Álfaskólinn: Το Σχολείο για Ξωτικά στην Ισλανδία

by Αννίτα Ιωάννου

Το Álfaskólinn, το Σχολείο για Ξωτικά- Elf School στην πόλη Reykjavik της Ισλανδίας θα σας διδάξει ό,τι θέλετε να μάθετε για τα μυστήρια αυτά πλάσματα, όπως πού μένουν, πώς μοιάζουν και πώς αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους. Ιδρύθηκε το 1991 από τον ιστορικό Magnus Skarphedinsson, ο οποίος μελετά εδώ και τριάντα χρόνια για τα πνεύματα της φύσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχει μόνο ένα είδος από τα Ηuldufólk -“Τhe Ηidden People” τα οποία μοιάζουν σαν άνθρωποι αλλά είναι αόρατα και 13 είδη ξωτικών που ζουν στο νησί τα οποία είναι σαν ανθρωποειδή και το μέγεθος τους ξεκινάει από τα οκτώ εκατοστά (!). O Skarphedinsson, που είναι και επικεφαλής του Ιδρύματος για Παραφυσικά Φαινόμενα, ισχυρίζεται ότι έχει συναντήσει πάνω από 800 Ισλανδούς οι οποίοι του έχουν περιγράψει τις εμπειρίες τους με ξωτικά.

Every Friday afternoon at 3pm, Magnus Skarphedinsson hosts an elf school on the first floor of an office building in Reykjavik. Squeezed in amongst the piles of books and huldfólk memorabilia, Magnus shares the hundreds of stories he has collected from all over Iceland. The school is clearly targeted at tourists, taking advantage of curious visitors who have heard that Icelanders believe in elves. The pot on the table, Magnus reveals as he passes it around at the end of the class, is an elf pot and was a gift from an elf woman to a human woman.

Το σχολείο λειτουργεί καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. Είναι κέντρο ερευνών, συλλέγει ιστορίες για άλλα υπερφυσικά όντα, όπως νεράιδες, νάνους, trolls, καλικάντζαρους, και εκδίδει συγγράμματα. Υπάρχουν βιβλία που περιγράφουν λεπτομερώς τα μυθικά αυτά πλάσματα, καθώς και αφίσες με την μορφολογία των ξωτικών σε περίπτωση που κάποιος τα συναντήσει στην άγρια φύση.  Το μάθημα διαρκεί τέσσερις ώρες, διδάσκεται στα Αγγλικά και κοστίζει 54€ ανά άτομο. Δίνεται ένα εγχειρίδιο 70 σελίδων καθώς και Δίπλωμα Πιστοποίησης Γνώσεων! Επίσης γίνονται περιηγήσεις σε μέρη όπου υποτίθεται ότι ζούνε τα ξωτικά. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στο ιδιαίτερο αυτό σχολείο.

Οι Ισλανδοί δεν φοβούνται τα ξωτικά. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι τους προστατεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό με τον βουλευτή Árni Johnsen. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Iceland Review, αναφέρεται ότι ο Johnsen είχε ένα φοβερό τροχαίο δυστύχημα το 2010 όταν το SUV του αναποδογύρισε σε μια κεντρική λεωφόρο και προσγειώθηκε κοντά σε ένα μεγάλο βράχο. Δεν έπαθε ούτε μια γρατζουνιά και έλεγε ότι τα ξωτικά τον έσωσαν. Μερικά χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση ήθελε να γκρεμίσει τον 30 τόνων βράχο για να διευρύνει τον δρόμο. Ο Johnsen κανόνισε να μεταφερθεί ο τεράστιος βράχος δίπλα στο σπίτι του. Προσέλαβε και έναν elf specialist ο οποίος ανακάλυψε ότι μέσα στον βράχο ζουν τρεις γενιές ξωτικών.

“an elderly couple that lives on the upper floor” and “a young couple with three children on the lower floor.”

Η Ragnhildur Jónsdóttir, στην οποία έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός The Elf Whisperer of Iceland, ισχυρίζεται ότι από πολύ νεαρή ηλικία συνομιλούσε με ένα ξωτικό, την Pulta. Η Pulta ανήκει στο είδος των Ηuldufólk. Μαζί με τον άντρα της θα σας ξεναγήσει στον Κήπο των Ξωτικών έξω από την πόλη Reykjavik τον οποίο επισκέπτονται  άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Εκεί μένει και ένα troll που ονομάζεται Fróði.

Τα Huldufólk, που κυριολεκτικά σημαίνει The Hidden people, ζουν από τις απαρχές του κόσμου. Είναι ξωτικά, καλικάντζαροι και trolls σύμφωνα με την λαογραφία της Ισλανδίας. Ο όρος είναι ευφημισμός, καθώς απαγορεύεται να τους αποκαλέσει κάποιος με το όνομα τους. Ο Δημιουργός τα έκανε αόρατα. Ο μύθος λέει ότι δεν πρέπει ποτέ κάποιος να πετάει πέτρες γιατί μπορεί  να χτυπήσει κατά  λάθος  κάποιο ξωτικό.

Στα ξωτικά τους αρέσει να χορεύουν και τέσσερις γιορτές είναι αφιερωμένες σε αυτά: η Πρωτοχρονιά, η 6η Ιανουαρίου, το Θερινό Ηλιοστάσιο και η Νύχτα των Χριστουγέννων. Η παράδοση λέει ότι εάν κάποιος σταθεί σε ένα σταυροδρόμι  μια νύχτα του καλοκαιριού θα προσπαθήσουν να τον αποπλανήσουν με δώρα και φαγητά. Η αντίληψη σχετικά με τον κόσμο των νεράιδων και των ξωτικών είναι πολύ διαδεδομένη στην Ισλανδία.  Σε ολόκληρη την χώρα υπάρχουν βράχοι με βαμμένες πόρτες και μικρά ξύλινα σπιτάκια τα λεγόμενα álfhól ειδικά χτισμένα για αυτά. Η μεγάλη επιρροή που ασκούν φαίνεται στα ονόματα που δίνουν σε οδούς, δρόμους και καταστήματα  και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας.

Ακόμα, υπάρχουν αρκετές πόλεις και χωριά που διεκδικούν τον τίτλο η Πρωτεύουσα των Ξωτικών όπως η πόλη Hafnarfjörður.  Από τις πιο διάσημες τοποθεσίες είναι ο Βράχος Álfaborg – “Elf Rockστην πόλη Borgarfjörður, όπου εκεί κατοικεί η Borghildur, η Βασίλισσα των Ξωτικών και ένας λόφος στην κοιλάδα Kirkjusteinn. Πολλές ιστορίες λέγονται στην περιοχή για τέρατα που φυλάνε τα μονοπάτια, για καταδικασμένους έρωτες ανάμεσα σε ανθρώπους και ξωτικά και για trolls που περιφέρονται στα βουνά.

Προσοχή! Κυκλοφορούν Ξωτικά!

Πηγές

icelandictimes.com

guidetoiceland.is

icelandtravel.is

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά