00Ο συγκεκριμένος συγγραφέας θα άξιζε ένα grand finale του κύκλου των άρθρων της σειράς του Heavy Literature, αλλά αφενός προετοιμάστηκε ήδη από το προηγούμενο άρθρο και αφετέρου ο γράφων του άρθρου είναι ανυπόμονος! Τι να πούμε, λοιπόν, για τον άνθρωπο που καθιέρωσε την λογοτεχνία τρόμου και την άπλωσε σε όλη την υφήλιο; Για αυτόν που δημιούργησε τέρατα που στοίχειωσαν τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων; Είναι πραγματικά πολλά αυτά που αξίζουν να ειπωθούν, αλλά εδώ όπως πάντα θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Λόγω τις ιδιάζουσας και ομολογουμένως σκοτεινής και άγριας θεματολογίας του Lovecraft, ήταν αναμενόμενο να τον ενστερνιστούν τα περισσότερα ονόματα της ακραίας μουσικής και να μπολιάσουν τους στίχους τους με τους σκοτεινούς κόσμους του. Η μυθολογία Κθούλου που με καμάρι μπορεί να περηφανεύεται ότι δημιούργησε έγινε πηγή έμπνευσης όλων αυτών που ήθελαν να αποδώσουν τα μέγιστα του τρόμου από την μουσική τους. Γίνεται άλλωστε να λείπει ο τρόμος από την metal;

Φυσικά και όχι!

01Οι morbid Angel θα έλεγε κανείς ότι είναι οι περισσότερο επηρεασμένοι από τους κόσμους και τα τέρατα του Lovecraft και γιατί ισχύει αυτό, εξηγούμαι ευθείς αμέσως: Αν και σε όλους τους δίσκους τους συμβαίνει το ίδιο, το Covenant είναι αυτός που είναι περισσότερο επηρεασμένος από τον συγγραφέα. Από τα τραγούδια «Angel of disease», «Chanting to the ancient ones», «Shub Niggurant, the goat with a thousand young» μέχρι και το εξώφυλλο του δίσκου, οι Morbid Angel βούτηξαν το Covenant στο βούρκο του Lovecraft και συνέθεσαν ένα από τα πιο σκοτεινά και brutal άλμπουμ τους. Η επιρροή όμως δε σταματάει εδώ μιας και η death metal μπάντα από τη Φλόριντα δεν άφησε τον αγαπημένο της συγγραφέα έξω από σχεδόν καμία δημιουργία της, φροντίζοντας να αρπάζει κάθε φορά λίγο από τη θεματολογία του. Σαν επιστέγασμα να πούμε ότι ο ιθύνων νους του συγκροτήματος Trey Azagthoth άλλαξε μέχρι και το επώνυμό του για χάρη του Lovecraft (Azagthoth από Azathoth). Είναι αναμφισβήτητη λοιπόν η μεγάλη επιρροή του στους Morbid Angel, οι οποίοι μάλιστα καθόρισαν τόσο πολύ το μουσικό είδος στο οποίο ανήκουν, που έφτασαν σήμερα να θεωρούνται ένας από τους πατέρες του death metal. Δικαιωματικά…

02Θα παρέμενα  στην ακραία σκηνή –θα επιστρέψω πάλι σε λίγο– ωστόσο δε γίνεται να μην αναφερθώ στο μεγαλύτερο metal συγκρότημα του κόσμου, που με τον ήχο του διαμόρφωσε ουσιαστικά την metal μουσική και την έκανε ένα πλέον αποδεκτό είδος και όχι περιθωριοποιημένο και underground. Ναι λοιπόν, οι Metallica είναι και αυτοί ένας από αυτούς που επηρεάστηκαν από τον σκοτεινό συγγραφέα και μερικά από τα πολύ γνωστά τους τραγούδια έχουν να κάνουν με τον λαβκραφτικό κόσμο. Στο δίσκο «Ride the lightning» του 1984, ο μετέπειτα αδικοχαμένος μπασίστας τους Cliff Burton δείχνει την μεγάλη αγάπη στον Lovecraft, συνυπογράφοντας συνθετικά το «The call of Ktulu», το οποίο είναι επηρεασμένο αμφότερα από το «Shadow over innsmouth» και φυσικά την ομώνυμη ιστορία. Στον ακριβώς επόμενο και μεγαλειώδες δίσκο «Master of puppets» του 1986 ο Cliff συμφωνεί εκ νέου με τους υπόλοιπους για ένα τραγούδι βασισμένο σ’ αυτόν, το οποίο είναι το «The thing that should not be». Το συγκεκριμένο είναι ολοκληρωτικά δομημένο από λόγια ανθρώπων που έχουν κυλήσει στην παράνοια, αφότου διαπίστωσαν την ύπαρξη άλλων κόσμων και γενικά οι στίχοι έχουν συνεχώς αναφορές στα έργα του. Τέλος στο «All nightmare long» από το «Death magnetic» του 2008, ο James Hetfield μας λέει ότι το συγκεκριμένο ήταν μια επιστροφή στον Lovecraft και αναφέρεται ουσιαστικά στα κυνηγόσκυλα του Tindalos, τα οποία ήταν αρχικά μια επινόηση του Frank Belknap Long και ενσωματωθήκαν αργότερα στο Lovecraft Mythos από τον August Derleth. Τα «τέρατα» αυτά υποτίθεται ότι σε κυνηγούν μέσα στους εφιάλτες και ο μόνος τρόπος να τους ξεφύγεις είναι να σταθείς υπό μια συγκεκριμένη γωνία. Τα hounds of Tindalos εμφανίζονται αρχικά στην ομώνυμη συλλογή του Frank Belknap Long και στο «The Whisperer in Darkness» του Lovecraft.

03Ο τίτλος και μόνο τα λέει όλα! Το ντεμπούτο των Massacre –οι οποίοι γεννήθηκαν από τα απολυμένα μέλη των death–, ονόματι «From beyond» αναφέρεται στην ομώνυμη ιστορία του Lovecraft η οποία μας μιλάει για κάποια παράξενα πράγματα τα οποία επιτίθονται σε ανθρώπους, καθώς χρησιμοποιούν την επίφυσή τους για να περνούν τα σύνορα μεταξύ κόσμων. Το εξώφυλλό προφανώς και αναφέρεται σε αυτά ακριβώς τα πλάσματα, μιας και τα βλέπουμε να εισέρχονται από κάποιο κυκλώνα στο ουράνιο στερέωμα. Όσο για το περιεχόμενο του δίσκου, ο Lovecraft είναι παρόν στα τραγούδια  «Dawn of Eternity» (“The fall of man is now at hand/Awakened from their ancient slumber/The immortal ones return”), «From Beyond», and «Symbolic Immortality», όπου το τελευταίο αναφέρεται στο διήγημα «Beyond the Wall of Sleep» του 1919.

074Σχεδόν σαν τους Morbid Angel, οι Electric wizard καταπιάνονται κατά πολύ με τον σκοτεινό συγγραφέα οι οποίοι ασχολούνται περισσότερο με τις πιο παλιές και «απεριποίητες» ιστορίες του. Σχεδόν όλες οι δισκογραφικές τους δουλειές αναφέρονται στις ιστορίες του, αλλά αυτή που θα λέγαμε ότι επικεντρώνεται σ’ αυτόν περισσότερο είναι το δεύτερό τους άλμπουμ, «Come my fanatics…» που κυκλοφόρησε το 1997. Καλύπτοντας όλο το πακέτο θεματολογικά θα λέγαμε ότι είναι η τέλεια απόσταξη του κοσμικού μηδενισμού του Lovecraft.

05Το «Unhallowed» των Black dahlia murder είναι το κλασικό παράδειγμα του πόσο σε βάθος επηρέασε ο κόσμος του Lovecraft την extreme, γενικότερα, μουσική. Ενώ ο δίσκος είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας εποχής του death metal χωρίς κάποιες τρανταχτές αναφορές στον ανωτέρω, οι στίχοι του είναι τόσο επηρεασμένοι από τα συγγράμματά του που είναι αδύνατο να πει κανείς ότι ο υπεύθυνος για τους στίχους δεν είχε λιώσει να διαβάζει Lovecraft. Απόδειξη; Ορίστε μερικοί στίχοι:

«Elder Misanthropy»

“Blood of the ancient one is burning through my veins. The blood of gods man’s never known. I am the one who cannot die. I am the the killer for all time. Seeds of infinite hate I’ve sown”

«Thy Cosmic Horror»

“For vast aeons has slept, lurking ‘neath the haunted deep. Sea soaked perversion, arise. Named of the foulest tongue, his will ebbs within me. Beckoning — what was shall once more be. In the house of the dead you lie and wait”

Πειστήκατε;

06Πιο γενικά να αναφέρουμε ότι οι Nile επίσης καταπιάνονται με τον συγγραφέα στα «The nameless city of the accursed» και «In the darkened 07Shrines:IV. Ruins», οι Black Sabbath στο «Behind The Wall of Sleep», οι Crandle of filth στα «Chtulhu dawn», «Lovecraft and witch Hearts» και «Mother of abominations», οι Solstice με την δισκογραφική The Miskatonic foundation του Rich Walker, οι Portal στην μουσική και αισθητική τους, Οι Mekong Delta με το άλμπουμ «The music of Erich 08Zann», Οι The Vision Bleak με τα «Kutulu!» και «Horror of Antarctica», οι Fields of the Nephilim με το «Last exit for the lost». Επί09σης οι Iron Maiden στο εξώφυλλο του «Live after death» φιλοξενούν την επιγραφή του Derek Riggs «That in not dead which can eternal lie, Yet with strange aeons, Even death can die». Τον έχουν τιμήσει επίσης οι δικοί μας Septic Flesh στο «Lovecrafts Death», ο King diamond, οι Dream Theater, οι Iced earth, οι Therion, οι Deicide και πολλοί άλλοι οι οποίοι είναι τόσοι πολλοί που θα χρειαζόταν πολλά Parts αυτό το αφιέρωμα προκειμένου να χωρέσουν όλοι. Εμείς αφιερώνοντας λοιπόν δύο, (γιατί θα με διώξει η administrator αν αφιερώσω παραπάνω…) συνεχίζουμε στο επόμενο άρθρο.

                                                                                                                          ‘till next time…

Quotes

“The world is indeed comic, but the joke is on mankind.”

“The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown”

“From even the greatest of horrors irony is seldom absent.”

Septic Flesh

Lovecraft’s Death

The cold comes

The rats in the walls break

The deadly sound of silence

As time decays

You try to name the unnamable

A whisperer in darkness

Our hound smells you

The haunter of the dark

Will come to take you to our realm

Your life, your books

March in front your closing eyes

Beyond the walls of sleep

Lovecraft in the realm of the dead

Obsessed with Necronomicon

The Arab’s wicked dream

You found a path to Azathoth

And walked the Dagon’s realm

Your friends were haunted too

Do you remember Charles?

Or haven’t you heard

The music of Erich Zann

The call of Cthulhu we disguised

With notes and raving rhythms

To spread the seed of lurking fear

Into the heart of man

Lovecraft in the realm of the dead

Your time is out you saw too much

You used the silver key

You know too well that minds like yours

Can never rest in peace

You stared at the abyss

You’ll never rest in peace

You’ll never rest in peace

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά