,25)

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την πέμπτη ημέρα της κοσμικής δημιουργίας ο συγγραφέας της Γενέσεως.

Αυτό που δεν μας λέει ξεκάθαρα η Γένεση, αλλά το λένε οι μύθοι οι αρχαίοι και αργότερα γραπτές πηγές, είναι η δημιουργία του πιο τρομερού κήτους, του μεγάλου θηρίου της θάλασσας. Την Πέμπτη Ημέρα της Δημιουργίας, ο Θεός έπλασε τον Λεβιάθαν, το αρχαίο δράκοντα, το κήτος της θάλασσας. 

Ο Μέγας Κροκόδειλος με τα 300 μάτια

Of Myth and the Bible - Part 4: Leviathan, Sea Dragon of Chaos - Godawa

Ο Ιώβ στο 41ο κεφάλαιο τον αναφέρει ως κροκόδειλο. (Η μετάφραση των Ο΄ κρατά τον χαρακτηρισμό Δράκοντας, ἄξεις δὲ δράκοντα ἐν ἀγκίστρῳ, περιθήσεις δὲ φορβαίαν περὶ ρῖνα αὐτοῦ; Ιώβ, 40:25). Έχει μάτια φοβερά και διάπυρα, (300 μάτια αναφέρει η παράδοση!), που η λάμψη τους φτάνει ως τους ουρανούς. Το φοβερό στόμα του τέρατος ξερνάει φλόγες. Η ανάσα του είναι τόσο καυτή που πυρώνει κάρβουνα, ενώ από τα ρουθούνια του ξεχύνεται ατμός σαν Λέβητα .  Όταν ο Θεός έριξε στη θάλασσα τον Λεβιάθαν σηκώθηκαν κύματα πελώρια.

Satanic Bay Area on Twitter: ""The Destruction of Leviathan," Gustave Doré,  1865. god is a dick to endangered species. #satanism… "

«Ποιος θα τολμήσει να του ανοίξει του στόματός του τη μεγάλη πύλη, που τη φρουρούν τα φοβερά τα δόντια του;»

αναφωνεί ο Ιώβ. Ενώ περιγράφοντας το σφρίγος και τη δύναμη του Λεβιάθαν αναφέρει πώς τα ξίφη δεν τον τρυπάνε ενώ γελάει όταν δόρατα σφυρίζουν στα αυτιά του. Τον δε βυθό τον βράζει και αφήνει χνάρια πάνω λαμπερό πάνω του όταν έρπει. Τίποτα όμοιο με αυτόν πάνω στη γη δεν υπάρχει, καθώς πλάστηκε να είναι ατρόμητος.

Ο Βάαλ και ο Δράκος

Ο ψαλμός 103 (104) μας πληροφορεί ότι η κατοικία του μεγάλου δράκοντα είναι η θάλασσα.Ο Λεβιάθαν είναι γνωστός και από τα Ουγγαριτικά κείμενα:

“Τι είδους εχθρός ξεσηκώθηκε εναντίον του Βάαλ; Έπιασα το σπαρταριστό ερπετό που κυκλώνεται από επτά κεφάλια”.

Η παράδοση του Ταλμούδ αναφέρει ότι στο μέλλον, (Ταλμούδ Baba Batra 75b), θα τον σφαγιάσουν δύο αρχάγγελοι, ενώ ο Ησαΐας αναφέρει ότι ο ίδιος ο Θεός θα εξοντώσει το δράκοντα στα έσχατα.

«Την ημέρα εκείνη ο Κύριος με το βαρύ, το μεγάλο και δυνατό του ξίφος θα τιμωρήσει τον Λεβιάθαν, το φίδι που συστρέφεται και ξεφεύγει, θα σκοτώσει το δράκοντα της θάλασσας». Ησαΐας 27:1

Στο δε Δευτεροκανονικό βιβλίο “Βηλ Και Δράκων”, ο Δανιήλ νικάει τον Δράκοντα όχι με ξίφος αλλά με τη σοφία του, και αυτό τον οδηγεί στον λάκκο των λεόντων!

Behemoth And Leviathan (after William Blake) Ca... | John Linnell | iCanvas

Βεεμώθ, το κτήνος της ξηράς

Έπειτα λέγεται ότι, εκτός από τον τρομερό Λεβιάθαν, έπλασε και τον Βεεμώθ, ο ένας να βασιλεύει στη θάλασσα και ο άλλος στην ξηρά. Ο Ιώβ τον περιγράφει σαν ιπποπόταμο που σαν βόδι του αγρού βόσκει γρασίδι! Η ουρά του είναι σαν… κέδρος (;), ενώ το αυτό το μεγαθήριο μονάχα από τον πλάστη δαμάζεται. Τα κόκαλά του είναι δυνατά σαν τον ορείχαλκο και τίποτα δεν μπορεί να του αντιταχθεί.

Στο απόκρυφο βιβλίο του, ο Ενώχ αναφέρει τα δύο αυτά μεγαθήρια που διαφεντεύουν το ένα τη θάλασσα και το άλλο την ξηρά. Την ημέρα της κρίσης θα γεννηθούν δύο θηρία, ένα θηλυκό που θα κατοικεί στα βάθη του Ωκεανού, με το όνομα Λεβιάθαν, ενώ το αρσενικό, που καλείται Βεεμώθ, (πληθυντικός της λέξης Behema που σημαίνει θηρίο. Ο πληθυντικός εδώ δεν σημαίνει τα πολλά θηρία αλλά τον υπερθετικό βαθμό), θα κατοικεί στους ερημότοπους ανατολικά του κήπου της Εδέμ, εκεί όπου κατοικούν οι Δίκαιοι.

Στα έσχατα του κόσμου…

Λέγεται ότι στο τέλος των καιρών τα δύο θηρία θα γίνουν βρώση στο εσχατολογικό δείπνο των Δικαίων! Τέλος, και τα δύο θηρία, σε κάποιες χριστιανικές παραδόσεις, συνδέονται με τα  Θηρία της Αποκάλυψης. Αλλά αυτό θα είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου. Βάθος, άλλωστε, τεράστιο βρίσκεται πίσω από τις μορφές των μύθων που αναφέρουμε. Βάθος σχεδόν ανεξερεύνητο, που μας συνδέει με τις παρυφές του χρόνου. Το πνεύμα των μύθων της Μεσοποταμίας δεν άφησε ασυγκίνητο και ανέπαφο κανένα θρησκευτικό ρεύμα, όσο αυστηρό πλαίσιο κι αν είχε αυτό. Τα σύμβολα των αρχαίων μύθων και θρύλων, έγιναν σύμβολα και οδοδείκτες της θεολογίας αυτών των θρησκειών. 

Μέχρι να τα ξαναπούμε, στο επόμενο άρθρο, με περισσότερα πλάσματα, περάστε να κεραστείτε στον μπουφέ μας. Το μενού έχει Λεβιάθαν ψητό και Βεχεμώθ με λευκή σάλτσα κρασιού γαρνιρισμένο με… χόρτα του αγρού.

Εις το επανιδείν.

Cover art: Leviathan by sandara on DeviantArt

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά