5 Ξόρκια από τη σειρά «Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Sabrina»

by Αννίτα Ιωάννου

Η Sabrina Spellman προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την διπλή της φύση, και στα 16α γενέθλια της, ανήμερα του Halloween πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον κόσμο των μαγισσών και στον κόσμο των ανθρώπων. Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει όλες τις σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν την ίδια και την οικογένειά της και που προσπαθούν να την χωρίσουν από τον φίλο της Harvey.

H σειρά “The Chilling Adventures of Sabrina” βασισμένη στo comic του Roberto Aguirre-Sacasa, έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 26 Οκτωβρίου. Το σενάριο έχει αναλάβει ο ίδιος που είναι υπεύθυνος δημιουργικού των Archie Comics και σεναριογράφος του “Riverdale”, ενώ η σκηνοθεσία είναι του  Lee Toland Krieger. Και οι δύο έχουν ρόλο εκτελεστικού παραγωγού, μαζί με τον Greg Berlanti, γνωστό για τις σειρές της εταιρείας DC Comics, “Arrow”, “The Flash”, “Legends of Tomorrow” και “Supergirl”.

Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Sabrina είναι  ένα spin-off του “Riverdale” και αποτελείται από 10 επεισόδια, όμως δεν υπάρχουν σχέδια για ένα crossover. Πρωταγωνιστούν η Kiernan Shipka ως Sabrina, o Ross Lynch ως Harvey Kinkle, η Miranda Otto ως Zelda Spellman, η Michelle Gomez ως Mary Wardwell, η Jaz Sinclair ως Rosalind Walker, ο Chance Perdomo ως Ambrose Spellman, η Lucy Davis ως Hilda Spellman, και ο Richard Coyle ως Father Blackwood. Τα γυρίσματα της δεύτερης season έχουν ήδη ξεκινήσει. Ένα Christmas special επεισόδιο “A Midwinter’s Tale,” θα προβληθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας της Sabrina δημιουργήθηκε από τον George Gladir και τον Dan DeCarlo και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο comic Archie’s Mad House #22 τον Οκτώβριο του 1962. Το 1970 κυκλοφόρησε η animated τηλεοπτική εκδοχή “Sabrina the Teenage Witch” αποτελούμενη από 31 επεισόδια, το 1996 έως το 2003 η ομώνυμη κωμική σειρά με πρωταγωνίστρια τη Melissa Joan Hart, η οποία εγκρίνει το reboot καθώς και μια τηλεταινία.

Ξόρκι καλέσματος για ένα δαιμόνιο ζώο

“Spirits of the forest, I pronounce my intentions to thee. Come forth and seek me and equals we will be. Not master and servant but familiar to familiar, to share our knowledge, our spirit and our traits.”

Στο πρώτο επεισόδιο, λίγες μέρες πριν το Σκοτεινό Βάπτισμα της Sabrina, η θεία της Zelda Spellman της δίνει ένα βιβλίο με πιθανές επιλογές ζώων όπως ένας σκαντζόχοιρος ή μια αριστοκρατική κουκουβάγια. Η Sabrina πηγαίνει στο δάσος, κουνάει ένα καμπανάκι τρεις φορές σχηματίζει έναν κύκλο στο έδαφος και λέει:

“Πνεύματα του δάσους, σας ανακοινώνω τις προθέσεις μου. Εμφανιστείτε κι αναζητήστε με, να γίνετε ίσοι μου. Όχι κύριος και υπηρέτης, αλλά δαιμόνιο προς δαιμόνιο. Να μοιραστούμε γνώσεις, το πνεύμα μας και τα χαρακτηριστικά μας”.

Πιστή συντροφιά της Sabrina είναι ο μαύρος γάτος ο Salem, που παίρνει το όνομα του από την περιβόητη πόλη της Μασαχουσέτης στην οποία έγιναν οι Δίκες των Μαγισσών. Ο σκύλος της θείας Zelda ονομάζεται Vinegar Tom, που είναι τίτλος από ένα θεατρικό έργο του 1976 για τις δίκες μαγισσών στην Αγγλία. Η διευθύντρια του σχολείου Mary Wardwell, έχει ένα κοράκι που ονομάζεται Stolas, ο οποίος είναι ένας από τους  72 Δαίμονες-Πρίγκιπες της Κόλασης στο γριμόριο “Ars Goetia”του 17ου αιώνα.

Διαγραφή ανάμνησης από το μυαλό ενός αγαπημένου προσώπου

“Listen to my voice. Hear my words, and forget I said anything. Bless your mind and your heart, let these painful thoughts depart.”

Η Sabrina προσπαθεί να πει στο αγόρι της Harvey ότι είναι μάγισσα και ότι θα πρέπει να τον αποχαιρετήσει για πάντα για να ενταχθεί την Ακαδημία Αθέατων Τεχνών, όμως μετανιώνει και σβήνει την ανάμνηση από το μυαλό του με τα εξής λόγια:

“ Άκου τη φωνή μου, τις λέξεις μου και ξέχνα ό,τι είπα. Ευλόγησε το μυαλό, την καρδιά σου, διώξε αυτές τις σκέψεις μακριά σου.”

Το ξόρκι για να ολοκληρωθεί πρέπει να επισφραγιστεί με ένα φιλί.

Ξόρκι με Αράχνες ενάντια στους εχθρούς

“Spider O’ Spider, pray why do you spin your pretty white web so fine and so thin? To catch all the flies, and make them into pies. Spider O’ Spider do you not see here comes a big, buzzing blundering bee. He’ll spoil your fine net whilst you fume and you fret, but no mercy you grant and no mercy you’ll get.”

H Sabrina αντιπαθεί τον διευθυντή του σχολείου George Hawthorne και ζητάει την βοήθεια του ξαδέρφου για να τον τρομάξει.  Ο Ambrose τοποθετεί την φωτογραφία του σε ένα γυάλινο δοχείο με δεκάδες αράχνες και  λέει:

“Αράχνη, ω αράχνη γιατί στριφογυρίζεις τόσο φίνο και λεπτό ιστό να σχηματίζεις; Να πιάνεις τις μύγες και να τις κάνεις μια χαψιά”

και η Sabrina συμπληρώνει

“Αράχνη, δεν έχεις δει τη μεγάλη αδέξια μέλισσα που σε απειλεί; Θα σου χαλάσει τον ιστό ενώ εσύ θα βγάζεις καπνό αλλά έλεος δεν θα δείξεις και έλεος δεν θα λάβεις.”

Ξόρκι Ανάστασης Νεκρού

Nos si vocare te – Aperi ianuam -Vita est vita

Για να επαναφέρει μια μάγισσα στην ζωή έναν θνητό που έχει πεθάνει, κάτι που όμως απαγορεύεται αυστηρά χρειάζεται να προσφέρει μια ζωή. Η Μiss Wardwell προειδοποιεί την Sabrina ότι η νεκρομαντεία είναι η πιο σκοτεινή και επικίνδυνη από τις ιερές μαγείες. Το τελετουργικό περιλαμβάνει τρία στάδια και ξόρκια στα λατινικά από ένα Βιβλίο των Νεκρών.

Πρώτα καλούν τα Λαγωνικά:

“Λαγωνικά του Παραδείσου, Λαγωνικά της Κόλασης, Λαγωνικά της Γης, Φύλακες της Θύρας, σας καλούμε για να μας βοηθήσετε να αναστήσουμε τον νεκρό υιό” – Nos si vocare te.

Το δεύτερο στάδιο είναι να ανοίξουν τη Θύρα ανάμεσα στους κόσμους:

“Γονατίζουμε στη Θύρα που χωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από εκείνον των νεκρών. Με ταπεινή ευγνωμοσύνη ζητάμε να ανοίξει”
– Aperi ianuam.

Τρίτο και τελικό στάδιο η Θυσία:

“Ανίερα πνεύματα σας προσφέρουμε μια ζωή αντί ζωής. Παντοδύναμε Σκοτεινέ Άρχοντα που όλα στις φλόγες τα παραδίδεις. Η δύναμη σου μονοπάτι, το θέλημα σου, επιθυμία μου” – Vita est vita.

Τα Λαγωνικά προσκαλέστηκαν. Η Θύρα άνοιξε. Το τίμημα πληρώθηκε με αίμα. Οι συνέπειες, ωστόσο, είναι καταστροφικές καθώς έχει διαταραχτεί η φυσική ισορροπία των κοσμικών δυνάμεων.

Ξόρκι καλέσματος για τις Παράξενες Αδερφές

“The weird sisters hand in hand, travelers of the sea and land. Thrice to thine and thrice to mine and thrice again to make up nine. Peace! The charm’s wound up.”

Οι Παράξενες Αδερφές-Weird Sisters Prudence, Agatha και Dorcus καταριούνται στα λατινικά την Sabrina. Δεν την θεωρούν αυθεντική μάγισσα, καθώς είναι μισή άνθρωπος από την μεριά της μητέρα της Diana, η οποία στο comic καταλήγει κλεισμένη σε ένα ψυχιατρείο ύστερα από μαγικά του Edward Spellman. Η Sabrina ζητάει την βοήθεια τους για να δώσουν ένα μάθημα στους ποδοσφαιριστές που παρενοχλούν την φίλη της Suzie! Πηγαίνει στο δάσος κρατώντας τρία μυτερά ξύλινά κλαδιά και καθώς πλέκει ένα κουβάρι κλωστής εννιά φορές, λέει: “Χέρι-χέρι οι Παράξενες Αδερφές κρατιούνται, σε θάλασσα και γη περιπλανιούνται. Τρεις φορές δικό σου και τρεις φορές δικό μου και άλλες τρεις, εννιά να κάνουν σύνολο. Ειρήνη. Το ξόρκι δέθηκε.”

Άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές από την  horror κουλτούρα!

– H Sabrina λέει στις θείες της ότι χρησιμοποίησε το Demonomicon για να εξασκηθεί σε ένα ξόρκι καλέσματος. Στο παιχνίδι (RPG) ρόλων φαντασίας Dungeons & Dragons, το Demonomicon είναι ένα συμπληρωματικό εγχειρίδιο κανόνων σχετικά με δαίμονες.

– Η οικογένεια Spellman που ζει στο Greendale έχει στην έπαυλη της ένα νεκροταφείο ζώων. “Pet Semetary” 1983 είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία τρόμου του Stephen King.

– H κατοικία της οικογένειας Spellman Mortuary:Funerals, Burials & Rites κατασκευάστηκε για να μοιάζει με το σπίτι από το μυθιστόρημα “House of the Seven Gables” του Nathaniel Hawthorne, ο οποίος μεγάλωσε στο Salem. O διευθυντής του σχολείου Baxter High ονομάζεται George Hawthorne.

-Η Miss Wardwell λέει στο νεαρό κορίτσι που επιβιβάζεται στο αμάξι της ότι το πρωί θα καλέσει τον Dr. Sapirstein, που είναι το ίδιο όνομα του γιατρού από την ταινία “Rosemary’s Baby.”

-Ο ξάδερφος Ambrose αποκαλεί την Zelda και την Hilda “Jekyll and Hyde,” “The Strange Case of Dr Jekyll & Mr. Hyde” είναι μια νουβέλα 1886 γραμμένη από τον Σκωτσέζο συγγραφέα Robert Louis Stevenson για έναν άντρα που έχει δύο προσωπικότητες.

-O Father Faustus Blackwood είναι ο αρχιερέας της Εκκλησίας της Νύχτας-Church of Night. O Johann Georg Faust ήταν ένας Γερμανός αλχημιστής που λέγεται ότι πούλησε την ψυχή του στον διάβολο. Ο Algernon Blackwood ήταν Άγγλος συγγραφέας και λάτρης των ιστοριών με φαντάσματα.

-Το βιβλιοπωλείο “Doctor Cerberus” είναι ο τίτλος από ένα θεατρικό που έγραψε ο Roberto Aguirre-Sacasa για έναν έφηβο που κάθε Σάββατο βράδυ παρακολουθεί ταινίες τρόμου και είναι θύμα bulling.

– Το εξοχικό σπίτι της Miss Wardwell είναι φτιαγμένο σύμφωνα με την αισθητική του “Hellraiser”. Ο συγγραφέας και γραφίστας Clive Barker σχεδίασε πάνω από 150 καλλιτεχνικές δημιουργίες για τα σκηνικά, ειδικά για την σχολή μαγείας  The Academy of the Unseen Arts.

– Οι πόρτες στο γραφείο του Father Blackwood είναι εμπνευσμένες από την ταινία “Suspiria” 1977 του Dario Argento που έγινε  remake αυτή την χρονιά από τον Luca Guadagnino.

– Ο Ambrose ζητάει από την Sabrina “a penny dreadful for her thoughts.” Τα Penny Dreadful ήταν εβδομαδιαία φυλλάδια με φρικιαστικές ιστορίες που κόστιζαν κυριολεκτικά ένα λεπτό της λίρας στη Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα καθώς και η τηλεοπτική σειρά τρόμου Penny Dreadful (2014-2016)

Τέλος, η οργάνωση Satanic Temple έκανε μήνυση στο Netflix και στη Warner Bros για το άγαλμα του Baphomet που εμφανίζεται στο επεισόδιο 4 και ζητάει αποζημίωση 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής Lucien Greaves παρέθεσε μάλιστα και συγκριτικές φωτογραφίες στο Twitter. Πέρα από τη χρηματική αποζημίωση ζητάει να αφαιρέσουν τις ανάλογες σκηνές από την σειρά καθώς το άγαλμα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία τους.

Πηγές: nerdist, insider, dailyhive

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά