10 queer ζευγάρια στη λογοτεχνία του φανταστικού

by Αταλάντη Ευριπίδου

Συνεχίζοντας με τον Μήνα Υπερηφάνειας, και αφού καλύψαμε την 9η τέχνη, σήμερα θα μιλήσουμε για queer ζευγάρια στη λογοτεχνία του φανταστικού (και λιγουλάκι του τρόμου, έτσι για να θυμόμαστε πού και πού ότι γράφουμε στο Nyctophilia). Κάποια από τα ζευγάρια αυτά είναι γούτσου, αγκαλιές κι αγάπη, ενώ άλλα τα ενώνουν ο φόνος, ο πόνος και η εκδίκηση. Όλα τους, όμως, είναι συναρπαστικά με τον τρόπο τους. Για κάποιους συγγραφείς, θα μπορούσα να έχω διαλέξει άλλα ζευγάρια, από άλλα τους έργα. Ελπίζω πως οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα τα συγκεκριμένα θα γίνουν κατανοητοί στην πορεία. Επίσης, το ξέρω ότι λέω τα ίδια κάθε φορά που ανεβάζω μια λίστα, αλλά τα ζευγάρια αυτά δεν είναι τα μόνα ούτε απαραίτητα τα καλύτερα queer ζευγάρια της λογοτεχνίας του φανταστικού. Είναι απλώς οι προσωπικές μου προτιμήσεις. Τέλος, σας προειδοποιώ, το άρθρο περιέχει spoilers. Θα προσπαθήσω να αποφύγω τα πολύ σοβαρά, αλλά είναι τέτοια η φύση του κειμένου που δεν θα μπορέσω να τα αποφύγω τελείως. Τέλος μ’ αυτά, μπορούμε τώρα να περάσουμε και στο ζουμί:

Lord Akeldama/ Biffy – Biffy/ Professor Lyall

Η πενταλογία της Gail Carriger έχει τον γενικό τίτλο “Parasol Protectorate” κι εγώ ήδη από την αρχή της λίστας ξεκίνησα να κλέβω και βάζω δύο ζευγάρια απ’ το ίδιο setting, αλλά τι να κάνω, τα αγαπώ και τα δύο εξίσου. Η πενταλογία διαδραματίζεται σε έναν steampunk urban fantasy κόσμο και, στα πρώτα βιβλία, ο Biffy είναι ακόλουθος του βρικόλακα, Lord Akeldama. Να αναφέρω εδώ ότι κανείς απ’ τους δυο τους δεν είναι βασικός χαρακτήρας στα βιβλία – ο Lord Akeldama είναι από τους σημαντικούς δευτερεύοντες και ο Biffy μάλλον τριτοτέταρτος, αλλά αργότερα παίρνει προαγωγή. Ο Lord Akeldama είναι λάτρης της τέχνης και της μόδας, πανέμορφος και φαινομενικά άστατος και άμυαλος. Στην πραγματικότητα, κάτω από τα καλοχτενισμένα μαλλιά του κρύβει ένα λαμπρό και μάλλον υπολογιστικό μυαλό, παρότι κατά βάθος είναι καλή ψυχή και, ως αναγνώστες, τον αγαπάμε με πάθος. Ο Biffy είναι ένας νεαρός δανδής από καλή οικογένεια – το πραγματικό του όνομα είναι Sandalio di Rabiffano -, είναι εμφανίσιμος, έξυπνος, χρήσιμος και ο αγαπημένος από τους εραστές/ακολούθους του Lord Akeldama. Στην πορεία των βιβλίων, όμως, ο Biffy έχει ένα “ατύχημα” και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Lord Akeldama και να εγκατασταθεί μαζί με τους πρωταγωνιστές μας σε ένα κάστρο έξω απ’ το Λονδίνο, παρέα με μια αγέλη λυκανθρώπων. Ανάμεσά τους, είναι και ο δεύτερος στην ιεραρχία της αγέλης, ο Randolph Lyall, που όλοι τον αποκαλούν “Καθηγητή” κι ας μην είναι. Ο Lyall είναι άξιος σύμβουλος, με ισχυρή αίσθηση του καθήκοντος και της αυτοθυσίας. Η σεξουαλική του ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται άμεσα, αλλά στην πορεία των βιβλίων τη μαθαίνουμε και, εν καιρώ, αναπτύσσεται μια όμορφη και τρυφερή σχέση ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Biffy, πολύ διαφορετική από εκείνη του Biffy με τον Akeldama, αλλά τόσο φυσικά και οργανικά δοσμένη που, σαν αναγνώστης, δεν μπορείς να μην την αγαπήσεις.

Phèdre nó Delaunay/ Melisande Shahrizai

Η σειρά λέγεται “Kushiel’s Legacy” και η Jacqueline Carey έχει χτίσει μια εξαιρετική κοσμοπλασία κι έχει καταφέρει να ενσωματώσει επιτυχώς το erotica στοιχείο σ’ ένα βαθιά πολιτικό και ιντριγκαδόρικο βιβλίο φαντασίας – το οποίο, ίσως να μην φαίνεται, αλλά είναι άθλος από μόνο του. Η Phèdre είναι κόρη πόρνης, αγοράζεται από τον ευγενή Anafiel Delaunay και εκπαιδεύεται ως εταίρα και κατάσκοπος προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του αφέντη της. Η ιδιαιτερότητά της είναι ένα κόκκινο σημάδι στο μάτι, αναγνωριστικό μιας anguissette, κάποιας που έχει δημιουργηθεί για να απολαμβάνει τον πόνο. Αυτό είναι το σημάδι του Kushiel, του αγγέλου της τιμωρίας. Και, τι σύμπτωση, η Melisande Shahrizai κατάγεται απ’ τη γενιά του αγγέλου. Οι δυο τους έχουν μια ιδιαίτερη και θυελλώδη σχέση αγάπης-μίσους-εξάρτησης, μιας και η Melisande είναι μια μακιαβελλική φιγούρα στην όλη ιστορία και, σαν αναγνώστες, λατρεύουμε να τη μισούμε, όμως κάθε φορά που οι δυο τους είναι μαζί, το χαρτί του βιβλίου αρχίσει και ζεσταίνεται. Τέτοια χημεία δεν τη βρίσκεις εύκολα.

Ree Reyes/ Jane Konrad

Υπάρχουν πολλά που μου αρέσουν στη σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την geekomancer, Ree Reyes. Ένα από αυτά σχετίζεται με τη σεξουαλικότητά της και τη σχέση που αναπτύσσει στο δεύτερο βιβλίο με την ηθοποιό Jane Konrad. Η Ree, λοιπόν, είναι bi. Αλλά σε αντίθεση με τους πιο πολλούς αμφιφυλόφιλους χαρακτήρες που έχω συναντήσει σε βιβλία, οι σεξουαλικές της προτιμήσεις δεν είναι απλώς αντικείμενο του παρελθόντος που αναφέρεται περιστασιακά ως ανάμνηση, είναι κάτι που υπάρχει στο παρόν της και που έχουμε την ευκαιρία σαν αναγνώστες να το βιώσουμε συμπάσχοντας με την πρωταγωνίστρια. Για τους σκοπούς της λίστας, ωστόσο, θα σταθούμε περισσότερο στη σχέση της με τη Jane, μια σχέση τρυφερή, ρομαντική, αλλά και παθιασμένη. Οι δύο χαρακτήρες μπορεί να μένουν μαζί μόνο για ένα βιβλίο, αλλά καταφέρνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να κερδίσουν την καρδιά του αναγνώστη, μιας και η αμοιβαία geekιά τους τις κάνει αξιολάτρευτο ζευγάρι.

Ringil Eskiath/ Seethlaw

Μπορεί ο Richard Morgan να ακούστηκε πολύ τώρα τελευταία χάρη στη μεταφορά του “Altered Carbon” από το Netflix, αλλά εμείς θα (ξανα)μιλήσουμε για το fantasy έργο του, την τριλογία με τίτλο “A Land Fit For Heroes”. Και, συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τη σχέση του βασικού πρωταγωνιστή, Ringil, με τον Seethlaw. O Ringil είναι ένας κυνικός, αυτοεξόριστος βετεράνος, γόνος ευγενικής οικογένειας που τον εξοστράκισε λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. O Seethlaw είναι μια αινιγματική φιγούρα, ένα πλάσμα από μια διάσταση έξω από τον συμβατικό χρόνο. Οι δυο τους έχουν μια παράξενη, επικίνδυνη και σχεδόν ονειρική σχέση που ακροβατεί ανάμεσα στις διαστάσεις και καταλήγει σε θάνατο. Ωστόσο, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποδώσει με μεγάλη δεξιοτεχνία τη σχέση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και έναν μη-άνθρωπο – σκέφτομαι, μάλιστα, πως πρόκειται μάλλον για μια απ’ τις πιο πετυχημένες αποδόσεις αντίστοιχου ζευγαρώματος που έχω πετύχει.

Imp/ Abalyn Armitage

Θα μπορούσα να διαλέξω οποιοδήποτε βιβλίο της Caitlín R. Kiernan από το ράφι μου και θα έβρισκα ένα queer ζευγάρι στις σελίδες του για να γράψω γι’ αυτό. Αποφάσισα να μιλήσω για την India Morgan Phelps (κατά κόσμον Imp) και την Abalyn από το “The Drowning Girl” γιατί είναι το πιο ιδιαίτερο και το πιο συναρπαστικό απ’ όλα. Η Imp είναι σχιζοφρενής, κάτι που εξαρχής μας δηλώνει πως καθιστά την εγγυρότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησής της αμφίβολη. Η Abalyn είναι η κοπέλα της, μια τρανς γυναίκα με την οποία αρχικά συγκατοικούν και αργότερα γίνονται ζευγάρι. Ο δεσμός μεταξύ των δυο τους είναι τόσο ισχυρός που αντέχει, όχι μόνο στην απιστία, αλλά και στον μακράν πιο ύπουλο εχθρό: την ψυχική ασθένεια. Από όλα τα βιβλία της Kiernan, το “Drowning Girl” είναι αυτό στο οποίο νιώθω πως έχει δώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού της. Όχι τόσο επειδή είναι κι η ίδια τρανς, γκέι γυναίκα, αλλά κυρίως επειδή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο της βουτάει για τα καλά μέσα στο θέμα της ταυτότητας – κάτι που την απασχολεί σε όλα της τα έργα.

Azhrarn/ Sivesh

Πρώτο βιβλίο αυτής της καταπληκτικής πενταλογίας για την Επίπεδη Γη (μην ακούσω κάνα αστείο, κανονίστε) είναι το “Night’s Master” και πρώτη ιστορία του βιβλίου είναι εκείνη που μας αφηγείται τον πόθο του Azhrarn του Ωραίου, Πρίγκηπα των Δαιμόνων, για τον νεαρό θνητό, τον Sivesh. Ο Azhrarn είναι ένα πανάρχαιο, πανίσχυρο πλάσμα για το οποίο η ανθρωπότητα ολόκληρη δεν είναι παρά ένα παιχνίδι. Ο Sivesh είναι ένας αφελής νέος που κολακεύεται από την προσοχή του Πρίγκηπα της Druhim Vanashta (όπως λέγεται το βασίλειο των δαιμόνων). Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν είναι αρκετό για τους ανθρώπους και οι δαίμονες έχουν μάθει να γίνεται το δικό τους – πώς να μην έχει τραγική κατάληξη αυτή η ιστορία; Μπορεί η σχέση τους να κρατάει λίγο και να είναι φαινομενικά ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα θέτει σε κίνηση τους τροχούς που οδηγούν στην πτώση και την αναγέννηση του Azhrarn. Κι όλα αυτά, γραμμένα από τη μαγική πένα μιας Tanith Lee στα καλύτερά της.

Chess Pargeter/ Reverend Asher Rook

Το “Hexslinger Series” της Gemma Files είναι μια τριλογία που παντρεύει το γουέστερν με τη μαγεία. Αλλά, όσο συναρπαστική κι αν είναι η κοσμοπλασία της, εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με τη σημαντικότερη σχέση της τριλογίας, αυτήν ανάμεσα στον πρώην πάστορα Asher Rook και τον επικηρυγμένο πιστολέρο, Chess Pargeter. Παρότι στο σύμπαν της Files οι μάγοι δεν συνεργάζονται γιατί ενστικτωδώς θέλουν να τραφούν ο ένας από τη μαγεία του άλλου, αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη σχέση μεταξύ του Rook και του Chess τόσο έντονη και τόσο παθιασμένη. Οι δυο τους είναι ένα ζευγάρι βίαιων, αμετανόητων εγκληματιών και, ως αναγνώστης, δεν μπορείς παρά να παρασυρθείς από το ωμό συναίσθημα ανάμεσά τους. Ναι, ξέρω πως το γουέστερν είναι ιδιαίτερο είδος και πως είτε το αγαπάς είτε το μισείς. Αλλά για εμάς που το αγαπάμε, ο Chess και ο Rook είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο διάλειμμα από τους μάτσο, στρέητ άντρες των κλασικών γουέστερν.

Μολέσα/ Σιάν

Το πόσο με ενθουσιάζει το γεγονός ότι μπορώ να βάλω ένα καλό ελληνικό βιβλίο στη λίστα μου, δεν μπορώ να το περιγράψω. Τα έχω πει και πιο αναλυτικά στην κριτική μου, οπότε δεν τα ξαναλέω – σήμερα θα μιλήσω μόνο για την αθάνατη δολοφόνο, τη Μολέσα, και την ερωμένη της, Σιάν, για την οποία είναι λίγο δύσκολο να γράψω περισσότερα, μιας και τα spoilers καραδοκούν. Αν και δεν τις βλέπουμε ποτέ στο παρόν ως ζευγάρι, αναδρομές στο παρελθόν μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της μεταξύ τους σχέσης και φαίνεται ότι, παρά τα όσα τις χώρισαν, υπάρχει ακόμη πολλή αγάπη και τρυφερότητα ανάμεσά τους. Πέρα από το ότι είναι κι οι δυο τους εξαιρετικά περίπλοκοι και συναρπαστικοί χαρακτήρες, η μεταξύ τους σχέση έχει μια απρόσμενη δόση γουτσουνιάς που δεν θα περίμενες απαραίτητα από τέτοιες ηρωίδες – δεδομένου, δηλαδή, ότι η μία είναι αθάνατη δολοφόνος κι η άλλη επαναστατημένο νιάτο.

Andrew Compton/ Jay Byrne

Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ την απορία για το πώς θα ήταν η ερωτική σχέση μεταξύ δύο κατά συρροή δολοφόνων, αλλά θα σας λυθεί αν διαβάσετε το “Exquisite Corpse”. Ο νεκρόφιλος Andrew Compton στο σκάει από την Αγγλία και βρίσκει τον καννίβαλο Jay Byrne στη Νέα Ορλεάνη. Αρχικά, καθένας τους σκοπεύει να δολοφονήσει τον άλλο, μέχρι που καταλαβαίνουν τα παρόμοια γούστα τους και βρίσκουν μια διεστραμμένη συντροφικότητα ο ένας στον άλλο. Αν ακούγεται φρικτό, είναι. Ωστόσο, μη φαντάζεστε πως το “Exquisite Corpse” είναι ένα βιβλίο για σεξ, φόνους, βασανιστήρια και αίματα. Έχει κι απ’ αυτά, ναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μυθιστόρημα για την ανθρώπινη μοναξιά, για την άρνηση της κοινωνίας να αγκαλιάσει όλα της τα μέλη και για μια σχέση τόσο άρρωστη όσο και μοιραία.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος και για σήμερα. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα βιβλία με queer ζευγάρια (ή queer χαρακτήρες); Μην ξεχάσετε να μας το πείτε στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά, καλές αναγνώσεις!

Cover art by Julie Dillon.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά