«Βασιλιάς Paimon»: Ο δαίμονας της ταινίας Hereditary

by Βασίλης Γιαννάκης

To hereditary και η αποδοχή του από το κοινό.

Μια από τις ταινίες τρόμου που αναμφίβολα ξεχώρισε το 2018 ήταν το Hereditary του Ari Aster. Κάποιοι το θεωρούν ως αριστούργημα της έβδομης τέχνης και το κατατάσσουν δίπλα σε κλασικά έργα όπως «Το μωρό της Ροσμαρί» και «ο Εξορκιστής». Η αλήθεια είναι ότι το κοινό στοιχείο που μοιράζεται το Hereditary με αυτά τα κλασικά διαμάντια, είναι η υποβλητική ατμόσφαιρα και ο θρησκευτικός τρόμος που υφέρπει εντός τους.

http://barkerhost.com/wp-content/uploads/sites/4/2018/07/p9fmuz2Oj3HtEJEqbIwkFGUhVXD-0.jpg

Διότι κατά τα άλλα, ενώ οι κριτικοί εκθείασαν την ταινία του Aster, το κοινό διχάστηκε. Μια μεγάλη μερίδα κόσμου θεώρησε ότι οι αποκαλύψεις του τέλους ήταν εντελώς ξεκάρφωτες και το βρήκε εντελώς ακατανόητο.

Όπως και να έχει το πράγμα, οι ταινίες που σχετίζονται με τον «διάβολο», το προαιώνιο κακό, χαράσσονται πολύ εύκολα στη μνήμη του κοινού, διότι το αρχετυπικό κακό εμφανίζεται σε όλες τις θρησκείες και σε όλα τα δόγματα. Ακόμη και όσοι είναι άθεοι ή αγνωστικιστές, έχουν εμποτιστεί βαθιά με τη φυλετική μνήμη που θέλει το μορφοποιημένο ή ενσαρκωμένο κακό, να προκαλεί αβάσταχτο τρόμο.

Από την άλλη, ο Aster φαίνεται να γνωρίζει καλά ότι η φόρμουλα των ψυχολογικών θρίλερ που λέει ότι «όλα είναι στο μυαλό του πρωταγωνιστή» έχει κουράσει μια μεγάλη μερίδα των σινεφίλ. Στο έργο του, το μεταφυσικό αποκτά ουσιαστική υπόσταση στο τέλος και οι υπόνοιες ότι παρακολουθούμε μια ψυχική διαταραχή να κληρονομείται μέσα στην οικογένεια που πρωταγωνιστεί εντός του, αποκτούν απλώς τη διάσταση μιας αλληγορίας. Το «κακό» είναι υπαρκτό και δεν αποτελεί μια φαντασίωση, όπως υποψιάζεται ο θεατής καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι να γίνουν οι αποκαλύψεις.

Paimon ή Paymon: Το «δεξί χέρι του Λούσιφερ»

Ο «Βασιλιάς Paimon», αναφέρεται σε πολλά αποκρυφιστικά γριμόρια και συγκεκριμένα στα  Book of Incantations, Munich Manual of Demonic Magic, Clavis Inferni, The Discoverie of Witchcraft, Key of Solomon, The Magical Calendar, The Book of Spirits, The Book of the Office of Spirits, The Grimoire of Pope Honorius, The Book of Abramelin, The Book of Oberon, Pseudomonarchia Daemonum, The Lesser Key of Solomon, και Dictionnaire Infernal.

https://pm1.narvii.com/6933/c88f3a5a5f78401e0d2e845c723c0107fa78c7d9r1-894-894v2_hq.jpg

Σύμφωνα με το Discoverie of Witchcraft στην έκδοση του Joseph H. Peterson, το πνεύμα του Paymon, αποτελεί τη δύναμη του αέρα, τον δέκατο έκτο στην ιεραρχία των θρόνων της Κόλασης, υφιστάμενο των Corban και Marbas.

Σύμφωνα με το Lesser Key of Solomon (τη «Σολομωνική» δηλαδή): Το ένατο πνεύμα της ορδής είναι ο Paimon, ένας μεγάλος βασιλιάς, που είναι πολύ υπάκουος στον Lucifer. Εμφανίζεται με τη μορφή ενός άντρα που κάθεται σε έναν θρόνο και στο κεφάλι του φοράει ένα στέμμα. Οι υπηρέτες του τον υποδέχονται με τρομπέτες, κύμβαλα και άλλα μουσικά όργανα. Υποτίθεται ότι ενσαρκώνει ένα πανίσχυρο ον που έχει άμεση επιρροή στις τέχνες και τις επιστήμες. Έχει την ικανότητα να ελέγχει τη σκέψη των ανθρώπων, να παράγει χρήματα και αγαθά και να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των ακολούθων που του είναι πιστοί. Σε πολλές μάλιστα απεικονίσεις εμφανίζεται ως ιππέας μιας καμήλας.

Το μοναδικό τίμημα που απαιτείται από τους ακόλουθους, είναι να αφιερώσουν τη ψυχή τους σε αυτόν, ωστόσο είναι τέτοια η επιβράβευση που εισπράττουν, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να του αντισταθούν.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Paimon αποτελεί το σύμβολο της υλιστικής εποχής στην οποία ζούμε. Ενδίδουμε σε αυτή, ακόμη και παρά τη θέλησή μας.

Ακόμη και η ιδιότητα που του αποδίδεται να «δημιουργεί χρήμα από το μηδέν» παραπέμπει ευθέως στον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος.

Image result for paimon

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε συγγράμματα όπως τα Livre des Esperitz και Liber Officium Spirituum, το πρόσωπο του δαίμονα είναι γυναικείο, ωστόσο όλοι αναφέρονται σε αυτόν σαν να είναι άντρας. Αυτή η λεπτομέρεια εξηγεί πολλά από τα ερωτήματα που αφήνει ανοικτά το Hereditary.

Σύμφωνα με σύγχρονους αποκρυφιστές, η ιδιότητα του Paimon να παρέχει αγαθά σε αφθονία, δεν είναι καθόλου «δαιμονική». Ισχυρίζονται μάλιστα ότι το εν λόγω ον «είναι δαίμονας μόνο για όσους τον αντιμετωπίζουν ως τέτοιο».

Πρόκειται για ένα «τζίνι», όπως τα ορίζει η αραβική μυθολογία. Τα «τζίνι» στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο αθώα, όπως έχουν επικρατήσει να εμφανίζονται με την ενσωμάτωσή τους στη δυτική κουλτούρα.

Ο Paimon στο Hereditary

Σύμφωνα με την ταινία του Aster, o Paimon αντιπροσωπεύει ένα χαοτικό ον που σε γενικές γραμμές προκαλεί δυσμένεια στην οικογένεια που στοιχειώνει. Μεταφέρεται στα σώματα των μελών της μέσω της κληρονομικότητας, αν και για κάποιο λόγο εμφανίζεται μόνο στους θηλυκούς εκπροσώπους της. Παράλληλα υπάρχει μια μυστική σέχτα που τον λατρεύει και που θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα αφυπνιστεί και θα κατακτήσει τον κόσμο. Αυτό, σύμφωνα με την προφητεία που υποστηρίζουν, θα συμβεί όταν καταφέρει να «ενσαρκωθεί σε αντρική μορφή».

Δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος την ομοιότητα που εμφανίζει η συγκεκριμένη μυθολογία με το κλασικό έργο του Robert Chambers «ο βασιλιάς με τα κίτρινα». Η ομοιότητα του «Χαστούρ» της μυθολογίας του Chambers με τον «Βασιλιά Paimon», ίσως να μην είναι τυχαία.

Image result for paimon

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι η δαιμονοποίηση των αγαθών και του πλούτου, ίσως εκφράζει μια αγωνία σχετικά με την υλιστική ροπή που είχε η ανθρωπότητα από γεννησιμιού της. Ενδεχομένως να μην είναι «κακή» καθεαυτή, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε χαοτικές και δυσμενείς καταστάσεις όταν δεν είναι ελεγχόμενη.

Μπορείτε τώρα να δείτε (ή να ξαναδείτε) την ταινία του Aster, έχοντας υπόψη όλα αυτά.

Πηγές

en.wikipedia.org

forbes.com

denofgeek.com

grimoire.org

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά