5 spin-offs του “Sandman” που πρέπει να διαβάσετε

by Αταλάντη Ευριπίδου

Το “The Sandman” είναι το αγαπημένο μου κόμικ και, μιας και το αναφέρω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, καιρός ήταν να γράψω κάτι γι’ αυτό και εδώ – ειδικά εφόσον η στήλη ετούτη του χρωστάει το όνομά της. Εξήγηση: “Fables & Reflections” είναι ο τίτλος του 6ου τόμου της σειράς. Ωστόσο, θα συγκρατήσω το fangirl που (δεν) κρύβω μέσα μου και δεν θα σας μιλήσω για τον Neil Gaiman, απόψε, ούτε και για το “Sandman” ακριβώς. Θα σας μιλήσω για μερικά από τα spin-offs του, τα οποία είναι γραμμένα από άλλους συγγραφείς και για τον έναν ή τον άλλον λόγο ξεχώρισαν στα μάτια μου. Επομένως, ιστορίες όπως το “Dream Hunters” και το “High Cost of Living” δεν εμφανίζονται στη λίστα αυτή. Επίσης, απέκλεισα spin-offs τα οποία έγιναν ολόκληρες, αυτόνομες σειρές, όπως το “Lucifer” ή το “The Dreaming”, για καθαρά πρακτικούς σκοπούς. Τέλος, η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα έργα που αναφέρονται είναι εντελώς τυχαία.

 

 

The Little Endless Storybook – Jill Thompson

O Barnabas, ο πιστός σκύλος του Destruction, αναζητά την Delirium που έχει εξαφανιστεί, τριγυρίζοντας στα πεδία ύπαρξης όλων των Endless.

Η Jill Thompson, σε αυτό το μικροσκοπικό, εικονογραφημένο βιβλιαράκι, φαντάζεται και σχεδιάζει τους τρομακτικούς Endless ως παιδιά. Spoiler alert: είναι αξιολάτρευτοι. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγαλύτερη αισθητική απ’ ό,τι ουσιαστική αξία, μιας και η υπόθεσή του είναι πολύ βασική και, φυσικά, οι χαρακτήρες ούτε αναπτύσσονται ούτε βάθος έχουν. Ωστόσο, είναι τόσο γλυκό και ζαχαρένιο που είναι αδύνατο να του αντισταθείς έτσι και το δεις μπροστά σου. Έχει και μια συνέχεια, το “Delirium’s Party”.

 

 

 

Bast: Eternity Game – Caitlin R. Kiernan/ Joe Bennett

Η Bast, η αρχαία, γατόμορφη θεά των Αιγυπτίων, νοσταλγεί την αλλοτινή της αίγλη και καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει νέους πιστούς. Στο παιχνίδι της θα τραβήξει την έφηβη Lucy, ένα κορίτσι που προέρχεται από μια διαλυμένη οικογένεια και ανακαλύπτει ένα αγαλματίδιο της θεάς.

Η Κiernan είναι μια συγγραφέας που έχω σε εκτίμηση πρωτίστως για το λογοτεχνικό της έργο. Διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα στον χειρισμό του λόγου και είναι, ίσως, από τους λίγους συγγραφείς που κατάφεραν να γράψουν ιστορίες “Sandman” σχεδόν εξίσου καλά με τον ίδιο τον Neil Gaiman. Το συγκεκριμένο spin-off μπορεί να διαβαστεί οποιαδήποτε στιγμή, παράλληλα, πριν ή μετά το αρχικό κόμικ, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους είτε δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τον κόσμο του “Sandman” είτε έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πρωτοήρθαν σε επαφή μαζί του.

 

Destiny: A Chronicle of Deaths Foretold – Alisa Kwitney/ Kent Williams/ Michael Zulli

Γραμμένο το 1996 (και υποψήφιο για Eisner Award), το κόμικ αυτό διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό, μελλοντικό 2009, κατά τη διάρκεια μίας επιδημίας Βουβωνικής Πανώλης. Σε μία ομάδα επιζώντων, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άντρας που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του μία σελίδα από το βιβλίο του Destiny η οποία εξηγεί τις αιτίες προηγούμενων επιδημιών και προβλέπει την πορεία αυτής.

Ένα ιδιαίτερο, καλογραμμένο κόμικ με απρόσμενο φινάλε, που τραβάει τον αναγνώστη σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους: την Πανώλη του Ιουστινιανού, τον Μαύρο Θάνατο, και την Μεγάλη Πανώλη του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο το είχα βρει στην Αγγλία σε τεύχη και, ενώ δεν περίμενα πως θα μου άρεσε, τελικά το λάτρεψα.

 

Sandman Midnight Theatre – Matt Wagner/ Neil Gaiman/ Teddy Kristiansen

Ο Wesley Dodds (ο original Sandman που στο timeline της Vertigo έχει για ένα διάστημα τη μάσκα του Μορφέα) και η ερωμένη του, Dian Belmont, ερευνούν την καλτ του Roderick Burgess – καθένας για διαφορετικούς λόγους – και έρχονται αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζονταν.

Αν και, τυπικά, ο Neil Gaiman συμμετείχε στη συγγραφή του τόμου αυτού, νομίζω πως τα εύσημα για τη νουάρ αισθητική πάνε κυρίως στον Matt Wagner, ο οποίος έγραφε εκείνη την περίοδο τη σειρά “Sandman Mystery Theatre”, με πρωταγωνιστή τον Dodds. H ιστορία διαδραματίζεται πριν το “Preludes & Nocturnes”, αλλά μετά το “Sandman Overture” και διαβάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα είτε πριν είτε μετά το “Sandman”.  Νουάρ νότες και μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, από τον δημιουργό του “Mage” και του “Grendel”.

 

The Girl Who Would Be Death – Caitlin R. Kiernan/ Dean Ormston

Μια παρέα νεαρών παιδιών πειραματίζεται με τον μυστικισμό, μέχρι που ένας από αυτούς πεθαίνει και η πρωταγωνίστριά μας, η Plath, αποφασίζει να αναγκάσει την Death να τον επαναφέρει στη ζωή. Με το γριμόριο του Burgess (βλέπε παραπάνω) και το κλεμμένο ankh της Death, η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να καταφέρει κάτι που δεν κατάφερε ποτέ κανείς.

Για τη γραφή της Kiernan τα είπα και παραπάνω. Αυτό ήταν το πρώτο spin-off του “Sandman” που διάβασα ποτέ μου και πάνε πολλά χρόνια από τότε. Είναι αρκετά δυσεύρετο και ξεχασμένο από τους περισσότερους, σίγουρα όμως είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα. Το συγκεκριμένο κόμικ, αν το βρείτε, καλό θα ήταν να το διαβάσετε μετά το “High Cost of Living”, παρόλο που δεν έχει κάποια άμεση σχέση.

 

Αυτά, λοιπόν, είναι τα αγαπημένα μου spin-offs του “Sandman”, που όμως δεν έχουν γραφτεί από τον Neil Gaiman. Αν ψάχνετε κάτι που να διαδραματίζεται στο σύμπαν των Endless  και να μην το έχετε ήδη διαβάσει, ρίχτε τους μια ματιά. Και, φυσικά, μπορείτε να περιμένετε ακόμη περισσότερο “Sandman” στις οθόνες σας σύντομα, γιατί πλησιάζει ο καιρός να το ξαναδιαβάσω.

προτεινουμε επίσης

1 comment

Mptnt 23 Απριλίου 2016 - 12:58 ΜΜ

Δεν έχω διαβάσει τίποτα άλλο πέρα από την βασική σειρά και σίγουρα το άρθρο αυτό μου άνοιξε την όρεξη. Το little endless storybook φαίνεται super 😀

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά