Comic review: “Beasts of Burden” των Evan Dorkin & Jill Thompson

by Χρήστος Καραντωνίου

Είναι πολύ εύκολο όταν περιγράφεις κάτι να το κάνεις να ακούγεται εντελώς χαζό. Στο “Beasts of Burden” μια παρέα από σκυλιά και μια γάτα λύνουν μεταφυσικά μυστήρια. Είδες; Άντε τώρα να σε πείσω πως είναι ένα από τα καλύτερα κόμικς τις τελευταίας δεκαετίας!

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Η πόλη Burden Hill είναι μια κλασική, επαρχιακή πόλη σαν όλες τις άλλες, μόνο που σε όλες τις άλλες δεν συμβαίνουν μεταφυσικά φαινόμενα κάθε τόσο. Ευτυχώς που στο Burden Hill υπάρχει μια ομάδα από κατοικίδια σκυλιά που, μαζί με τον αδέσποτο γάτο Orphan, πολεμάνε και σταματάνε κάθε κίνδυνο που εμφανίζεται στην πόλη τους, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα οι κάτοικοί της. Στην πρώτη τους περιπέτεια βοηθάνε ένα σκυλάκι που το σκυλόσπιτό του είναι στοιχειωμένο και αφού απελευθερώνουν το δυστυχισμένο φάντασμα που βασάνιζε το σκυλάκι, με τη βοήθεια ενός σοφού σκύλου (οι σοφοί σκύλοι είναι μια ομάδα σκύλων που πολεμάνε το μεταφυσικό σε μεγαλύτερη κλίμακα) μπαίνει και η κεντρική ομάδα της σειράς στους σοφούς σκύλους, ως δόκιμοι, μαζί με το γατί. Στην πορεία αντιμετωπίζουν κάθε κίνδυνο που εμφανίζεται σε τέτοιου είδους ιστορίες: μάγισσες, ζόμπι, λυκανθρώπους, ποντικοβασιλιάδες (όπως στο “The Amazing Maurice and His Educated Rodents” του Terry Pratchett. Αν το έχεις διαβάσει, high five!), νεκραναστημένους σατανιστές, και πολλά άλλα ωραία πράματα! Στις επόμενες ιστορίες μπαίνουν κι άλλα μέλη στην ομάδα, κυρίως γάτες, γιατί δεν γίνεται σωστή ιστορία με μόνο μια γάτα, ενώ γίνεται και ένα crossover με τον Hellboy (αν δεν ήξερες πως το Hellboy είναι ένα από τα καλύτερα κόμικς τρόμου όλων των εποχών, μόλις το έμαθες).

Το σενάριο είναι του Evan Dorkin. Καταφέρνει και συνδυάζει μέσα στις ιστορίες του τον τρόμο και το χιούμορ, την περιπέτεια και τη συγκίνηση. Η ιδέα για το κόμικ του ήρθε όταν του ζητήθηκε να συνεισφέρει μια ιστορία τρόμου για την ανθολογία “The Dark Horse Book of Hauntings”. Εκεί ήθελε να γράψει μια ιστορία για ένα στοιχειωμένο σπίτι, αλλά δεν ήθελε να είναι κάτι εντελώς παραδοσιακό, κι έτσι του ήρθε η ιδέα με το στοιχειωμένο σκυλόσπιτο. Αρχικά ήταν να τη σχεδιάσει ο ίδιος, αλλά ευτυχώς εν τέλει προσέγγισαν την Jill Thompson για τα σχέδια.

Τα σχέδιά της μοιάζουν με εικονογράφηση για παιδικό βιβλίο. Οι νερομπογιές της αναδεικνύουν υπέροχα τα χαριτωμένα ζωάκια με τις σωστές τους ανατομίες και τα εκφραστικά τους πρόσωπα ή τα όμορφα φυσικά τοπία, ενώ προκαλούν πραγματικό σοκ όταν εμφανίζονται άσχημες εικόνες, όπως καμμένα πτώματα και φρικτά τέρατα. Γιατί, ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, το κόμικ μπορεί να έχει να κάνει με έξυπνα ζωάκια που πολεμάνε τέρατα, αλλά δεν είναι για παιδιά. Έχει πολλές βίαιες εικόνες, μα όχι σε βαθμό που να καταντάει γελοίο ή κουραστικό. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια σκηνή είναι για να εξυπηρετήσει τη ροή της ιστορίας και για να προκαλέσει συναισθηματική αντίδραση στον αναγνώστη.

Το κόμικ είναι πολύ φιλικό προς τους καινούριους αναγνώστες. Οι ιστορίες είναι μικρές και αυτοτελείς, με μια μεγαλύτερη αφήγηση να υπάρχει από πίσω για να τις ενώνει διακριτικά. Η ιστορία είναι απλή, αλλά αυτό δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα! Η υπόθεση μπορεί να εξελίσσεται όμορφα και οργανικά, χωρίς να μετατρέπεται σε ένα χάος που για να το παρακολουθήσει ο αναγνώστης να χρειάζεται να διαβάσει άλλες έξι σειρές. Το Beasts of Burden ενδείκνυται για τους φίλους του τρόμου και αν επιπλέον αγαπάς τα κατοικίδια, παίζει να ξετρελαθείς!

Κυκλοφορεί από την Dark Horse Comics και έχει κερδίσει οχτώ βραβεία Eisner μεταξύ άλλων.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά