“…there was an Age undreamed of…”

by Ηλίας Τσιάρας

Η αρχή του κακού! (καλά, δεν παίρνω κι όρκο πως αυτό είναι όντως το πρώτο κόμικ Κόναν που διάβασα…)

“…there was an Age undreamed of…” Σήμερα θα σας ξεναγήσω στον πρώτο φανταστικό κόσμο που επισκέφτηκα ποτέ πριν από καμιά εικοσπενταριά χρόνια. Αφορμή γι` αυτό το παρθενικό ταξίδι – ακολούθησαν αναρίθμητα άλλα από τότε – στάθηκαν κάτι ασπρόμαυρα κόμιξ του αδελφού μου. Ο λόγος φυσικά για την Υβοριανή Εποχή του πασίγνωστου κλέφτη-φονιά με τις μεγάλες ευθυμίες, αλλά και μελαγχολίες. Κόναν Ο Κιμμέριος.

Μια φανταστική προϊστορία

Από τον πρόλογο των ιστοριών που έγραψε ο σπουδαίος Robert E. Howard, μαθαίνουμε πως η εποχή κατά την οποία έζησε ο εμβληματικός του ήρωας είναι τοποθετημένη χρονικά μεταξύ του καταποντισμού της Ατλαντίδας και την έλευση της Άριας φυλής, δηλαδή περίπου κατά το 12.000 π.Χ. Η ετυμολογία της λέξης είναι σαφέστατα ελληνική και προέρχεται από την αστείρευτη μυθολογία των προγόνων μας. Η Υπερβορεία, εκεί όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, απαντάται στα γραπτά των Ηροδότου, Ησιόδου, Στράβωνα, Πινδάρου και Παυσανία ενώ στους χάρτες της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου απεικονιζόταν ως μια χερσόνησος ή άλλες φορές ένα νησί κάπου πιο πέρα από τη σημερινή Γαλλία. Λογικά, αναφερόταν στα εδάφη της Σκανδιναβίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Αμερικανός συγγραφέας είχε γράψει μια ολόκληρη διατριβή πάνω στον κόσμο που δημιούργησε, με τον ευφάνταστο και άκρως εμπνευσμένο τίτλο ‘The Hyborian Age’, μέσα από τις σελίδες της οποίας περιγράφει τα σημαντικά γεγονότα πριν την Υβοριανή Εποχή, όπως την πτώση της Acheron Empire, αλλά και τον κατακλυσμό που εξαφάνισε την Ατλαντίδα, την πατρίδα του λογοτεχνικού προγόνου του Κόναν, τον Καλ.

Κάν’ το όπως ο Robert

Με τη δημιουργία της Υβοριανής Εποχής, ο Howard έκανε κάτι πολύ έξυπνο, κάποιοι ίσως να το χαρακτήριζαν ακόμα και πονηρό. Αντί να κάτσει να σκεφτεί έναν εξ` ολοκλήρου καινούργιο κόσμο, με τη δική του μοναδική γεωγραφία, λαογραφία, πολιτικά συστήματα και και και, σκαρφίστηκε μια χαμένη εποχή, μια περίοδο που δεν καταγράφτηκε ποτέ στα ιστορικά κείμενα. Κατάφερε έτσι να εμπλουτίσει τον φανταστικό του κόσμο με διάφορα, πολλές φορές ετερόκλητα, στοιχεία από πολυάριθμους πολιτισμούς, οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως επαφή μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποίησε την αγάπη του για την ιστορία, χωρίς να χρειάζεται να απαντήσει στον εκάστοτε κακοπροαίρετο ιστοριολάγνο για τυχόν ανακρίβειες. Αντίο λοιπόν, βαρετή ιστορική έρευνα, καλώς ήρθατε ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αξιομνημόνευτες σκηνές δράσης.

Τα Υβοριανά Βασίλεια

Ο χάρτης της Υβοριανής Εποχής απεικονίζει εδάφη που αντιστοιχούν σε περιοχές της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας. Το κάθε βασίλειο έχει κάποιο πραγματικό ανάλογο που πολλές φορές φαίνεται ακόμα και από το ίδιο του το όνομα. Τρανταχτά παραδείγματα, Afghulistan-Αφγανιστάν, Asgard-Σκανδιναβία και Corinthia-Αρχαία Ελλάδα. Ο Howard φροντίζει να ενισχύει το τοπικό στοιχείο κάθε περιοχής, με τα ανάλογα ονόματα, φυσικά χαρακτηριστικά, ενδυματολογία ακόμα και οπλισμό και πολεμικές στρατηγικές. Η Aquilonia για παράδειγμα, η γνωστή σε όλους μας ρωμαϊκή αυτοκρατορία, χρησιμοποιεί λεγεώνες, πολιορκητικές μηχανές και καλά οχυρωμένα στρατόπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

The Cimmerian metalpaths (Μέρος 1ο)

Κόναν, ο αιματοβαμμένος τουρίστας

Αυτό που μου προκαλεί τρομερή εντύπωση, είναι πως ο μαυρομάλλης Κιμμέριος έχει επισκεφτεί σχεδόν όλα τα βασίλεια της εποχής του, πάντα με ένα σπαθί, τσεκούρι ή μαχαίρι στο χέρι, πολεμώντας ως μισθοφόρος άλλοτε με το μέρος τους και άλλοτε εναντίον τους, ενώ στο τέλος της καριέρας του κατάφερε να στεφθεί βασιλιάς της υπέρλαμπρης
αυτοκρατορίας της Aquilonia. Έχει ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τις σκοτεινές, άγριες ζούγκλες του Μαύρου Βασιλείου μαζί με την όμορφη Βαλέρια, μέχρι τις χιονισμένες κορυφές του Βάναχεϊμ, πατρίδα των επικίνδυνων Frost-Giants. Έχει παραφυλάξει το ανυποψίαστο θύμα του στα σκοτεινά σοκάκια της Ζαμόρα, της πόλης των κλεφτών, και έχει κουρσέψει αμέτρητα πλοία στον Δυτικό Ωκεανό παρέα με την Μπελίτ. Έχει φτάσει μέχρι και στο μακρινό Κιτάι, μόνο και μόνο για να εξολοθρεύσει μερικούς άτυχους δαίμονες.

Cthulhu Mythos και comics

Πέρα από τους συνηθισμένους κατοίκους, κάποιος τολμηρός ή ανόητος εξερευνητής των Υβοριανών Βασιλείων, ενδέχεται να συναντήσει κάποιο πλάσμα πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, με μορφή απερίγραπτη και απαίσια, συνήθως με μερικά πλοκάμια να βγαίνουν από το πρωτοπλασματικό του σώμα. Ναι, ο Howard και ο Lovecraft επικοινωνούσαν τακτικά μέσω επιστολών, ήταν πολύ κοντά στην ηλικία (πέθαναν με έναν χρόνο διαφορά) και εμπνέονταν ο ένας από τα γραπτά του άλλου. Αν και στις ‘αυθεντικές’ περιπέτειες του Κόναν, γραμμένες από την πένα του Τεξανού, οι αναφορές αυτές είναι επιδερμικές, δεν συμβαίνει το ίδιο και στα κόμιξ στα οποία πρωταγωνιστεί ο θηριώδης βάρβαρος. Χάρη στον ταλαντούχο σεναριογράφο Roy Thomas, ο Κόναν κατόρθωσε να κατακτήσει και αυτό το μέσο κατά τη δεκαετία.του `70. Πολλές από τις ιστορίες του Thomas είναι σαφέστατα επηρεασμένες από το άχρονο σκοτάδι του Cthulhu Mythos, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι επίσης ο κύριος υπεύθυνος για την Κόκκινη Σόνια, η οποία αρχικά αναφέρεται σαν ένας δευτερεύων χαρακτήρας στην ιστορική νουβέλα του Howard, ‘The Shadow of the Vulture’.

Κάπου εδώ, το ταξίδι μας σε αυτήν τη χαμένη εποχή μαύρης μαγείας, βίαιων θανάτων, ξεχασμένων θεών, απαράμιλλης ανδρείας και -φυσικά- ελαφροντυμένων πανέμορφων παρθένων έφτασε στο τέλος του.

Μέχρι την επόμενη φορά, να διαβάζετε ό,τι σας γεμίζει και να γράφετε για ό,τι αγαπάτε!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά