“METRO 2033” του Dmitry Glukhovsky

by Αννίτα Ιωάννου

Όσοι επέζησαν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα ζουν στο υπόγειο αχανές σιδηρόδρομο, το metro της Μόσχας. Το ραδιενεργό τοπίο είναι τόσο τρομακτικό όσο και οι μεταλλαγμένοι, οι Μαύροι που κρύβονται στο σκοτάδι. Ο νεαρός Artyom τους συνάντησε μια φορά που έκανε περιπολία στην βόρεια πτέρυγα και από τότε έχει εφιάλτες.  Ο Κυνηγός του αναθέτει να πάει στον σταθμό της Πόλης για να βρει τον Μέλνικ και με μια ομάδα στρατιωτικών να ανέβουν στην επιφάνεια της γης. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιους κινδύνους.

METRO 2033:Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ερείπια. Λίγες χιλιάδες ανθρώπων έχουν επιζήσει, δεν γνωρίζουν όμως αν είναι και οι τελευταίοι στη Γη. Ζουν στο μετρό της Μόσχας – το μεγαλύτερο αντιπυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπινου είδους. Ο κόσμος του μετρό δεν έχει αύριο: τα όνειρα, τα σχέδια, η ελπίδα μοιάζουν καταδικασμένα. Το συναίσθημα έχει πλέον παραδοθεί στο ένστικτο. Στην ανάγκη για την επιβίωση, με οποιοδήποτε κόστος ή τίμημα. Η ΒΕ-ΝΤΕ-ΕΝ-ΧΑ, ένας από τους βορειότερους σταθμούς, κατοικείται και παραμένει ακόμη ασφαλής, αλλά μια νέα, τρομερή απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της.(…)

Αρχικά, κανένας εκδοτικός οίκος δεν δεχόταν να εκδώσει το μετά-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «METRO 2033» του Ρώσου δημοσιογράφου Dmitry Glukhovsky. Ο Glukhovsky ο οποίος μιλάει πέντε γλώσσες, έβαζε αποσπάσματα στο διαδίκτυο και οι φανατικοί αναγνώστες του έστελναν τις διορθώσεις τους σχετικά με θέματα στα οποία δεν γνώριζε τις ανάλογες λεπτομέρειες.  «Δεν έχω πείρα εργάτη του μετρό, δεν υπηρέτησα στο στρατό, δεν έχτισα σπίτια, δεν είμαι οικονομολόγος, έτσι λοιπόν είχα στο κείμενό μου κάποια λάθη και ανακρίβειες», αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι: «Ακριβώς όμως επειδή το βιβλίο δημοσιευόταν κατά κεφάλαια και γύρω του είχε σχηματιστεί μια ολόκληρη κοινότητα, κατάφερα να “παρακολουθώ” την αντίδραση των ανθρώπων. Διευκρινίστηκε λοιπόν ότι μεταξύ των αναγνωστών μου υπήρχαν εργάτες του μετρό, μηχανοδηγοί, στρατιωτικοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων που είχαν πολεμήσει στην Τσετσενία και αυτοί διόρθωναν τα λάθη μου και έκαναν προγνώσεις». 

Ο συγγραφέας παρευρέθηκε στο ΦantastiCon 2018 στην Αθήνα όπου μίλησε για το πως εμπνεύστηκε την ιστορία. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 και επανεκδόθηκε το 2007 και έλαβε το βραβείο Eurocon 2007. Μπορείτε να δείτε έναν χάρτη του χαοτικού Μετρό και να διαβάσετε ένα απόσπασμα στο site  http://www.metro2033.gr/.

Ωστόσο, έγινε παγκόσμιο best seller και ηλεκτρονικό παιχνίδι τo survival horror shooter, METRO 2033. Όπως και στο βιβλίο έτσι και στο παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο μετρό της μετά-αποκαλυπτικής Μόσχας, που καταστράφηκε από πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αρκετοί χαρακτήρες όπως ο Artyom εμφανίζονται στο παιχνίδι ενώ ο Dmitry Glukhovsky έχει εμπλακεί και στην συγγραφή του σεναρίου του παιχνιδιού.

Η περιπέτεια συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο «METRO 2034» όπου ο κόσμος ολόκληρος είναι ένας σωρός από ερείπια. Η ανθρωπότητα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εξοντωθεί. Η ραδιενέργεια καθιστά τις μισοκατεστραμμένες πόλεις ακατάλληλες για τη ζωή. Και σύμφωνα με διάφορες φήμες, πέρα από τα όριά τους εκτείνονται ατέλειωτες πυρπολημένες έρημοι και ζούγκλες από μεταλλαγμένα δάση. Κανείς όμως δεν ξέρει στα σίγουρα τι βρίσκεται εκεί.

Όσοι αρνούνται να πιστέψουν ότι η εποχή του ανθρώπου έφτασε στο τέλος της είναι ελάχιστοι: μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν ξέρουν αν έχουν διασωθεί και κάποιοι άλλοι ή αν αυτοί είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη. Ζουν στο μετρό της Μόσχας, το μεγαλύτερο αντιπυρηνικό καταφύγιο απ’ όσα χτίστηκαν ποτέ. Το έσχατο καταφύγιο της ανθρωπότητας. Το σύστημα της κεντρικής διοίκησης έχει προ πολλού καταρρεύσει, και οι σταθμοί του μετρό μετατράπηκαν σε κράτη-νάνους. Εδώ τα αισθήματα παραχωρούν τη θέση τους στα ένστικτα, το κυριότερο από τα οποία είναι αυτό της επιβίωσης. Επιβίωση πάση θυσία.

Το τρίτο βιβλίο «METRO 2035» ολοκληρώνει την συναρπαστική ιστορία του Artyom καθώς ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος έχει σαρώσει την ανθρωπότητα. Χιλιάδες αναγνώστες περίμεναν για χρόνια αυτό το βιβλίο.

Ο πλανήτης ερήμωσε. Οι μεγαλουπόλεις έγιναν στάχτη. Οι σιδηροδρομικές γραμμές πλέον σκουριάζουν. Οι δορυφόροι περιφέρονται ολομόναχοι στην τροχιά τους. Επέζησαν μονάχα όσοι, μόλις άκουσαν τις σειρήνες συναγερμού, πρόλαβαν να τρέξουν ως τις πύλες του μετρό της Μόσχας. Εκεί, σε βάθος δεκάδων μέτρων, μέσα σε σήραγγες και σε σταθμούς, οι άνθρωποι περιμένουν το τέλος του κόσμου, έχοντας δημιουργήσει στη θέση του έναν καινούργιο μικρόκοσμο. Γαντζώνονται στη ζωή με όλες τους τις δυνάμεις και αρνούνται να παραδοθούν στη μοίρα τους. Ονειρεύονται να επιστρέψουν κάποτε στην επιφάνεια της γης, όταν θα έχει πέσει το επίπεδο της ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς. Και δεν εγκαταλείπουν την ιδέα να βρουν κι άλλους επιζώντες…

Το «METRO 2033» και τα sequel κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Μια εκπληκτική τριλογία που αξίζει να διαβάσετε όπου η άγρια πυρηνική απειλή καθηλώνει τόσο τους πρωταγωνιστές όσο και τους αναγνώστες και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Μην ξεχάσετε τις οξυγονομάσκες!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά