Αφιέρωμα στον “Horror Master” John Carpenter

by Χρήστος Αντώναρος

Οι φίλοι του cult horror αντιλαμβάνονται διαφορετικά κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, όταν κάθε χρόνο τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη κάποιος μας αναφέρει το Halloween, δεν σκεφτόμαστε -μόνο- τι κοστούμι θα φορέσουμε. Όχι. Στο νου μας έρχεται και ο πανύψηλος Michael Myers να μαχαιρώνει αθώους εφήβους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ HALLOWEEN (ΜΕΡΟΣ Α’)

Υπεύθυνος για αυτή την ανάμνηση είναι ο ένας και μοναδικός John Carpenter.

Ένα άρθρο δεν είναι αρκετό να περιγράψω την προσφορά του John Carpenter στη μεγάλη οθόνη και σε όλα τα φάσματα του Horror. Χρειάζονται άρθρα για κάθε ταινία του, ακόμα και αν κατηγορήθηκαν από κριτικούς της εποχής τους ως φτηνά προϊόντα υποκουλτούρας. Χρόνια μετά, λατρεύεται ως ένας από τους άρχοντες του Cult Horror και Slash Horror, και οι ταινίες του επηρέασαν πολλούς δημιουργούς του μέλλοντος. Από το Dark Space, στο Halloween, το Christine και το The Thing, ή από το Escape from New York στο Big Trouble in Little China. Πιστέψτε με, θα αφιερώσω μελλοντικά άρθρα του Nyctophilia για κάθε ένα από τα παραπάνω, αλλά για τώρα θα σας προσφέρω μια σύντομη βιογραφία του σκηνοθέτη, σεναριογράφου, μουσικού και παραγωγού Carpenter.

Γεννημένος το 1948 σε ένα βορινό χωριό της Νέας Υόρκης, αλλά μεγαλωμένος στο Κεντάκι, ο Carpenter ασχολήθηκε με τις ταινίες τρόμου σε ηλικία 16 χρονών. Κύρια έμπνευσή του ήταν τα γουέστερν, τα low-budget horror και οι ταινίες Sci Fi, όπως τα  The Thing from Another World και Forbidden Planet.

Η ταινία μικρού μήκους Captain Voyeur ήταν η πρώτη του προσπάθεια, στην οποία και ανακαλύφτηκε το 2011 πως υπάρχουν πολλές αναφορές στη ταινία του Halloween. Ωστόσο, το ξεκίνημα της καριέρας του έγινε με το Dark Space, το οποίο και έγραψε μαζί με τον  Dan O’Bannon. Σε όσους ξεφεύγει ποιος είναι ο τελευταίος, θα αναφέρω γρήγορα πως ήταν ο σεναριογράφος του Alien, για το οποίο και δανείστηκε πολλά στοιχεία από το Dark Space, αλλά και έβαλε το χεράκι του στα ειδικά εφέ του Star Wars.

Νύχτα του Halloween. Δεν υπήρχε έως τότε κάποια ταινία με αυτό το θέμα. Η αρχική ιδέα μου ήταν να κάνω μια ταινία που αφορούσε ένα στοιχειωμένο σπίτι.

Το Halloween ήρθε ως ιδέα αφού του πρότειναν να κάνει μια ταινία με έναν δολοφόνο που θερίζει babysitter. Προσθέτοντας το στοιχείο πως συμβαίνει μόνο κάθε Halloween, κατέληξε στην γνωστή επιτυχία και πρώτη slasher horror ταινία. Για να καταλάβετε την απήχηση στο Αμερικάνικο κοινό, ενώ το ποσό που διέθετε ο Carpenter για να δημιουργήσει το Halloween ήταν $320.000, τα αρχικά του έσοδα ήταν πάνω από 60 εκατομμύρια.

Στο Halloween, ο Carpenter δεν προσπάθησε να περάσει κάποιο ηθικό μήνυμα, ούτε προσπάθησε να διδάξει τη νεολαία κάτι. Έφτιαξε μια ταινία που θα ήθελε να δει όταν ήταν παιδί, με φτηνά κόλπα σαν σπίτι του τρόμου σε ένα τσίρκο. Άθελά του δημιούργησε ένα όνομα που θα μείνει για πάντα αποτυπωμένο στο μυαλό όσων λατρεύουν το Horror, ακόμα και σε εκείνους που θεωρούν το Halloween σκουπίδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ HALLOWEEN (ΜΕΡΟΣ Β’)

Ο Carpenter σπάνια προσπαθούσε να διδάξει ή να αναδειχθεί ως διανοούμενος και διάνοια του είδους του. Μέχρι και σήμερα, παίζει ηλεκτρονικά, με αγάπη στο Destiny 2, παίζει μουσική live από τις ταινίες του και λέει “άντε γ**σου” σε όσους θεωρούν τα έργα του προϊόντα υποκουλτούρας. Για τον Carpenter δεν υπάρχει υποκουλτούρα, παρά μόνο η διασκέδαση, και αυτό φαίνεται στο έργο του. Προσωπικά, συμφωνώ μαζί του.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά