Freak Shows: Εγκλωβισμένοι στον κόσμο του θεάματος

by Φεβρωνία Κουτελίδα

Κάποιοι άνθρωποι δεν υπήρξαν καθόλου τυχεροί από τότε που γεννήθηκαν. Και όχι δεν γεννήθηκαν για να γίνουν δολοφόνοι, αλλά με φυσικές παραμορφώσεις στο σώμα τους εξαιτίας των οποίων έγιναν διάσημοι με μία όχι και πολύ όμορφη έννοια. Στην Βικτωριανή εποχή, όπου η εκμετάλλευση των ατόμων γινόταν σε πολλά επίπεδα, αρκετά άτομα γεννιόντουσαν με κάποιες σπάνιες ασθένειες, γενετικές ανωμαλίες και ιδιαιτερότητες. Πολλοί τους έβλεπαν σαν τέρατα και ο περίγυρός τους δεν τους αποδεχόταν, ενώ μερικοί βρήκαν αφορμή να τους χρησιμοποιήσουν με σκοπό να βγάλουν χρήματα. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα διάφορα freak shows της εποχής ή απλά μπορούσαν να γίνουν πειραματόζωα προς μελέτη των ασθενειών τους. Κάποιοι από αυτούς, βέβαια, δεν βρέθηκαν στα φώτα του θεάματος και κατάφεραν να ξεφύγουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έζησαν ευτυχισμένα ή έμειναν ανώνυμοι με μια απλή ζωή να τους συνοδεύει.

freaks

Sideshow

Έχουν αποτελέσει εμπνεύσει σε διάφορους καλλιτέχνες, ενώ μερικοί ήταν και αφορμή για να γυριστεί μια ολόκληρη σεζόν στο American Horror Story και η ταινία Freaks του 1932. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν μόνο 10 από τα άτομα που στιγμάτισαν την Βικτωριανή εποχή.

  1. Felix Wehlre – The elastic man

freaks

Γεννήθηκε το 1838. Έπασχε από το σύνδρομο Ehlers – Danlos η οποία έκανε την επιδερμίδα του εξαιρετικά ελαστική.

  1. Ella Harper – The camel girl

freaks

Γεννήθηκε το 1870. Έπασχε από την ασθένεια Genu Recurvatum. Συμμετείχε σε διάφορα freak shows που γινόντουσαν σε τσίρκο, αλλά αποφάσισε να τα παρατήσει και να φοιτήσει σε σχολείο. Από τότε δεν γνωρίζει κανένας ποια ήταν η εξέλιξή της.

  1. Fannie Mills – The Ohio bigfoot lady

freaks

Γεννήθηκε το 1860. Υπέφερε από την ασθένεια του Milroy ή στα ελληνικά Λεμφοίδημα η οποία έκανε τα πόδια της τεράστια.

  1. Stephan Birbowski – Lionel the lion facedman

freaks

Γεννήθηκε το 1891 στην Πολωνία. Η μητέρα του πίστευε ότι εξελίχτηκε με αυτή την εμφάνιση επειδή ένα λιοντάρι επιτέθηκε στον πατέρα του όταν ήταν έγκυος σε εκείνον. Επειδή τον θεωρούσε τέρας τον έδωσε σε έναν Γερμανό ψυχαγωγό. Ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος και μιλούσε 5 γλώσσες. Παρέμεινε ευγενικός και καλόκαρδος παρά τις δυσκολίες και τις εκμεταλλεύσεις που πέρασε. Στα 30 του αποσύρθηκε και γύρισε στην Ευρώπη.

  1. Jennylee Snow και Elvira Snow – Pip and Flip Snow

freaks

Η Elvira γεννήθηκε το 1901 ενώ δεν έγινε γνωστό το πότε γεννήθηκε η Jennylee. Έπασχαν από μικροκεφαλία η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη μικρού κεφαλιού και εγκεφάλου. Ήταν η ίδια ασθένεια που είχε και o Schlitzie με τον οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί με τον Prince Randian, που θα αναφερθεί παρακάτω, στην ταινία Freaks.

freaks

Schlitzie

  1. Mirin Dajo – The invulnerable man

freaks

Γεννήθηκε λίγο πιο μετά από την Βικτωριανή εποχή, το 1912. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, αφού η ικανότητά του ξεπερνούσε τα όρια του φυσιολογικού. Μπορούσε να τρυπήσει το σώμα του με διάφορα κοφτερά αντικείμενα χωρίς να πάθει τίποτα. Δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία που προκαλούσε αυτό το φαινόμενο στο σώμα του.

  1. Joseph Merrick – Elephant man

freaks

Γεννήθηκε το 1862. Αν και στα πρώτα στάδια της ζωής του ήτανε φυσιολογικός μετά άρχισε να εμφανίζει τα συμπτώματα της μετάλλαξής του. Η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι και φορούσε μια μάσκα για να κρύβει το πρόσωπό του. Μετά κατάλαβε ότι μπορούσε να κερδίσει χρήματα από την εμφάνισή του κι έτσι την χρησιμοποίησε για να επωφεληθεί. Έγινε ευρέως διάσημος ενώ κατάφερε να γίνει και ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες της Βασίλισσας Βικτώριας. Δεν έχει διαπιστωθεί από ποια ασθένεια έπασχε. Πέθανε σε ηλικία 28 χρονών επειδή το σώμα του δεν άντεχε το βάρος του κεφαλιού του.

  1. Sarah Baartman – Hottentot Venus

freaks

Γεννήθηκε το 1789. Ανήκε στην φυλή των Khoin και όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή την πήραν οι Ολλανδοί αγρότες ως σκλάβα, οπότε έζησε τα παιδικά τις χρόνια και την εφηβεία της ως αγρότισσα. Όταν μεγάλωσε ανέπτυξε ένα ξεχωριστό σωματότυπο το οποίο δεν περνούσε απαρατήρητο και κυρίως από τους άντρες. Ανάμεσα σε εκείνους, που την πρόσεξαν, ήταν κι ένας Άγγλος γιατρός ο οποίος της πρότεινε να πάει στην Αγγλία για να κερδίσει χρήματα. Στην αρχή ήταν αρνητική αλλά μετά άλλαξε γνώμη και έφυγε από την Αφρική. Της δόθηκε το όνομα η Αφροδίτη των Οτεντότων (Hottentot Venus) και παραμένει από τους πιο διάσημους των freak shows ακόμα και σήμερα. Φορούσε μέχρι να πεθάνει ένα κολιέ από κέλυφος χελώνας το οποίο της το έδωσε η μητέρα της.

Αν και η ίδια έλεγε ότι της φερόντουσαν με καλούς τρόπους και ότι δεν είχε παράπονα, αποδείχτηκε ότι υπέστη σεξουαλικές κακοποιήσεις και πολλές φορές το κολάρο με τις αλυσίδες την πλήγωναν, καθώς τα έσφιγγαν πολύ.

  1. Prince Randian – Human caterpillar

freaks

Γεννήθηκε το 1871. Έπασχε από το σύνδρομο τέτρα-αμέλια και δεν του αναπτύχθηκαν τα πόδια και τα χέρια. Ήταν γνωστός για την συμμετοχή του σε shows αλλά έγινε πιο διάσημος από την ταινία Freaks όπου είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να ανάβει το τσιγάρο του.

Το trailer της ταινίας Freaks

  1. Edward Mordrake

freaks

Δεν συμμετείχε σε freak shows όμως η ιστορία του αποτελεί την πιο ανατριχιαστική όλων. Η αναφορά του έγινε σε ένα άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Boston Post. Γεννήθηκε με ένα δεύτερο πρόσωπο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του που οφείλεται στην κρανιοπροσωπική δυσπλασία. Το δεύτερό του πρόσωπο δεν μπορούσε να μιλήσει ή να φάει. Μπορούσε όμως να χλευάζει όταν ο Έντουαρντ ήταν χαρούμενος και να χαμογελάει όταν έκλαιγε. Παρακάλεσε τους γιατρούς να του το αφαιρέσουν αφού ισχυρίστηκε ότι του έλεγε πράγματα που «μόνο στην κόλαση θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος». Δυστυχώς, ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσουν οι γιατροί μια τέτοια εγχείρηση κι έτσι ο Έντουαρντ έζησε με το δαιμονικό του πρόσωπο μέχρι τα 23 του διαπράττοντας αυτοκτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Edward Mordrake: Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα

Κλείνοντας, σας δίνουμε το trailer από την επιτυχημένη σειρά “American Horror Story”, ο τέταρτος κύκλος της οποίας είχε θεματική ένα freakshow και πολλοί από τους προαναφερθέντες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το στήσιμο των χαρακτήρων της συγκεκριμένης σεζόν. Αν δεν την έχετε δει, σπεύσετε!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά