robert-e-howard“Crom is strong! If I die, I have to go before him, and he will ask me, ‘What is the riddle of steel?’ If I don’t know it, he will cast me out of Valhalla and laugh at me…” Robert E. Howard λοιπόν στο σημερινό μας άρθρο για τον οποίο ίσως κάποιοι ρωτήσουν: ποιος είναι αυτός; Ok, μπορεί αρκετοί να μην γνωρίζουν το όνομά του, γνωρίζουν σίγουρα όμως το πνευματικό του παιδί, τον Κόναν τον βάρβαρο. Όπως επίσης ότι τα χρονικά του Κόναν του Κιμμέριου δημοσιεύονταν για δέκα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, το Weird Tales. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν μέσα σε όλα ότι είναι ουσιαστικά ο πατέρας του Sword & Sorcery. Και αν δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά τότε μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με το φανταστικό.

Ο συνήθης ύποπτος λοιπόν, ο λατρεμένος χώρος της Heavy δε γινόταν να τον αφήσει στην άκρη όπου από την απαρχή του κιόλας φρόντισε να παντρέψει τους ήρωές του με riffs, drumlines, μπασογραμμές, headbanging, πώρωση, stagediving… ok, παρασύρθηκα… Πάμε!

1498Αυτοί που λάτρεψαν τον Howard από τη δημιουργία τους, δεν ήταν άλλοι από τους Manilla Road. Σε όλη τη διάρκεια της δισκογραφίας τους συμπεριέλαβαν πολλά τραγούδια που είχαν σχέση με τον ανωτέρω. Το Queen of the Black Coast από το άλμπουμ Metal του 1982, τα  Road of Kings και  Hour of the Dragon από το άλμπουμ Open the Gates του 1985, το “The Books of Skelos από το άλμπουμ The Courts of Chaos του 2001, και η τριλογία  Riddle of Steel,” “Behind the Veil και When Giants Fall από το άλμπουμ Gates of Fire του 2005 η οποία είναι βασισμένη στο The Frost Giants Daughter“. Επίσης στα άλμπουμ Crystal logic του 1983 και Mark Of The Beast του 2002 υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές στο κόσμο του Howard.

domine_emperor_of_the_black_runesDomine… Domine… κάτι μου θυμίζουν αυτοί… μήπως τους ξαναείδαμε; Θαρρώ πως ναι, μιας και το συνηθίζουν να αντλούν θεματολογίες από συγγραφείς του φανταστικού.  Οι Domine λοιπόν, ευρέως γνωστοί για το πάθος τους με τον Michael Moorcock περιλαμβάνουν στο δίσκο τους Emperor of the Black Runes ένα τραγούδι το οποίο μιλάει άμεσα για τον Κόναν τον Βάρβαρο, το “The Aquilonian Suite Part 1“. Πάρτε γεύση:

Riding like the cold winter wind. Killing and wading through gore. Their mission, by the name of their lord is the search for the purest steel. Spilling sacred life’s blood and quenching a power mad thirst for the mightiest of might. They ride! The riders of Tulsha doom. Ave domine! Ave domine!

By barbarian strengh and Cimmerian pride!

Aquilona’s crown shall one day be mine!

frontΝα και οι δικοί μας Battleroar, οι οποίοι χάραξαν κι αυτοί με την σειρά τους λίγους στίχους με το σπαθί του Κόναν στα τραγούδια τους. Το 2003 στο ομώνυμο ντεμπούτο τους, δίνουν από νωρίς το στίγμα τους, γράφοντας το τραγούδι Almuricτο οποίο αναφέρεται απευθείας σε ιστορία του Howard. Αργότερα το 2005 το άλμπουμ Age of Chaos περιέχει τα τραγούδια The Tower of the Elephant και Sword of Crom όπου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι γουστάρουν με τα 1000 τον ανωτέρω και τις ιστορίες με το Κιμμέριο.

493684Οι Πορτογάλοι epic metallers, Ironsword είναι επίσης ένα από τα μουσικά-πνευματικά παιδιά του «Κιμμέριου» μιας και λίγο πολύ θα βρούμε διάσπαρτες αναφορές σε όλη τους τη δισκογραφία. Συγκεκριμένα το 2004 στο δίσκο Return of the Warrior έγραψαν τα τραγούδια “Nemedian Chronicles” και “Way of the Barbarian”. Αργότερα το 2008 στο Overlords of chaos συνέθεσαν τα Cimmeria και Wrath of Crom. Τέλος το 2015 κυκλοφορούν το none but the brave… και το εξώφυλλο δίπλα πιστεύω ότι τα λέει όλα! Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εκτός από τον Howard είναι γενικά επηρεασμένοι από H.P.Lovecraft, Clive Barker, Michael Moorcock και τη φιλοσοφία του Nietzsche, ωστόσο οι μεγάλες αγάπες δε κρύβονται…

17162Οι Ιταλοί  Rosae Crucis (το ‘χουν οι Ιταλοί γενικά μου φαίνεται) κυκλοφόρησαν το 2003 τον δίσκο Worms of the Earth, ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στην ομώνυμη ιστορία και συγκεκριμένα στον Bran Mak Morn, ήρωα του Howard.

Lyrics please…

Cold is the steel I have by my side. It soon will by red stained with blood. Along the way among the moor. I can smell those who will die. The earth is shaking nothing of human. Hate is growing inside of me. I hear the screams behind the fog. I fling the steel with no mercy 

Bran Mac Morn Bran

Worms of the Earth

Δε τελειώσαμε φυσικά εδώ, καθώς ο Howard έχει επηρεάσει απ’ ό,τι φαίνεται τελικά πολλούς metalheads (παραπάνω ίσως απ’ όσους νόμιζα κι εγώ). Μία άνω τελεία και ραντεβού σε δύο εβδομάδες για την συνέχεια… Stay tuned!

…till next time…

Quotes

“I’m not going out of my way looking for devils; but I wouldn’t step out of my path to let one go by.”

“My characters are more like men than these real men are, see. They’re rough and rude, they got hands and they got bellies. They hate and they lust; break the skin of civilization and you find the ape, roaring and red-handed.”

“I live, I burn with life, I love, I slay, & am content.”

“By this axe I rule!”

Battleroar

Sword of Crom

Quenched in a mound of snow

Double edged slayer of steel

Brazen skulls of sacred Elks

Horned cross guards, leather wrapped hilt

Metal masters

Ancient bladesmiths

Stole the secrets

Giants beheld

Realms of legend

Where the ice dwells

There was crafted

Mighty father’s sword

Oh, Suffer no guilt,

Ye who wield this in the name of Crom!

Gleaming kingdoms he commands

Roaring lions on his banners

Savage pleasures, burning pain

But always there remained

the discipline of steel!

Gladiator,

Seaside raider

Mercenary,

thief and killer

Sworn to tread

Hyborian empires

Under the heels

Of his sandaled feet

Oh, Suffer no guilt,

Ye who wield this in the name of Crom!

Kneel to the sword of Crom!

Oh, Suffer no guilt,

Ye who wield this in the name of Crom!

Suffer no guilt, he who wields thee

In the name of Crom!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά