Βερεγγάρια: Το ξενοδοχείο των μύθων

by Αντώνης Κατσαρός

Το Χάλουγουϊν για πολλούς είναι μία μικρή γιορτή, στην οποία μπορούν να μεταμφιεστούν σε μία τρομακτική φιγούρα. Προσωπικά, μπορεί να μην είμαι λάτρης αυτής της έκδοσης, όμως τις ημέρες του μου έρχονται στο μυαλό στοιχειωμένα τοπία, επαύλεις και σπίτια, στα οποία δεν τολμάει να πλησιάζει ο περισσότερος κόσμος. Για ένα τέτοιο θα σας μιλήσω σήμερα, το οποίο πολύ πιθανόν να το έχετε ακουστά…

Στην Κύπρο και στο βουνό του Τροόδους, βρίσκεται ένα παλαιό, εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο το οποίο κουβαλά πολλούς μύθους. Ονομάζεται Βερεγγάρια και βρίσκεται στο χωριό Πρόδρομος, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.

Το Βερεγγάρια ξεκίνησε να χτίζεται το 1927, όμως δύο χρόνια αργότερα, διακόπηκαν οι εργασίες του. Η ιστορία έγραψε πως αιτία ήταν η έλλειψη προμήθειας σιδήρου, όμως οι μύθοι μιλούν για πιο παράξενα γεγονότα. Μάλιστα η βαρυχειμωνιά του έτους εκείνου, δημιούργησε ρωγμές στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί. Το 1930 άρχισαν και πάλι οι διαδικασίες της κατασκευής του και το 1931 παραδόθηκε για λειτουργία.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτίσμα, πρωτόγνωρο για την εποχή και για το σημείο που βρίσκεται. Έχει κτιστεί από πέτρα της περιοχής και περιλαμβάνει τεράστιους και λαβυρινθώδεις χώρους, στους οποίους θα μπορούσε κάποιος να χαθεί…

Το όνομα του ξενοδοχείου έχει προέλθει από την σύζυγο του Βασιλιά Ριχάρδου, του Λεοντόκαρδου, την Βερεγγάρια. Το Βασιλικό ζεύγος επισκέφτηκε το χωριό Πρόδρομο μετά το γάμο τους που έγινε στη Λεμεσό το 1191. Προς τιμήν της Βασίλισσας, έδωσαν στο ξενοδοχείο το όνομά της.

Με βασιλικό όνομα, αλλά και τις αρκετές επισκέψεις βασιλιάδων και σημαντικών προσώπων του 20ου αιώνα, το ξενοδοχείο χαρακτηρίστηκε ως «ξενοδοχείο των βασιλιάδων». Κάποιοι από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου, Φαρούκ, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βαϊσμάν και άλλοι πολλοί που αναγράφονται στο βιβλίο των επισκεπτών.

Το ξενοδοχείο τερμάτισε την λειτουργία του το 1984, όταν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του. Οι μύθοι για την απότομη διακοπή της λειτουργίας είναι πολλοί και όλοι συντελούν στην αιτία που οδήγησαν στην πτώση της επισκεψιμότητας του ξενοδοχείου. Παρόλα αυτά, αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του φανταστικού, εξαιτίας αυτών των μύθων που μιλούν για παράξενους θανάτους και για φαντάσματα που κυκλοφορούν στο κτήριο.

Ένας από αυτούς μιλάει για μία νεαρή κοπέλα, η οποία πνίγηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου. Αρκετοί φιλοξενούμενοι ισχυρίστηκαν πως έβλεπαν τις νύχτες μία σιλουέτα νεαρής γυναίκας να επιπλέει στο νερό της πισίνας…

Άλλος μύθος μιλάει για ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι που επισκέφτηκε το ξενοδοχείο. Η κοπέλα απεβίωσε κατά την διάρκεια της παραμονής του, για ανεξήγητους λόγους και ο σύζυγος αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου. Μάλιστα υπάρχει ένα δέντρο έξω από το ξενοδοχείο, το οποίο θυμίζει ένα ζευγάρι που αγκαλιάζεται, ενισχύοντας αυτόν τον μύθο.

Για ένα διαφορετικό ζευγάρι, μιλάει ένας άλλος μύθος. Σύμφωνα με αυτόν, ο σύζυγος σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια την γυναίκα του και την έθαψε μέσα σε ένα από τα 81 δωμάτια του ξενοδοχείου. Όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα της, αυτός αυτοκτόνησε. Το δωμάτιο στο οποίο «θάφτηκε» η νεκρή γυναίκα, σφραγίστηκε για πάντα. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, έχουν γίνει αναφορές πως τις νύχτες ακούγονταν κλάματα και λυγμοί γυναίκας στους διαδρόμους του ξενοδοχείου.

Ένας από τους πιο εφιαλτικούς μύθους, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι αυτός που λέει πως στο ξενοδοχείο ξέσπασε μία μεγάλη πυρκαγιά η οποία εγκλώβισε στο ξενοδοχείο τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές και αρκετά από αυτά κάηκαν ζωντανά. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονται παιδικά κλάματα. Ωστόσο στο ξενοδοχείο δεν έχει αναφερθεί ποτέ περιστατικό πυρκαγιάς…

Άλλος μύθος κάνει λόγο για μία τοιχογραφία στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Η τοιχογραφία αυτή απεικονίζει τον χορό της κόλασης και πολλοί ισχυρίζονται πως όταν την είδαν, δεν άντεξαν το θέαμα. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος την δει συναντά κακοτυχίες στη ζωή του.

Τέλος, λέγεται πως ο γιος του ιδιοκτήτη, του Ιωάννη Κόκκαλη, πήδηξε και πνίγηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου, από απελπισία λόγω των χρεών του ξενοδοχείου. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Υπάρχει και μία πιο πρόσφατη ιστορία, στην οποία γίνεται αναφορά πως ένας επενδυτής ξεκίνησε την διαδικασία αγοράς του ξενοδοχείου. Όμως λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, ο γιός του πέθανε κάτω από άγνωστες συνθήκες και η πράξη δεν προχώρησε ποτέ…

Δείτε παρακάτω την έρευνα της ομάδας Paranormal, ένα βίντεο διάρκειας περισσότερο από μία ώρα, με την ομάδα να παραμένει στο ξενοδοχείο τη νύχτα:

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά