The man who killed Halloween: Μια αποτρόπαιη ιστορία

by Μαρκέλλα Ευθυμίου Βελαέτη

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτώβρη και αποτελεί μία από τις πιο αγαπητές γιορτές ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα στην Αμερική μετά τη γιορτή των Χριστουγέννων θεωρείται η πιο αγαπημένη εορταστική περίοδος. Είναι μια γιορτή που έχει άμεση σχέση με την έννοια του θανάτου αλλά και τον εορτασμό της φθινοπωρινής σοδειάς. Πολλοί λένε δε, πως τη συγκεκριμένη νύχτα, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωντανών και νεκρών λεπταίνει τόσο πολύ που κάθε επικοινωνία των δύο κόσμων είναι πιθανή. Ένα μέρος του εορτασμού βέβαια, αποτελεί και η παράδοση του “Trick or treat” κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιεσμένα συνήθως σε τρομαχτικές φιγούρες τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι και μαζεύουν γλυκά και ζαχαρωτά. Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, η νύχτα του Halloween κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των παιδιών που ανυπομονούν να μασκαρευτούν και να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα γλυκά μπορούν… εκτός αν κάτι πάει πολύ στραβά!

Στην συγκεκριμένη ιστορία όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε ταινία θρίλερ, το έθιμο του “Trick or treat” μαζί με την προσωπικότητα του Ronald Clark O’ Bryan – ο οποίος στον βωμό των χρημάτων δολοφόνησε τον γιο του – αποδεικνύουν πως η πιο τρομαχτική νύχτα του χρόνου, κατέχει δικαίως αυτόν τον τίτλο!

Ο Ronald Clark O’ Bryan γεννημένος στις 19 Οκτώβρη του 1944, ζούσε στο Deer Park του Τέξας με την γυναίκα του Dayene και τα δύο παιδιά τους, τον Timothy και την Elizabeth. Ο Ο’ Bryan εργαζόταν σε ένα κατάστημα οπτικών ενώ παράλληλα επιτελούσε και καθήκοντα διακόνου στην Εκκλησία των Βαπτιστών. Ταυτόχρονα όμως, τον βάραιναν και αρκετά χρέη τα οποία έφταναν το ποσό των 100.000$.

Τη νύχτα του Halloween του 1974 παρέα με έναν γείτονα και τα παιδιά του, πήγε τον γιο και την κόρη του για Trick or Treat. Τα παιδιά μάζευαν γλυκά από τα φιλικά, γειτονικά σπίτια μέχρι που έφτασαν σε ένα σπίτι όπου δεν τους άνοιξαν και έτσι αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους. Εκείνη η στιγμή, χωρίς να το γνωρίζει, άλλαξε για πάντα την σύντομη ζωή του μικρού Timothy.

Ο Ο’Bryan βρήκε την ευκαιρία να εμφανίσει τα περίφημα δηλητηριασμένα με κυανιούχο κάλιο γλυκίσματα (Pixy Stix). Αργότερα, με την πρόφαση πως του τα έδωσε ο ιδιοκτήτης εκείνου του σπιτιού που αρχικά δεν τους είχε ανοίξει, πρόσφερε από ένα θανατηφόρο γλυκό στα δύο του παιδιά, τα άλλα δυο παιδιά του γείτονα αλλά και σε ένα δεκάχρονο παιδί που συνάντησε στο δρόμο και γνώριζε από την εκκλησία.
Αργότερα την ίδια νύχτα, ο μικρός Timothy επιμένοντας να φάει κάτι από τα γιορτινά καλούδια που είχε καταφέρει να μαζέψει, έκανε το μοιραίο λάθος να επιλέξει εκείνο που του είχε δώσει ο πατέρας του. Μέσα σε λίγη ώρα, άρχισε να παραπονιέται για την πικρή γεύση που είχε το ζαχαρωτό, άρχισε να κάνει εμετό και έπειτα να καταλαμβάνεται από σπασμούς. Σε λιγότερο από μία ώρα, ο μικρός Timothy πέθανε ενώ βρισκόταν καθ’οδόν προς το νοσοκομείο.

Η αστυνομία αρχικά δεν υποπτεύθηκε τον πατέρα του μέχρι που η αυτοψία έδειξε την παρουσία κυανιούχου νατρίου στο γλύκισμα που είχε φάει πριν πεθάνει. Σύμφωνα με τον παθολόγο που έκανε την εξέταση, η ποσότητα κυανιούχου νατρίου που βρέθηκε στον αδικοχαμένο Timothy ήταν ικανή να σκοτώσει δύο ενήλικους ανθρώπους! Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως, και η αστυνομία κατάσχεσε κάθε γλυκό που είχε μοιραστεί στα παιδιά της γειτονιάς εκείνο το βράδυ. Οι μοναδικές ενδείξεις δηλητηρίασης βρέθηκαν στα συγκεκριμένα, πέντε ζαχαρωτά, εκ των οποίων τα τέσσερα ευτυχώς ήταν άθικτα, κάτι που ξεκίνησε να πυροδοτεί τις υποψίες των αστυνομικών..

Ο Ο’ Bryan ισχυρίστηκε πως και τα πέντε είχαν βρεθεί στα χέρια του από έναν μυστήριο άντρα και οδήγησε τις αρχές σε εκείνο το σπίτι όπου αρχικά κανένας δεν τους είχε ανοίξει. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν είχε δει καν ολόκληρο τον άνθρωπο, παρά μόνο το τριχωτό του χέρι το οποίο του πρόσφερε τα γλυκά από ένα ελάχιστο άνοιγμα της πόρτας!

Το σπίτι εκείνο ανήκε στον Courtney Melvin ο οποίος λόγω της εργασίας του στο αεροδρόμιο, αποδείχτηκε πως δεν βρισκόταν στο σπίτι του τουλάχιστον μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Όσο οι έρευνες προχωρούσαν, η αστυνομία ανακάλυψε το χρέος του O’ Bryan, την ανικανότητά του να διατηρήσει μια σταθερή δουλειά (μιας και μέσα σε δέκα χρόνια είχε περάσει από είκοσι μία θέσεις) και μάλιστα στο μαγαζί οπτικών όπου εργαζόταν εκείνη την περίοδο κατηγορούταν για κλοπή. Μέσα στις ανακαλύψεις των αρχών, υπήρχε και η σημαντικότερη. Ο O’ Bryan είχε κάνει ασφάλεια ζωής στα δύο του παιδιά, κάτι που η σύζυγός του υποστήριξε πως δεν γνώριζε. ‘Ήταν πλέον ξεκάθαρο πως αποτελούσε τον βασικό ύποπτο της υπόθεσης.

Σημαντικό γεγονός για την σύλληψη του O’ Bryan αποτέλεσε η μαρτυρία ενός φαρμακοποιού στο Χιούστον ο οποίος κατέθεσε πως ο ύποπτος είχε βρεθεί εκεί χωρίς να αγοράσει τίποτα, αλλά μόνο και μόνο για να ρωτήσει ποια ήταν η μέγιστη ποσότητα κυανιούχου καλίου που θα μπορούσε να αγοράσει! Ακολούθησε η σύλληψή του στις 5 Νοεμβρίου του 1974.

Παρ’όλο που τελικά δεν ανακαλύφθηκε το πότε και από πού είχε αγοράσει τη θανατηφόρα ουσία, κατηγορήθηκε τόσο για τον φόνο όσο και για απόπειρα δολοφονίας άλλων τεσσάρων ατόμων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας χημικός κατέθεσε πως ο O’ Bryan τον είχε προσεγγίσει το καλοκαίρι του 1973 και τον ρωτούσε συνεχώς πληροφορίες για το κυανιούχο κάλιο. Στη συνέχεια, η αδερφή του με τον σύζυγό της ανέφεραν πως την ημέρα της κηδείας του μικρού Timothy, ο κατηγορούμενος O’ Bryan μιλούσε συνεχώς για το τι θα έκανε τα χρήματα της ασφάλειας που θα εισέπραττε και πως δεν φαινόταν ιδιαίτερα συντετριμμένος από τον θάνατο του γιου του! Καταστρεπτικό τεκμήριο για την ενοχή του υπήρξε όμως το γεγονός πως το επόμενο πρωί μετά τον θάνατο του Timothy, ο O’ Bryan είχε τηλεφωνήσει στην ασφαλιστική εταιρεία…

Ο ίδιος μέχρι και το τέλος της δίκης, υποστήριζε πως ήταν αθώος, με βασικό του επιχείρημα τον αστικό μύθο του “Mad Poisoner” ο οποίος σύμφωνα με διηγήσεις, προσπαθούσε να σκοτώσει μικρά παιδιά μέσω των γλυκών τη νύχτα του Halloween!
Στις 3 Ιουνίου του 1975, οι ένορκοι μέσα σε σαράντα πέντε λεπτά τον έκριναν ένοχο, ενώ η απόφαση για την θανατική του καταδίκη πάρθηκε μέσα σε εβδομήντα ένα λεπτά…

Λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η γυναίκα του ζήτησε διαζύγιο και ο αμερικανικός λαός άρχισε να τον αποκαλεί “The candy man” και “The man who killed Halloween”.

Ο O’ Bryan κρατήθηκε στις φυλακές του Hutsville στο Τέξας όπου σύμφωνα με τον αιδεσιμότατο Caroll Picket (ο οποίος εργαζόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τέξας), οι υπόλοιποι τρόφιμοι της φυλακής μισούσαν τον παιδοκτόνο συγκρατούμενό τους τόσο που οργάνωσαν ομαδική διαμαρτυρία ώστε οι αρχές να επισπεύσουν την εκτέλεσή του!

Η πρώτη ημερομηνία εκτέλεσης στις 8 Αυγούστου του 1980 αναβλήθηκε και μετατέθηκε για τις 25 Μαΐου του 1982 όπου και πάλι υπήρξε αναβολή. Ο δικαστής Michael McSpadden όρισε την τελική ημερομηνία στις 31 Οκτωβρίου του 1982 στην 8η επέτειο θανάτου του μικρού Timothy και οδήγησε ο ίδιος τον Ο’Bryan στον θάλαμο θανάτου, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε για ακόμα μία φορά την εκτέλεση. Η τέταρτη ημερομηνία ορίστηκε στις 31 Μαρτίου του 1984 αν και ο δικηγόρος του O’Bryan προσπάθησε να αποσπάσει κι άλλη αναβολή, με την δικαιολογία πως θα ήταν η πρώτη εκτέλεση μέσω ένεσης στις φυλακές του Τέξας και πως αποτελεί “σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία”. Το αίτημά του απορρίφθηκε και στις 31 Μαρτίου του 1984 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο “Candy man” εκτελέστηκε.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ένα πλήθος 300 ατόμων είχε συγκεντρωθεί έξω από την φυλακή και φώναζε “Trick or Treat”!

Στην τελική του δήλωση ο O’ Bryan υποστήριξε και πάλι πως είναι αθώος και συνέχισε λέγοντας “…συγχωρώ όλους όσοι έχουν εμπλακεί στον θάνατό μου. Ο Θεός να σας έχει καλά και μακάρι οι μεγαλύτερές Του ευλογίες να είναι πάντοτε δικές σας”.

Βρίσκεται θαμμένος στο νεκροταφείο Forest Park East του Webster στο Τέξας, ενώ ο μικρός Timothy αναπαύεται στο νεκροταφείο Forest Park Lawndale του Χιούστον.

Τώρα, μετά από χρόνια, η ιστορία του “The man who killed Halloween” ή “The candy man”, συνεχίζει να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και να σοκάρει όποιον την ακούει. Αν και δεν αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς δολοφόνους που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως ο Ted Bundy ή ο Jeffrey Dahmer, αποτελεί σίγουρα μια άκρως διαταραγμένη προσωπικότητα που εύκολα μισείς όταν σκεφτείς τις πράξεις του.

Η νύχτα του Halloween φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ να γιορτάζεται, ούτε και τα παιδιά σταμάτησαν να τηρούν την κατά τ’άλλα ευχάριστη παράδοση του Trick or Treat. Όμως όλη η Αμερική γνωρίζει πως μετά το 1974 κάτι άλλαξε στην σκοτεινή αυτή γιορτή…

Πηγές
“The Halloween handbook”, Ed Morrow, Citadel Press, 2001
“Man who killed Halloween, still haunts holiday”, Mike Glenn and Ruth Rendon, The Houston Chronicle, Oct 29 2004
“The Candy man, 30 years later”, Charles Kuffner, Off the Kuff, Oct 31 1994

προτεινουμε επίσης

1 comment

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ 1 Νοεμβρίου 2019 - 10:19 ΠΜ

Μαρκέλλα πολύ ωραίο το άρθρο σου. Γεννά συνεχώς ιδέες. Απορώ πως δεν ανακάλυψε την ιστορία κάποιος σεναριογράφος για να την πουλήσει στο Χόλιγουντ… Α! Κ μη φοβάσαι. Τίποτε δεν υπάρχει κάτω από το κρεβάτι. Μονάχα σκόνη…

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά