Karl Edward Wagner: Υμνώντας τον αμοραλισμό του μηδενισμού

by Ηλίας Τσιάρας

Το παρόν άρθρο εγκαινιάζει μια καινούργια, ελπίζω και ενδιαφέρουσα, στήλη με το εύηχο και ευοίωνο όνομα R.I.P. – Remembered In Pages. Ορμώμενος από το χιλιοειπωμένο κλισέ ‘για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι’ σκέφτηκα φέτος να σας κρατώ συντροφιά με μικρά αφιερώματα όχι και τόσο γνωστών -στη χώρα μας πάντα- συγγραφέων, ή, πιο σωστά, συγγραφέων που θεωρώ πως δε χαίρουν τη λογοτεχνική και αναγνωστική αναγνώριση που τους αξίζει. Μέσα από τα δεκαπενθήμερα(;) ραντεβού μας, θα γνωρίσετε καλύτερα συγγραφείς τους οποίους είχα τη χαρά να γνωρίσω κυρίως μέσα από την σειρά-ορόσημο Ιστορίες των θρυλικών πια εκδόσεων Ωρόρα, αλλά και παρόμοιες σημαντικές πρωτοβουλίες άλλων εκδοτικών, όπως οι σειρές Terra Nova και In Orbit των Αρχέτυπο και Παρά Πέντε αντίστοιχα. Α, ξέχασα να αναφέρω πως οι συγγραφείς αυτοί έχουν και κάτι άλλο κοινό: δε βρίσκονται πια ανάμεσά μας, εν αντιθέσει με τα έργα τους που τους χαρίζουν μια κάποια αθανασία. Σε ό,τι αφορά εκείνο το αινιγματικό ερωτηματικό, θα προσπαθήσω να το καταστήσω περιττό, αλλά καταλαβαίνετε, κάτι οι δουλειές, κάτι το μεταπτυχιακό, λίγο τα παιδιά, ε, άνθρωπος είμαι κι εγώ. Κι αφού τελειώσαμε με τα καλωσορίσματα και τις επεξηγήσεις, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον πρώτο μου καλεσμένο. Το, ομολογουμένως πομπώδες, όνομα Karl Edward Wagner σας λέει κάτι; Όχι; Δεν πειράζει (πολύ). Εγώ είμαι εδώ για να το αλλάξουμε αυτό.

Η ζωή και το έργο του

Ναι, ήταν τόσο μεγάλη μορφή ο Karl…

Ο Karl Edward Wagner γεννήθηκε λίγο μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στο Knoxville του Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών και πέθανε αρκετά νέος, σε ηλικία 49 ετών, λόγω των επιπτώσεων χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ. Αν και είχε πτυχίο στην ψυχιατρική και μάλιστα εξασκούσε το εν λόγω επάγγελμα, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την ιατρική του καριέρα την οποία παράτησε αμέσως μόλις άρχισε να γίνεται γνωστός ως συγγραφέας. Αν και οι περισσότεροι αναγνώστες της Λογοτεχνίας του Φανταστικού τον ξέρουν ως τον δημιουργό του Kane, ενός αντιήρωα με στοιχεία Conan, Elric και βιβλικές καταβολές (you know, Κάιν, ο αδελφοκτόνος), ο Wagner συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του Τρόμου μέσω της περιοδικής ανθολογίας The Year’s Best Horror Stories, την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει ο ίδιος. Επιπλέον, οι σκληροπυρηνικοί του Sword and Sorcery πίνουν νερό στο όνομά του αφού ήταν αυτός που συγκέντρωσε και επιμελήθηκε τα άπαντα του λατρεμένου Κιμμέριου βάρβαρου, τα οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησαν σε τρεις τόμους έχοντας την αρχική τους μορφή, όπως ακριβώς τα έγραψε ο Robert Howard.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 1973 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Carcosa μαζί με τους David Drake και Jim Groce, επειδή ανησυχούσαν για το δυσαναπλήρωτο κενό που θα άφηνε στον χώρο του Horror, αλλά και του ευρύτερου Φανταστικού ο ιστορικός οίκος Arkham House μετά τον θάνατο του δημιουργού του, του εμβληματικού August Derleth. Συνολικά εκδόθηκαν τέσσερις συλλογές weird fiction/horror των Manly Wade Wellman (δύο τόμους αυτός), Hugh Cave και Hoffman Price, τις οποίες είχε επιμεληθεί εικαστικά ο διάσημος καλλιτέχνης Lee Brown Coye. Και μιας που λέμε για εικονογράφους, αν και συμφωνώ απόλυτα με το ρητό ‘μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του’, δεν μπορώ να μην αναφέρω πως η συγγραφική καριέρα του Wagner απογειώθηκε μετά τη συνεργασία του εκδοτικού που είχε αναλάβει τον Kane με τον μυθικό Frank Frazetta. 

Ο Wagner στην Ελλάδα

Το εξώφυλλο του Bloodstone, δια χειρός Frank Frazetta.

Δυστυχώς, ο Karl Edward Wagner δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας. Καμία από τις τρεις νουβέλες του Kane δεν έχει μεταφραστεί στη χώρα μας. Έργα του όμως μπορείτε να διαβάσετε σε τρεις τόμους των Ιστοριών της Ωρόρα (Ιστορίες από Παράξενους Τόπους-Δύο Ήλιοι Δύουν, Ιστορίες με Κολασμένους Ήρωες-Το Τίμημα για τη Λινόρτις και Ιστορίες με Βάρβαρους Ήρωες-Υπόγεια Ρεύματα), στην ανθολογία των εκδόσεων Anubis Ιστορίες Ηρωικής Φαντασίας-Άφεση (και οι τέσσερις αυτές ιστορίες έχουν για πρωταγωνιστή τον βάρβαρο/μισθοφόρο/μάγο/αθάνατο Kane) όπως επίσης και στην ανθολογία τρόμου Στα Όρια του Φόβου-Σύμβολα και Εκεί, στα Πεύκα, από εκδόσεις Επιλογή.

Αυτό το προτελευταίο μάλιστα αποτελεί και την έμπνευση για εκείνα τα ανατριχιαστικά ‘γλυπτά’ που εμφανίζονται στην πρώτη σεζόν της βραβευμένης σειράς True Detectives. Μπορεί αμφότερα τα διηγήματα Δύο Ήλιοι Δύουν και Σύμβολα να έχουν διακριθεί με το British Fantasy Award (1977 και 1975 αντίστοιχα), αλλά εκείνο που με έκανε να αναζητήσω κι άλλα έργα του σπουδαίου αυτού συγγραφέα είναι το καταπληκτικό Το Τίμημα για τη Λινόρτις, μια συγκινητική, λυρική και βαθυστόχαστη ιστορία, τόσο διαφορετική αλλά ταυτόχρονα μοναδική στο είδος του Sword and Scorcery, ένα πραγματικό διαμαντάκι που στηλιτεύει με τον πιο όμορφο τρόπο τη θηριωδία του πολέμου.

Ένα ολοζώντανο άγαλμα του Kane, έργο του ταλαντούχου γλύπτη Κώστα Κρασώνη.

Εάν γνωρίζετε για κάποια άλλη ιστορία του Αμερικανού που κυκλοφορεί στη χώρα μας, παρακαλώ να με ενημερώσετε. Επί τη ευκαιρία, να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τον φίλο και συναγωνιστή-γκουρού του Φανταστικού, Μιχάλη Γεωργοστάθη, που μου άνοιξε τα μάτια (δεν ήξερα πως στην ανθολογία της Anubis περιλαμβάνεται και ο Wagner). 

Εάν σας αρέσουν οι σκοτεινές, βίαιες περιπέτειες, ο υπονοούμενος υπερφυσικός τρόμος, οι αξιομνημόνευτοι αντιήρωες αμφιβόλου ηθικής και η, καλώς εννοούμενη, παλιάς κοπής γραφή και αφήγηση, ο Karl Edward Wagner είναι ένας συγγραφέας που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τον βρείτε, δυστυχώς ακόμα και οι αγγλικές εκδόσεις είναι ως επί το πλείστον out of print, αλλά αν το καταφέρετε είμαι σίγουρος πως θα σας ανταμείψει.

ΥΓ. Μετά από ευγενική ενημέρωση-κράξιμο του φίλου και γνώστη Ελευθέριου Κεραμίδα, η λίστα με τα μεταφρασμένα διηγήματα του Wagner εμπλουτίζεται με τα: Ιστορίες με θεούς και δαίμονες/3-Η Κορακοφωλιά (Ωρόρα), Ιστορίες από Φανταστικούς Κόσμους-Πες ένα Τελευταίο Τραγούδι για τη Βαλντεζί (Κομήτης) και Ιστορίες του Φόβου και της Νύχτας-Ο Ποταμός των Ξεχασμένων Ονείρων και Πέρα από Κάθε Μέτρο (Εξάντας)

Αυτά για σήμερα. Την επόμενη φορά θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα έναν άλλον ‘αθάνατο’ συγγραφέα. Μέχρι τότε, να θυμάστε:

Πραγματικά νεκρός δεν είναι αυτός που πέθανε, αλλά αυτός που ξεχάστηκε…

προτεινουμε επίσης

4 comments

Babis Drouk 15 Σεπτεμβρίου 2018 - 1:50 ΠΜ

Ο υπέρτατος συγγραφέας sword & sorcery, έχει κάτι το μαγευτικό σε κάθε του διήγημα! Ζήτω ο Kane

Ηλίας Τσιάρας 25 Σεπτεμβρίου 2018 - 3:26 ΜΜ

Μπάμπη, από εσένα δε ζητώ συγνώμη, πατέρας είσαι, καταλαβαίνεις! Ναι, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, όντως!

Michael 14 Σεπτεμβρίου 2018 - 4:28 ΜΜ

Ω ναι, τον θυμήθηκα! Τον είχα γνωρίσει από το διήγημα “Σύμβολα”. Αξίζει να τον ψάξεις. Α, και από τον Kane. Χμμμ λάθος, δεν αξίζει να τον ψάξεις, ψάχτον!

Ηλίας Τσιάρας 25 Σεπτεμβρίου 2018 - 3:25 ΜΜ

Πρώτον, ζητώ συγνώμη που απαντώ με τόση πολλή καθυστέρηση! Είχα πει το κλασικό ‘θα απαντήσω το βράδυ’ και… Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα!

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά