Metal and Blood

by Μάριος Δημητριάδης

Τρίτη σεζόν του Heavy Literature ξεκινά και πάμε να καταπιαστούμε με νέα ενδιαφέροντα πράγματα για το metal και τη λογοτεχνία!

Ο Δράκουλας του μεγάλου Bram Stoker, αλλά και γενικότερα ο μύθος των Vampires, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης βιβλίων, κόμιξ και ταινιών δημιουργώντας ένα ολόκληρο κύμα οπαδών ανά τα χρόνια, το οποίο προσαρμόστηκε στις εκάστοτε κουλτούρες και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι και τις μέρες μας. Ο μύθος αυτός, αρκετά πλούσιος και μόνιμη πηγή έμπνευσης για άφθονες ιστορίες δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χώρο του metal. Μεγάλες και μικρές μπάντες έχουν εισάγει στη θεματολογία τους τον μεγάλο Βλαντ, αιμοδιψή βαμπίρ αλλά και επίδοξους κάθε φορά κυνηγούς, χτίζοντας έτσι τρομακτικές ιστορίες μέσα από τους στίχους. Πάμε να δούμε κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια και…  watch out your neck or you’ll get bitten

Οι γνωστοί στο χώρο του Black metal, Marduk, θέλοντας να ορίσουν το black metal, δημιούργησαν την τριλογία “Blood, War and Death,” όπου το αίμα (Blood) εκπροσωπεί το album “Nightwing”, τον πόλεμο (war) το “Panzer Division Marduk” και τον θάνατο (death) το “La Grande Danse Macabre”. Συγκεκριμένα στο Nightwing, το μισό album καταλαμβάνουν οι γνωστοί χαώδεις στίχοι των Marduk αλλά το υπόλοιπο μισό είναι αφιερωμένο στον Vlad ‘Tepes’ Drakul, γνωστό και ως Δράκουλα και συγκεκριμένα στις μάχες του εναντίων στους Οθωμανούς, συνεχίζοντας ουσιαστικά την ιστορία που ξεκίνησαν στο παλιότερο album τους  “Opus Nocturne” με το τραγούδι Deme Quaden Thyrane.

Οι γνωστοί σε όλους Slayer ασχολούνται συνήθως με serial killers, την κόλαση, σφαγές και άλλα τέτοια ευχάριστα. Στο δεύτερο δίσκο τους όμως, το Hell Awaits, έδωσαν χώρο για ένα κομμάτι που αναφέρεται στα Vampire, το At dawn they sleep, το οποίο δε γινόταν να είναι πιο αντιπροσωπευτικό.

Death plagues the streets in which they dwell
Demented lust, the secrets they must keep
Addicted to your blood
At dawn they sleep

Οι punk rockers από το New Jersey, Misfits έγιναν γενικά γνωστοί από την θεματολογία τους για ταινίες τρόμου και τέρατα. Ένα λοιπόν από τα καλύτερα κομμάτια τους είναι το Vampira το οποίο βρίσκουμε στο ντεμπούτο τους, “Walk among us”. Συγκεκριμένα εδώ ο Glenn Danzig μας μιλάει για μια φαντασίωση που είχε να συνευρεθεί με μια “βαμπιρίνα” σε ένα νεκροταφείο!

Mistress to the horror kid
cemetery of the white love ghoul, well
Take off your shabby dress
Come and lay beside me

Οι Blue Oyster Cult με το τραγούδι Nosferatu από τον δίσκο “Spectres”, έκαναν ένα δικό τους tribute στον Δράκουλα. Οι στίχοι μας μιλάνε για την σχέση του τελευταίου με την Lucy Harker.

So chaste, so calm, she gave herself
To the pleasure of the dreaded master
He sucked her precious drops of life
Throughout the long and cold dark night

One last goodbye goodbye He was blinded by love

Οι Macabre με το χαρακτηριστικό τους murder metal, έγραψαν και αυτοί ένα τραγούδι για την ιστορία του Δράκουλα, το οποίο βρίσκεται στο EP τους, “Human Monsters” του 2010.

Terrible atrocities
Suffering and misery
Vlad the Impaler inflicted on his enemies
Excruciating painful torturous misery
Vlad the Impaler imposed upon his enemies

Ο Δράκουλας και τα vampires ήταν πάντα το βασικό χαρακτηριστικό στην αισθητική των Crandle of Filth. Πάντα υπήρχαν αναφορές και των δύο στα κομμάτια τους, σε όλη τη δισκογραφική τους πορεία. Ωστόσο το κομμάτι που αναφέρεται εκτενές στον Βλαντ είναι το τραγούδι Lovesick for Mina που βρίσκεται στο album, “Thornography” για το οποίο ο Dani filth πήρε πληροφορίες από πολλές πηγές και παρουσίασε τον Δράκουλα, εκτός των άλλων και ρομαντικό.

As the sun slips the tearaway stars
Into the scented scheme of night
I kissed her mouth like a dark red rose
Set upon a marbled dream of white

Μόνο οι Electric Wizard θα μπορούσαν να δώσουν μια τέτοια οπτική της ιστορίας του Δράκουλα. Το The Satanic Rites Of Drugula από τον δίσκο “Witchcult today” μας μιλάει για μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας όπου o Κόμης ξυπνάει από καπνό χόρτου (!!) και στη συνέχεια ενώ δίνει ναρκωτικά στα θύματά του, πίνοντας το αίμα τους… he gets stoned! Φήμες λένε ότι ο τραγουδιστής τους  Jus Oborn έχει γράψει και σενάριο για ταινία, βασισμένο σε αυτή την ιστορία…

your dope laced blood shows me new highs
bloodlust, druglust, count drugula arise…

…ναι.

Το Horror Show των Iced Earth είναι ένας δίσκος τον οποίο ο John Schaffer αφιέρωσε αποκλειστικά σε όλα εκείνους μυθικούς τρομακτικούς χαρακτήρες που στοίχειωσαν για πολλά χρόνια τα όνειρα του κόσμου. Frankestein, Damien, Jack the ripper και πολλοί άλλοι έχουν γίνει tribute κομμάτια σε αυτό το δίσκο και από το πάνθεον των “κακών” δεν γινόταν να λείπει και ο Κόμης Δράκουλας, ο οποίος μας δίνεται μέσα από ένα πολύ μελαγχολικό κομμάτι.

I avenge with darkness, the blood is the life
The Order of the Dragon, I feed on human life

Slayer – At dawn they sleep

Awakened I have become
Light now slips away
Manipulate your mind
Darkness is my slave
Taste the sins of Hell
The blood that I so crave
The last thing that you see
Is the hunger in my eyes
Blood sucking creatures of the night
Nocturnal spectre hiding from the light
Cries screaming out every fright
Eagerly awaiting plight
Apparitions from the pits of Hell
Death plagues the streets in which they dwell
Demented lust, the secrets they must keep
Addicted to your blood
At dawn they sleep
Unveil the hidden coffin
Lift the lid of terror
Feel the deadly cold
Freeze you from inside
Perceiving your intentions
To slay the phantom form
Raise the stake in malice
You cannot plunge it down
Blood sucking creatures of the night
Nocturnal spectre hiding from the light
Cries screaming

…’till next time…

προτεινουμε επίσης

2 comments

+Despina- 10 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:00 ΜΜ

Εξαιρετικό το άρθρο σας και σας εύχομαι πάντα εδώ και πάντα καλά και σεις και οι δικοί σας.
Συμπεριλάβετε παρακαλώ το (ομορφότερο κατ’εμέ)κομμάτι του Horror Show των Iced Earth για τον ”δικό μας” ‘Ερικ
”The Phantom opera ghost”.Αμφιβάλλω αν πράγματι το αμελήσατε,αν μου επιτρέπετε,αλλά αν ανθρώπινα το κάνατε,
σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.Θα σας συγκινήσει βαθιά…Καλό σας Φθινόπωρο και ευχαριστούμε:)

Μάριος Δημητριάδης 11 Σεπτεμβρίου 2018 - 3:25 ΜΜ

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Όσον αφορά το “The Phantom Opera Ghost”, φυσικά και είναι πολύ ωραίο κομμάτι (το αγαπημένο μου από το Horror Show) ωστόσο δεν έχει σχέση με το άρθρο γιατί εδώ αναφέρονται τα τραγούδια που μιλάνε για τον Δράκουλα και τα βαμπίρ. Άλλωστε από τον ίδιο δίσκο ανέφερα ήδη το “Dracula” το οποίο είναι ακριβώς στο θέμα. Σας ευχαριστώ και πάλι και χαίρομαι που απολαύσατε το άρθρο.

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά