Terra Nova: Η cult “Φανταστική Βιβλιοθήκη” που όλοι αγαπήσαμε

by Ιλέην Ρήγα

Update: 18/10/2019

Η σειρά “Φανταστική Βιβλιοθήκη” της Terra Nova έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 2000, από την ΜΕΤΑΕΚΔΟΤΙΚΗ Ε.Π.Ε (η οποία κυκλοφορούσε και το περιοδικό “Mystery”). Έκτοτε, κυκλοφόρησαν συνολικά 23 τίτλοι, όλοι αφιερωμένοι σε κείμενα της φανταστικής λογοτεχνίας που για πρώτη φορά μεταφράζονταν στα ελληνικά. Εκείνη την περίοδο, πολλοί θυμούνται να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον Λάβκραφτ, τον Ντανσανύ, τον Μάχεν χάρη σε αυτά τα μικρά βιβλία.

Κυκλοφορούσαν ακόμα και στα περίπτερα, καθώς ήταν μια σειρά “τσέπης” με μαλακό εξώφυλλο και από φτηνό χαρτί, με μικρή γραμματοσειρά, ενώ η τιμή τους, αν και οικονομική, ήταν ανάλογη με το μέγεθός τους, το οποίο δεν είναι ίδιο για όλα τα βιβλία, κάποια στιγμή από 11.5 x 16.5 μεγαλώνει σε 13.0 x 20.5. Πλέον, έχουν μπει στο πάνθεον των εξαντλημένων βιβλίων, με πολλά από αυτά να θεωρούνται συλλεκτικά και από δυσεύρετα έως σπάνια.

Την έκδοση της σειράς την είχε αναλάβει ο συγγραφέας Παντελής Γιαννουλάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν και ο δημιουργός του περιοδικού Strange, ενώ ο τίτλος “Ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς” αποτελούσε μια προσωπική, μυθιστοριοποιημένη, ανθολογία άρθρων, ερευνών και διηγημάτων για το φανταστικό.

Η Φανταστική βιβλιοθήκη είναι μια βιβλιοθήκη που δεν υπάρχει πουθενά εδώ γύρω. Είναι μια βιβλιοθήκη που κάποιοι άνθρωποι την φαντάστηκαν. Είναι εντελώς φανταστική, είναι ένα κομμάτι των ονείρων μας. […] Τα βιβλία αυτά δεν είναι παρά ανταποκρίσεις από την εξερεύνηση της Terra Nova, της Νέας Γης του Φανταστικού, που εδώ και αιώνες χαρτογραφείται μυστικά από τους Συνταξιδιώτες μας, συγγραφείς, δημιουργούς, εξερευνητές, βάρδους, μελετητές, ονειροπόλους, και όλων των ειδών τους μυστηριώδεις ανθρώπους. Τα βιβλία τους είναι οι λεπτομερείς χάρτες αυτής της TerraNova.

Παντελής, Γιαννουλάκης

Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα των βιβλίων της σειράς “Φανταστική Βιβλιοθήκη”

Στα βιβλία της σειράς κρύβονται αλλόκοτες διηγήσεις που σκοπό δεν είχαν μόνο να παρουσιάσουν την λογοτεχνία του φανταστικού στο ευρύ κοινό, αλλά να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες των ήδη μυημένων αναγνωστών. Βαμπίρ, φαντάσματα, μάγοι, ξωτικά, γίνονταν οι ξεναγοί μας στον ανεξερεύνητο χάρτη της Terra Nova, όλοι είχαν θέση σε αυτή την σειρά και όλοι έγιναν το αγαπημένο βιβλίο κάποιου αναγνώστη.

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με αυτά τα βιβλία. Ήταν κάπου στο 2001 στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο συγκεκριμένα, όπου περιμέναμε να υποδεχτούμε συγγενείς και εγώ είχα σκυλοβαρεθεί τη ζωή μου. Πήγα, λοιπόν, να χαζέψω στο πρακτορείο τύπου που βρισκόταν εντός του κτηρίου και το μάτι μου έπεσε στο πιο φρικτό εξώφυλλο που είχα δει ποτέ μου μέχρι τότε. “Μην το διαβάσετε νύχτα”, με προειδοποιούσε ο τίτλος και ήταν αρκετό για να φύγω με το νέο μου αντίτυπο αγκαλιά.

Κοιτάζοντας τους τίτλους και τα διηγήματα που συγκροτούν αυτή τη σειρά, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί κανείς ότι ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια που βρήκε τον δρόμο της σε αρκετές βιβλιοθήκες, δίνοντας τροφή στη φαντασία των αναγνωστών. Παρακάτω, παραθέτουμε και τους 23 τίτλους των βιβλίων, με τα εξώφυλλα και τις περιλήψεις τους.

Πόσα από αυτά βρήκαν τη θέση τους στη δική σας βιβλιοθήκη και ποια έχετε ξεχωρίσει ως αγαπημένα; 

Λίστα των βιβλίων της σειράς “Φανταστική Βιβλιοθήκη”

(2004) Κίνα, Ιαπωνία: Εξωτικές ιστορίες

Ανθολογία διηγημάτων

μετάφραση: Θεοπίστη Καβακοπούλου

Terra Nova, 2004
288 σελ.
ISBN 960-8164-21-4, ISBN-13 978-960-8164-21-5

Περίληψη

Μαγικές, παράξενες και μεταφυσικές ιστορίες, θρύλοι, παραμύθια, και διηγήματα φαντασίας, από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ξωτικά-αλεπούδες, μαγικοί καθρέφτες, τίγρεις, φαντάσματα, μάγοι, πεταλούδες, ξεχασμένοι ναοί, μαγικοί κόσμοι, υπόγεια βασίλεια, νεράιδες, μυστικοί παραμυθάδες, καταραμένοι συγγραφείς, παράξενες διηγήσεις, ο ιστός της αράχνης και το παραβάν της κόλασης. Ο μαγικός κόσμος του κινεζικού και του ιαπωνικού φανταστικού, διαφαίνεται μέσα από τα παράθυρα των σελίδων αυτού του συναρπαστικού βιβλίου, γεμάτου από ιστορίες που συλλέξαμε για να απαγάγουν τον αναγνώστη σε μια παραμυθένια Άπω Ανατολή. Το εξωτικό και το απροσδόκητο, το μαγικό και το μυστηριώδες, το σκοτεινό και το ουράνιο, το θαυμαστό και το παράδοξο, εναλλάσσονται από ιστορία σε ιστορία, ταξιδεύουν στο χρόνο, βυθομετρούν την ανατολική ονειροπόληση.
Στον τόμο αυτόν, που χωρίζεται σε τρία μέρη, περιέχονται παράξενες διηγήσεις από αρχαίους Κινέζους συγγραφείς, διηγήματα γραμμένα από τον Μ. Ντέιβιντ Κουάν με ιστορίες που περισυνέλεξε από τους παραμυθάδες των δρόμων της Κίνας, και μερικά μικρά αριστουργήματα από το “καταραμένο” έργο του ονειροπόλου αυτόχειρα Ιάπωνα συγγραφέα Ρυουνοσούκε Ακαταγκάουα, που πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον Ιάπωνα Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

(2004) Οι πειρατές φαντάσματα και άλλες διηγήσεις, Hodgon William H.

Γουΐλιαμ Χόντζσον
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2004
288 σελ.
ISBN 960-8164-22-2, ISBN-13 978-960-8164-22-2

Περίληψη

Ο Βρετανός Γουΐλιαμ Χόουπ Χόντζσον (1877-1918), υπήρξε ένας από τους πιο παραγνωρισμένους συγγραφείς διηγημάτων υπερφυσικού τρόμου και φαντασίας, με όλο το συγγραφικό του έργο γραμμένο μέσα σε 11 χρόνια, πριν χάσει τη ζωή του στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γ. Χ. Χόντζσον στα νεανικά του χρόνια λάτρευε τη θάλασσα και σε ηλικία 13 ετών έφυγε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός. Παράλληλα και για να προφυλάξει τον εαυτό του αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα μπόντυ-μπίλντιγκ και Τζούντο, που αργότερα για ένα διάστημα του χρησίμευσαν ως βιοποριστικό επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της ναυτικής του σταδιοδρομίας παρασημοφορήθηκε γιατί έσωσε συνάδελφό του από βέβαιο θάνατο.
Ξαφνικά γύρω στα 25 του και αφού είχε κάνει ήδη το γύρο του κόσμου τρεις φορές, αποφάσισε πως μισούσε πλέον τη θάλασσα και μάλιστα με τέτοιο πάθος που σχεδόν σ’ όλα τα γραπτά του την περιγράφει με ένα αίσθημα τρόμου ως κάτι το διαβολικό! Το 1904 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο και τη φωτογραφία. Ο θάνατος τον βρήκε το 1918 στο Υπρέ του Βελγίου από γερμανικό βλήμα, κατά τη διάρκεια μιας πολύ επικίνδυνης αποστολής.
Ο Χ.Φ. Λάβκραφτ επαινώντας νουβέλες του Χόντζσον, όπως “Το σπίτι στη γη των συνόρων” και τη “Χώρα της νύχτας”, τον αποκάλεσε “δεύτερο μετά τον Άλτζερνον Μπλάκγουντ στην αντιμετώπιση της ουτοπίας με την πρέπουσα σοβαρότητα”, θεωρούσε δε την πρώτη ως το αριστούργημά του, γραμμένο με εκπληκτική φαντασία και σε μία ατμόσφαιρα διαρκούς φόβου.
Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τους “Πειρατές φαντάσματα” που είναι ίσως η πιο καλοφτιαγμένη νουβέλα του, ενώ “Η φωνή μέσα στη νύχτα” θεωρήθηκε από τον Πολ Κέσλερ ως “υπέροχη και ατμοσφαιρική”.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα η δουλειά του παραμένει αδίκως περιφρονημένη.

(2003) Διηγήσεις ενός ονειρευτή, Dunsany Edward John Moreton Drax Plunkett

Λόρδος Ντάνσανι
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2003
224 σελ.
ISBN 960-8164-18-4, ISBN-13 978-960-8164-18-5

Περίληψη

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που παρουσιάζει η Φανταστική Βιβλιοθήκη της Terra Nova με διηγήματα του Λόρδου Ντάνσανυ (το πρώτο είχε τον τίτλο Οι Μυστικές Ιστορίες των Θεών και περιείχε τις ιστορίες των κύκλων The Gods of Pegana, Time and the Gods, και Otherwhere). Στο βιβλίο αυτό περιέχονται οι δύο εξίσου θρυλικές σειρές διηγήσεων του Ντάνσανυ, The Book of Wonder και A Dreamer’s Tales, οι μαγικές ιστορίες που επηρέασαν ανυπολόγιστα όλους τους μεγάλους δημιουργούς που ακολούθησαν τα ίχνη των σελίδων αυτών.
Σε αυτό το Βιβλίο των Θαυμάτων, διαβάστε τις Ιστορίες Ενός Ονειρευτή:
Η Θλιβερή Ιστορία του Θάνγκομπραϊντ του Κοσμηματοπώλη – Πόλταρνις, ο Παρατηρητής του Ωκεανού – Η Νύφη του Ανθρώπου-Άλογο – Ο Οίκος της Σφίγγας – Οι Άκριτες Προσευχές του Πόμπο του Ειδωλολάτρη – Η Δεσποινίδα Κάμπιτζ και ο Δράκος του Έρωτα – Η Αδρανής Πόλη – Ο Θησαυρός των Γκίμπελιν – Το Σπαθί και το Είδωλο – Στην Ζάκαραθ – Το Δυστυχισμένο Σώμα – Η Εκστρατεία για τα δάκρυα της Βασίλισσας – Το Αόρατο Παράθυρο – Πως ο Νουθ θα Εξασκούσε την Τέχνη του Πάνω στους Γνώμους – Πως Ήρθε Ένας, Όπως Είχε Προβλεφθεί, στην Πόλη του Ποτέ – και δεκάδες άλλες διηγήσεις από τον κόσμο του Θαυμαστού.

(2003) Η φωλιά του λευκού φιδιού, Stoker Bram

Μπραμ Στόκερ
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2003
320 σελ.
ISBN 960-8164-20-6, ISBN-13 978-960-8164-20-8

Περίληψη

Ένα σημαντικό -και παραγνωρισμένο- έργο του Μπράμ Στόκερ είναι και το “The Lair of the White Worm” (“Η φωλιά του λευκού φιδιού”), μία συνταρακτική νουβέλα έντονης μυστηριακής ατμόσφαιρας, παγανιστικών αινιγμάτων και παραδόσεων, σκοτεινού τρόμου και ξεχασμένων θρύλων που αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τη βαμπιρική φιγούρα, η οποία πλέον έχει θηλυκή μορφή και στοχεύει στα γενετήσια ένστικτα με νέα δαιμονικά χαρακτηριστικά (το έργο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο στην εξαίσια ομώνυμη ταινία του Κεν Ράσελ). Εκτός από τη νουβέλα “Η φωλιά του λευκού φιδιού”, στο βιβλίο περιέχονται και οι μυστηριακές διηγήσεις: “Ο δημιουργός των σκιών”, “Ο αόρατος γίγαντας”, “Το όνειρο με τα κόκκινα χέρια”, “Ο διπλός θάνατος ή η καταδίκη των Διδύμων”.

(2003) Παράξενο, Machen Arthur

Ανθολογία διηγημάτων
Άρθουρ Μάχεν, Ρόμπερτ Γ. Τσέημπερς, Φριτζ Λάιμπερ, κ.ά.

μετάφραση: Παντελής Γιαννουλάκης, Λένα Αδαμοπούλου, Λουκάς Καβακόπουλος, κ.ά.
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2003
384 σελ.
ISBN 960-8164-19-2, ISBN-13 978-960-8164-19-2

Περίληψη

“Σοβαρότατα, πώς θα αισθανόσασταν αν ξαφνικά η γάτα ή ο σκύλος σας, άρχιζαν να σας μιλούν με ανθρώπινη φωνή; Αν τα τριαντάφυλλα του κήπου σας άρχιζαν να τραγουδούν ένα παράξενο τραγούδι; Θα χάνατε τα λογικά σας… Φανταστείτε τις πέτρες στον δρόμο να αρχίζουν να διογκώνονται και να μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια σας, κι έπειτα ν’ αρχίσουν να κινούνται και να σας ακολουθούν!… Κι αν τα χαλίκια, που είδατε μπροστά στο σπίτι σας χθες το βράδυ, έχουν ξεπετάξει πέτρινα άνθη το άλλο πρωί;…” (Άρθουρ Μάχεν)
“Αργά, μέρα με την ημέρα, κάτι παράδοξο δραπετεύει από τα βιβλία… Καινούργια και τρομακτικά νοήματα αρχίζουν να έρπονται μέσα στα κείμενα -ανάμεσα στις γραμμές…” (Χ. Φ. Λάβκραφτ)
“Το πιο σημαντικό πράγμα που είναι κοινό στους συγγραφείς και στους μάγους, είναι ότι προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους θεατές και στους αναγνώστες μας αυτήν την απλή αλήθεια: ότι η ζωή και το σύμπαν είναι γεμάτα από μυστήρια και θαύματα, ότι όλα δεν είναι αυτό που φαίνονται, ότι υπάρχουν κρυμμένα νοήματα πίσω από τα πράγματα, ότι είμαστε ικανοί για το Μεταφυσικό” (Στήβεν Κινγκ)
Διηγήματα μυστηριώδη και αλλόκοτα, ανάμεσά τους μερικές από τις πιο παράξενες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ:
Ο Λευκός Λαός (Άρθουρ Μάχεν),
Ο Επανορθωτής Υπολήψεων (Ρόμπερτ Γ. Τσέημπερς),
Ο Μαύρος Άνθρωπος με το Κέρατο (Τ. Ε. Ντ. Κλάιν),
Μεσάνυχτα στον Κόσμο του Καθρέφτη (Φριτς Λάιμπερ),
Οι Αστρολίμνες (Α. Α. Ατανάσιο),
Γρηγορότερα από το Μάτι (Ραίη Μπράντμπερυ),
Το Ξυλόγλυπτο (Ώγκαστ Ντέρλεθ),
Φάντασμα (Φριτς Λάιμπερ),
Το Γκουλ (Κλαρκ Άστον Σμιθ).

(2003) Το μονοπάτι του Κθούλου, Derleth August

Ώγκαστ Ντέρλεθ
μετάφραση: Θεοπίστη Καβακοπούλου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2003
448 σελ.
ISBN 960-8164-17-6, ISBN-13 978-960-8164-17-8

Περίληψη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα βιβλίο του Ώγκαστ Ντέρλεθ, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τη σπονδυλωτή νουβέλα και τα διηγήματα που παρουσιάζονται σ’ αυτές τις σελίδες “από αλλού”:
“Το μονοπάτι του Κθούλου”, “Το σπίτι στην οδό Κάρβεν”, ‘Ο παρατηρητής από τον ουρανό”, “Το φαράγγι πάνω απ’ το Σαλαπούνκο”, “Ο φύλακας του κλειδιού”, “Η μαύρη νήσος”, “Οι μάσκες του Κθούλου”, ‘H επιστροφή του Χαστούρ”, “Τα νυχτοπούλια στους λόφους”,” Kάτι στο δάσος”, “Η συνθήκη Σάντουιν”, “Το σπίτι στην κοιλάδα”.

(2002) Ηρωική φαντασία και μαγεία, Συλλογικό έργο

Συλλογικό έργο
μετάφραση: Νίκος Κανακάρης
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2002
384 σελ.
ISBN 960-8164-12-5, ISBN-13 978-960-8164-12-3

Περίληψη

Με το γενικό τίτλο Ηρωική Φαντασία και Μαγεία, η Φανταστική Βιβλιοθήκη της Terra Nova, μόλις κυκλοφόρησε μια συλλογή διηγημάτων που θεματολογικά και από άποψη ύφους, ανήκει στην κατηγορία που υποδηλώνει ο τίτλος της.
Στις σελίδες του βιβλίου θα ανακαλύψετε δεκατρία διηγήματα από τους μεγαλύτερους μαιτρ του είδους, ξεκινώντας από τον Γκυστάβ Φλωμπέρ (19ος αιώνας) και συνεχίζοντας με τους πρωτοπόρους Ντάνσανυ και Κάμπελ, τον μεγάλο Ρόμπερτ Χάουαρντ, φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους πατέρες του είδους Κ.Α. Σμιθ και Φριτς Λάιμπερ, καθώς και τους σημερινούς επάξιους αντιπροσώπους του Καρλ Ε. Βάγκνερ, Ρίτσαρντ Τίρνεϋ, Τσαρλς Ντε Λιντ, Τζόζεφ Μπρέναν και Πατρίτσια Μακ Κίλλιπ.
Επίκαιρα όσο ποτέ και πάντοτε μοναδικά, τα έργα της συλλογής αυτής σας καλούν σ’ ένα ταξίδι στο χωρόχρονο. Ταξίδι γνώσης, κατάδυσης στις σκοτεινές πτυχές της ζωής των ανθρώπων αλλά και απόλαυσης.

(2002) Θαυμαστές ιστορίες, Wells Herbert George

Χ. Τζ. Γουέλς
μετάφραση: Χρήστος Κώνστας
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2002
352 σελ.
ISBN 960-8164-16-8, ISBN-13 978-960-8164-16-1

Περίληψη

Ο Χέρμπερτ Τζωρτζ Γουέλς (1866-1946), ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Φανταστικού των τελευταίων δύο αιώνων, είναι ο άνθρωπος που επινόησε την Επιστημονική Φαντασία.
Γύρω στα 1894, ο Γουέλς ανοίγει ένα παράθυρο στο Θαυμαστό, μας δείχνει τη θέα και ρωτάει:
Τί θα γινόταν αν ταξιδεύαμε στο Χρόνο; Τί θα γινόταν αν ένας δυνατός στρατός γενναίων βρισκόταν μπροστά σε έναν στρατό καλομαθημένων που γνωρίζουν όμως να εκμεταλλεύονται την τεχνολογική τους ανωτερότητα; Τί θα γινόταν αν ανοιγόταν μπροστά μας μια μέρα η “πόρτα-πύλη” που οδηγεί στη Ευτυχία; Τί θα γινόταν στην περίπτωση επαφής μεταξύ δύο πολιτισμών που διαφέρουν τόσο πολύ στην αντίληψη και τον τρόπο σκέψης, ώστε να είναι αδύνατον να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλο και να επικοινωνήσουν; Τί θα γινόταν αν κάποιος “τρομοκράτης” είχε στα χέρια του ένα τρομερό βιολογικό όπλο; Τί θα γινόταν αν ένας μοναχικός ερευνητής κατέληγε σε μια καταπληκτική ανακάλυψη, χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν ποτέ ή να την αποκαλύψει; Τί θα γινόταν αν κάποτε ανακαλύπταμε ένα μυθολογικό πλάσμα όπως οι “Αεπυόρνιθες”; Τί θα γινόταν αν μια μέρα ανακαλύπταμε ότι τα μάτια μας βλέπουν αυτό που σε όλους τους άλλους είναι αόρατο; Τί θα γινόταν αν ο άνθρωπος θεοποιούσε τις μηχανές; Τί θα γινόταν αν κάποιος μεταφερόταν ξαφνικά σε μια άγνωστη, παράλληλη σε μας διάσταση, και τελικά φαινόταν ότι είχε επισκεφθεί αυτό που ονομάζουμε “Άλλο Κόσμο”;
Από αυτά τα ερωτήματα γεννήθηκαν οι ιστορίες που περιέχονται σ’ αυτό το βιβλίο:
“Η Μηχανή του Χρόνου”, ” Ο Άρχων των Ηλεκτρογεννητριών”, “Τα Θωρηκτά Ξηράς”, ” Η Πόρτα Μέσα στον Τοίχο”, ” Ο Κλεμμένος Βάκιλος”, ” Η Χώρα των Τυφλών”, “Ο Κατασκευαστής των Διαμαντιών”, “Το Νησί του Πουλιού”, “Ελέφαντα”, ” Η Αξιοσημείωτη Περίπτωση των Ματιών του Ντέιβιντσον”, ” Η Ιστορία του Πλάττνερ”.

(2002) Ιρλανδία – Σκωτία, Συλλογικό έργο

Συλλογικό έργο
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου

Terra Nova, 2002
512 σελ.
ISBN 960-8164-14-1, ISBN-13 978-960-8164-14-7

Περίληψη

Το μικρό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα ταξίδι στο φανταστικό κόσμο του Ιρλανδικού και του Σκωτσέζικου λαού, μέσα από τις παραδόσεις τους σχετικά με τον αόρατο κόσμο των Ξωτικών. Μέσα στη σπανιότατη αυτή ανθολογία κρύβονται δεκάδες εξιστορήσεις και διηγήματα για Ξωτικά και Νεράιδες, Νάνους και Παράξενα Όντα, τρομακτικά στοιχειά και υπέροχους μύθους.
Μια περιπλάνηση στην αόρατη Ιρλανδία και Σκωτία μέσα από 30 σπάνιες ιστορίες και παραδόσεις.

(2002) Ιστορίες στο λυκόφως, Blackwood Algernon

Άλτζερνον Μπλάκγουντ
μετάφραση: Θεοπίστη Καβακοπούλου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2002
384 σελ.
ISBN 960-8164-13-3, ISBN-13 978-960-8164-13-0

Περίληψη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ανθολογία (θα ακολουθήσουν και άλλες) με τα μεταφυσικά διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα του Φανταστικού και του Παράξενου, Άλτζερνον Μπλάκγουντ, το έργο του οποίου αποτέλεσε καθοριστική επιρροή για πολλούς μεγάλους συγγραφείς του χώρου, όπως ο Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο Κ. Α. Σμιθ, ο Κ. Σ. Λιούις, ο Φριτς Λάιμπερ, ο Στήβεν Κινγκ, κ.ά.
Στο διήγημά του Αρχαία Μαγεία, κρυφοκοιτάζει πίσω από το πέπλο μιας ξεχασμένης μικρής κοινωνίας, με τη βοήθεια του ψυχικού ντετέκτιβ Τζων Σάιλενς, και ανακαλύπτει το παρελθόν της, τον καιρό ακόμα που οι μάγισσες ρίχνονταν στην πυρά. Στο Κινέζικη Μαγεία ακολουθεί το πνεύμα μέσα από ένα μαγικό φίλτρο για να καταλήξει στην παραδοξότητα της Συγχρονικότητας, και τελικά να καταγράψει μια στιγμή του κοσμικού σχεδίου. Ενώ στο Μυστική Λατρεία περιγράφει τη σκοτεινή πλευρά κάθε λατρείας “ανταλλαγής”. Η μυστικότητα και το παράδοξο είναι στην αποκορύφωσή τους πλέον στο εξαίσιο διήγημα Ο Άνθρωπος που τα Δέντρα Αγαπούσαν, όπου οι μαγικές μεταμορφώσεις της φύσης ξεπροβάλλουν περιπαιχτικά μπροστά στον άνθρωπο που αδαής θα βρεθεί μέσα στον πιο μυστικό κόσμο της. Ένα γκροτέσκο πλάνο διακοσμεί το φόντο στη μικρή διήγηση Τα Φτερά του Ώρου, όπου κάπου μεταξύ τρέλας και παράνοιας ο ήρωας επικαλείται τις δυνάμεις των θεών στη μυστηριακή Αίγυπτο. Ωστόσο ο συγγραφέας δεν παραλήπει να μας τρομάξει με την κατανυκτική μυστικότητα του ίδιου του κόσμου μας , και μας μεταφέρει “αλλού” στο διήγημα Η Μετάβαση, μέσα από μια “Απαγορευμένη Γωνία” Η Μεταφυσική Λογοτεχνία του Παράξενου σε όλο το μεγαλείο της: μέσα στον καθρέφτη ο Κύριος Πάικσταφ και ο μαθητής του μας περιμένουν για να μας αποκαλύψουν τις μυστικές συντεταγμένες, στο παράδοξο διήγημα “Η Υπόθεση Πάικσταφ”.
Η συναρπαστική αυτή ανθολογία περιέχει μερικές από τις καλύτερες στιγμές ενός αινιγματικού συγγραφέα, που στέκει μαζί με τον Πόε, τον Μπηρς, τον Μάχεν και τον Λάβκραφτ, στο λυκόφως της Φαντασίας.

(2002) Ο κάτοικος της Καρκόσα, Bierce Ambrose

μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2002
384 σελ.
ISBN 960-8164-15-Χ, ISBN-13 978-960-8164-15-4

Περίληψη

Μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο:
“Μυστηριώδεις Εξαφανίσεις”, ” Ο Θάνατος του Χάλπιν Φρέιζερ”, ” Ο Δάσκαλος του Μόξον”, ” Πέρα από τον Τοίχο”, “Το Καταραμένο Πράγμα”, ” Ο Παρατηρητής του Νεκρού”, ” Ένα Συμβάν στην Γέφυρα της Κουκουβάγιας”, ” Οι Τρόποι των Φαντασμάτων”, “Κάποια Στοιχειωμένα Σπίτια”, ” O Άνθρωπος και το Φίδι”, ” Το Κατάλληλο Περιβάλλον”, “Τα Μάτια του Πάνθηρα”, ” Το Διάσημο Κληροδότημα του Γκίλσον”, “Μια Περιπέτεια στο Μπράουνβιλ”, ” O Κάτοικος της Καρκόσα”, ” Το Μυστικό της Ρεματιάς του Μακάρτζερ”, “Ο Δρόμος στο Φεγγαρόφως”, ” Η Στοιχειωμένη Κοιλάδα”, ” Μια Κανάτα Σιρόπι”, “Νυχτερινά Συμβάντα στο Ρέμα του Νεκρού”, “Το Μεσαίο Δάχτυλο του Δεξιού Ποδιού”, ” Το Ρολόι του Τζον Μπάρταϊν”, ” Ο Ξένος”, “Οράματα της Νύχτας”.

(2001) Άγνωστοι τρόμοι, Lovecraft Howard Phillips

μετάφραση: Λουκάς Καβακόπουλος
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
432 σελ.
ISBN 960-8164-07-9, ISBN-13 978-960-8164-07-9

Περίληψη

Αυτό το βιβλίο είναι μια Πύλη για το δαιμονικό σύμπαν του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ. Μέσα στις σελίδες του κρύβονται εννιά διηγήματα που ποτέ πριν δεν δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα, γραμμένα από τον μεγάλο δημιουργό που επηρέασε όσο κανείς άλλος το σύμπαν της λογοτεχνίας του Φανταστικού του 20ου αιώνα. Μυστικές ιστορίες και παράξενα οράματα παλιότερα από το Χρόνο. Ιστορίες για πανάρχαιους τρομακτικούς λαούς που κρύβονται μέσα στη Γη. Πλάσματα που ούτε ο θάνατος μπορεί να σταματήσει. Εναλλακτικές πραγματικότητες που βρίσκονται κλειδωμένες μέσα και έξω από το κεφάλι μας. Απόκρυφες και ακατονόμαστες λατρείες δαιμονικών θεών που η θέα τους και μόνο πετρώνει τον παρατηρητή. Ματιές σε ξένες πραγματικότητες που δεν θα’ πρεπε να υπάρχουν. Όντα από άλλους κόσμους που κλέβουν την ανθρώπινη όψη. Βλάσφημα βιβλία, σκοτεινοί απάνθρωποι θεοί, απαγορευμένες γνώσεις, άγνωστες παραδόσεις …

(2001) Βαμπίρ – Οι σκοτεινές διηγήσεις, Συλλογικό έργο

μετάφραση: Βαρβάρα Χατζησάββα
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
384 σελ.
ISBN 960-8164-11-7, ISBN-13 978-960-8164-11-6

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό περιέχει τις πιο σπάνιες βαμπιρικές ιστορίες από το 1800 μέχρι σήμερα, (και αποτελεί το συνοδευτικό ανάγνωσμα του βιβλίου Βρυκόλακες, εκδ. Αρχέτυπο). Εδώ είναι λοιπόν οι πιο τρομακτικές διηγήσεις για μετά τα μεσάνυχτα. Θα σας συντροφέψουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα δίπλα στο τζάκι και θα κλέψουν τη φαντασία σας, για να την οδηγήσουν στις άβατες χώρες των απέθαντων και των θρύλων τους. Μέσα στις σκιές, δίπλα σε κρύα φέρετρα και ξεχασμένα από το χρόνο μέρη, εγκατελειμένα αρχοντικά και πύργους, τα Βαμπίρ ζουν και βασιλεύουν. Θα τα ανακαλύψετε μέσα στις μικρές σελίδες αυτού του ατμοσφαιρικού βιβλίου πoυ διηγείται τις ιστορίες του από άλλες εποχές. Ο τρόμος που ξεπηδά από μέσα του είναι αυτής της διάστασης και όχι κάποιας άλλης όπως θα θέλατε να νομίζετε. Αν έχετε το θάρρος ξεφυλλίστε το, όμως μην ξεχνάτε το εξής: οι βρυκόλακες είναι παντού.

(2001) Μην το διαβάσετε νύχτα

επιμέλεια: Ναούμ Θεοδοσιάδης
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
317 σελ.
ISBN 960-8164-08-7, ISBN-13 978-960-8164-08-6

Περίληψη

Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια ανθολογία διηγημάτων με αξεπέραστα ατμοσφαιρικά και αινιγματικά αριστουργήματα, από τους μεγαλύτερους στυλίστες συγγραφείς της Λογοτεχνίας Υπερφυσικού Τρόμου. Το είδαμε σαν μια πρόκληση. Θελήσαμε να τα επιλέξουμε και να τα τοποθετήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπαινίσσονται μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά της αναζήτησης του Υπερφυσικού στον Κόσμο μας (και σε πολλούς άλλους επίσης). Είναι συγκλονιστικά τα πράγματα που υπαινίσσονται αυτά τα διηγήματα, για τους αναγνώστες – αναζητητές του Αγνώστου, διηγήσεις γεμάτες μυστικές γνώσεις, γραμμένες από ανθρώπους που -εκτός από μεγάλοι συγγραφείς του Φανταστικού- ήταν ειδικοί γνώστες των μυστηρίων του Υπερφυσικού. Αν τις διαβάσετε νύχτα, είναι σίγουρο ότι θα μπείτε σε περιπέτειες. Έτσι, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτά τα μικρά αριστουργήματα, χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο. Όχι μόνο για να μην πάρουμε την ευθύνη για το ολοδικό σας τόλμημα, αλλά και για να μη στερήσουμε το πέπλο από τα αινίγματα που ξετυλίγονται σ’ αυτές τις σελίδες…

(2001) Ξίφη και μάγοι

επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος
μετάφραση: Νίκος Κανακάρης
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
365 σελ.
ISBN 960-8164-06-0, ISBN-13 978-960-8164-06-2

Περίληψη

Στα πιο όμορφα πεδία της Φανταστικής Λογοτεχνίας, υπάρχουν κόσμοι στους οποίους βασιλεύουν σαν φυσικοί νόμοι η μαγεία και η περιπέτεια. Μια ολόκληρη αλυσίδα από συγγραφείς – μάγους, δημιουργεί εκεί τους χάρτες του Fantasy: Χώρες όπου ταξιδεύουν τρομεροί Πολεμιστές, δαιμόνιοι Κλέφτες και πανίσχυροι Μάγοι, όπου κρύβονται δαιμονικά πλάσματα, αδίστακτοι κυνηγοί της απόλυτης δύναμης ή αμύθητων θησαυρών, μαγικοί τόποι και περίεργα ξόρκια. Αυτό το βιβλίο είναι μια ματιά στα σύμβολα και τα αρχέτυπα του Ηρωισμού και της Μαγείας. Επίσης συμπεριλαμβάνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του Epic Fantasy και του Swords and Sorcery, των δύο λογοτεχνικών ειδών που έχουν επηρεάσει πολύ την εξέλιξη της Φανταστικής Λογοτεχνίας, έχουν γίνει κύρια έμπνευση κινηματογραφικών τανιών, ολόκληρων μουσικών ρευμάτων και έχουν εμπνεύσει τα περιβόητα Role Playing Games… Ένα σύμπαν μαγικών και ηρωικών περιπετειών έχει εισβάλλει επιτέλους και στην Ελλάδα.

(2001) Παράξενοι κόσμοι, Bloch Robert

Ρόμπερτ Μπλοχ
μετάφραση: Θεοπίστη Καβακοπούλου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
352 σελ.
ISBN 960-8164-10-9, ISBN-13 978-960-8164-10-9

Περίληψη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλοφορεί βιβλίο του Ρόμπερτ Μπλοχ, ενός από τους διασημότερους συγγραφείς ιστοριών μυστηρίου, τρόμου και αλλόκοτων εν γένει διηγήσεων του 20ού αιώνα. Έχει περάσει στην ιστορία με το ψυχολογικό μυθιστόρημα Ψυχώ, που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, καθώς και με αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (τα γνωστά και στην ελληνική τηλεόραση thriller).
Ο Μπλοχ πήρε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: Hugo (1959), Edgar (1960), World Fantasy Convention (1975), Bram Stoker (1990), World Horror Convention Grand Master (1991).
Στο βιβλίο αυτό περιέχεται η νουβέλα Παράξενες Εποχές, ιστορία γραμμένη για τον Χ.Φ. Λάβκραφτ και επτά ακόμη σκοτεινά διηγήματα που θα σας δώσουν όλη τη γκάμα της απαράμιλλης τεχνικής του μεγάλου συγγραφέα και θα σας οδηγήσουν στο σκοτεινό κόσμο φονικών πνευμάτων, υπερφυσικών ονείρων και ατμοσφαιρικών περιηγήσεων.

(2001) Τα έπη των αθάνατων

ανθολόγηση: Παντελής Γιαννουλάκης
μετάφραση: Νίκος Κανακάρης
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2001
317 σελ.
ISBN 960-8164-09-5, ISBN-13 978-960-8164-09-3

Περίληψη

Βάρδοι και ήρωες, θεοί και μάγοι, πολεμιστές και ιππότες, ταξιδευτές και μυστικιστές, άγγελοι και δαίμονες, γίγαντες και φανταστικά όντα, μυστικά και μύθοι, όλοι και όλα τους ζουν αιώνια μέσα στα «Έπη των Αθανάτων». Στις σελίδες αυτού του βιβλίου κρύβεται μια σπάνια ανθολογία αποσπασμάτων από μερικά από τα πιο συναρπαστικά και παράξενα έπη του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μέσα στις διηγήσεις τους πολλές από τις ρίζες της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, αλλά και τις ρίζες του Fantasy, του Epic και Heroic Fantasy και του Swords and Sorcery. Τα κείμενα αυτά προέρχονται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του παραδοσιακού αρχετυπικού Φανταστικού, και ξεναγούν τον αναγνώστη σε κόσμους μυστικούς με το μοναδικό τρόπο των παλιών βάρδων, των μάγων – ραψωδών και των τροβαδούρων. Διαβάστε λοιπόν και ταξιδέψτε «αλλού».

(2000) Ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς, Γιαννουλάκης Παντελής

Παντελής Γιαννουλάκης
επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2000
320 σελ.
ISBN 960-8164-03-6, ISBN-13 978-960-8164-03-1

Περίληψη

Σ’αυτό το βιβλιαράκι έκρυψα ένα λογοτεχνικό μικρόκοσμο που αποτελείται από ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς. Του έδωσα αυτόν τον παράξενο τίτλο για να φαντάζει σαν μια ευγενής πρόκληση, που θέλησα να τη δικαιώσω γράφοντας για πράγματα ανήκουστα, θέματα για τα οποία δεν συζητά κανείς, παράξενες διηγήσεις, ιστορίες για ιδιαίτερους ανθρώπους και σπάνια ζητήματα και ιδέες, ιστορίες που θα χαθούν μέσα στο Χρόνο.

(2000) Ιστορίες από την κούφια γη

επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης
μετάφραση: Ναούμ Θεοδοσιάδης

Terra Nova, 2000
442 σελ.
ISBN 960-8164-04-4, ISBN-13 978-960-8164-04-8

Περίληψη

Η Γη είναι κούφια και κατοικημένη στο εσωτερικό της. Αυτό το σλόγκαν συνοψίζει ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της παράδοσης του Φανταστικού, το υπόγειο ζήτημα της θρυλικής και αινιγματικής υπόθεσης της Κούφιας Γης. Ένα απίστευτα περίτεχνο καλειδοσκόπιο μυστηρίων και μια ολόκληρη θεματολογία που ξεκινά από τη Φανταστική Λογοτεχνία και καταλήγει πάλι σ’ αυτήν. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περιέχονται μερικά από τα πιο σπάνια και περιβόητα κείμενα πάνω στο γοητευτικό αυτό θέμα. Κανείς δεν ξέρει αν όλα αυτά τα πράγματα που θα διαβάσετε είναι αληθινά ή φανταστικά, συχνά οι ίδιοι οι συγγραφείς τους τα καταθέτουν ως αληθινές ιστορίες. Το Μυστήριο έχει την τάση να γεννά όλο και περισσότερα μυστήρια. Έτσι, αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στο Μυστήριο της Κούφιας Γης – και όχι μόνο. Βγείτε από το σώμα σας και διαβάστε: Η Κούφια Γη και το Φανταστικό (Παντελής Γιαννουλάκης). Ο Καπνώδης Θεός: Ένα Ταξίδι στην Κούφια Γη (Γ. Τζ. Έμερσον). Τα Πράσινα Παιδιά (Σερ Μπ. Λε Πόερ Τρεντς). Πράσινες Ιστορίες (Ναούμ Θεοδοσιάδης). Η Επερχόμενη Φυλή (Λόρδος Ε. Μπάλγουερ – Λύττον). Τα Χειρόγραφα Μέσερσμιτ. Τέλος: Συνέντευξη μ’ έναν Εσωγήινο. Η Υπόγεια Πόλη των Μυημένων (Θήοντορ Ίλλιον). Το Μυστήριο Σέηβερ (Παντελής Γιαννουλάκης). Χαμένος Ορίζοντας (Τζέημς Χίλτον).

(2000) Μεταμεσονύκτιες διηγήσεις, Leiber Fritz

Φριτς Λάιμπερ
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης
επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος
μετάφραση: Ματίνα Μαγκλάρα

Terra Nova, 2000
320 σελ.
ISBN 960-8164-02-8, ISBN-13 978-960-8164-02-4

Περίληψη

Ο Φρίτς Λάιμπερ (1910 – 1992) είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και πιο βραβευμένους συγγραφείς του Φανταστικού, με τεράστιο έργο στη λογοτεχνία τρόμου, στην ηρωική και στην επιστημονική φαντασία. Ο Φ. Λάιμπερ προσέφερε αμέτρητες νέες κατευθύνσεις σε κάθε είδος με το οποίο ασχολήθηκε και η υψηλή λογοτεχνική του ποιότητα υμνήθηκε από τους κριτικούς. Ο όρος Swords and Sorcery του ανήκει δικαιωματικά, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Λαβκραφτικής σχολής, επηρέασε τον τρόπο γραφής πολλών μοντέρνων συγγραφέων όπως του Κλάιβ Μπάρκερ και του Στήβεν Κίνγκ, ο Χάρλαν Έλλισον δήλωνε πως τον θεωρούσε τον σημαντικότερο συγγραφέα του Φανταστικού της δεκαετίας του ’80, ο Ράμσεϊ Κάμπελ τον αποκαλούσε «μεγαλύτερο ζωντανό συγγραφέα της λογοτεχνίας υπερφυσικού τρόμου». Βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του (κέρδισε 6 φορές το βραβείο Hugo, 4 φορές το Nebula, το 1975 κέρδισε τον τίτλο Grand Master της Φαντασίας-βραβείο Gandalf, τα βραβεία Λάβκραφτ και Ντέρλεθ, το 1976 το βραβείο του Life Achievement Lovecraft award και το 1981 το Grand Master Nebula). Στο βιβλίο αυτό θα μάθετε τα σκοτεινά μυστικά των καθρεφτών στα Μεσάνυχτα στον κόσμο του Καθρέφτη, θα αντιμετωπίσετε τον αινιγματικό Τρόμο Από Τα Βάθη σε μια κατάδυση στη Μυθολογία Κθούλου, θα ανακαλύψετε ποιος ευθύνεται για το θάνατο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο Ρίτσμόντ, Τέλη του Σεπτέμβρη 1849, θα ταξιδέψετε στα σκοτάδια της σεξουαλικής φοβίας ντυμένοι με Σκοτεινά Φτερά και αν καταφέρετε να περάσετε το κατώφλι του τρόμου, θα συναντηθείτε με τους θρυλικούς πονηρούς ήρωες του κόσμου του Λάνκμαρ, τον Φάφρντ και τον Γκρέι Μάουζερ, για να κρυφακούσετε τη Θλίψη του Εκτελεστή, να περιπλανηθείτε σε Λάθος Μονοπάτια και να σας αποκαλυφθεί τελικά η Κίνηση του Μύστη. Οπλιστείτε με θάρρος (και ό,τι άλλο διαθέτετε) γιατί οι μεταμεσονύκτιες διηγήσεις θα σας μεταφέρουν σε μακρινούς κόσμους όπου τίποτε δεν είναι όπως γνωρίζετε…

(2000) Ο κόσμος των σκιών, Machen Arthur

Άρθουρ Μάχεν
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης
επιμέλεια: Παντελής Γιαννουλάκης
μετάφραση: Νίκος Κανακάρης

Terra Nova, 2000
304 σελ.
ISBN 960-8164-01-Χ, ISBN-13 978-960-8164-01-7

Περίληψη

Ο Άρθουρ Μάχεν ( 1863-1947 ) είναι ίσως ο πιο παράξενος συγγραφέας του Φανταστικού ( έναν τίτλο που τον μοιράζεται μαζί με τον Ρόμπερτ Γ. Τσέημπερς, τον Άλτζερνον Μπλάκγουντ, και τον Χ. Φ. Λάβκραφτ ). Τα αινιγματικά έργα του, που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη αίσθηση του Παράξενου, του Απόκρυφου και του Θαυμαστού που εκπέμπουν οι σελίδες τους, καθώς και η απαράμιλλη λογοτεχνική ικανότητά του, κάνουν τον Μάχεν μια περίπτωση μοναδική, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που έχει επηρεάσει όλους τους μεγάλους συγγραφείς του Φανταστικού. Συγγραφέας, μελετητής, κριτικός, μυστικιστής ( ήταν μυημένος στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής ), περιηγητής, συλλέκτης παράξενων αντικειμένων, φιλόσοφος, ο Άρθουρ Μάχεν στοιχειώνει με τις ιστορίες του χιλιάδες αναγνώστες για περίπου εκατό χρόνια μέχρι σήμερα. Στο βιβλίο αυτό, επιλέξαμε 20 από τις πιο σπάνιες και παράξενες ιστορίες του, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Εσώτατο Φώς, Το Κόκκινο Χέρι, Η Ερημική Κατοικία, Περιπέτεια του Χρυσού Τιβέριου, Η Νουβέλα της Σιδηράς Παρθένου, Παράξενο Συμβάν στο Κλάρκενγουελ, Η Τελετή, Μαγεία, Ο Ροδόκηπος, Ο Μικρός Λαός, Τα Ιερά Πράγματα, κ.α. Όλες οι ιστορίες τοποθετήθηκαν με τέτοια σειρά ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, και να δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αποκωδικοποιήσει μυστήρια που κρύβονται μέσα στα ΈΡΓΑ ΤΟΥ Μάχεν. Έτσι, ίσως το βιβλίο αυτό να είναι ένα λογοτεχνικό παζλ. Στις σελίδες του θα ανακαλύψετε πολλά που σχετίζονται με τη μυστική τέχνη του Megapolisomancy, της Συγχρονικότητας, της μεταμόρφωσης, της εξαπάτησης, των μαγικών πραγματικοτήτων, των ανθρώπινων χαρακτήρων, του μυστηρίου, της φαντασίας. Ο Κόσμος των Σκιών στέκει παντού γύρω μας, ένας κόσμος αόρατος που κρύβεται πίσω από το πέπλο, ένας κόσμος στον οποίον καθημερινά συμβαίνουν τα πιο παράξενα πράγματα, αλλά κανείς δεν τα προσέχει.

(2000) Οι μυστικές ιστορίες των θεών, Dunsany Edward John Moreton Drax Plunkett

Λόρδος Ντάνσανυ
επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου

Terra Nova, 2000
416 σελ.
ISBN 960-8164-00-1, ISBN-13 978-960-8164-00-0

Περίληψη

Ο Λόρδος Ντάνσανυ (1878 – 1957) είναι ο πρώτος αληθινά μεγάλος συγγραφέας του φανταστικού (μετά τον Πόε και τον Βερν) που επηρέασε αμέτρητους άλλους συγγραφείς, εγκαινιάζοντας την σχολή Fantasy. Ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς του είδους που μιμήθηκαν το στυλ του Ντάνσανυ, στέκουν ο Χ.Φ. Λάβκραφτ, ο Τζ. Ρ. Τόλκιν, ο Α. Μάχεν, ο Ρ. Χάουαρντ, ο Κ. Α. Σμίθ, ο Φ. Λάιμπερ, και πολλοί άλλοι. Ο Ντάνσανυ ήταν ο πρώτος μεγάλος δάσκαλος αυτής της φανταστικής κληρονομιάς. Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από τα πιο όμορφα, τα πιο μυστηριώδη και τα πιο θρυλικά διηγήματά του, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένας αληθινός λαβύρινθος ιστοριών, αραβουργημένος από τα έργα Οι Θεοί της Πεγκάνα, Ο Χρόνος και οι Θεοί, Πέρα από τα Γνωστά μας Λιβάδια, Διηγήσεις ενός Ονειρευτή, Το Βιβλίο των Θαυμάτων. Οι σελίδες του κρύβουν περιπλανήσεις σε ονειροχώρες, μυστικές μυθολογίες, άγνωστα ιερατεία και αινιγματικά ιερά κείμενα, φαντασμαγορικά πάνθεα, λογοτεχνικούς χάρτες του Αντίκοσμου, παράλληλους κόσμους και χρόνους, μαγικές πολιτείες, ταξίδια, θαύματα, εκκεντρικότητες, ποιητικό μεγαλείο, πολύ παράξενες ιστορίες και αποκαλύψεις. Ακούστε τα τραγούδια των ξωτικών της Γιάρνιθ, τους Μύθους των Μυστικών Θεών της Πεγκάνα, τις επικλήσεις των μάγων του Γιανν, τους προφήτες του Άραντεκ, τα ρητά των μαγικών νήσων, το έπος του Περντοντάρις, τα μυστικά της οδού της αδιαφορίας, της Μπεθμόρα, της Λέσχης των Εξόριστων, της παράξενης ζωής μετά το θάνατο, του αόρατου Λονδίνου, της μαγικής Ιρλανδίας, των ονείρων του Ντάνσανυ. Το βιβλίο αυτό είναι ένα παράθυρο σε άλλους κόσμους.

(2000) Τα μαγικά ταξίδια, Smith Clark Ashton

Κλάρκ Άστον Σμιθ
μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου
επιμέλεια σειράς: Παντελής Γιαννουλάκης

Terra Nova, 2000
365 σελ.
ISBN 960-8164-05-2, ISBN-13 978-960-8164-05-5

 Περίληψη

Ο Κλαρκ Άστον Σμιθ (1893-1961), ο μεγάλος συγγραφέας του Φανταστικού, έχει χαρακτηριστεί από τους χιλιάδες θαυμαστές του σαν ο Ποιητής του Αλλόκοτου και του Παράξενου. Τα διηγήματά του δεν υπαινίσσονται απλώς τις εξωτικές και μαγικές πραγματικότητες που κρύβονται στα έργα των άλλων συγγραφέων, αλλά και κατορθώνουν το ακατόρθωτο: τις περιγράφουν. Σε ταξιδεύουν σε μαγικές καταστάσεις, σε άγνωστους κόσμους χαμένους στις διαστάσεις, σε αφήνουν να εισβάλεις στα μυστικά των τρομακτικών Μάγων-Θεών, σε φέρνουν αντιμέτωπο με τα όντα που σxεδόν κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει τολμήσει να περιγράψει. Δεν είναι τυχαίο που ο Κλαρκ Άστον Σμιθ θεωρείται ο σημαντικότερος αλληλογράφος του Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο οποίος τον αναφέρει συνεχώς με απέραντο θαυμασμό. Η απίστευτη και ακατανόητη έμπνευσή του έχει γίνει αντικείμενο έρευνας εκατοντάδων μελετητών και οι εικόνες που παρουσιάζει στα έργα του έχουν επηρεάσει όλη τη σημερινή τέχνη του φανταστικού, τα εικαστικά, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη μουσική και την ποίηση. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα ταξιδέψετε στον Πλανήτη των Νεκρών, θα αντιμετωπίσετε το Κτήνος της Αβεροίν, θα γνωρίσετε τη λαμπρή Σφάνομη, θα αφήσετε ένα Ναρκωτικό από τον Πλούτωνα να κυλήσει στο αίμα σας, θα λάβετε ένα γράμμα από τον μακρινό κόσμο του Μοχάουν Λος, θα γίνετε σκλάβοι στην Αυτοκρατορία των Νεκρομαντών, θα πολεμήσετε με τον δαίμονα του Λουλουδιού, θα διαπιστώσετε από κοντά τον Θάνατο του Μεγάλου Μάγου Μάλιγκρις, θα μοιραστείτε το πεπρωμένο του βοσκού – βασιλιά Ζήθρα, θα είστε τα πιόνια των Επτά Γκης, θα προστατεύσετε της βαμπιρικές Γυναίκες-Λουλούδια, θα τυφλωθείτε από το Φως στο Υπερπέραν, θα αντικρίσετε τη Μέδουσα Γοργώ, θα γίνετε θηράματα των Κυνηγών από το Υπερπέραν και θα καταλήξετε ένας Περιπατητής της Σκόνης, σε ένα τρομακτικό και απίστευτο σύμπαν που δεν τολμήσατε ποτέ να ονειρευτείτε…

Αντί επιλόγου

Μαζί με ένα συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού “Mystery” κυκλοφόρησε το 2007 και ένα ακόμα βιβλίο, το “Υπερφυσικές Ιστορίες: απ’ τους Μετρ του Φανταστικού” με 7 ιστορίες επιλεγμένες από τα βιβλία της σειράς.

Περιεχόμενα

– Εισαγωγή στη φαντασία (του εκδότη του περιοδικού Mystery, Γιώργου Ιωαννίδη)

1. Τα φτερά του Ώρου [The Wings of Horus] (του Άλτζερνον Μπλάκγουντ): Η ιστορία ενός άντρα που πίστευε ότι ήταν πουλί και ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο προκειμένου να καταφέρει, με τη βοήθεια του αρχαίου θεού Ώρου, να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να πετάξει.

2. Οι Νυχτερίδες της τρέλας (του Ώγκαστ Ντέρθελ): ένα παράξενο ημερολόγιο μέσα από το περιεχόμενο του οποίο αποδεικνύεται η ύπαρξη βρυκολάκων και απέθαντων.

3. Ο λευκός λαός [The white people] (του Άρθουρ Μάχεν): Η ιστορία ξεκινά με μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ δύο αντρών για το φύση του καλού και του κακού. Στη συνέχεια ο ένας από αυτούς, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός παράξενου πράσινου βιβλίου μέσα στο οποίο ένα δεκατετράχρονο κορίτσι περιγράφει τις εμπειρίες που είχε όταν η νταντά της την μύεισε σε ένα μυστικό κόσμο λαικής παράδοσης και τελετουργικής μαγείας.

4. Το Γκουλ [The Ghoul] (του Κλάρκ Άστον Σμιθ): Η δίκη ενός δολοφόνου τον οποίο δέσμευε μια υπόσχεσή του σε ένα Γκουλ (Ghoul = νεκροφάγος δαίμονας της αραβικής μυθολογίας).

5. Μεσάνυχτα στον κόσμο του καθρέπτη (του Φριτς Λάιμπερ): Κάθε βράδυ στις δώδεκα η ώρα ακριβώς, μια παράξενη μαυροφορεμένη γυναίκα εμφανίζεται μέσα από τις αντανακλάσεις των καθρεφτών του Τζάιλς Νεφάντορ.

6. Η αδρανής πόλη (του Λόρδου Ντάνσανυ): Η ιστορία μιας πόλης οι άνθρωποι της οποίας έλεγαν μάταιες ιστορίες και όσοι έμπαιναν σε αυτήν φορολογούνταν – για διόδια – με μια μάταιη ιστορία στην πύλη της.

7. Ο άρχοντας των ηλεκτρογεννητριών (του Χέρμπερτ Τζ. Γουέλς): Ένας νέγρος που κουβαλά μαζί του στο Λονδίνο τις δεισιδαιμονίες της φυλής του, καταλήγει να λατρεύει μια ηλεκτρογεννήτρια σαν θεό του.

Πώς άρχισαν όλα

Η αρχή, όμως, είχε γίνει με 4 ανθολογίες με χαρακτηριστικό μαύρο εξώφυλλο, μεγαλύτερες σε μέγεθος και με πιο χοντρό χαρτί, οι οποίες θεωρούνται και ως οι πιο σπάνιες της σειράς, που κυκλοφόρησαν τις χρονιές 1993 – 1994:

Παράδοξες διηγήσεις (1993)

Ένα παράξενο βιβλίο (1994)

Αυτοί που Κρύβονται στο Σκοτάδι (1994)

Κυβερνοδιάστημα (1994)

Cover art by Gerald Brom

(Με πληροφορίες από το greekcomics.gr, andreaskandreou.blogspot.com)

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά