“The Boys”: Όταν οι υπερήρωες πρέπει να πεθάνουν

by Σταμάτης Οικονόμου

Not the heroes we need but the ones we deserve.

Ok ναι,ξέρω. Ολίγον τι κλεμμένη η παραπάνω φράση από το “Σκοτεινό Ιππότη” αλλά δεν θα μπορούσε να ταιριάζει κάτι άλλο περισσότερο. Τι είναι το “The Boys”, όμως, και γιατί λέω πως ταιριάζει αυτή η εμβληματική φράση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το “The Boys”, από το Amazon Prime, είναι το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό εγχείρημα των Eric Kripke (Supernatural), Evan Goldberg (Superbad, Pineapple Express) και Seth Rogen (δεν νομίζω πως χρειάζεται συστάσεις, και κάνει κι ένα cameo) ενώ το cast απαρτίζεται από τους Karl Urban, Jack Quaid,Anthony Starr, Simon Pegg (!) και πολλούς άλλους, ενώ σε κάποια επεισόδια εμφανίζεται και ο σχετικά εξαφανισμένος Haley Joel Osment (6th Sense).

Φανταστείτε, λοιπόν, έναν κόσμο σαν τη δική μας σύγχρονη καπιταλιστική δυστοπία με το εξής twist: υπάρχουν υπερήρωες. Ή έστω άτομα με υπερδυνάμεις οι οποίοι παρουσιάζονται σαν υπερήρωες αν και η πραγματική τους φύση απέχει πολύ από το ηρωικό αρχέτυπο που έχουμε στο μυαλό μας. Οι «υπερήρωες» αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι ανά τον κόσμο φορώντας τις στολές και τις κάπες τους κάνοντας διάφορα ανδραγαθήματα όπως θα ταίριαζε σε άτομα με τέτοιες ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά όλοι τους ελέγχονται από την εταιρεία Vought η οποία τους χρηματοδοτεί, προωθεί κι ελέγχει μέσω των απείρων δυνατοτήτων που προσφέρει η ελεύθερη αγορά από ταινίες και διαφημίσεις, μέχρι παιχνίδια και ροφήματα και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.

Οι γνωστότεροι και δυνατότεροι από αυτούς είναι οι επονομαζόμενοι “The Seven” με αδιαφιλονίκητο αρχηγό τους τον Homelander (Anthony Starr) ο οποίος φέρει δυνάμεις ανάλογες του Superman και, γενικότερα, δεν υπάρχει κάποιος υπερήρωας που να μην παραπέμπει σε κάποιον αντίστοιχο γνωστό από τα ήδη γνωστά universes της Marvel και της DC (ειδικά της DC, καθώς το κόμικ στο οποίο βασίζεται η σειρά είχε αρχικά δημιουργηθεί για τη Wildstorm της DC η οποία όμως τελικά το απέρριψε και τελικά πήγε στη Dynamite Entertainment). To twist της όλης υπόθεσης είναι όπως προείπαμε πως παρά το γεγονός ότι αυτά τα άτομα φέρονται ως σωτήρες και υπερήρωες αριθμώντας εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μάτσο διεστραμμένα καθάρματα από ναρκομανείς και βιαστές μέχρι στυγνούς φονιάδες και οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα. Μια αλήθεια καλά κρυμμένη από το κόσμο μέσω της χειραγώγησης των ΜΜΕ.

Αυτή η αλήθεια όμως δεν είναι κρυφή από τους αυτοαποκαλούμενους “The Boys” οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτη τη πραγματικότητα κι έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να απαλλάξουν τον κόσμο από τη «μάστιγα» των υπερηρώων, είτε εκθέτοντας τη πραγματική τους φύση είτε πιο απλά σκοτώνοντάς τους έναν έναν.

Το τι επακολουθεί μέσα σε αυτό το τρομερά πρωτότυπο σκηνικό με άφησε άφωνο πολλάκις. Οι σκηνές δράση, βίας, σπλάττερ, ρεαλιστικού τρόμου, μαύρου χιούμορ στο επίπεδο της στυγνής καφρίλλας κι ανθρωπίνων συναισθημάτων διαδέχονται η μία την άλλη τόσο άρτια δομημένα πάνω σε αυτό το δίχως άλλο πρωτότυπο σενάριο ενώ οι ερμηνείες του συνόλου του καστ (με πρωτοπόρο για μένα τον «κακό» Anthony Starr) σε συνδυασμό με τα ελάχιστα αλλά πολύ έξυπνα τοποθετημένα twist προς το τέλος της σεζόν κάνουν το “The Boys” μια σειρά πραγματικά πρωτότυπη και ίσως ότι καλύτερο είχε να μας προσφέρει το 2019 στο είδος.

Εν κατακλείδι, αν ακόμα δεν το έχετε δει προτείνω να επανορθώσετε άμεσα!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά