Ωδή στην σκοτεινή μουσική των Nox Arcana

by Αντώνης Κατσαρός

Όταν γράφω, η μουσική που προτιμώ να ακούω είναι λίγο περίεργη (έως πολύ για κάποιους) και η αλήθεια είναι πως από τότε που ανακάλυψα τους Nox Arcana, έχουν τον πρώτο λόγο όταν κάθομαι μπροστά από το λάπτοπ μου. Έτσι αποφάσισα σήμερα να κάνω ένα αφιέρωμα ή μία ωδή, καλύτερα, στη σκοτεινή μουσική των Nox Arcana.

Οι Nox Arcana είναι ένα νεοκλασσικό dark wave, dark ambient συγκρότημα από την Αμερική που δημιουργήθηκε από δύο φίλους, τον Joseph Vargo και τον William Piotrowski πίσω στο 2003. Η ονομασία που επέλεξαν για το συγκρότημά τους, σημαίνει στα λατινικά «μυστήρια της νύχτας». Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 24 άλμπουμ (!) όλα κάτω από την δισκογραφική εταιρεία Monolith η οποία ανήκει στον Vargo.

Με 24 κυκλοφορίες, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως υπάρχουν ατελείωτες ώρες μουσικής… συνοδείας για τα συγγραφικά μου ταξίδια. Βέβαια ο λόγος που τους επέλεξα να με «συντροφεύουν» δεν είναι οι πολλές κυκλοφορίες, αλλά το είδος της μουσικής και η θεματολογία με την οποία καταπιάνονται!

Οι δύο μουσικοί γράφουν θέματα με βάση τον γοτθικό τρόμο, έχοντας τίτλους δίσκων όπως «Necronomicon», «Transylvania», «Shadow of the Raven», «Grimm Tales» και πολλά άλλα. Έτσι η βασική ιδέα τους είναι η δημιουργία ενός θεματικού άλμπουμ, πάνω στον γενικό του τίτλο.

Η πρώτη κυκλοφορία ήταν το «Darklore Manor» στις 15 Δεκεμβρίου του 2003. Η θεματολογία ήταν εμπνευσμένη από ένα αληθινό στοιχειωμένο σπίτι που βρισκόταν κοντά στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Μία παλαιά βικτωριανή έπαυλη που είχε χτιστεί το 1889 και σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, μία κατάρα έπεσε στην οικογένεια Ντάρκλορ που οδήγησε σε πολλούς μυστηριώδεις θανάτους. Το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο Ντάμον Ντάρκλορ, μαζί με την γυναίκα του Ελίζαμπεθ και την κόρη τους Μπελαντόνα εξαφανίστηκαν χωρίς να βρεθούν ποτέ! Η έπαυλη δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα έγινε ο τέλειος προορισμός των νεαρών της εποχής την νύχτα του Χάλογουιν. Μέχρι που το 1968 τρεις νεαροί εξαφανίστηκαν και τρία χρόνια αργότερα οι κάτοικοι της περιοχής έκαψαν την έπαυλη, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για κάθε μία από τις 21 κυκλοφορίες του συγκροτήματος, αλλά φυσικά αυτό θα ήταν πολύ κουραστικό. Έτσι θα γράψω για ένα ακόμα, το αγαπημένο μου της σειράς κυκλοφοριών τους και αυτό με το οποίο γνώρισα τους Nox Arcana και νομίζω πως πολλούς από εσάς θα σας πείσει να τους ακούσετε.

Θα μεταφερθούμε στο 2007 και την κυκλοφορία «Shadow of the Raven». Μία κυκλοφορία η οποία επηρεάστηκε από τα έπη του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Οι Nox Arcana αποφάσισαν να αφιερώσουν ένα ολόκληρο άλμπουμ στον άρχοντα του μακάβριου. Και το έκαναν με ένα όργανο που μεταδίδει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα των βιβλίων του Πόε, το πιάνο. Είναι ίσως υπερβολικό, αλλά αν υπήρχε ένας τρόπος να πούμε στον Πόε να γράψει μουσική για τις ιστορίες του, είμαι σίγουρος πως θα ήταν κάπως έτσι, όπως τις παρουσιάζουν οι Nox Arcana. Κατά την διάρκεια του άλμπουμ, εκτός από το πιάνο, τα βιολιά, τις καμπάνες και όλα τα υπόλοιπα όργανα που χρησιμοποιεί το αμερικανικό δίδυμο, θα ακούσετε και μία πόρτα να τρίζει, μία γάτα να στριγκλίζει, ένα εκρεμμές του ρολογιού να ταλαντεύεται και τα βαριά χτυπήματα μίας καρδιάς. Κάθε ένα από αυτά τα εφέ είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που συνάγουν με την μουσική…

Δείτε και τους τίτλους των κομματιών του άλμπουμ, που σίγουρα οι φίλοι του Πόε θα αναγνωρίσουν:

 1. ”Darkest Hour” — 1:41
 2. “Melancholia” — 3:01
 3. “Descent Into Madness” — 3:25
 4. “The House of Usher” — 2:04
 5. “Madeline’s Lament” — 2:14
 6. “Haunted Memories” — 4:17
 7. “Annabel Lee” — 3:09
 8. “Legacy of Sorrow” — 2:34
 9. “The Black Cat” — 0:55
 10. “The Cask of Amontillado” — 3:15
 11. “Mysteries of the Night” — 4:03
 12. “Midnight Dreary” — 1:09
 13. “The Raven” — 3:20
 14. “Morbid Reminiscence” — 3:13
 15. “Lenore” — 3:24
 16. “A Dream Within A Dream” — 2:59
 17. “The Tell-Tale Heart” — 1:20
 18. “Murders in the Rue Morgue” — 2:47
 19. “The Pit and the Pendulum” — 3:16
 20. “Masque of the Red Death” — 4:43
 21. “Nevermore” — 6:16

Και κλείνω με ένα βίντεο, απαραίτητο για την γνωριμία σας με τους Nox Arcana, αν δεν σας έπεισαν τα παραπάνω (και φυσικά αν δεν τους γνωρίζεται ήδη). Από το άλμπουμ «Transylvania» ακολουθεί το κομμάτι «Night of the Wolf» το οποίο περιλαμβάνει σκηνές από την Ρωσική ταινία «Vedma» σκηνοθετημένο από τον Όλεγκ Φεσένκο

Σύνδεσμος για όλες τις κυκλοφορίες των Nox Arcana και πολλά περισσότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα τους: noxarcana.com.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά