Αυτοί που γεννήθηκαν από τη φωτιά: jinn και jinnia

by Μαρία Δανιήλ

“Indeed We created man from dried clay of black smooth mud. And We created the Jinn before that from the smokeless flame of fire.”

Quran 15:26-27

Από τις απαρχές του χρόνου, ο κόσμος του αοράτου ασκεί δυνατή έλξη στον ανθρώπινο νου. Το υπερφυσικό, το άγνωστο και το αθέατο απασχολούν όλους τους πολιτισμούς, όλες τις κουλτούρες είτε αυτό γίνεται σαν μια προσπάθεια να ορίσουμε το αόριστο και να το τοποθετήσουμε μέσα στην σφαίρα του συγκεκριμένου και του γνωστού είτε προκύπτει από μια βαθύτερη σύνδεση με την κοσμολογία και τον πνευματικό κόσμο. Σίγουρα, προσφέρει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων και -γιατί όχι- έναν αντικατοπτρισμό του υλικού κόσμου, όπου αντίθετες δυνάμεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους κάθε μέρα. Φως και σκοτάδι. Καλό και κακό. Άγγελοι και jinn.

Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη jinn είναι τα genie, τα πνεύματα εκείνα που κρύβονται σε μπουκάλια και λυχνάρια και εμφανίζονται όταν τρίψουμε το σκεύος, έτοιμα να πραγματοποιήσουν τρεις ευχές μας. Αυτή είναι η πιο ρομαντική εκδοχή του πνευμάτων της ισλαμικής παράδοσης, επηρεασμένη από την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Δίχως να διώξουμε ή να ενοχλήσουμε τα jinn που κρύβονται και ζουν στις σκιές και το σκοτάδι γύρω μας, θα ρίξουμε λίγο, ελάχιστο φως στη δημιουργία και τη δράση των jinn και των jinnia.

Jinn στην ισλαμική τέχνη

Κοσμογονία

Οι λέξεις jinn και jinnia, αρσενικό και θηλυκό αντίστοιχα, προέρχονται από το αραβικό ρήμα jann που σημαίνει “κρύβομαι στο σκοτάδι”. Τα βρίσκουμε στο Κοράνι και την κοσμογονία κατά Ισλάμ, όπου αναφέρεται πως “αφού δημιουργήθηκαν οι άγγελοι από φως, ύστερα δημιουργήθηκαν τα jinn από τη φωτιά δίχως καπνό και στη συνέχεια ο άνθρωπος από πηλό”. Jinn και άνθρωπος δημιουργήθηκαν με σκοπό να λατρεύουν τον Θεό, ενώ διαθέτουν ελεύθερη βούληση, ώστε να επιλέξουν το καλό ή το κακό. Μιας και δημιουργήθηκαν πολύ πριν τον άνθρωπο, τα jinn βρίσκονταν πάντα πιο κοντά στους ουρανούς, παρά στη γη. Έτσι, είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο παράδεισο και μπορούσαν να δουν το μέλλον, ώσπου ο Iblis (ή αλλιώς Shayṭān, δηλαδή Satan) “έπεσε”.

Η πτώση

Όπως ειπώθηκε, τα jinn υπήρχαν πολύ πριν τον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο Θεός δεν ήταν ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά τους στη γη, τα πήρε από εκεί και συνέχισε με τη δημιουργία του ανθρώπου. Ωστόσο, υπήρχε ένα ορφανό jinn, ο Iblis, που οι άγγελοι το λυπήθηκαν και το πήραν μαζί τους στους ουρανούς.

Όταν ο Θεός ολοκλήρωσε την Εδέμ, τον Αδάμ και την Εύα, αποφάσισε πως ο Αδάμ θα ήταν εκείνος που θα βασίλευε στη γη κι έτσι ζήτησε από τους αγγέλους και τον Iblis να υποκλιθούν στον Αδάμ. Η υπόκλιση αυτή όντων ανώτερων προς τον θνητό άνθρωπο από μελετητές θεωρείται συμβολισμός για την ισότητα όλων στα μάτια του Θεού.

Τότε, ο Iblis αρνήθηκε να υποκλιθεί στον Αδάμ, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν αρχαιότερος, δυνατότερος και σίγουρα ανώτερος, αφού είχε φτιαχτεί από φωτιά, ενώ ο Αδάμ από πηλό. Η αλαζονική του στάση και η αντίθεση στην εντολή του Αλλάχ οδήγησε στον οριστικό διωγμό του από τον παράδεισο και την απόκτηση της αθανασίας της ψυχής μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως, όπου εκείνος τα υπόλοιπα jinn θα κριθούν μαζί με τους ανθρώπους.

Έκτοτε, τα jinn δεν έχουν πρόσβαση στον παράδεισο και, μάλιστα, όταν κάποιο jinn προσπαθεί να πλησιάσει τις πύλες και να κρυφακούσει, οι άγγελοι τα διώχνουν, πετώντας τους πύρινους μετεωρίτες ή αστέρια. Στην μάχη αυτή αποδίδεται και το φαινόμενο των πεφταστεριών. 

Iblis

Jinn και πού να τα βρείτε

Από την πτώση του Iblis κι έπειτα, τα jinn ζούνε στη γη μαζί με τους ανθρώπους, σ’ έναν παράλληλο, αθέατο κόσμο, από την άλλη πλευρά του παραπετάσματος που μας χωρίζει από καθετί αθέατο, με την αλληλεπίδραση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη κατά διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Επιλέγουν κυρίως απομακρυσμένα, ερημωμένα μέρη, σπηλιές, νεκροταφεία, τις σκιές και το σκοτάδι. Έχουν συνήθειες παρόμοιες μ’ εκείνες των ανθρώπων. Ζουν, ερωτεύονται, εργάζονται, πεθαίνουν. Οι κοινωνίες τους είναι οργανωμένες ιεραρχικά, έχουν βασιλιάδες και βασίλισσες, ενώ ξεκινούν και πολέμους μεταξύ τους. Σαν τους ανθρώπους, έτσι κι αυτά έχουν την ικανότητα της σκέψης και της ελεύθερης βούλησης, άλλα πιστεύουν στον Αλλάχ και άλλα όχι.

Κακό jinn, καλό jinn

Όπως γίνεται εμφανές και από τα παραπάνω, τα jinn θεωρούνται κάτι ανάμεσα σε δαίμονες και πνεύματα, όντας πάντοτε το αντίθετο από τους αγγέλους. Οι υπερφυσικές τους δυνάμεις τους δόθηκαν από τον Θεό σαν δοκιμασία, μιας και θεωρείται κακό να τις χρησιμοποιήσουν για να επηρεάσουν τους άλλους, να καταπατήσουν την ελεύθερη βούληση ή να παραπλανήσουν και να βλάψουν τους ανθρώπους. Λέγεται ότι είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι, ωστόσο μπορούν να πάρουν ανθρώπινη μορφή. Μπορούν να “μπουν” μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και μέσα σε αντικείμενα. Μπορούν να προκαλέσουν οράματα, όνειρα, παραισθήσεις, να ξεγελάσουν πως γνωρίζουν το μέλλον, ενώ τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός των θορυβοποιών πνευμάτων.

Aκόμη και σήμερα, ιδιαίτερα συχνά σε υποανάπτυκτες χώρες τις Ανατολής, ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, αποδίδονται στην καταληψία από jinn, με αποτέλεσμα τα άτομα να περνούν την επίπονη διαδικασία του εξορκισμού που περιλαμβάνει την επίκληση του Αλλάχ, παραθέσεις αποσπασμάτων από το Κοράνι, προσταγές προς το πνεύμα να εξέλθει από το άτομο, ακόμα και χρήση σωματικής και λεκτικής βίας από πλευράς του θεραπευτή προς τον “δαιμονισμένο”, ώστε να αναγκαστεί το πνεύμα να τον εγκαταλείψει.

Επιπλέον, τα jinnia είναι η ισλαμική εκδοχή των πνευμάτων succubus, μιας και λέγεται πως θηλυκά jinnia παίρνουν ανθρώπινη μορφή με σκοπό να έρθουν σε επαφή με έναν άνδρα ή καταλαμβάνουν τον άνδρα οδηγούμενα από τον πόθο τους για εκείνον.

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις καλών jinn, όπου το πνεύμα καταλαμβάνει κάποιον με σκοπό να τον προστατέψει και να του φέρει καλή τύχη. Αυτό συνήθως συμβαίνει με jinn αντίθετου φύλου από το άτομο που προστατεύεται.

Επίλογος

Αυτή ήταν, αγαπητέ αναγνώστη, η ιστορία των jinn και των jinnia που γεννήθηκαν από τη φωτιά και έπεσαν από τον παράδεισο εξαιτίας της αλαζονείας τους, καταδικασμένα να περιφέρονται και να ζουν μαζί μας. Τόσο κοντά, μα τόσο μακριά από εμάς μέχρι το τέλος των ημερών.

Κι αν και πριν ξεκινήσω να γράφω αυτές εδώ τις λέξεις ένιωθα τα jinn ξένα προς εμένα, συνηθισμένη στις ιστορίες περί πνευμάτων, βουρκολάκων και βρικολάκων της Ευρώπης, πλέον τα νιώθω πιο… δικά μου αυτά τα έκπτωτα πνεύματα, τα poltergeist της Ανατολής. 

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά