Τα καλύτερα μυθιστορήματα τρόμου

by Γιώργος Λαγκώνας

Εντάξει. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως αγαπώ τις λίστες τύπου top ten. Χωρίς πολλά λόγια και φανφαρολογίες, ακολουθούν τα δέκα, κατά τη γνώμη μου, καλύτερα μυθιστορήματα τρόμου όλων των εποχών, επιλεγμένα καθαρά υποκειμενικά και παρελαύνοντας χωρίς συγκεκριμένη σειρά, περιμένουν να τα ανακαλύψετε (ή να τα θυμηθείτε ξανά). Απολαύστε…

Όλη η φρίκη και ο τρόμος μαζεμένα, σε ένα σπάνιο εορταστικό διάλειμμα…

(Απαραίτητη διευκρίνηση: μετά τον πρωτότυπο τίτλο, ακολουθεί ο τίτλος που τα βιβλία κυκλοφόρησαν στη χώρα μας, αλλά και ο εκδοτικός. Ενδεχομένως, οι ίδιοι τίτλοι να έχουν βγει και από άλλον εκδοτικό που για την ώρα μου διαφεύγει ή που τον ξεχνάω. Αναφέρω αυτόν με τον οποίο θεωρώ πως είναι σήμερα πιο εύκολο για να τα βρει όποιος ενδιαφέρεται) 

Stephen King – IT (Το Αυτό – εκδ. Λιβάνης)

Ενίοτε, η φλυαρία του συγγραφέα είναι τέτοια που σε κάνει να θέλεις να πετάξεις το βιβλίο σε μια κατσαρόλα και να το βράσεις σαν κουνουπίδι. Όλες τις άλλες στιγμές όμως… Το Αυτό είναι η μοναδική ίσως πραγματικά ΕΠΙΚΗ ιστορία τρόμου, δικαιολογώντας τη θηριώδη έκταση των 1000+ σελίδων. Επτά εξαιρετικοί χαρακτήρες, τόσο πλήρεις που άξιζαν ο καθένας από ξεχωριστό, δικό του βιβλίο. Οι ιστορίες της παιδικής ηλικίας, το μετέπειτα αντάμωμα και η ενηλικίωση. Είναι απλά (και παρά τη φλυαρία του) ένα διαμάντι, κατά την προσωπική μου γνώμη το κορυφαίο βιβλίο του Stephen King (μαζί με τα Salem’s Lot, Shining, Pet Sematary). Κάποιες σκηνές τρόμου είναι ανθολογίας, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Και φυσικά, έχει ένα από τα πιο περιβόητα λογοτεχνικά τέρατα όλων των εποχών: τον κλόουν Pennywise. Το Αυτό έγινε μίνι τηλεοπτική σειρά 6 επεισοδίων, τα οποία στη συνέχεια πλασαρίστηκαν σαν ταινία. Είναι μικρή παραγωγή και ριζικά λογοκριμένη. Ωστόσο, παρά τα ελαττώματά της, διατηρεί εν μέρει το πνεύμα του βιβλίου και έχει έναν απολαυστικό Tim Curry, που υποδύεται τον Pennywise, στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Ακόμα και αν αγνοήσεις τελείως το κομμάτι του τρόμου (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι τύποι ανάμεσά μας), αξίζει να το διαβάσεις για όσα λέει για τη φιλία, για τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα, για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

H.P.Lovecraft – The Case of Charles Dexter Ward (Η Περίπτωση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ – ΑΙΟΛΟΣ)

Ο Λάβκραφτ έγραψε μόλις τρεις ιστορίες που μπορούν να θεωρηθούν μυθιστορήματα. Τα βουνά της Τρέλας, Την περίπτωση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ και την Ονειρική Αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ. Γραμμένη στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του, “Η Περίπτωση…” είναι η επιτομή όσων ο Λάβκραφτ (ίσως ασυνείδητα) έχτιζε αποσπασματικά μέχρι τότε. Το όραμα για τον λογοτεχνικό του κόσμο ήταν πλήρες και στιβαρό και εδώ το παρουσιάζει πιο ολοκληρωμένο και πιο τρομαχτικό από ποτέ.

Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τουλάχιστον δύο φορές, η πρώτη είναι μια πολύ ελεύθερη απόδοση με πρωταγωνιστή τον Vincent Price, με τον (τελείως άσχετο) τίτλο Edgar Allan Poe’s Haunted Palace και η δεύτερη, πολύ καλύτερη (και δυσεύρετη) είναι το The Resurrected του μεγάλου Dan ‘O Bannon.

Brian Lumley – Necroscope (Νεκροσκόπος – ΟΞΥ)

Θα το πω κι ας με θεωρήσετε βλάσφημο. 99,9999 (και συμπληρώστε εσείς όσα ακόμα εννιάρια θέλετε) τοις εκατό των βιβλίων που έχουν γραφτεί για βρικόλακες είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Ναι, καλά διαβάσατε. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Μικρότερης αξίας κι από τον χαρτοπολτό από τον οποίον φτιάχτηκαν. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και πετάξτε τα όλα. Τώρα. Κατά προτίμηση χτες. Και κρατήστε μόνο τον Δράκουλα του Μπραμ Στοκερ (για καθαρά ιστορικούς λόγους), το Υφαντό του Βαμπίρ (της Rose McKee Charnas), την Καρμίλλα (θα μιλήσουμε παρακάτω γι` αυτήν την κυρία), το Σάλεμς Λοτ του Stephen King και αν όχι καλύτερο, αλλά πιο ΓΑΜΑΤΟ όλων, τον Νεκροσκόπο του Brian Lumley.

Στο κατά κοινή ομολογία καλύτερο και πιο επιτυχημένο βιβλίο που έγραψε ποτέ ο βετεράνος συγγραφέας, πέραν του εξαιρετικού ευρήματος του Νεκροσκόπου Χάρυ Κίο, ο Lumley γκρεμίζει ό,τι ήξερες ή υποψιαζόσουν για τους βρικόλακες. Και τους ξαναχτίζει ως απίστευτα larger than life τέρατα, με ακόμη μεγαλύτερες ορέξεις και αβυσσαλέο κακό! Ο νεκροσκόπος εξελίχθηκε σε σειρά που κατέληξε να απαριθμεί διψήφιο αριθμό βιβλίων (από τα οποία τα 3-4 έχουν όντως πλάκα), αλλά ο πρώτος είναι ο καλύτερος και ο μόνος που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχει διαβάσει κάθε φίλος του τρόμου.

Ira Levin – Rosemary’s Baby (Το Μωρό της Ρόζμαρι – Anubis)

Οι περισσότεροι μπορείτε απλώς να δείτε την εξαιρετική ταινία του Roman Polanski, είναι ακριβής κατά λέξη μεταφορά του βιβλίου. Αλλά οι συγγραφείς ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ να μείνετε εκεί. Διαβάστε το, για την εξαιρετική γραφή, για την απίστευτη απλότητα και φυσικότητα με την οποία ο Ira Levin (που σε καμία περίπτωση δεν ήταν τυπικός συγγραφέας τρόμου) γράφει μια από τις πιο κλασικές ιστορίες τρόμου όλων των εποχών, που κατορθώνει να πείθει ακόμα, παρά το τετριμμένο (για την εποχή μας) θέμα της.

Μπορεί η ταινία να επισκιάζει το βιβλίο, αλλά το Μωρό της Ρόζμαρι είναι ένα πραγματικό μάθημα απλότητας και συνάμα αποτελεσματικότητας, για κάθε συγγραφέα.

Henry Jones – The Turn of the Screw (Το Στρίψιμο της Βίδας, Εκδόσεις Κώτσια)

196

Ίσως ο μοναδικός συγγραφέας τρόμου που έγινε πραγματικά αποδεκτός από τους επαΐοντες της λογοτεχνίας, μετά τον Edgar Allan Poe. Κυρίως εξαιτίας αυτού του βιβλίου. Το Στρίψιμο της Βίδας δεν είναι εντυπωσιακό βιβλίο. Ενδεχομένως και να προκαλέσει βαρεμάρα σε όσους έχουν μάθει σε πιο “γκαζωμένες” καταστάσεις. Δική τους η απώλεια.

Με μια υποδειγματικά απλή γλώσσα και επιλέγοντας να μιλά κυρίως με όσα δεν λέγονται από τους ήρωές του και με όσα κρύβονται ή υπαινίσσονται ανάμεσα στις λέξεις, το Στρίψιμο της Βίδας χτίζει φυσικά και αβίαστα μια απαράμιλλη στοιχειωμένη ατμόσφαιρα. Ίσως και να είναι η μοναδική ιστορία φαντασμάτων που θα χρειαστείτε, γενικώς. Πολλοί προσπάθησαν, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε στις ιστορίες φαντασμάτων όπως ο μπάρμπα Χένρι.

Sheridan Le Fanu – Carmilla (Καρμίλλα – Ars Nocturna)

Οι πολλοί θα σας πουν για τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ. Μην τους ακούσετε! Ο Δράκουλας είναι ένα βιβλίο με ατέλειωτο ιστορικό βάρος και σημασία, που όμως το έχουν συνθλίψει οι εξελίξεις. Γραμμένο σε μια γλώσσα ξεπερασμένη και μελοδραματική και δοσμένο με τον πλέον χειρότερο τρόπο να διηγηθείς μια ιστορία (μέσω επιστολών των ηρώων προς διάφορους παραλήπτες) δεν έχει να πει τίποτα, επαναλαμβάνω ΤΙΠΟΤΑ στον αναγνώστη που δεν το έχει ήδη ξαναδεί και ξαναδιαβάσει. Μέχρι αηδίας. Ενώ η Καρμίλλα… αχ, η Καρμίλλα!

Αυτό το γοτθικό κομψοτέχνημα του Le Fanu γραμμένο με υπέροχη, λιτή και συνάμα ονειρική γλώσσα, πλέκει ένα εξαιρετικής μαεστρίας υφαντό που μέσα του κινείται η βρικόλακάς του, αιθέρια, επικίνδυνη, παθιασμένη. Πρωτοποριακό όχι μόνο λόγω θέματος, αλλά και λόγω της (λανθάνουσας ομοφυλοφιλικής) σχέσης των ηρωίδων του, η Καρμίλα ήταν κυριολεκτικά αιώνες  μπροστά από την εποχή της και ακόμα στέκει, αλώβητη και επιβλητική για τον αναγνώστη του σήμερα και του αύριο.

Jack Ketchum – The Girl Next Door (Το Κορίτσι της Διπλανής Πόρτας – Λογείον)

Ήμουν ανάμεσα σε αυτό και στη Νεκρή Σεζόν (εκδ. Jemma). Ωστόσο, η Νεκρή Σεζόν έχει πλέον κανιβαλιστεί (pun intended) από από τη λαίλαπα των ταινιών φρίκης hillbilly horror των τελευταίων ετών, που βασικά έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα ό,τι είχε να δώσει αυτό το πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο. Ενώ “Το Κορίτσι…” κερδίζει σε διαχρονικότητα, εξαιτίας της βαθιά ρεαλιστικής όσο και ενοχλητικής ενδοσκόπησης στην ανθρώπινη φύση. Έγινε και ταινία, χαμηλού προϋπολογισμού, που μάλλον δεν αξίζει τον χρόνο σας.

Το βιβλίο είναι ένα ρεαλιστικό, πολύ σκληρό αλλά και ακαταμάχητο ταξίδι στα βαθύτερα σκοτάδια του κάθε ανθρώπου, ακόμα και του γείτονά μας. Το ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία, το κάνει ακόμα τρομακτικότερο.

Graham Masterton – Trauma (Τραύμα – ΟΞΥ)

Εντάξει, φαντάζομαι ότι ένας Μάστερτον δύσκολα θα έλειπε από μια τέτοια λίστα. Το μεγαλύτερο ωστόσο ατού αυτής της νουβέλας, είναι ότι… δεν μοιάζει καθόλου με τυπικό βιβλίο του Μάστερτον, σε σημείο να αναρωτιέσαι αν όντως το έχει γράψει αυτός! Εντάξει, οι καφρίλες-σήμα κατατεθέν είναι εδώ και ίσως είναι πιο ενοχλητικές από κάθε άλλη φορά. Και αυτό γιατί εδώ ο συγγραφέας -πέραν του απαραίτητου σπλάτερ- μεταφέρει τον τρόμο εκεί που μπορεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να δουλέψει: στο μυαλό. Ίσως το σκοτεινότερο και πιο ψυχολογικό βιβλίο του (και ταυτόχρονα το πιο προσγειωμένο και χαμηλών τόνων), θα αρέσει και στους πιο “ποιοτικούς” τύπους, που σχεδόν κατά κανόνα δεν συμπαθούν τον Μάστερτον.

Robert Bloch – Psycho (ΨΥΧΩ – micro books)

Το γιατί ο τίτλος αποδόθηκε στα Ελληνικά ως ΨΥΧΩ είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα του σύμπαντος. Άλλο ένα βιβλίο που η ομώνυμη ταινία (του Alfred Hitchcock) το επισκίασε και μάλλον δίκαια -η σκηνή με την Janet Leigh στο ντους, με την κουρτίνα που τραβιέται και το μαχαίρι που ανεβοκατεβαίνει μάλλον αποτελεί το πιο διαχρονικό ορόσημο του κινηματογραφικού τρόμου. Είναι όμως κρίμα, ειδικά οι συγγραφείς, να αγνοούν το εξαιρετικό πρωτότυπο υλικό ενός πραγματικά μεγάλου συγγραφέα. Γράφηκε, μετά από απαίτηση των αναγνωστών του, και η εξαιρετική συνέχεια της νουβέλας, σε μεταγενέστερο χρόνο από τα αντίστοιχα κινηματογραφικά sequel με τα οποία δεν έχει καμία σχέση.

Clive Barker – The Hellbound Heart (Hellraiser – ΟΞΥ)

Άλλη μια περίπτωση τύπου Psycho και Rosemary’s Baby, όπου η ομώνυμη ταινία (σε αυτήν την περίπτωση γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Clive Barker) ξεπέρασε το βιβλίο. Που είναι απλά εξαιρετικό. Για την λιτή γραφή με τις απρόσμενες και συνάμα αβίαστες λυρικές εξάρσεις. Και για την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ιδέα για ιστορία τρόμου των τελευταίων τριάντα φεύγα ετών που κυριολεκτικά ανάστησε το είδος και αναζωπύρωσε το φθίνων ενδιαφέρον σε αυτό. Ίσως σήμερα τα βιβλία και οι ταινίες που οι nyctophiliacs απολαμβάνουμε να μην ήταν τα ίδια, αν δεν είχε υπάρξει αυτό το λογοτεχνικό (και κινηματογραφικό) διαμάντι…

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά