“Το κοριτσάκι με τα γυάλινα μάτια”, ο αστικός θρύλος του Αμαρουσίου

by Βασίλης Γιαννάκης

Ο συγκεκριμένος θρύλος αφορά την περιοχή του Αμαρουσίου και είναι αρκετά γνωστός στους κατοίκους εκεί.

Υποστηρίζεται πως στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου, υπάρχει το φάντασμα ενός κοριτσιού με ξανθά μαλλιά και άσπρο φόρεμα που φαίνεται να έχει χαθεί. Μόλις το πλησιάσεις για να του μιλήσεις και εκείνο στρέψει το βλέμμα, αντιλαμβάνεσαι πως τα μάτια του κοριτσιού μοιάζουν να είναι γυάλινα…

Έψαξα αρκετά στο internet για να βρω ένα πλήρες άρθρο σχετικά με αυτό, όμως συνέχεια έπεφτα πάνω στην ελληνική ταινία που έχει βασιστεί στον θρύλο του κοριτσιού με τα κρυστάλλινα μάτια.

Μιας και πλήρες άρθρο δεν υπάρχει, θα σας εξιστορήσω όσα γνωρίζω. Το συγκεκριμένο φάντασμα φαίνεται ότι συχνάζει έξω από το νεκροταφείο μερικές φορές, όμως υπάρχουν και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες έχει θεαθεί και στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου. Παλιά, το συνόδευε μια φήμη:

Όποιος το δει με γυάλινα μάτια έχει καθαρή ψυχή, ενώ όποιος το δει με μάτια που στάζουν αίμα, έχει ψυχή ακάθαρτη.

Σκιαχτήκατε;

Οι περισσότεροι μάρτυρες του φαντάσματος αυτού είναι ταξιτζήδες που διέρχονται κατά τις βραδινές ώρες έξω από το νεκροταφείο. Αυτοί μιλούν για ένα κοριτσάκι που αρχικά κοιτάζει αλλού, όμως μόλις το όχημα πλησιάζει αρκετά κοντά του, στρέφεται προς αυτούς με τα άψυχα μάτια του και τους ρίχνει μια ματιά που τους παγώνει το αίμα.

Υπάρχει και μία μαρτυρία ενός ταξιτζή που περνώντας τη νύχτα έξω από το νεκροταφείο, είδε ένα κορίτσι να τρέχει προς την περίφραξη και να περνάει από μέσα της, χωρίς να υπάρχει κάποια πύλη στο σημείο εκείνο.

Ο θρύλος αυτός κίνησε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και επεδίωξαν να βρουν αν μεταξύ των ταφών υπάρχει και κάποιος μικρού κοριτσιού που να ανταποκρίνεται στην περιγραφή. Φαίνεται πως τα παλιά τα χρόνια όντως υπήρχε ένας τέτοιος τάφος. Άνηκε σε μια μικρή κοπέλα που σκοτώθηκε όταν τη χτύπησε ένα αυτοκίνητο και την εγκατέλειψε στο σημείο του δυστυχήματος. Το γεγονός ότι το παιδί αυτό ονομάζονταν “Άννα” προξένησε την εξής υποψία: άραγε, είχε σχέση με την “μικρή Αννούλα”, την πρωταγωνίστρια των μακάβριων ανεκδότων που ήταν της μόδας κάποτε; Σήμερα λένε πως ναι, η μικρή Αννούλα των μακάβριων ανεκδότων δεν είναι παρά το “κοριτσάκι με τα γυάλινα μάτια”.

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους The girl with the crystal eyes είναι του electrofear και βασίστηκε σε αυτόν τον θρύλο.

Υπόθεση:

Ένας από τους αστικούς θρύλους που κυριαρχούν στην περιοχή του Αμαρουσίου Αττικής είναι και το κορίτσι με τα κρυστάλλινα μάτια. Ο θρύλος αναφέρεται σε ένα φάντασμα που εμφανίζεται κοντά στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου.
Το φάντασμα είναι μια νεαρή κοπέλα με ξανθά μακριά μαλλιά και λευκό φόρεμα. Όσοι την δουν να περιφέρεται αργά το βράδυ στην περιοχή νομίζουν ότι έχει χαθεί, προχωράνε προς το μέρος της για να της μιλήσουν αλλά όταν πλησιάζουν κοντά διαπιστώνουν ότι το κορίτσι έχει μια ιδιαιτερότητα … τα μάτια της μοιάζουν γυάλινα … κρυστάλλινα …

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά