Lavender Town Syndrome: Ο σκοτεινός μύθος των Pokemon

by Ιλέην Ρήγα

Κι ένα ωραίο πρωινό εν έτει 2016, τα Pokemon επιστρέφουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας, μ’ ένα νέο παιχνίδι, προσαρμοσμένο πια στις τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις του σύγχρονου κοινού. Πόσοι απ’τους νέους παίχτες, όμως, γνωρίζουν τη μακάβρια ιστορία που έκρυβε η πόλη Lavender στις αρχικές εκδόσεις Green / Red των Pokemon; Ώρα να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. Πάμε πίσω στον χρόνο, λοιπόν.

LavenderTownPAEI

Ας πάρουμε την ιστορία απ’την αρχή. Το 1996 κυκλοφορούν στην Ιαπωνία δύο εκδόσεις Pokemon, η έκδοση Red και η Green. Και στις δύο, σε κάποια στιγμή ο παίχτης καθοδηγείται στην πόλη Lavender. Και κάπου εδώ, το παιχνίδι παίρνει μια μακάβρια στροφή.

Η πόλη Lavender, βορειοανατολικά του Kanto, είναι η μοναδική που δεν έχει γυμναστήριο, παρά μόνο έναν πύργο, ενώ στις επόμενες εκδόσεις υπάρχει και ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Ο παίχτης πληροφορείται ότι η συγκεκριμένη πόλη είναι στην ουσία ένα νεκροταφείο για Pokemon, γεμάτη φαντάσματα και πνεύματα -ο μύθος θέλει τα Pokemon που πιάνει ο παίχτης στον πύργο να είναι και αυτά φαντάσματα.

Οι προγραμματιστές φρόντισαν να τονίσουν τον ανατριχιαστικό χαρακτήρα της πόλης, θολώνοντας σε γκρι κλίμακα τον χρωματισμό της πίστας. Όμως, ο πραγματικός τρόμος δεν κρυβόταν σε όσα μπορούσαν ν’ αντικρίσουν οι παίχτες -αλλά σε όσα άκουγαν.  Η μουσική που έντυνε την πόλη της Lavender είχε ασυνήθιστα υψηλές συχνότητες. Και κάπου εδώ, γεννιέται ο θρύλος του Συνδρόμου της Lavender, γνωστός και ως “Μελωδία της Lavender Town” ή “Αυτοκτονίες της Lavender Town”.

Για μεγαλύτερη απόλαυση, ακούστε το soundtrack της Lavender πριν συνεχίσετε το διάβασμα. Μα δεν είναι creepy;

Σύμφωνα με τον μύθο, γύρω στα 200 παιδιά ηλικίας 7-12 αυτοκτόνησαν, αρρώστησαν βαριά ή παραπονέθηκαν για έντονους πονοκεφάλους, αφότου έπαιξαν τη συγκεκριμένη πίστα. Ο λόγος ήταν οι κρυμμένες συχνότητες της μουσικής επένδυσης που μόνο παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούσαν ν’ ακούσουν, καθώς όσο μεγαλώνουμε χάνουμε σταδιακά την ικανότητα να ακούμε τις πιο χαμηλές συχνότητες.

Χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε μια ακόμα πιο σκοτεινή αλήθεια: η μουσική της Lavender Town ήταν κομμάτι ενός πειράματος πάνω σε “binaural beats” (ένα φαινόμενο που δημιουργείται από την αναπαραγωγή ενός διακριτού τόνου από κάθε ένα από τα δύο κανάλια ήχου, με σκοπό να συγχρονιστεί με τα εγκεφαλικά κύματα των ακροατών και να επηρεάσει έτσι την ανθρώπινη συμπεριφορά).

Ο μύθος καταλήγει στο ότι η Nintento άλλαξε την original μουσική επένδυση της Lavender λίγο πριν το παιχνίδι κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά, χαμηλώνοντας τις συχνότητες, και έτσι τα “δυσάρεστα περιστατικά” σταμάτησαν.

To 2010 εμφανίζεται στο youtube ένα video το οποίο, με τη χρήση “ειδικού λογισμικού”, αναλύει τη μουσική της Lavender Town. Το λογισμικό δημιουργεί εικόνες του Pokemon Unown κοντά στο τέλος του ήχου. Αυτό εγείρει μια αμφιλεγόμενη διαμάχη, δεδομένου ότι τo Unown δεν εμφανίζεται νωρίτερα από τις εκδόσεις Silver, Gold και Crystal, δηλαδή πριν τη 2η Γενιά. Το μήνυμα που αφήνει το Unown μεταφράζεται σε “ΦΥΓΕ ΤΩΡΑ”.

step0002

Φυσικά, οι αυτοκτονίες της Lavender Town δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένας παλιός και καλά διαδεδομένος διαδικτυακός μύθος, βασισμένος σ’ ένα κλασσικό πλέον παραμύθι της CreepyPasta, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Αν και αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας, ο μύθος της Lavender Town γεννήθηκε από το ανατριχιαστικό αίσθημα της μουσικής που μοιάζει με ένα ρολόι να μετράει με τους χτύπους του προς κάτι δυσοίωνο. Το ό,τι γνωρίζουμε πια πως πρόκειται για μια πόλη νεκροταφείο, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία στην ερμηνεία πως η μουσική σε καθοδηγεί μέσα από τον θάνατο, σ’ ένα παιχνίδι που ποτέ δεν σκέφτεσαι ότι τα αξιαγάπητα, αξιολάτρευτα και χαριτωμένα Pokemon μπορούν να πεθάνουν -ακόμα και στις μεταξύ τους μάχες, απλώς “λιποθυμούν”. Ο τρόμος είναι ακόμα πιο έντονος όταν αναγκάζεσαι να τον αντιμετωπίσεις εκεί που δεν το περιμένεις και γι’αυτό ο μύθος της Lavender Town μαγνητίζει ακόμα και σήμερα. Απόδειξη; Πολλοί θα ψάξετε σύντομα να παίξετε στις παλιές κασέτες ή σε emulator τις πρώτες αυτές εκδόσεις. Και στην πίστα της Lavender ξέρετε ότι η μουσική πια δεν μπορεί να σας κάνει κακό. Ωπ… Γιατί βγάλατε τα ακουστικά…;

Πηγές:

creepypasta.wikia.com
bulbapedia.bulbagarden.net
kotaku.com
ds.about.com

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά