5 ευρωπαϊκά κόμιξ τρόμου

by Βασίλης Γιαννάκης

Στο προηγούμενό μου άρθρο ασχολήθηκα με τα αμερικάνικα κόμιξ τρόμου. Εφόσον σας άρεσε, σκέφτηκα να κάνω και ένα για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες φημίζονται για το πολύ όμορφο σκίτσο στα graphic novels τους, όπως επίσης για τα υπέροχα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως  το 2000AD και το Heavy Metal. Ο τρόμος ως υποκατηγορία του φανταστικού, φαίνεται πως τους απασχόλησε λιγότερο, αν και υπάρχουν αξιόλογα δείγματα και σε αυτήν, κάποια από τα οποία σκοπεύω να σας παρουσιάσω:

“Werewolf” του Richard Corben

Image result for werewolf corben

Image result for werewolf corben

Το σκίτσο του Corben είναι διαχρονικό και παραμένει επίκαιρο. Οι ιστορίες του με τον λυκάνθρωπο έχουν παρουσιαστεί έγχρωμες στο ευρωπαϊκό περιοδικό Heavy Metal και κάποια στιγμή η εκδοτική Random House τις συγκέντρωσε όλες μαζί σε ένα graphic novel μεγάλου μεγέθους. Από μια πιο ενήλικη εκδοχή του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας μέχρι την αστικοποίηση τοπικών θρύλων με λυκανθρώπους, ο εν λόγω αντιήρωας έχει πολλά να επιδείξει και παγώνει το αίμα στους ανυποψίαστους αναγνώστες. Τα θύματά του είναι κυρίως γυμνές γυναίκες με αναγεννησιακές καμπύλες.

“Pandemonium” των Christophe Bec και Stefano Raffaele

Image result for pandemonium comic

Image result for pandemonium comic

Η τραγική ιστορία του αμερικάνικου σανατορίου Waverly Hills ζωντανεύει με τη μορφή πανέμορφων σκίτσων στις σελίδες αυτού του υπέροχου graphic novel. Παρακολουθούμε την ιστορία μιας γυναίκας, της Dora που το επισκέφτηκε μαζί με τη μικρή της κόρη προκειμένου να εργαστεί σαν νοσοκόμα. Σύντομα διαπιστώνει ότι οι ασθενείς υφίστανται απάνθρωπα πειράματα, τα οποία αποσιωπούνται με τη συμβολή του «τούνελ θανάτου» που βρίσκεται στο υπόγειο της εγκατάστασης. Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία, η οποία γίνεται ακόμη πιο τρομακτική όταν συνειδητοποιείς ότι περιγράφει αληθινά γεγονότα. Το Waverly Hills Sanitarium παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη των ΗΠΑ.

“Under” των Christophe Bec και Stefano Raffaele

Image result for under comic raffaele

Image result for under comic raffaele

Αν σας άρεσε το προηγούμενο comic, θα ξετρελαθείτε με αυτό. Πρόκειται για μια scifi-horror περιπέτεια από τους ίδιους δημιουργούς με το προηγούμενο. Μας μεταφέρει στο μέλλον, σε μία μεγαλούπολη που το μέγεθός της είναι τόσο πελώριο, ώστε οι υπόνομοι να αποτελούν μία υπόγεια πολιτεία από μόνοι τους. Παρέχουν εισόδημα σε πολλούς από τους κατοίκους, αλλά καταλήγουν εντός τους κάθε λογής λύματα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και να αναπτύσσονται εντός τους τερατώδη πλάσματα, τα οποία απειλούν ανά πάσα στιγμή να εκβάλουν στην επιφάνεια. Μία βιολόγος και ένας πράκτορας καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση.

“Gore” των Alex Crippa και Emilio Laiso.

Image result for gore comic crippa

Image result for gore comic crippa

Μια ιστορία εποχής που λαμβάνει χώρα στη Βενετία του 1880. Το καθιερωμένο καρναβάλι της περιοχής στοιχειώνεται από μια σειρά παράξενων δολοφονιών, που μοιάζουν σαν να μην τις έχει κάνει άνθρωπος. Ένας κυνηγός τεράτων πιστεύει ότι στην πόλη έχει ανοίξει κάποιο είδος πύλης προς μια διάσταση εντός της οποίας συνυπάρχουν διάφοροι θρύλοι, όπως φονικές γοργόνες και δαίμονες. Πολύ ωραία δράση, εξαιρετικά σκίτσα, αλλά και άφθονο… gore το οποίο και δικαιώνει τον τίτλο.

“Dylan Dog” του Tiziano Sclavi

Image result for Dylan Dog

Image result for Dylan Dog

Εδώ, επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θαύμα της ένατης τέχνης, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη σειρά προσφέρει όχι μόνο εξαιρετική ποιότητα σε σενάρια και σκίτσα, αλλά και μια τεράστια ποσότητα ιστοριών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα. Το καλό με τα fumetti (έτσι λέγονται τα Ιταλικά κόμιξ) είναι οι πολλές τους σελίδες (περίπου εκατό ανά ιστορία), επομένως χορταίνουν τον αναγνώστη. Το Dylan Dog του Sclavi επιπλέον διακατέχεται από πολλά υπαρξιακά ερωτήματα καθώς επίσης και από σουρεαλισμό. Ο Dylan Dog είναι ένας γοητευτικός ερευνητής του παραφυσικού που μαζί με τον βοηθό του τον Groucho Marx (τον πραγματικό κωμικό Groucho Marx!!!) προσπαθεί να εξιχνιάσει υποθέσεις στις οποίες ελλοχεύει κάθε λογής τρόμος. Και ενώ συνήθως η ποιότητα αποβαίνει εις βάρος της ποσότητας, δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση στην εν λόγω σειρά. Τα πρώτα τεύχη έχουν εκδοθεί στην χώρα μας από την ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, έπειτα η σειρά έκανε ένα πέρασμα από τη Jemma και τώρα έχω ακούσει ότι συνεχίζεται από άλλη εκδοτική, παρόλο που στο oritzinal format των ιστοριών (δηλαδή μία εκατοσέλιδη ιστορία ανά τεύχος) ήταν πιστή μόνο η πρώτη. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα βρεθεί εκδοτική που θα τα μεταφράσει και θα τα τυπώσει στη γλώσσα μας όλα.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά